Ynt: Yeni Kasa Grand Vitara'nın Olumsuz Yanları
Bu konuyu takip etmeyeli çok uzun zaman olmuş. Zamanında Nejat Bey'le baya bilgi alışverişi yapmıştık. O sohbetlerden bu yana 1-2 yıl zaman geçti. 1 hafta kadar önce Qashqai'i satıp 2008 RAV4 aldım. Zaten Qashqai'i aldığımdan beri bi Grand Vitara veya RAV4 hevesi vardı ama kısmet bu zamanaymış. Nejat Bey yeni arabayı satmayın dedi diye biraz eskitip öyle sattım

Şaka bir yana 2 yıl bindik yine hevesimizi aldık, 42'ye satıp RAV4'ü de 50'ye aldım. Artısı olarak içi Qashqai'den biraz daha geniş, araba biraz daha yüksek, donanım olarak daha zengin, deri koltuk sunroof vb. şeyler var ama esas olarak benim istediğim 4 çeker bir araba almaktı, onu başarmış olduk. Araç sürekli dört çeker değil ama daha yeni tam olarak öğrendim, kalkışta, virajda ve patinajda gerektiği yerlerde arkaya tork aktarıyorum. Arazi kullanımı için 40km/s'in altındaki hızlarda konsoldaki LOCK düğmesiyle orta kilit de öne %55, arkaya %45 tork oranlarıyla elle kilitlenebiliyor. Kilitlesem de kilitlemesem de Qashqai'den sonra inanılmaz çekiş gücü oldu benim için. Qashqai'in lastikleri şehir lastiğiyken bu arabanın sahibi kar lastiği takmış, bunun da etkisi var tabi, ancak Qashqai'le uzaktan hızlanıp gelip çıkamadığım yokuşları bu arabada yokuş ortasında durup geri kaymasına izin verip gaza tekrar basarak rahatlıkla çıkabiliyorum. Gerek otomatik vites, gerek dört çeker olması Qashqai'den sonra fazlasıyla tatmin etti. İkinci el olması nedeniyle ileride bir sorun yaşamazsam üstüne verdiğim paraya değdi diyeceğim. Onun için de ekspertiz, araştırma, soruşturma ne gerekiyorsa yaptım, gerisi Allah'a kalmış artık.
RAV4 bakıyorken GV da baktım ama uygun kilometre ve fiyatta bir araba denk getiremedim. RAV4 2008 model 55.000 km'deydi, garantisi devam ediyordu. Hanım da GV yerine RAV4 istedi iç ve dış tasarım nedeniyle. Ben olmuşken tam olsun GV alalım diyordum ama çok ciddi offroad ihtiyacım olmadğı için bu da fazlasıyla yeterli gelecek gibi görünüyor. GV'ye göre eksiği low range olmayışı. Şanzıman oranları da biraz uzun, 1. vites 70'te, 2. vites 120'de bitiyor. Devirini alınca çok güzel hızlanıyor, 150 beygir motor var, ama ilk kalkışta biraz ağır kalıyor, düz vites araba gibi gazı kökleyip debriyajdan bırakıp fırlatamıyorsunuz tabi. Otomatik şanzıman olduğu ve 1. vites oranı da uzun olduğu için ilk kalkışta usturuplu kalkıp 30-35km'den sonra iyice hızlanmaya başlıyor. Ancak yokuşlarda bir zorluğunu görmedim. Şu ana kadar denediğim en dik yokuşta dahi yarım debriyajda kalkarmış hissi ile araba hızlı kalkmasa da devir biraz yüksek seyrederek kalkıp 2-3 saniye sonra araç hızlanınca devir normal seyrine geliyor. Yani 2000-2500 devirde sabit tutuyor gibi kalkıp biraz hızlanınca devir 1500-2000'e düşüp sonrasında araç hızlandıkça devir yükselmeye başlıyor. Bu da okuduğuma göre tork konvertörü nedeniyleymiş, ilk kalkışta daha fazla tork sağlamak için bir mekanizmalar varmış vs., daha yeni yeni okuyup öğreniyorum. Low range olsa daha iyiydi tabi, ama yine de özellikle Qashqai sonrası mucize gibi. Oturduğum yerde çok park problemi olduğu için neredeyse her gün kaldırıma koymam gerekiyor arabayı. Qashqai 1.6 benzinliydi, ya biraz hızlı gelip vurdurarak çıkmam gerekiyordu, ya da çıkarken deviri yüksek tutarak arabayı biraz bağırtarak çıkmam gerekiyordu ve fazla zorlayınca da debriyaj kokuyordu hep. Çok dik yokuşlarda kaldırırken de debriyaj kokuyordu hemen. Bu araba gaza çok hafif dokununca dahi hemen çıkıyor kaldırıma. Bazen yürür hızda gelirken gaza basmadan dahi çıktığı oluyor. Otomatik şanzıman olması ve dört çeker olmasıyla ilgili olsa gerek, bana büyük kolaylık oldu. Arabayı aldıktan sonra sınırlarını görebileyim diye şehir içinde çok dik rampalarda ve dağ yollarında denedim ama henüz sınırına ulaşamadım. Alışmadığım için olmadık yerlere sokmadığımdan olsa gerek. Denk geldiğinde bir offroad gezisine katılıp nereden sonra gidemediğini, sınırının neresi olduğunu öğrenmek lazım.
Farklı bir konuda da yazmıştım, arkada kilit olmadığı için, twist denilen durumda, yani ön ve arka tekerlerden çapraz olarak aynı anda boşa çıkanlar olduğunda devam edemiyor; ama bu yeni jiplerde klasik bir durum zaten, aynısı GV'de de var, youtube'da videolarda görmüştüm. Buna yapacak bir şey yok gibi görünüyor, sonradan arkaya kilit takılırsa o zaman çare oluyordur, o da bulunabiliyor mudur, bulunsa bile kaç paradır bilmiyorum. Arkadaş GV için bile bulamadığını belirtmiş, GV için yoksa RAV4 için olacağını hiç sanmam zira GV offroad'da daha çok kullanılan bir araç. RAV4'ün hitap ettiği kesim daha çok şehiriçinde jip kullanma meraklısı olanlar gibi görünüyor, GV kadar idealist bir arazi aracı değil.