Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan astonmartin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 37,537

astonmartin

Yeni Üye
Mesajlar
17
Tepkime Puanı
1
Yer
Antalya
Merhaba

Mayıs ortalarında eşimle birlikte arabamızla Polonyaya gitmek istiyoruz. Bir hafta önce Polonya Büyükelçiliğinden çok girişli schengen vizesini aldım. Daha zamanımız olması nedeniyle araç belgelerini tamamlamadım. Rotamızı Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Slovakya-Polonya olarak belirledik ama google haritadan bakınca Romanyadan değil de Sırbistandan geçsek daha kısa sürede gidebileceğiz gibi görünüyor. Ziyaret amaçlı gideceğimiz için yolda konaklama dışında gezmek için durmayı düşünmüyoruz. Belki Macaristanda birkaç saat duraklayabiliriz. İlk defa yurtdışına araba ile çıkacağımız için daha önce bu güzergaha arabayla gitmiş olan ve Avrupaya araçla çıkmış arkadaşların tecrübelerinden faydalanabilirsek çok mutlu olacağız. :smiley:
Seçtiğimiz rota uygunmudur? Romanya ve Sırbistan'ın yolları nasıldır? Sizce hangi ülkeden geçmemiz daha iyi olur? Forumda bazı yazılarda okuduğum kadarıyla Bulgaristan'ın tehlikeli olduğu söyleniyor. Gerçekten Bulgaristandan gündüz tek araçla geçmek tehlikelimidir yoksa birkaç araçla konvoy halindemi gitmeliyiz? Romanya ve Sırbistan da Bulgaristan gibi dikkatli geçilmesi gereken bir ülkemidir? Harita yeterlimidir yoksa navigasyonumuz olmalımı? Ayrıca bu uzun Avrupa yolculuğunda yanımızda mutlaka bulundurmamız gereken şeyler ve dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

Adem
 

Etiketler
Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

Merhaba, bazı biligiler paylaşabilirim sizinle. balkan ülkelerini 3 kez gezmiş ve ayrıca bulgaristan doğumlu biri olarak söyleyebilirimki Bulgaristan artık eskisi gibi rüşvet olaylarını bırakmış durumda çünkü avrupa birliği çok fazla sıkıştırıyor her konuda. ama olurda polise denk gelirseniz suşsuz isenizde hemen konsolosluğu arayacağınızı belirtin etkisi olacaktır. hırsızlık olaylarıda eskisi gibi değil artık zaten en yoğun olan yolları geçeceksiniz. size tavsiyem romanya yerine sırbistandan geçmeniz yol daha doğru olacaktır ve bulgaristan sırbistanda otoban daha fazla kullanmış olacaksınız. araç belgelerini tamamlamadım demişsiniz zaten araç belgesi sadece uluslararası sigorta denen yeşil sigorta sınırda turing kurumundan alabilirsiniz. yeri pasaport kontrolünden sonra duty free nin olduğu binada, tüm avrupa için deyin verirler,ayrıca turing.org.tr den sürelerine göre fiyatları öğrenebilirsiniz. benim önerim kapıkule sınır kapısından bulgaristana geçip harmanlı, haskovo, plovdiv, oradan otobana bağlanıp sofya ve kalotina sınır kapısına gidin sofya çevre yolunu kullanın ama hızınıza çok dikkat edin. ayrıca bulgaristana girince hemen benzinliklerden otoban bedeli olan vinetka alın haftalık aylık ve yıllık satılıyor dönüşüde düşünerek aylık alabilirsiniz ayrıca vinetkanın yapışkan diğer etiketini atmayın dönüşte istenecektir. sırbistana girdiğinizde yollar biraz zorlu ama nish ten sonra otobana bağlanıyorsunuz belgrada kada hep otoban. sistemleri bizimki gibi fiş alıyorsunuz ve çıkışta fişi verip paranızı ödüyorsunuz. belgrad merkezden geçip novi sad tan macaristan sınırına varabilirsiniz yine otobandan gidiyorsunuz. macaristan hakkında bilgi veremeyeceğim oraya gitmedim çünkü. yolculuğunuza hangi ilden başlayacaksınız bilmiyorum ama ben istanbuldan yola çıktım sabah 5 ti ve akşam 6 da sırbistan saatine göre 5 te belgrada vardım. ama çok hızlı gittim. sizinde ilk gün yaklaşık geçeceğiniz yol en fazla bu olsun. mümkünse hiçbiryerde gece yolculuk yapmayın çünkü trafik bize yabancı yol kavşakları bile değişik. konaklayabileceğiniz yerlerin alternatif şehirlerde olacak şekilde bir liste oluşturabilirsiniz. ben booking.com dan yararlanmıştım. tahminime göre 2. gün sonunda polonya topraklarında olabilirsiniz. isterseniz numaram kendi yolculuğumu açıkladığım konuda var başka birşeyler danışmak sormak isterseniz arayabilirsinizde.
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

Cevabınız için çok teşekkürler.
Birkaç soru daha sormak istiyorum.
Bulgaristan ve sırbistanda euro kullanabilirmiyiz yoksa onların parasınımı bulundurmamız gerekir?(vinetka veya yakıt alırken mesela)
Sırbistan otobanında bizimki gibi fiş aldığınızı belirtmişsiniz. bizde otobanlardaki sistem hgs değilmi?ptt veya bankalardan satın alıp aracın camına yapıştırıyoruz duyduğum kadarıyla.hiç arabamla ücretli yollara girmediğim için pek bilgim yok.
biz yola ıspartadan çıkacağız. 2.günü akşamı macaristana varabilsek yeterli.polonyaya 3.günden önce varabileceğimizi zannetmiyorum.
navigasyonumuz olmalımı?yoksa harita işimizi görürmü?
15-20 gün sonra yola çıkmayı düşünüyoruz. numaranızı aldım, yoldayken birşey sormak istersem rahatsız edebilrim :smiley:
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

Euro'yu geçtiğiniz tüm güzergahlarda kullanabilirsiniz. Navigasyonu kesinlikle yanınıza alın tabii ki Avrupa haritaları yüklü olmalı. Eğer iyi bir harita okuma yeteneğiniz varsa haritalar işe yarar. Ama geçeceğiniz ülkelerin ayrıntılı haritalarını Isparta'da bulma şansınız yokki! Bulsanız bile bu haritalar da ölçeği itibarıyla yeterli olmayabilir. Navigasyon en rahatı.
Yalnız gezinizi önceden planlayın. Akşamları nerede konaklayacaksınız. Bunu önceden planlayın çünkü gideceğiniz mesafe oldukça uzun. Sınır geçişlerindeki zaman kayıplarını hesaba katın. 6 sınır kapısı geçeceksiniz. Romanya'nın yolları kötüdür. Sırbistan'ı tercih etmek size zaman kazandırır yolların %90' otobandır. Giriş bariyerinden geçerken fiş alırsınız çıkışta gişedeki görevliye fişi verip ücreti ödersiniz bizdeki otobanların ilk hali gibi. Bulgaristan ve Macaristan'da ise vinyet alırsınız. Aracınızın işlemlerini Antalya'daki Turing ofisinden de yaptırabilirsiniz.
Karavancılar için derlediğim notlar olmakla birlikte genel ülke ve trafik bilgilerinin işinize yarayacağını düşündüğüm linki aşağıda veriyorum.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=38845.0
Keyifli seyahatler.
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

En kısa zamanda iyi bir navigasyon alacağım öyleyse. Araç işlemlerini Kapıkule sınır kapısından yapmayı düşünüyorum. Gece kalacağımız yerleri couchsurfing'den ya da booking.com'dan ayarlamaya çalışacağız.1. geceyi İstanbul veya Edirne'de, 2.geceyi Sırbistan ya da akşam olmadan ulaşabilirsek Macaristan topraklarında geçirip 3. geceye Polonya'ya ulaşmayı planlıyoruz.
Sınır kapılarında ortalama ne kadar süre kaybederiz? Sınırlarda çok zaman kaybedersek 3. geceyi de Polonya dışında geçirmek zorunda kalabiliriz.
Notlarınız kesinlikle çok işe yarayacak.
teşekkürler...

Adem
 



Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

merhaba tekrardan, tifa arkadaşımız da gayet güzel bilgiler paylaşmış, dediği gibi önceden kalabileceğiniz yerler hakkında önceden bilgi edinin. varmak istediğiniz yer ve olur ya her türlü ihtimale karşı 2 -3 saat öncesi olan şehirlerde de yer bilgisi bakın bence. navigasyona gelince avrupa haritaları yüklü olan navigasyonlar biraz pahalı, bende yola çıkmadan akıllı telefon almıştım gps ten yararlanarak direk bulunduğum noktayı ve yönü gayet güzel bulmuştum, hatta belgradda yolu şaşırmama rağmen çok rahat yönümü doğrulttum, akıllı telefonunuz varsa onu kullanabilirsiniz. bulgaristanlı biri olarak söyleyebilirimki euro her yerde geçmez alan yerler de çok düşük bozuyorlar, sırbistanda da aynı ama yakıt, yemek için kredi kartı kullanabilirsiniz mesela direk o günkü kurdan kredi kartınıza yansıyor komisyon vs yok. dediğim gibi ben bulgaristan ve sırbistanı biliyorum. macaristan ve polonya hakkında bilgi aktarsam yanlış olur. kapıkuleyi bulgar tarafına geçince hemen sınır çıkışında sağda döviz bürosu var, 1 € = 1,95 leva yada 1,93 orada harçlık olsun diye bozabilirsiniz artarsa sonuçta türkiyeye girmeden yine birşeyler almakta kullanırsınız. yakıt temizliği açısından yine tam sınırı geçince lukoil var yada shell ikisindede vinetka var, unutmayın ön camın sağ alt köşesine yapıştırıyorsunuz ve yapışkanı aldığınız etiketin diğer parçasını atmayın tekrar türkiyeye girerken soracaklar. o etiketi göstermeniz lazım. sırbistana girerkende kalotina sınır kapısından girecesiniz ve oradada sırp sınırını tam çıkmadan önce solda küçük büfeler var ayrıca döviz de bozuyorlar güncel kur olarak alabilirsiniz 1€=110 yada 112 dinar. madem ıspartadan yola çıkacaksınız bence edirnede kalın ilk gece. ailem istanbulda ben ise antalyadayım akrabalarımın da çoğu bulgaristanda devamlı gidip geliyorum ısparta üzerinden, antalya istanbul 8 saat kadar sürüyor antalya edirnede yaklaşık mola durumuna göre 10 - 11 saat ama istanbul köprü trafiği etkileyebiliyor zamanı. edirneden sabah yola çıkarsanız tahminimce anca macaristan sınırına yakın bir yere varabilirsiniz tabi gece araç kullanmadan, novi sad tan geçeceksiniz ve ne olur ne olmaz oradaki konaklama yerlerinede bakın derim. öncedende dediğim gibi ben sabah 5 te istanbuldan çıktım akşam 6 da belgradta idim. sizinde edirne istanbul arasını atarsanız yaklaşık novi sad yada macaristan sınırına doğru bir yerlerde olursunuz. bu arada nasıl araç kullanıyorsunuz bilmiyorum benim hızım yol el verdikçe 140 - 160 km gibiydi. sınır geçişleri çok uzun sürmez genellikle kapıkule 30 - 45 dak kalotina sınır kapısı en fazla 30 dakika tabi aksi bir durum yoksa, ilk defa sınır geçecekmişsiniz ama telaş yapacak birşey yok. isterseniz sınır içindeki işlemleri bile sırasıyla yazabilirim.
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

Sınır içindeki işlemleri yazabilirseniz yararlı olabilir. En azından sınırda neyle karşılaşacağımızı öğrenmiş oluruz.
140-160 hangi yolda yaptınız? Radar yokmuydu? Biz sizin kadar hız yapmayacağız muhtemelen. İlk defa bu yollardan geçeceğiz.Siz gide gele yolları iyice öğrenmişsinizdir. Google haritadan sorgulayınca Edirne Budapeşteyi araçla 12 saat gösteriyor. Belki Edirneden sabah 5te çıksak en azından Macaristana girebiliriz diye düşünüyorum.Gündüzler uzun olduğu için daha fazla yol alabiliriz.
Polonya'ya daha önce uçakla gitmiştim, trafiği ve yollarını biliyorum. Macaristan ve Slovakya'nın yollarının çok kötü olacağını zannetmiyorum.
Bulgaristan'ın eskisi kadar tehlikeli olmadığını yazmıştınız, peki Sofya ve Belgrad'ta duraklayıp şehir gezintisine çıksak arabamızı bir otoparkamı yoksa yol kenarına uygun bir yeremi park etmeliyiz? Geriye döndüğümüzde aracımızı yerinde bulamama riski ne kadardır? :smiley:
Bilgileriniz için çok teşekkürler.
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

sınır içindeki işlemlerden başlayayım, ilk önce Türk tarafında ilk giriş gişesinde araç plakanızı işleyecekler ve buyurun geçin diyecekler sadece plakanızı tekrarlamanızı istiyorlar evrak vs yok. sonra pasaport kontrolü bunu polis yapıyor ama yine araçtan inmeden sadece pasaportunuzu veriyorsunuz. sonrasında ki gişede tabi bu uzun bir koridor gibi iki gişe arası, aracınızın çıkışını pasaportunuza işletiyorsunuz. bunun için pasaport ve ruhsat gerekli ama araç kimin adına ise mutlaka onun orada olması lazım yada vekaleten çıkılıyorsa noter onaylı vekalet gerekli. yalnız gişede her geçtiğimde şöyle birşey var bazen vardiya yada personel eksikliğinden araç çıkış işlemini giriş kısmında yaptırın diye not asıyorlar onu okuduğunuzda türkiyeye giriş kısmına gidip ( yürüyerek ) orada yaptırıyorsunuz zaten sizin paralelinizde giriş işlemlerinin yapıldığı alan var. araç işlendikten sonra aracınızı 50 - 100 m sürdüğünüzde solunuzda SETUR FREE SHOP, YADA SETUR DUTY FREE DİYE bir bina göreceksiniz. araçla oraya geçemezsiniz. tel boyuna aracınızı parkedin ordaki yaya kapısından geçip binaya girin orada garanti bankasının hemen yanında turing var, yeşil sigortanızı oradan alacaksınız. € verirseniz onlar zaten bankada bozuyorlar. sonrasında isterseniz sigara vs. alabilirsiniz ama bulgaristana girerken kişi başı sadece 2 paket sigara hakkınız var karton değil. sonra Türk' teki son çıkışta ruhsat veriyorsunuz onlarda aracın çıkışının yapılıp yapılmadığına bakıyorlar ve muhtemelen de hayırlı yolculuklar deyip sizi uğurlayacaklar. bulgara girerken ilk gişede durdurmayacaklar ama su kanalı gibi bir yere girceksiniz orada aracınıza ilaçlı su sıkılacak otomatik olarak hemen sonraki gişede bunun bedelini ödemeniz lazım galiba 4 leva idi en son, eğer ordada kimse yoksa sonraki gişelerde istenecek. pasaport kontrolünü yine polis yapıyor araçtan inmiyorsunuz sadece adınızı okuyacak ve kendinizi göstermeniz istenecek aracınızın sol camlarını açmanızı öneririm. sonraki gişede aracınızın ruhsatını ve sigortasını isteyecekler. ve eğer yaparlarsa aracınızı biraz ileri parkettirip içini arayacaklar buna valizler ve şahsi çantalar dahil yada sadece bakıp ok derler bir küçük form veriyorlar onu dolduruyorsunuz ve tekrar memura veriyorsunuz onaylatıp devam ediyorsunuz. aracı aramak istediklerinde valiz fermuarını kendiniz hemen açarsanız daha iyi olur bu birazda saklayacak birşeyim yok demek. sonrasında son kontrol var sadece ruhsat veriyorsunuz girişin işlendiğini kontrol ediyorlar ha pasaport istersede verin tabi.bulgar sırp sınırındada aynı işlemler tekrarlanacaktır. sonrasında bulgaristandasınız hemen sağda döviz bozma ve solda benzinlikler bir önceki mesajımda yazmıştım ne yapacağınızı. hıza gelince istanbul edirne arası 160 civarı gittim. bulgaristana girince plovdive kadar hız sınırlarına mutlaka uyun zaten normal tek şerit gidiş geliş yollar plovdiv sofya arası otoban140 civarı gittim orası otoban ama otoban bazı yerlerde bozuk özellikle plovdiv çevre yolu. sırbistana girincede nish e kadar yol gidiş geliş nish belgrad ve oradanda macar sınırına kadar otoban orasının otobanı bizimkiler gibi güzel diyebilirim Allah ne verdiyse bastım. zaten oralarda da selektör yapılıyor sizi uyarıyorlar ama sivil radarları yok polis aracını uzaktan tanıyabilirsiniz. edirne budapeşteyi mümkünü yok 12 saatte geçemezsiniz çünkü 3 sınır ve molalarda işin içine girdiğinde bu saati yakalamak zor ve hızlı giderseniz anca macar sınırına yakın biryere varırsınız yada geçersiniz ama daha uzun süre araç sürer ve budapeşteye varırısınız. sofya belgradta gezintiden bahsetmişsiniz o gezintileri yapmak için şehir merkezine girmeniz lazım ve bu gezintiler size vakit kaybettirir bunu yaparsanız belgradta konaylayın derim. ben sofyanın içine bir kere yanlışlıkla girdim içini gezmedim ama çok vakit kaybediliyor. belgradtada kale meydan var mutlaka görülmesi gereken biryer, orada kaldırım üzerine bırakmıştım aracımı hiç birşey olmadı ama otoparklarda pahalı değil. ama aracı parkederken yasak olmayan bir yere bırakın oralarda kapan sistemi uyguluyorlar açtırmak sıkıntı olabilir. ayrıca farlarınız her zaman açık olsun açmak mecburi ceza ödemek zorunda kalırsınız.radar olan yer bulgaristana geçince ilk yerleşim yerinden svilengrada kadar yaklaşık 15 - 20 dak yol en fazla, radar var yol hız tabelasına uyun ve sofya çevre yolunda radar var orada da hız 50 dir. görüş açınızın olmadığı yerlerde mutlaka 50 ile gidin. sollama yasağı olan yerlerde kesinlikle sollama yapmayın. yerli halkın sürüşüne ayak uydursanız yeter. sırbistana geçince yemek yiyecek olursanız bol sayıda tırk parklarında türk restorantları var oralarda yemek yiyebilirsiniz.
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

merhabalar
Yolculuğumuzn Polonyaya kadar olan kısmını sorunsuz olarak tamamladık.
19 mayıs sabah 7 gibi Kapıkule sınır kapısından geçtik. Kapıkule Turingden sadece 1aylık yeşil sigorta yaptırdım. Bulgaristan girişimiz gayet hızlıydı.herhangi bir arama ya da ilaçlı su sıkma olmadı.girişte sağda 10euroya vinetka aldım.euro kabul ettiler.solda da lukoilden depoyu doldurdum.10km kadar ilerde sağda shellden de yakıt alınabilir.ayrıca shellde mcdonalds da var.kahvaltılığımızı yanımıza almıştık,çayımızı da mcdonaldstan aldık.gayet sakin bir yerdi. Yaklaşık 40dklık moladan sonra Sırbistana kadar durmadan devam ettik,saat 12ye doğru sınıra ulaştık.Sırbistan sınırında küçük bir araç kuyruğu vardı ama 15dakika içinde sorunsuz şekilde sınırı geçtik. Ahmet arkadaşımızın dediği gibi Sırbistanda vinetka gibi bir uygulama yok,gişeden ödeme yapıp geçiyorsunuz.yemek için 1saat kadar durakladık,herhangi bir yer gezmedik sırbistanda da.saat sekizde macaristana giriş yaptık.Sırbistan çıkışında aracımızı bir yere çekip iyice aradılar. Yine Macaristan girişinde de arama yaptılar ancak arabayı arama için özel bir yere çekmediler.giriş peronunda gümrük personeli bagajı açtırdı ve aracın içini de el yordamıyla aradı.Macaristan pasaport polisinin türkçe ''çekirdek varmı çekirdek'' diye sorması gülümsetti bizi ama çekirdeğimiz yoktu maalesef :smiley: yaklaşık yarım saat harcadık macaristana girişte. Girdikten sonra sağdan otoban için fiş veriyorlar.vinetka gibi cama yapıştırılmıyor.sadece saklamanız gerekli.Macaristan euro kullanmıyor ama fişe euro kabul ettiler.14euro gibi yüksek bi fiyattı.Macaristan içinde alışverişlerde peşin alışveriş yapacak olursanız macar parası forint bulundurmanız gerekli. Macaristanın Szeged şehrinde konakladık.Ertesi gün şehri biraz gezdik,küçük bir şehirdi.Daha sonra Budapeşte yakınlarındaki Gödöllo kasabasındaki kalacağımız yere gittik.Akşamleyin Budapeşteyi biraz gezdik ama pek bişey anlamadık. O nedenle ertesi gün gündüz gözüyle Budapeşteyi biraz dolaştık. Budapeştede araç parkı sorunlu.Her mahallenin ayrı bir park ücreti var.Bizim park ettiğimiz sokakta 3 saat araç park halinde bırakılabiliyordu.Ödeme sokakta bulunan makineden yapılıyor. Daha sonra başka bir yere park ettik ve buranın ücretsiz olduğunu öğrendik şansımıza. Rotamızda değişiklik yapıp bir de Viyanayı görelim dedik ve akşama Viyanaya vardık.Hava yağışlıydı ve akşam olması nedeniyle trafikte zorlandım. Avrupada şehir içerisinde araç kullanmak gerçekten zor.Bir de akşam olunca daha da kötü.Herkes trafik tabelalarına uyuyor ve yaya geçitlerinde trafik lambaları olan yerler hariç yayalara yol veriyor. Türkiyede pek böyle şeylere dikkat edilmiyor maalesef.O nedenle alışmak baya zor Avrupadaki trafiğe. Navigasyonumuzun yardımıyla kalacağımız adrese vardık- özellikle şehir içlerinde navigasyonumuzun çok faydası oldu gerçekten-Avrupaya gidecek olanlar mutlaka navigasyon bulundurmalı. Ertesi sabah Viyanayı arabasız gezdik.Kaldığımız yer tam merkez olmadığı için bulunduğumuz sokakta araç park ücreti yoktu.O nedenle tramvaya binerek 15dakika sonra viyananın gezilecek önemli yerlerine ulaştık. Öğleden sonra saat 4civarı Viyanadan çıkıp Slovakyaya ordan da akşam saat 10a doğru Polonyanın dağ kasabası olan Zakopaneye vardık.Hava soğuk ve yağmurluydu. 2gece pansiyonda kaldık ve Polonyadaki yakınlarımızın yanına 24mayıs günü ulaştık. Edirne ve Polonyanın Zakopane kasabası dışında kalacağımız yerleri couchsurfingden ayarladık.Bir hafta sonra Türkiyeye dönüş yapacağız. Dönüşümüzü Slovakya-Macaristan-Hırvatistan-Bosna Hersek-Karadağ-Arnavutluk-Yunanistan olarak düşünüyoruz. Bu rotayla ilgili herhangi bir görüşünüz olursa paylaşabilirsiniz. Ayrıca Polonyaya geldiğim rotayla ilgili sorularınız varsa sorabilirsiniz,cevaplamaya çalışırım.
iyi seyahatler
Adem
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

çok güzel bir gezi olmuş adem bey.

1-macaristan'da ve avusturya ve polonya da otoban mı sadece paralı? yoksa normal yoldan gidilirse normal yol paralı mıdır? onu soracaktım?

2-sırbistan güvenli bir yer mi bulgaristan a göre? güvensiz bulduğunuz ülkeler hangileri?

3-Yolda rüşvet isteyen oldu mu? istendiyse hangi ülkede istendi?
 



Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

Teşekkürler.
Açıkçası biz aile ziyareti için gittiğimiz için çok fazla ülkeyi gezmedik, gezdiklerimiz de yüzeysel, kısa geziydi. Eğer zaman sıkıntınız yoksa arabayla yolculuğu uçakla yolculuğa tercih ederim. Daha keyifli ve yol üzerinde güzel yerler görebiliyorsunuz.
Polonya'da otobanlarda gişe sistemi var. Ödemeyi Polonya Zlotysi, euro veya kredi kartınızla yapabiliyorsunuz.
Macaristanda sınırı geçer geçmez sağdan otoban için vignet almanız gerekli. Araca yapıştırılanlardan değil. Aracınızın plakasını söylüyorsunuz, 10 euro karşılığında fiş gibi birşey veriyorlar. Avusturya'da ise yakıt istasyonlarından aracın camına yapıştırılan cinsten vignet almanız gerekiyor. Avusturya sınırından çıkışta Vignetiniz olup olmadığını kontrol ediyorlar.
Yanlış anlamadıysam siz paralı yollardan gitmeyi düşünmüyorsunuz. Bunu tavsiye etmem çünkü özellikle Polonya'da otoban dışında hızlı gitmeniz mümkün değil. Yolların çoğu duble yol değil ve yerleşim yerlerinden geçtiği için fotoradar sistemi var, mecburen yavaşlamak zorunda kalıyorsunuz. Zaten otoban da çok az Polonya'da.
Macaristanın yolları daha iyi Polonya'ya göre. Bazen otoban dışından gittiğimiz oldu. Diğer sürücülerin uyarması sonucunda radara yakalanmaktan kurtulduk. Polis arabası 5-6 metre kadar ormanın içine saklanmış ve yolun kenarında da sabitleyici üzerinde küçük fotoğraf makinesi büyüklüğünde radar vardı.
Bulgaristana girdikten 5-10km sonra sağdaki shell istasyonunda kahvaltı dışında hiç durmadık. Herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Sırbistan'da da yine yemek dışında durmadık. Sadece Sırbistan sınırından çıkışta arabamızı detaylı şekilde aradılar. Herhangi bir rüşvet olayıyla karşılaşmadık.
Bu arada 15 haziranda geri dönüş için yola çıktık. Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Yunanistanı geçerek aracımızın yeşil sigortasının ve seyahat sigortamızın 18 haziranda bitecek olması nedeniyle 18 haziran akşamı İpsala'dan giriş yaptık. Bosna Hersek'den geçtiğimiz yollar kötüydü. Biz Mostar tarafından giriş yaptık ve yol çok kötüydü. Mostar'dan Karadağ'a olan yol da kötüydü ve yolda radar vardı. Karadağ zaten küçük bir ülke yolları Bosnaya göre daha iyi ancak daha fazla dağlık. Arnavutluğun trafiği gerçekten kötü. Polis bile şehir içinde yol ortasında durup diğer arabadaki kişiyle konuşuyordu.
Yeşil sigortada Kosova bulunmuyor. Sınırdan girmeden önce sigorta yapan yer var. 30 euro karşılığında 15 günlük sigorta yapıyorlar. Kredi kartı kabul edilmiyor. Karadağ ve Kosova euro kullanıyormuş, bilmiyordum.
Güvensiz bulduğum ülke olmadı.
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

verdiğiniz bilgiler için tşk ederim.

Sırbistan'da vignet sistemi var mı?parasız yolları kullanabilir miyim?

Polonya ve sırbistan da yavaşta olsa parasız yolları kullanmayı düşünüyorum efendim.
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

Sırbistan'da gişelerden ödeme yaparak geçiyorsunuz, vignet sistemi yok.
Sırbistan'a girdikten sonra Niş'e kadar yol ücretsizdi ama kötü değildi. Niş'ten sonra otoyol başlıyor. Biz otoyoldan devam ettik, o nedenle Niş'ten sonraki parasız yolların durumunu bilmiyorum.
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

astonmartin' Alıntı:
Sırbistan'da gişelerden ödeme yaparak geçiyorsunuz, vignet sistemi yok.
Sırbistan'a girdikten sonra Niş'e kadar yol ücretsizdi ama kötü değildi. Niş'ten sonra otoyol başlıyor. Biz otoyoldan devam ettik, o nedenle Niş'ten sonraki parasız yolların durumunu bilmiyorum.

normal yolları kullanırsam çok yorulur muyum?
bir de dönüş yolculuğunuzu da yazarsanız gerçekten çok sevinirim.
 

Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

Biz size feribotla Patras-Trieste gidip , oradan kuzeye gitmenizi tavsiye ederiz. Arabayla yaptıgınız yolu ciddi sekilde azaltırsınız, biletleri onceden alırsanız feribot cok hesaplı.

Biz 2 ay sureyle arabamızla Avrupa'da gezdik. Faydalı olabilecegini dusundugumuz blogumuz

http://blog.travelpod.com/travel-blog/whitebarsik/1/tpod.html

iyi seyahatler
 



Ynt: Karayoluyla Türkiye-polonya Yolculuğumuz İçin Yardım

Polonya yolculuğunuzla ilgili tüm forum yazışmanızı okudum. Ben de mayıs 2014 de Isparta'dan Romanya'nın kuzeyinde Baia Mare şehrine arabamla gitmeyi planlıyorum. Paylaştığınız yolculuk deneyimlerinizin işime yarayacağına eminim. Benim bu yolculukla ilgili olarak bir kaç sorum olacak. Cevaplarsanız sevinirim.
1- Kullandığınız navigasyon cihazı markası nedir? Avrupa haritası yüklü olarak mı satın aldınız?
2-Türkiye'den çıkarken Sürücü belgesinin Uluslararası geçerli olabilmesine ilişkin Turing firmasından bir belge düzenlemesini istemek zorunlu mudur?
3-Sadece Yeşil sigortanın yeterli olduğu bilgisi doğru mudur?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,945
Kayıtlı Üye Sayımız
172,090
Kaydolan Son Üyemiz
senarif1

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst