Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tibet340 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 74
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 166,176
Ynt: Yurt Dışından Araç Getirme Prosedürü Hakkında

Teşekkürler yanıtınız için Melih Bey. Şartları biraz daha zorlayalım :smiley: burada bir şekilde ( çok sade ve çok hesaplı üretim ) ruhsatı alınmış bir hazır karavanın yurtdışında baştan dönüştürülmesi efektif olmaz mı?

Etiketler

Bak bu dediginiz olur. Kimseninde anlayabilecegini dusunmuyorum. Icerisinde hicbirsey olmasa bile (Yada en azindan alelade konulmus olsada) karavan ruhsatli bir arac ile yurt disina cikilir ve ici bastan sonu yapildiktan sonra gumrukte kimsenin anlayabilecegini sanmiyorum. Sonucta cikista nasildi? Giriste nasil? diye karsilastirmak icin fotograf cekmiyorlar.

Bu durumda en kotu Turkiye'ye dondukten sonra eger projede degisiklik varsa yeniden proje cizdirip TUV den onaylatirsiniz.Yani ben bu sekilde gumruk vergisi, Kdv, OTV odemek gerekecegini sanmiyorum. Eger projede degisiklik olursa birtek yeniden proje masrafi olur ki oda devede kulak kalir.

Sn. Borabora,

Yukarıdaki iki sorunuzun da cevabını, aslında kendiniz kolayca verebilirsiniz. ;)
Kayakcıların slalom öncesi yaptıkları similasyon gibi, atacağınız her adımı tek tek düşünün.

Yapacak şirketi bulmak,
telefon ve internetle plan üzeri ve diğer konularda anlaşma,
mukavele,
kapora ödenmesi (sizin için malzeme, araç ısmarlama ve gün ayırma ile ilgili riskleri olacak),
gün alımı ve size uygunluğu,
Avrupa'ya gidiş geliş yolculuk masrafları,
Avrupa'da bitime kadar yine kalış masraflarınız,
eski aletlerin sökümüne ödenecek ücret farkı,
malzeme fiatı ( örn. Türkiye'de stoklardaki bazı marka buzdolaplarının Reimo dan daha ucuza temini ile ilgili ilan gördüm),
Türkiyede şirket dışı özel yaptırmanız durumunda, işcilik ücretleri karşılaştırması,
yarım yapılı da olsa karavan olduğundan dolayı, araca Türkiyede ödediğiniz fazla ücret, şimdilik aklıma gelenler. Ama sizin daha da fazlasını bulacağınızdan eminim.

Üstelik ikinci sorunuzun yasalara uygunluğu ve riskini isterseniz hiç açmıyalım ;)
(Biliyorum asıl sorunuz buydu)

Galiba farkında olmadan cevabı da yazmış oldum. :D

En kısa zamanda ve uygun yollarla istediğiniz araca kavuşmanız dileğimle. :smiley:

Mesut Bey, haklısınız risk var tabii. Ama yine de bir alternatif olabilr mi acaba ? Galiba Nevzat Bey Transporter'ını Almanya Reimo' da bu şekide dönüştürdüğünü paylaşmıştı. Şahane bir camper olmuştu. Sizin de dediğiniz gibi bir üretici ile gerekli görüşmeleri yaptılr, anlaşılır. Sonra araç bırakılır ardından Alman ustaya güvenilerek uçakla eve dönülür. Bittiginde gidilir alınır. Daha ucuza. Ekstra maliyet anlaşmaya vardıktan sonra gidiş dönüş uçak bileti ve bir kaç gece konaklama gibi. Tabii bahsettiğiniz gibi sökmek gibi bir maliyeti düşünmemiştim. Amaç baştan belli olursa sökülecek "çakma" karavan ona göre yapılamaz mı? Saygılar

sisdagili61' Alıntı:
Merhabalar arkadaşlar,
Bir yurttaş kullandığı karavan (Alman plakalı) senede 2 farklı plaka taşıyor ve bu yurttaş 6 ayda bir Almany'ya gidiyor.Karavanını ülkemizde çok rahatlıkla kulanıyor.Yani karavanın yurdumuzda kaldığı süre sürekli olarak yasal sınır içerisinde kalıyor.Bu şekilde olan çok kişi varmı acaba.
Gerçi son bir kaç aydır karavanını görmüyorum belki kapalı bir yere bıraktı veya bir kampa bıraktı.
Bu olay acaba nasıl oluyor? Bilen arkadaşlarımız herhalde yanıt verir.
Kalın sağlıcakla.

Daha önce başka bir forumdada aynı soruyla karşılaşmıştım .
Almanyada döneli 7 sene oldu ben sorunuzun cevabını şu şekilde buldum gerçi biraz zahmetli , olmaz değil ama uğraştırıcı....

1: Araç almanyada akrabanızın adına alınır plakası sigortası yapılıp türkiyeye gelinir
( sizin adınıza uğraşacak biri olması gerekir almanyaya gidp gelmemek için)

2: Türkiyeye girişinden 6 ay dolmasına 15-20 gün kala araba ile bulgaristana çıkış yapılır
( sigorta evraklarının ne kadar zamanda alınmasına ve posta için zaman ayırmak gerekir)

3: Bulgaristanda güvenli bir yere araç bırakılır plakaları sökülüp almanyaya gönderilir..
( bulgaristanda güvenli biryer , bu konu çok önemli)

4: almanyadaki akrabanız tescil yerine gidip plakaları vererek aracı trafikden kapattırır.
(Aalmanyada aracınızı kullanmayacaksanız isterseniz trafikden çıkarabiliyorsunuz plakaları söküp tescile iade ediyorsunuz
kullanmadığınız zamanda vergi ve sigorta ödemiyorsunuz)

5: hemen o gün aracı açtırır yeni bir numaralı plaka alır
(aracı kapattığınız plakaları almak zorunda değilsiniz yeni numara alabilirisiniz)

6: sigortası yapılıp türkiyeye gönderilir..
( sigorta evrakları yeni plaka üzerine çıkacak)

7: bulgaristandaki araca yeni plakalar takılır yeniden türkiyeye giriş yapılır..

Dedim ya olmaz değil ,bu en basit ve tek yöntem .

Bu cevaba itiraz edilebilecek bikaç konu var

1: aracın muaynesi nasıl olacak..
2: almanyadaki vergi ve sigorta parası bunları yapmaya değecek bir araçmı
3: aracı 5-10 sene bu şekilde kullandıkdan sonra adlığınız fiyattan %70 ucuza vermek değermi

Sn. tarabya1001, :smiley:

Yazdıklarınız maalesef mevzuatle uyuşmuyor ! :mad:

http://www.gumrukticaret.gov.tr/icerik/391/355/yolcu-beraberi-tasitlar.html

tarabya1001' Alıntı:
Daha önce başka bir forumdada aynı soruyla karşılaşmıştım .
Almanyada döneli 7 sene oldu ben sorunuzun cevabını şu şekilde buldum gerçi biraz zahmetli , olmaz değil ama uğraştırıcı....

1: Araç almanyada akrabanızın adına alınır plakası sigortası yapılıp türkiyeye gelinir
( sizin adınıza uğraşacak biri olması gerekir almanyaya gidp gelmemek için)

2: Türkiyeye girişinden 6 ay dolmasına 15-20 gün kala araba ile bulgaristana çıkış yapılır
( sigorta evraklarının ne kadar zamanda alınmasına ve posta için zaman ayırmak gerekir)

3: Bulgaristanda güvenli bir yere araç bırakılır plakaları sökülüp almanyaya gönderilir..
( bulgaristanda güvenli biryer , bu konu çok önemli)

4: almanyadaki akrabanız tescil yerine gidip plakaları vererek aracı trafikden kapattırır.
(Aalmanyada aracınızı kullanmayacaksanız isterseniz trafikden çıkarabiliyorsunuz plakaları söküp tescile iade ediyorsunuz
kullanmadığınız zamanda vergi ve sigorta ödemiyorsunuz)

5: hemen o gün aracı açtırır yeni bir numaralı plaka alır
(aracı kapattığınız plakaları almak zorunda değilsiniz yeni numara alabilirisiniz)

6: sigortası yapılıp türkiyeye gönderilir..
( sigorta evrakları yeni plaka üzerine çıkacak)

7: bulgaristandaki araca yeni plakalar takılır yeniden türkiyeye giriş yapılır..

Dedim ya olmaz değil ,bu en basit ve tek yöntem .

Bu cevaba itiraz edilebilecek bikaç konu var

1: aracın muaynesi nasıl olacak..
2: almanyadaki vergi ve sigorta parası bunları yapmaya değecek bir araçmı
3: aracı 5-10 sene bu şekilde kullandıkdan sonra adlığınız fiyattan %70 ucuza vermek değermi

Bu yontem Sayin Mesut beyin dedigi gibi mevzuata uymuyor kesinlikle. Bu sekilde olsa olsa eger yabanci ulke pasaportunuz varsa onun ile giris yaparak araci 6 ay yurt icinde tutarsiniz. 6 ay sonra yine ayni proseduru uygulamaniz gerekir. Kaldiki zaten eger yabanci ulke pasaportu sahibi iseniz 6 ayda bir giris cikis yaparak pilaka degistirmeden araci Turkiye'de kullanabilirsiniz.

Yukarida sorulan soruda araci Turkiye'ye kesin olarak ithal ederek, Turkiye plakasi almanin mumkunati sorulmustu.

Yurt dışından gelen araç türkiyeye girdiği tarihden itibaren 6 ay (180 gün) türkiyede kalabilir .. ..

pasaporta kayıt ediliyor ve bir belge ile imzalanıp sizde onaylıyorsunuz yani 6 aydan fazla kalmayacağım kalırsam ceza işlemleri gibi...

Kayıt ,aracın plakası ile kayıt ediliyor . yani türkiye için kayıt ,aracın markası modeli ve plakası ile oluyor.

Yukarıdaki maddeler uygulansa olacak bir iştir.. mevzuattı okudum inceledim ,orada mevzu olan beraberindeki araç deniliyor araçlarda plakalarıyla tanınırlar....

mevzuata ters düşen konu ise :

5- Turistik kolaylıklar kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?

Kişinin taşıtı ile birlikte Türkiye’de kalabileceği azami süre 180 gündür. Emekliler için özel bir düzenleme yapılarak 360 gün süre verilmektedir. Bu süreler, kişinin ve taşıtının kesintisiz 185 gün yurtdışında bulunması halinde verilir.

Kesintisiz 185 gün yurtdışında kalmadan Türkiye’ye giriş yapılmak istenilmesi halindekişinin Türkiye’de kaldığı süreler düşülerek kalan süre verilir.

Bunuda aşmanın yolu var ama iş uzadıkça uzuyor ... değermi? ?

her ne kadar konu başlığı ithalat ama konu içerisinde @sisdagili61 sorusuna bir cevaptı. alıntı yaparak belirtmiştim..
Yine @sisdagili61 bahsettiği gibi biri bunu başarmış....

Eger sadece Turk vatandasliginiz varsa ancak sizin dediginiz gibi 6 ayda bir cikip plaka degistirmek ise yarayabilir fakat zahmetli. Eger zaten yabanci bir vatandasliginiz varsa onunla giris yaparsaniz vizeniz bittiginde 10 dakikaligina bir cikis yapip vize alip geri giriyorsunuz. Yazligi olan cogu ingiliz bu sekilde yapiyor. Geneldede gezmeye Yunan adalarina gidip geliyorlar. Yanliz bu iki yontemde ithalat degil. Araci kesin olarak ithal edip, Turkiye plakasini takamazsaniz surekli bir sekilde sorun yasaniyor.

Öncelikle Melih Bey ve diğer arkadaşlara değerli tecrübelerini paylaştıkları için çok teşekkür ederim.

Benim sorum plaka mecburiyeti olmayan (off- road motorsikletler) araçların ithali hakkında olacak.

6 ay yurt dışında kalan birisinin kendi aracı ile birlikte yanında motor, jet ski vs getirebileceğini okudum mevzuatta.

Belki biliyorsunuzdur off road motorlar plakasız olarak trafik dışında kullanılmakta, böyle hobisi olan birisi için bir arkadaşı, bu tarz bir motor getirebilir mi? (Dönüşte aracı geri götürmediği için gümrükte sorun yaşar mı?)

tarabya1001 Bey' in açıklamasına göre araçlar gümrük girişinde plakalarına bakarak tanınıyorlar, bu araçta da plaka olmayacağına göre sorun çıkmaz görüşündeyim.

Hesaplamalara göre en hesaplı araç bugün yurt dışına çıkar ve henüz 2 yaşını doldurmamış (ama doldurmasına yakın bir araç mesela 1 ay var gibi) bir araç alınır ve 24 ay yurt dışında kalarak (arada giriş çıkış olabilir) sonrasında kesin dönüş yapılırsa araç 4 yaş sınırında olacağından avantajlı olabilir ki o da alınacak araca göre değişir.

Doğru mu anlamışım acaba?

Dogru ama asil avantaj cok daha uzun sureli yurt disinda yasayanlar icin ornegin 10 yasindan sonra vergi alinmiyor. Yalniz alacaginiz aracin ornegin 4 yasindaki halinin Turkiye fiyatinada bakarak karsilastirmalisiniz. Bir cok aracta yine basabas denk geliyor.

Melih bey yakın tarihte bir torba yasa çıktı. Şehit yakınları, engelli vatandaşlarımıza vergi ödemeksizin yurt dışından araç getirme veya yurt içinde ötv muafiyeti gibi bu konuda bilginiz varmı

vehbi42' Alıntı:
Melih bey yakın tarihte bir torba yasa çıktı. Şehit yakınları, engelli vatandaşlarımıza vergi ödemeksizin yurt dışından araç getirme veya yurt içinde ötv muafiyeti gibi bu konuda bilginiz varmı

Hayir bu konuda bir bilgim yok. Basligin baslarindada belirttigim gibi ben ilk basta kendim icin arastirmis bu isin cok zor oldugunu goruncede pesini birakmistim. Herkes boyle bir hevesle yurt disinda getirtebilirmiyiz sevdasi yasiyor ama cok cok zor. Buraya ilk geldigimde 2 yasinda bir arac alacak param olsaydi o zaman olurdu. Cunku arac su anda 7 yasinda olacakti. Yani cok az bir vergi odeyerek Turkiye'ye sokabilirdim ama dedigim gibi ayni araclarin Turkiye'deki 7 yasindaki halide fiyat olarak cok farkli degil. Ustelik ben Ingiltere'de yasadigim icin arac Turkiye'ye geldiginde on gogus ve direksiyon yerlerinin degismesi gerekliydi. Hem o zamanlar 2 yasindan kucuk arac alacak paramiz olmadigindan, hemde butun bu masraflari hesaplayinca isin bir cazibesi kalmadigindan ben vazgectim.

Engelli vatandaslarimiza ve sehit yakinlarina boyle bir hak taninmissa guzel olmus. Ozellikle Turkiye'de uretilmeyen engelli araclarinin getirtilebilmesi buyuk bir kolaylik olacaktir.

Merhabalar. Cevabını bulamadığım farklı bir soru sormak istiyorum. Babam çift vatandaş ve bir ay kadar önce yurt dışından araç getirdi. Bayramda memlekete gitmek istiyoruz fakat babam burada kalacak. Ben kendim araçla memlekete gidip tekrar geri dönebilirmiyim? Bende çift vatandaşım. Teşekkürler.

Sanırım babanız yanınızda olmadıkça arabayı kullanamazsınız. Çifte vatandaş olmanızın tek faydası araba getirme hakkınız dolmamışsa, babanızın en yakın gümrükte, aracın girişini sizin üzerinize yaptırması olabilir.

Fakat lütfen önce yukarıda yazılı belgeyi dikkatlice okuyun.
Üstelik telefonla gümrükten güvenli bilgi edinmeniz sorun olmamalı?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,569
Kayıtlı Üye Sayımız
166,891
Kaydolan Son Üyemiz
Onur5225

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR