Güvence önemli bir konu. Tüm paylaşımlarda bunu gösteriyor. Ben kendi aracımda hangi tedbirleri aldığımı kısaca anlatayım. Önce dikkat ettiğim bir kaç husus:
Gezilerimizde aracı parkedeceğimiz yerleri seçerken yerlerde araba camı parçaları olup olmadığına bakarım. Uzun yıllar suç işleyen gençler meslek hayatımın bir bölümünü teşkil ettiği için sorunlu olabilecek çevrelere biraz göz alışkanlığım vardır. Yüksek binalardan oluşan, gençlerin guruplar halinde ortalıkta dolaştığı yerleşim yerlerinde ne park yeri ne de geceleme yeri ararım. Karavanımda yüksek ses çıkaran bir düdük vardır.
Gece yatarken karavanın kapılarını dışardan kolay açılmayacak şekilde kapatırım. Burada bence çok önemli olan bir nokta var. Kapılar dışardan kolay açılmayacak ama içerden çok kolay açılır olması gerekir. Acil durumda, karavandaki herkes kapıyı 1-2 saniye içinde açabilmelidir.
Kapıları içten şöyle kapatıyorum:
Ön iki kapıyı bu resimdeki gibi bir kayışla içten bir birine bağlıyorum.
Alman Karavanforumda bir karavancı iki ön kaypıyı bir birine bağladığı böyle bir kayışın orta yerine bir zil bağlamış. Kayış kesildiğinde/gevşediğinde zil yere düşerek gürültü yapıyor. Bu konuda başka çözüm şekilleri de düşünülebir.
Kayış için bağlantı yerleri olarak kapı kollarını kullanmıyorum. Her iki kapıya da kayışın geçeceği resimdeki gibi yerler hazırladım. Arka iki kapıda da benzer yerler var. Arka kapıları bir iple bir birine bağlıyorum.
Sürgülü kapıyı resimdeki gibi bir kanca ile içten güvence altına alıyorum.
Özellikle kamping dışı gecelemelerde hava kararınca kapıları içten güvence altına alırım. Bir gece kaybolan köpeğini aradığını söyleyen birisi karavanın kapısını vurmadan açtığından beri bu sistemi hep uygularım.
Gündüzleri aracın yanından ayrılırken, önemli ve değerli cihaz ve evrakları yatağın altındaki kutuların içine koyuyorum. Resimdeki kutulardan yatağın altında 6 adet var. Bu kutulara ancak arka kapılardan ulaşmak mümkün. Arka kapılarıda içerden daha önce anlattığım şekilde bir birine bağlıyoruz. Kutuların içine bakabilmek için onları aracın dışına çıkarmak lazım. Bu kutuların bir diğer faydası da benim gibi eşylarını düzenli tutmaya alışmamış birisi bile aradığını hemen bulabiliyor.