Çocuklarla Doğaya Çıkmak

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özlem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,295

özlem

Kamp III
Mesajlar
825
Tepkime Puanı
21
Çocuklarla Doğaya Çıkmak

Doğa Gezilerini Çocuklar için Heyecan Verici Kılmak İçin 10 Kural


29


Bir çocuk için doğa gezilerini nasıl heyecan verici kılarsınız? Doğadaki aktiviteleri televizyon ve bilgisayarla nasıl yarıştırabilirsiniz? Bir çocuğa sebatın, ruh ve mantığın getirdiği başarıyı tuşların değil doğanın öğrettiğini nasıl kanıtlarsınız?

Cevap: Çocuklarla Kamp Yapmanın 10 Kuralı!. Bunlar, gençleri doğa hakkında heyecanlandırırken, yetişkinlerin bu heyecanı öldürmeden işleyişe katılmasını sağlayıcı derslerdir. Bunların bazıları aşikar bazıları değil; ama hepsi önemli

1. Çocuklarla yapılan geziler aksiyonu garanti eden aktiviteler olmalıdır. Mesela sincapların, geyiklerin ve diğer hayvanların bolca gözlemlenebileceği vahşi hayatı da içeren parklarda kamp yapmak olabilir. Ya da balıklarla dolu bir gölette veya bir av sahasında tüm gün çam kozalakları avlayabilecekleri bölgeler olabilir. Çünkü çocuklar hareket ister put gibi oturmayı değil!

2. Heveslilik bulaşıcıdır!. Eğer bir aktiviteden kendiniz heyecan duymuyorsanız çocukların heyecan duymasını beklemeyin.Doğadayken içten gelen derin bir yaşama sevinci ile gösterin ve her şeyi sanki hayatınızda ilk defa görüyormuş gibi davranın.

3. Daima ama daima sizden kısa biriyle konuşurken çömelin veya oturun. Bu çocuk ile yetişkinin seviyesini aynı kılar. İşte bu yüzden çocuklar ve yetişkinler için küçük bir sandalda balık avlamak en iyi seçeneklerden biridir. Gençler için kendilerine tepeden bakan ve sürekli emirler yağdıran birinden daha kötü bir şey olamaz. Bunun neresi EĞLENCE!?

4. Birşeyin nasıl yapılacağını her zaman göstererek anlatın. Bu, ateş için çalı çırpı toplamak, bir balığın nasıl temizleneceği ya da bir düğümün nasıl atılacağı olabilir. Bir şey öğretnmek istediğinizde her zaman gösterin asla sadece ANLATMAYIN!. Bir çocuğa seminer verildiği zaman genellikle çocukta bir "düğme" kapanır. Aslında yetişkinler izlendiklerinin bile farkına varmazken çocuklar bazı davranışları ve yöntemleri izleyerek öğrenebilirler.

5. Bırakın çocuklar çocuk kalsın. Hareketleri oluruna bırakmak önceden planlanmış olanlara bağlı kalmaya zorlamaya çalışmaktan iyidir. Eğer çocukların dikkati bir kelebeği kovalamaya veya bir sincabı gizlice izlemeye kaymışsa bırakın onlarla ilgilensinler. Çocuklar taşları kaldırıp altındaki böcekleri incelemekten ve bunları balıklara atıp olanları incelemekten çok zevk alırlar.

6. Genç insanların konsantrasyonlarının daha kısa sürdüğünü bilmelisiniz. Hayal kırıklığına uğramaktansa bu durumu lehinize çevirebilirsiniz. Nasıl mı? Yanınızda şekerleme ve kraker dolu bir torba taşıyarak!. Kamp sırasında eğer bir bezginlik veya heyecan düşüklüğü olursa torba ortaya çıkar. Onları ne gibi tatlı sürprizlerin beklediğini belli etmezseniz ortaya çıkardığınızda herbiri için bir sürpriz olacaktır.

7. Mutlak bir kesinlikte çocukların uyku tulumlarının temiz, kuru ve sıcak olmasına dikkat edin. Hiçbir şey uyumaya çalışırken rahatsız olmaktan kötü olamaz. Üstelik dinlendirici bir uyku ertesi gün için artı bir çekicilik sağlar. Ek olarak çocuklar geceleri vahşi hayvanlardan ürkebilir. Burada ebveyn bunun olmasını beklemeden dışarıdaki koruyucu ve her şeyle ilgilenen kişi rolünü üstlenmelidir.

8. Çocuklar doğa kurallarına çabucak uyum gösterirler. Yanınızda fazladan çöp torbaları getirip yol üstündeki çöpler toplanabilir. Çocukların hafızaları, başkalarının yapmış olduğunun yanlış, kendilerininkinin ise doğru olduğunu hatırlayacak kadar kuvvetlidir.

9. Eğer çocukların hayatları boyunca doğaya sarılmalarını istiyorsanız, yakaladığı balığı havada tutarken, kamp ateşini canlandırırken veya diğer kamp görevlerini tamamlarken yakın çekim fotoğraflarını çekin. Çocuklar ne kadar eğlendiklerini unutabilirler. Eğer çekilmiş resimleri varsa asla unutmazlar.

10. Bir çocuğa söyleyebileceğiniz en önemsiz kelime "ben" dir. "Teşekkür ederim" ve "Ne düşünüyorsun?" kelimelerini sıklıkla kullanmaya özen gösterin. Eğer bunları sıkça söylemezseniz KAYBEDERSİNİZ!. Son olarak bu kelimelerin en önemlisi ise:
"SENİNLE GURUR DUYUYORUM!"

Derleyen: Orkun Afyoncu
 

Etiketler
Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

Erken yaşta başlayan spor aktivitesinin çocukların bedensel ve kişisel gelişimine katkısı yadsınamayacak kadar büyük..Hele ki doğa sporları gibi hem bedensel hemde zihinsel güç isteyen bir dala gönül vermişse bu katkı dahada artacaktır düşüncesindeyim..

Çocuğunla bir tırmanış yapmanın keyfi bambaşkadır sanıyorum..Benim anne ya da babamla bir tırmanış yapma şansım hiç olmadı inşallah ileride bu zevki ben yaşatabilirim..
 


Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

Çevre ve doğa eğitimleri konusunu türkiyede tübitak bünyesinde ilk başlatan kişi olan Doç. Dr. Sancar Ozaner'in bir tebliğinin bir kısmını buraya eklemek istedim. Şu an tübitak bünyesinde yürütülen doğa eğitimleri, bilim kampları gibi programların öncülüğünü yapmıştır şu an Bolu abant baysal üniversitesi eğitim fakültesinde öğretim üyesi

V.Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi 5-8 Ekim 2004 Taksim International Abant Palace, Abant İzzet Baysal Üniversitesi & Biyologlar Derneği, Abant- Bolu. Bildiri Kitabı (Doğa ve Çevre), 67-98, Biyologlar Derneği, 2004 İzmir




TÜRKİYE’DE OKUL DIŞI ÇEVRE EĞİTİMİ NE DURUMDA
NELER YAPILMALI?

Doç.Dr. F. Sancar Ozaner

İnsanların yaşamları boyunca sürekli eğitime gereksinimleri vardır. Bu gereksinim özellikle çevre konusunda had safhadadır. Çünkü gerek çevre, gerekse bizim çevre anlayışımız sürekli değişmektedir.
Çevre (Doğa) eğitiminin en kısa tarifi “doğanın dilinin öğrenilmesi” dir. Bu eğitimin sonucunda, eğitim süresi kısa dahi olsa katılanların dünya görüşlerinde köklü değişiklikler meydana gelir. Aynı süreli hiçbir eğitim kişinin evrene, yaşama ve olaylara bakış açısında ekoloji temelli bir çevre eğitiminde olduğu kadar köklü değişiklikler yapamaz. Gördüğümüz Doğa bir sentez ürünüdür. Farklı disiplinlere ilişkin süreçler bir arada işlemiş, birbiriyle etkileşim içerisine girmiş ve sonuçta farklı ekosistemler, farklı peyzajlar oluşmuştur. Her peyzaj değişik bir sentezi yansıtır. Bu nedenle doğa eğitimi içeriği itibariyle çok disiplinli bir karakter taşır. Yine bu nedenle, çevre eğitimi, “okul içi” ve “okul dışı” programlarının bir arada uygulanmasıyla gerçekleşir.
1977 yılında Tiflis’te yapılan Çevre Eğitimi Konferansı’nda başarılı bir doğa eğitiminin, “insanı, yaşadığı ortamın farkında olan, daha çok sorumluluk duyan, daha bilgili, daha deneyimli, daha tutumlu, daha becerikli ve daha katılımcı bir duruma taşıması gerektiği” vurgulanmıştır (UNESCO, 1977)
Bireyler ekosistemlerin işleyişi ve insan faaliyetlerinin bu sistemlerin devamlılığı konusundaki olumlu ve olumsuz etkilerini öğrendikçe doğayla ilgili daha sorumlu davranışlar geliştirmektedir. Doğa eğitiminin kısıtlı sürelerde de olsa bireylerin doğal süreçler konusunda bilgilenmelerini sağladığı, onların doğaya olan yatkınlıklarını arttırdığı, daha duyarlı ve bilinçli kıldığı ve daha bağımsız düşünen bireyler olmalarına katkıda bulunduğu birçok yazar tarafından vurgulanmaktadır (Shepard ve Speelman, 1985; Dresner ve Gill, 1994 vb). Bu nedenle, gelişmiş ülkelerde son yıllarda çevreyi formal ve informal eğitim müfredatına dahil etme konusunda büyük bir istek vardır.
Yukarıda sayılan amaç ve hedeflere erişilebilmesi için doğa eğitiminde katılımcılık, bütünsellik, sorgulayıcılık gibi ilkelerin bulunması gerekmektedir.
Kalkınmış ülkelerde çevre eğitimi daha çok ilk ve orta okullardaki coğrafya ve biyoloji ağırlıklı Fen Bilimleri derslerinde işlenmektedir. Ekolojinin, canlılarla cansızlar arasındaki ve canlıların kendi aralarındaki ilişkileri ve etkileşimleri inceleyen bir sentez bilimi olduğu bilinmektedir. Doğal bir bölgeyi ziyaret edenlerin gözüne ilk çarpanlar yer şekilleri ve üzerindeki bitki örtüsü olmaktadır. Bunların ikisi birleşerek peyzajı oluşturmaktadır. Coğrafyanın, kayaçlarla iklim elemanları, toprak, bitki ve insan arasındaki ilişki ve etkileşimlerinin tümünü birden konu edinen senteze dönük araştırma yöntemleri, onu çevre eğitiminin merkezine yerleştirmektedir. Doğal çevrenin ikinci ana bileşeni olan biyoloji ise cansız denilen ortam üzerinde evrimleşen canlı varlıkları inceler. Biyolojik bir evrim sonucunda oluşan insan da yaklaşık 2.5 milyon yıldan bu yana doğa üzerinde etkinlikte bulunarak bu sentezin içerisinde yer almaktadır.

Kalkınmış Ülkelerin Çevre Eğitimine Bakışı
Avrupa Komisyonu’nun Eğitim Bakanları Konseyi’nin bir kararında çevre eğitiminin desteklenmesi konusunda önemli adımların atılması gerektiği vurgulanarak, AB üyesi ülkelerin tüm okullarında çevre eğitiminin öncelikli olarak işlenmesi gerektiği vurgulanmıştır (EC Resolution 88/C177/03). AB Ülkeleri arasında “okul içi” ve “okul dışı” çevre eğitimine en çok yer veren ülke İngiltere'dir. İngiltere’de 1988 yılında çıkartılan Eğitim Reformu Yasası’nda 5 ila 16 yaş arasındaki zorunlu eğitim döneminde, ekoloji ve çevre prensiplerinin anlatımını ve uygulamasını da içeren dengeli bir müfredat programı izlenmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
İnsanın çevre üzerinde yaptığı etkilerin anlaşılabilmesinin/tartışılabilmesinin ancak doğadaki ilişkilerin bütünselliği fark edildikten sonra mümkün olabileceği ekolog eğitmenlerin ısrarla savundukları bir husustur.Yine İngiltere’de 1986-1990 yılları arasında uygulanan “Doğada Öğrenme (Learning Through Landscapes) ”adlı proje ilk ve ortaokul bahçelerinin çevre eğitimi amaçlı düzenlenmesi, kullanımı, geliştirilmesi ve yönetilmesine ilişkindir. Bu amaca nasıl ulaşılabileceğini gösteren “Okul dışındaki Dershane (Outdoor Classroom)” adlı bir kitap da yayınlanmıştır (Adams, 1993 ) Özellikle İngiltere'de, ilkokul düzeyindeki özel okulların çoğu, velilerin çocuklarını kendi okullarına kaydetmesini sağlamak amacıyla ekoloji eğitimine uygun bahçeler oluşturma konusunda birbirleriyle yarış halindedirler. Bu okullarda öğrencilere birer tohum verilerek onu bahçede uygun bir yere veya seraya dikerek gelişimini incelemesi (bitkinin toprak üstüne çıkışı, yapraklanması, çiçeklenmesi, meyve vermesi vb) istenmekte, bitkinin gelişim evrelerinin havanın sıcaklık ve nem oranındaki değişmeleriyle ilişkisini de kurması beklenmektedir(okul bahçelerinde, termometre, barometre ve nem ölçer cihazları bulunmaktadır). Böylece çocuklar daha küçük yaşlardan itibaren ekolojinin temeli olan “ilişki” ve “etkileşim” boyut ve süreçlerini öğrenmektedir. Türkiye'de birkaç özel okulun dışında ilk ve ortaöğretim düzeyindeki okulların bahçeleri beton veya asfaltla kaplıdır. Bu durum Türkiye'de çevre eğitiminin çevreciliğin gerçek anlamıyla neden gelişemediğinin yanıtını vermektedir.
Japonya’da ciddi anlamda çevre eğitimi Japon Parlementosu’nun 1970 yılında çıkardığı “Çevre Kirliliğini Önleme Temel Yasası” ile başlamıştır. Bu yasaya dayanarak kent meclislerinin eğitim bölümleri ekoloji ve çevre koruma konularında eğitim yaptırmaya başlamışlardır.1972 yılında “Japonya Doğa Koruma Derneği” nin kurulmasıyla çevre korumaya ilişkin eğitim etkinlikleri hız kazanmıştır. Adı geçen derneğin halihazırda 10.000 in üzerinde çevre koruma eğitmeni bulunmaktadır. (Yoshida, 1993) Japonya’da doğa parklarının ziyaretçi merkezlerinde çevre eğitimi uzmanlarının bulunması şartı aranmaktadır.
Amerika Birleşik Devletlerinde 49 eyaletin 17 sinde ciddi ekoloji eğitimi programları uygulanmaktadır. Bu ülkede, TÜBİTAK’ın karşılığı olan NSF de (National Science Foundation) Okuldışı Bilimsel Eğitimi Destek Grubu” adlı bir bölüm bulunmaktadır. Bu grup tarafından desteklenen projelerin yaklaşık 1/3 üne yakınını ekoloji temelli eğitim projeleri oluşturmaktadır. Bu projeler, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite ve yetişkinlerin eğitimi gibi farklı seviyedeki eğitim etkinliklerini içermektedir (Berkowitz, 1993). Yine NSF in bünyesinde yer alan “Malzeme Geliştirme Destek Grubu” ise doğada yapılan deneylerde kullanılan ucuz ve etkili test kitleri üretimine ilişkin AR-GE çalışmalarına destek vermektedir. Benzer grupların TÜBİTAK bünyesi içerisinde de kurulması gerekmektedir. ABD de, okul çocukları ve öğretmenlerinin çevre bilincinin gelişmesi ve bir ölçüde temel ekolojiyi anlamalarına yardımcı olmak amacıyla “Yaban (Wild)” adlı proje kapsamında 49 eyalette yaklaşık 240 000 eğitmen tarafından 20 milyondan fazla öğrenciye ekoloji temelli çevre eğitimi verilmiştir.. Aynı ülkede,“Project Learning Tree” kapsamında yine 49 eyaletteki 200.000 eğitmen tarafından 10 milyonun üzerinde öğrenciye çevre dersi verilmiştir. Adı geçen proje uygulamaları sonucunda, öğrencilerin çevre hakkındaki duyarlılıkları, bilgileri ve çevreye yaklaşımındaki değişimi sağlama oranı % 97 olarak rapor edilmiştir (Berkowitz, 1993).
ABD de eğitimle ilgilenen birçok kuruluş çevre eğitimi verecek öğretmenlerin yetiştirilmesinin de öncelikli konulardan biri olduğunu vurgulamakta ve eyaletlerin Eğitim Birimleri ekologlarla işbirliği yaparak daha çok sayıda “eğitenin eğitimi”ni gerçekleştirmektedir. Bunların dışında, “The American Association for the Advancement of Science (AAAS) adlı dernek tarafından yürütülen “Project 2061” adlı uzun dönemli bir proje farklı safhalar halinde halen sürmektedir. Projenin ilk etabının sonunda 100 sayfalık “Science for All Americans” adlı bir kitap yayınlanmıştır. Çok sayıda ekoloğun yer aldığı ekoloji ağırlıklı bu yayın bir lise öğrencisinin bilim hakkında öğrenmesi gereken temel konuları içermektedir. Toplam 10 eyaletin katıldığı projenin ikinci etabında birinci etapta saptanan konuların bir müfredat programında nasıl işlenmesi gerektiği belirtilmiştir. 1993 yılında başlayan ve halen devam eden üçüncü etapta ise belirlenen müfredatın okullarca uygulaması gerçekleştirilmektedir.ABD de Ulusal Fen Öğretmenleri Derneği’nin (NSTA) yürüttüğü “Scope, Sequence and Coordination (SSC)”adlı proje kapsamında beş eyalette 7-12 yaş arasındaki öğrencilere bilim öğretimi, ekoloji temelinde yeniden işlenmektedir. North American Association of Environmental Education ve Alliance for Environmental Education adlı dernekler de çevre eğitimi konusunda birçok projeyi desteklemektedir.
ABD deki ekologların en tanınan derneği olan “The Ecological Society of America (ESA)”, ekoloji eğitimi kapsamındaki birçok etkinlik ve projeye liderlik yapmaktadır. Dernek bünyesinde 1988 yılında faaliyete geçen “Eğitim Bölümü”nde 400 e yakın üye görev yapmakta, ayrıca 700 e yakın ekolog da lise öncesi çevre eğitiminde gönüllü olarak eğitim vermektedir.
ABD de ekoloji ve çevre konularında okul dışı eğitim veren diğer önemli projelerin adları aşağıda verilmektedir:
Science by Mail: Bugüne dek 3000 grup 850 bilim adamının önderliğinde 13 ayrı konuda araştırma gerçekleştirmiştir.
National Geographic Kids Network: “National Geographic Society” ve “Technical Education Research Center” kuruluşlarının ortaklaşa yürüttüğü bu projede öğrenciler telekominikasyon ağı vasıtasıyla ürettikleri verileri paylaşmakta, asit yağmuru, hava kalitesi gibi büyük ölçekli sorunları tartışmaktadır.
Science for Life and Living: Ekolojiye ilişkin müfredat hazırlamaya yönelik çok katılımlı bir projedir.
Denver Audubon Society’s Urban Ecology Project: 8-10 yaş arasındaki okul çocuklarının yakın çevrelerinde kendi gözlem ve araştırmalarını yapmasına dayanan bir çevre eğitimi projesi olup genellikle gönüllü ekologların nezaretinde yapılmaktadır.. “Çevre konuları uzakta değil, ayağınızın altında, başınızın üstünde ve her yanınızdadır” sloganı projenin temel stratejisini oluşturmaktadır.
 

Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

1999 yılından bu yana Türkiye İzcilik Federasyonunda izcilik ve izci liderliği yapmaktayım. Ülkemizde genç nüfusun genel olarak farklı boyutlarda baktığı bu olguya gönülden bağlandığımı söyleyebilirim. Dünya çapında büyük önem verilen izcilik ve izcilik ilkelerine ülkemizde fazla önem verilmemektedir. çocukların aileleri ile birlikte gittikleri aktivitelerden aldıkları heyecanı ve bilgiyi kendi yaş grubu ile geçirdiği aktivitelerde misliyle aldığını yılların verdiği tecrübe ile görmekteyim. önemli olan iyi birer vatandaş olmalarını sağlamak ve doğa sevgisinin yanında hızlı karar verme, yetenekli, zor şartlara çabuk uyum sağlama kabiliyetlerini geliştirdiklerini görmek bir izci lideri olarak beni mutlu etmektedir. umarım doğa tutkunlarının ve gönül dostlarının giderek arttığı ülkemizde(belki bana öyle geliyor çevremi doğa sevdalılarından oluşturuyor olabilirim) gelecek nesile bu bilinci daha iyi aşılarız.
 



Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

arkadaşlar bu hafta sonu (1-2 kasım) çocukları bolu yedigöllere çadırlı kampa götürmeyi düşünüyorum. biri 3 biri 5 yaşında... sizce nasıl olur. üşürlermi? ne diyorsunuz?
 

Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

evet arkadaşlar söyledikleriniz çok doğru,benim 12 yaşında yeğenime bilgisayarda call of duty yerine, Island Adventure adlı oyunu bile oynatamıyorum ki,bana dediği öldürmek istiyorum düşüncesi.
Bu kadar hangi nefreti gördü ki 12 yaşında,sizden yardım bekliyorum,nasıl bir macera yaratabilirim onun için.
 

Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

Doğa sevgisini aşılamak için boş vakitlerimizde çocuklarımızı yanımıza alıp onları sıkmadan eğlenceli bir şekilde çadırlarımızda kamp yapmalıyız.Benim 12 yaşındaki kızımın gönlü olsun diye yazın balkona çadır kurup onun içinde yatıyoruz bir aksilik çıkmazda sömestır tatilinde Bodrum a gidebilirsek bahçede çadır kuracağız.
 

Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

Merhabalar,

Kızım 4 yaşında ve Calliou isimli izlediği çizgi filmde babası ile kamp yapan çocuğun maceraları sonrasında tutturdu her gün baba beni kampa götür,çadırda yatalım,kuşların seslerini dinleyelim diye.Belki de sadece 2 saat sonra sıkıldım diyecek bilmiyorum ama sonuçta onun bu doğada olma isteğini de görmemezlikten gelmek büyük hata olacak.
Açıkçası çok fazla kamp deneyimim yok,dalışlarda arkadaşlarımızda zamanında yaptığımız hoş sohbet kamplarımız vardı ama ailemle hiç kampa gitmedim.Kızıma da söz verdiğim üzere 1 gece de olsa ailece bu masrafa girip çadırlı kampı yapmak istiyorum.

Bana İstanbul yakınlarında 2-3 saatlik yolu olabilecek ,yer öneriniz ve çocuklu kamplar için tecrübeli ebevynlerden bilgi almak isterim.
Şimdiden teşekkürler,
 

Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

DR.GordonFreeman' Alıntı:
evet arkadaşlar söyledikleriniz çok doğru,benim 12 yaşında yeğenime bilgisayarda call of duty yerine, Island Adventure adlı oyunu bile oynatamıyorum ki,bana dediği öldürmek istiyorum düşüncesi.
Bu kadar hangi nefreti gördü ki 12 yaşında,sizden yardım bekliyorum,nasıl bir macera yaratabilirim onun için.
15 yaşına yeni bastım ve size şunu söyleyebilirim ki oun okçuluk veya tarihi kılıç sanatları gibi aktivitelere yönlendirebilirsiniz. Özelliklede kılıç sanatları. Ha bu arada eskrimle karıştırmayın ;).
Netten Kuzgun Akedemi diye aratırsanız bulabilirsiniz. Kılıç kullanmak insana son derece yararlı ve ayrıca kılıçlar ilk tahta korkmayın yani :smiley:. Baktınız kılıca ilgi duymuyor hafif fantastik orta çap kitapları okumasını sağlarsanız o ilgi kendiliğinden gelebilir. Tabi bu çocuğun henüz ne kadar oturmamış olsada karakteriyle ilgili.Affınıza sığınarak soruyorum yeğeniniz hiç şiddet gördümü.Gördüyse en kötü ihtimal mutlaka bir terapiste götürün çünkü 12 yaşındaki bir çocuğun bunları söylemesi hiç normal değil.

Konunun sahibine gelince yazınız son derece doğrudur diye düşünüyorum.
 



Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

Merhabalar chorozoglu,

Gezenbilir bölümlerimizden biri olan ETKİNLİKLER başlığımızın alt başlıklarında açılan etkinlik duyurularını izleyerek size uygun olan bir kamplı etkinliğe katılablirsiniz, hem Gezenbilir dostları ile birlikte olup hemde kızınızın istemlerine cevap vermiş olursunuz..

Etkinlikler bölümümüzün linkini veriyorum

http://www.gezenbilir.com/index.php?board=41.0

Alt başlıkları sırasıyla, DOĞA SPORLARI, OFF-ROAD, FOTOĞRAF VE GEZİ, KÜLTÜR VE SANAT, FESTİVAL VE ŞENLİKLER, NAVİGASYON, TİCARİ TURLAR şeklindedir ve genellikle kamplı etkinlikler DOĞA SPORLARI alt başlığında yayımlanmaktadır..

Örneğin bayram için dalış grubu oluşturuluyor, konaklama çadırda olacak, dalış yapmasanız bile kendi olanaklarınız ile giderek keyifli bir ortamı çadırlarda kalarak paylaşabilirsiniz, konuya ulaşabileceğiniz linki veriyorum

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=60009.0

Ayrıca karavancı arkadaşlarımızın düzenlediği etkinlikleride izleyebilirsiniz, çadır kamp yaparak onlarla birlikte olabiliyoruz..

chorozoglu' Alıntı:
Merhabalar,

Kızım 4 yaşında ve Calliou isimli izlediği çizgi filmde babası ile kamp yapan çocuğun maceraları sonrasında tutturdu her gün baba beni kampa götür,çadırda yatalım,kuşların seslerini dinleyelim diye.Belki de sadece 2 saat sonra sıkıldım diyecek bilmiyorum ama sonuçta onun bu doğada olma isteğini de görmemezlikten gelmek büyük hata olacak.
Açıkçası çok fazla kamp deneyimim yok,dalışlarda arkadaşlarımızda zamanında yaptığımız hoş sohbet kamplarımız vardı ama ailemle hiç kampa gitmedim.Kızıma da söz verdiğim üzere 1 gece de olsa ailece bu masrafa girip çadırlı kampı yapmak istiyorum.

Bana İstanbul yakınlarında 2-3 saatlik yolu olabilecek ,yer öneriniz ve çocuklu kamplar için tecrübeli ebevynlerden bilgi almak isterim.
Şimdiden teşekkürler,
 


Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

cheg' Alıntı:
arkadaşlar bu hafta sonu (1-2 kasım) çocukları bolu yedigöllere çadırlı kampa götürmeyi düşünüyorum. biri 3 biri 5 yaşında... sizce nasıl olur. üşürlermi? ne diyorsunuz?
kaliteli bir uyku tulumu ile üşümezler çok panik olmayın ilk başlarda bende aynı kaygıları taşıdım fakan gerekli tedbirleri aldığınızda hiç bir şey olmaz bırakın vücut dirençleri artsın... benimde beş yaşında bir oğlum var elimizden geldikce sık sık kamp yapmaya gideriz hiç bir sorunla karşılaşmadık
keyifli kamplar dilerim
 

Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

chorozoglu' Alıntı:
Merhabalar,

Kızım 4 yaşında ve Calliou isimli izlediği çizgi filmde babası ile kamp yapan çocuğun maceraları sonrasında tutturdu her gün baba beni kampa götür,çadırda yatalım,kuşların seslerini dinleyelim diye.Belki de sadece 2 saat sonra sıkıldım diyecek bilmiyorum ama sonuçta onun bu doğada olma isteğini de görmemezlikten gelmek büyük hata olacak.
Açıkçası çok fazla kamp deneyimim yok,dalışlarda arkadaşlarımızda zamanında yaptığımız hoş sohbet kamplarımız vardı ama ailemle hiç kampa gitmedim.Kızıma da söz verdiğim üzere 1 gece de olsa ailece bu masrafa girip çadırlı kampı yapmak istiyorum.

Bana İstanbul yakınlarında 2-3 saatlik yolu olabilecek ,yer öneriniz ve çocuklu kamplar için tecrübeli ebevynlerden bilgi almak isterim.
Şimdiden teşekkürler,
öncelikle şunu söyleyim sıkılmayacaktır eğer siz doğadada eylenceli şeyler olduğunu gösterebilirseniz onada iş variriseniz sıkılmayacaktır cocuğunuzla gece yan yana uzanıp yıldızlara bakmanın bir sürü soruya maruz kalmanın ve her soruya bir cevap bulmaya çalışmanın tadına doyum olmaz çokta öyle kuşlar böcekler kelebekler uçmayacaktır etrafınızda ama bolca eylenceli şey var... yanınıza almayı önereceğim mümkün olduğu kadar çok çocuk elbisesi (kesin lazım olacak ) olmazsa olmaz cocuk için bir salıncak uçurtma birkaç parça oyuncak ( aman sütü unutmayın ben bu konda bir iki kez fırça yedim ) eğer mümkünse bir dürbündede eylenceli olur.... ben eliden geldiği kadar sıklıkla oğlumla cadır atarım onun oyun çadırınıda götürüp kendi çadırını kurmayı öğretirim gece benimle kalıyor ama orada onunda bir çadırı olması daha iyi oluyor.Ne kadar çok çocuk doğayla iç içe olursa bağışıklık sistemi o kadar gelişiyor ümit ediyorum polen vs. şeylere oğlum ekin in allerjisi olmayacak ......
istanbula yakın kocaelinde inönü yaylası menekşe yaylası gibi kamp yerleri var tabi bunlar camping değil çadırınız ve malzemelerinizle gelip kamp kurabilirsiniz sormak istediğiniz sorular varsa özelden mesaj atabilirsiniz balki birlikte kamp yaparız ....
 

Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

Sn chorozoglu ve Sn Cheg, aşağıda linkini verdiğim konu başlığındanda takip edebileceğiniz gibi, geçtiğimiz hafta sonu yedigöllerde ailece 3 günlük bir kampımız oldu.
Bizde 2 kişi 4 ve birde 6 yaşında olmak üzere 3 çocukla çok eğlenceli geçen kampımızda.
odun toplamakta verdiğimiz görevler, ateşimize yardım etmeleri, çadır da eşyalarını toplamaları, akan derede 20 sn bile duramadıkları suda oynamaları
onlar unutulmaz anlar yaşadılar.Kesinlike tavsiye ederim.
Başkaca sorularınız olursada cevaplamaya çalışırım.


http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=60681.new#new
 



Ynt: Çocuklarla Doğaya Çıkmak

uda4a gerçekten çok teşekkürler,fotoğraflarınızı da kızımla paylaştım,çok mutlu oldu sanırım önümüzdeki hafta gideceğim Amerika seyahatinde oradaki ucuz kampçılık malzemeleri satışı yapan mağazalardan malzemeleri tamamlayıp, sonra da bu 7göller kampını gerçekleştirmeliyiz.Çok keyif alacağımız belli ...

Teşekkürlerimle,
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,458
Mesajlar
1,518,177
Kayıtlı Üye Sayımız
172,113
Kaydolan Son Üyemiz
KhanDeep

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst