Kısa süreli bir kamp tatili dönüşünü tamamlarken dün Gemlik-Orhangazi yolu zerinde olan ve önüne büyük bir panoda ULAŞTIRMA BAKANLIĞI diye başlayan, altında da kantar ifadesi olan alana sırf haftalardan beri dilden dile dolaşıp tam olarak ne olduğu kesinleşemeyen (bana göre), 750 kgr dan ağır çekme karavanlarla ilgili hükümet uygulamasını yetkili bir ağızdan dinlemek istedim.
Alana girince arabadan inerken 2 güvenlik görevlisi karşıladı hemen.. Sorumun başlığını söylediğimde beni içeride ki serin odasında oturan genç bir yetkilinin karşısına aldılar..Ona da ilk cümlemi söylediğimde oturmamı söyleyince, o 2 güvenlikçiden biri teklifsiz bir şekilde sıcak bir bardak çayı önüme sürüverdi... Şaşırdım ..!!. Bir devlet dairesi sayılabilecek yerde oturmam isteniyor ve de hiç teklif edilmeden çay ikram ediliyor..Siz şaşırmazmısınız?.
Neyse konumuza geleyim.
Söze bildiklerimi,çevreden duyduklarımı anlatarak başladım..
Ne duymuştum çevremden?.
" 2012 de ortaya atılan yeni bir düzenleme ile 750 kgr üzerindeki çekme karavanlar için ruhsat çıkarılacak,plaka konulacak, her sene periyodik teknik bakıma sokulacak , bu karavanlar ayrıca bazı harflerle açıklanan extra belgelere sahip olacak , aksi durumda da 2500 TL ceza ödeyecekler.".
Bu bilgileri aynen karşımda ki memura aktardım ve aktarırken de ekledim " karayolları kurumu, aynen trafik amirlikleri gibi karayolları üzerinde belirli yerlerde şubeler oluşturup ,elemanları ile denetim (çevirme) işlemi yapacakmış"
Memurun yanıtı şöyle oldu.. " Karayolları dediğiniz kurum zaten bize yani ulaştırma bakanlığına bağlıdır..Biz yolda denetim yapmaya başladık ama denetimlerimizi karayollarına "aşırı yükten" dolayı zarar vermemesi için ağır vasıtalara yapıyoruz.. Ayrıca sadece nakliye amacıyla aracının arkasında boş karavan çeken arabalara yapıyoruz...Turistik amaçla gezen , çekilen karavanlara uygulama yapmıyoruz..Bahsettiğiniz ceza da 2465 TL dir ve aradığımız kriterlere uymayanlara tahakkuk ettiriyoruz...Sizin gibi, aracının arkasına tatil amaçlı karavan takan otolara denetim yapmamız doğru değildir"..
Konuşma oldukça samimi bir ortamda geçti ve ben malesef ikinci çay ikramı nedeniyle karavanlara uygulanacak ruhsat,plaka,teknik muayene gibi soruları sormayı unuttum..
Belki de o konu onu aşıyor da olabilirdi..Çünkü bu konunun muhatabının trafik md.leri olması lazım..Neyse yaşarsak onu da yakında anlarız.
Ancak işin bir yüzü aydınlanmış gibi oldu..
Yine de aklımın bir köşesinde hep "bir kanun farklı yerlerde farklı tarzlarda uygulanır" gibi eskiden kalma bir önfikir kalmış. İnşallah artık o devir geride kalmıştır..
Memur arkadaşa inanmak istiyorum..Keşke inanabilsem.