Ynt: Yiyenbilir Geyikleri
Ben sadece sunu soyliyim, Maslak sanayi, bostanci sanayi her sokagini biliyorum, off road araclari icerisinde en cok servisi ve yedek parcacisi olan LR markasi. Sonrada amerikancilar. Mesela LR in benim bildigim 5 tane parca ithalatcisi var, devasa depolari var ve hepsi cok zengin ;D Ayni sekilde mesela maslak sanayide LR in 8-9 tane servisi var, toyotanin ise bir tane, Bugun arabami subap ayari yaptirmak icin o servise goturdum, araci almaya gittim sadece benim arac yanindada bir tane fj 70 vardi, araci aldim huseyin usta, LR servisine ugramak istedim bir cay icmeye , 5 tane yanyana dukkandan olusan servisin ici full doluydu, dis park yeri full doluydu, sokak full doluydu LR larla ve park yeri bulamadigim icin duramadim ;D
Kendi kulagimla bir LR ustasinin benim gittigim Toyota ustasina dedigi laf aynen suydu "Yanlis markanin ustasisin abi tabi is olmaz" ;D
Tabiki bunlarda baska etkenlerde var, turkiyede LR marka arazi araclari , defenderlerde dahil olunca toyotalardan kat kat fazla. Ama tum otomobil sektorunun hemfikir oldugu konu Japon otomobillerinin en saglam ve en zor parca bozan araclar olduklari. Yunanistana trophy yarislarina gitti arkadaslarim, geldiklerinde soyledikleri, suzuki jimny lerin bile alt yururunun toyota prado ile degistirip yarisiyorlarmis. Turkiyedede off road yaris arabalarinin cogunun altyapisi toyota. Ustten gorunen marka farkli bile olsa.
Defender ve discovery 1 lerde durum biraz farkli cunku mekanik parcalarinin cogunu zaten turkiyede uretiyorlar, Aytugun dedigi gibi 20 tl ye rot kolu alinabiliyor, sanki yerli bir arac gibi. Discovery 2-3-4 gibi serilerde ise malesef ingilterede 100 tl olan parca burda en az 500 tl ye satildigindan, ve parca saglamligida japon araclar kadar olmadigindan masrafli bir arac haline geliyor. Bunun tek cozumude parcalari olabildigince yurt disindan ismarlama. Eskiden bu zordu ama artik kolay, burda 480 tl dedikleri vites swich ini ben 100 tl civarina aldim ingiltereden, ayni sekilde toyota aracimda enjektorun birisinde sorun vardi sorduk bugun 550 tl dediler burdaki fiyatina, 60 dolara amerikadan ismarladim,
Ustalar ve iscilik konusunda ise bu tamamen kisisel tercih, ben LR kullanirken son donemde Huseyin usta oto mekanige gidiyordum, benim icin en dogru ustanin o olduguna karar vermistim, hem aldigi ucretler hemde bana verdigi hizmet kalitesi gayet makuldu. Anil oto bile off road donanimlari konusunda biz onlar kadar iyi yapamayiz diyordu. Bir arkadasim discovery 2 sanzumanini 6000 e yaptirdi anil oto da, ben gidip kendim bir sanzumanci buldum, 3000 e yaptirdim. Sadece 2 kere hararet lambasi yandi diye sanzuman yeniledim, ama mesela Mert te de 2 kere yandi sanzuman lambasi, yagini degistirdi, filtresini degistirdi, sonra bir daha yanmadi devam etti.
ozetle ;D
japon otolari daha saglamdir daha zor parca bozar, LR larin parcalari bazi modellerde daha ucuzdur ve kolay parca bulunur
Arabaya yapacaginiz masraf siz ve arabaniz arasindaki iliskiye baglidir, kimisi tertemiz arabaya binmeyi sever, kimisi bozulana kadar gitsin der.
Kimisi aksesuara para verir ama motor ve mekanik bakima para harcamaz, kimisi aksesuara para vermeye kiyamaz, ama motoru, yurur aksami gozu gibi korur, bakim yapar.
alabilirsen toyota al, olmazsada mutlaka Japon al ;D ;D ;D