Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper 15m3 -ihsan (findikim)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan findikim Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 164
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 103,092

findikim

Kamp I
Mesajlar
118
Tepkime Puanı
5
Yer
İstanbul / Küçükçekmece
Herkese Selamlar;

Çoğu arkadaş gibi bende yıllarımı boşu boşuna sadece hayalini kurarak geçirmişim, Meğer ne kolay işmiş.

İşe öncelikle 2007 model 2.3 Mjet 15 m3 bir ducato satın alarak başladım. Bir hafta kadar bakım-onarım işlemleri ile uğraştım. Arada bir haftalık Portekiz-Endülüs (İspanya) kaçamağı yaptıktan sonra projeyle işe başladık.

Bir sürü proje inceledikten sonra hemen hemen tüm karavanların aynı esaslara göre dizayn edildiğini farkettim. En arkada yatak, ortada servis mahalleri (banyo, mutfak, dolap), önde de oturma grubu. Hoşlanmadığım konu ise hayatımızın üçte birinin geçtiği yatak kısmının parça pincik süngerlerle çözülmeye çalışılması. Hemen bir eleman etüdü yapıldı , yatak kapasitesinin en az 4+1 kişilik olması ve yatakların hepsinin (+1 hariç) visco ortopedik yatak olması gerektiğine karar verdik. Buna göre aşağıdaki projenin kendi kullanım amacımız doğrultusunda en doğrusu olduğunu düşündük.
 

Etiketler
Autocad programında basitçe yapılmış çizim.
 

Ekli dosyalar

  • KARAVANA PLAN-low.jpg
    KARAVANA PLAN-low.jpg
    37.3 KB · Görüntüleme: 3,825






İlk iş pencereleri ve havalandırmaları açmak oldu. Sürme kapıya bir tane sabit cam. Tam karşısına bir tane açılır cam. Oturma kısmının tam üstüne 50x90 ölçülerinde bir havalandırma, arka yatak kısmına 40x50 ölçülerinde bir havalandırma, banyo kısmınada bir adet 40x40 havalandırma açıldı.
 




Tavan havalandırmalarının güneş panelleri ile birlikte görüntüsü. Araçta 3x150 Wat güneş paneli 4x90A akü ve 2000W tam sinüs inverter kullanmayı planladık. Burdan Onder Köse bey e tekrar çok teşekkür ederim yardımları için. Araçta beni en zorlayan, en çok düşündüren konuydu. Onun sayesinde çözmüş olduk.

20141002 144355
 




Bu elektrik sistemini biraz daha ayrıntılı yazmak istedim. Çünkü zannımca en muğlak konulardan. Tam bir ay boyunca hangi marka güneş paneli, hangi marka akü, hangi marka inverter kullanacağımızı düşündük durduk. En az 10 satıcıyla konuştum ki kafa karıştırmaktan başka hiç bir şeye yaramadı. Eğer konunun uzmanı değilseniz doğru karar vermek çok zor. Çünkü her satıcı kendi malını övüyor diğerlerini kötülüyor.

Sonra sitede okuduklarım aklıma geldi. Onder Kose bey in sitedekiler tarafından tanındığını bir çok kişiye yardımı dokunduğunu hatırladım ve kendisini aradım. Ben 1 kez aradım ama Onder Bey sadece ve sadece bilgi vermek için defalarca aradı. Aklımdaki sorulara beraberce yanıt aradık, fikirleri tartıştık. Sonuçta anladımki gerçektende işine önem veren, sattığı ürünü tanıyan ve arkasında duran biri.

İşin daha da ilginç yanı ben 3x150w güneş paneli ve 400A aküde ısrar ederken, o 2x150w panelle 200A akünün yeterli olacağının ısrarla üstüne bastı. Hangi satıcı daha az mal satmak isterki. Anladımki olayın ticari boyutu kadar ahlaki boyutuda önemli Onder Bey için. Ha sonuçta benim istediğim oldu ama içim rahat, aldığım maldan eminim ve bir aksilik durumda Onder Beyin desteğini esirgemeyeceğine eminim.

Dahada bitmedi. Arefe gününden bir gün önce (ki kendisi ertesi gün şehir dışına çıkacaktı) akşam üstü 4 suları telefonda sistemde ve ücretinde anlaştık. Ertesi sabah 9 da telefonum çaldı. Kargı firması ürünleri getirmiş :smiley: üstünden daha 24 saat bile geçmeden. (sanırım akşam 7 gibi kargoya verildi sabah 9 da kapımdaydı)

Sıkmış olabilirim ama bitmedi. Kutuların içinden bağlantı için gereken kıl tüy ne varsa hepsi hazır halde çıktı. Üstelikte bir çoğu zaten montajlanmış halde. Hayatı boyunca güneş panelini eline almamış birisi olarak tüm sistemi takıp çalışır hale getirmem (güneş panellerinin tavana montajı dahil) sadece 2 saatimi aldı. Zaten bunun 1 saati olayı anlamakla geçmiştir.

Reklam meklam. Yaparım. Keşke herkes işini Onder Bey kadar iyi yapıyor olsa. Yeniden çok çok teşekkürler.
 


Delinecek yerlerden sonra sıra izolasyona geldi. Sitede bu konuda çok yazıldı çok çizildi. Farklı malzemeler önerildi. Benim tercihim kolay işlenmesi, suya karşı direncinin nisbeten iyi oluşu ve çok iyi bir ısı ve ses yalıtımı sağlaması açısından taşyünü yönünde oldu. Üstelik atölyemde bolca vardı bu malzemeden. Değerlendirmiş oldum. Duvarlarda 5 cm taşyünü üzeri 6 mm kontra, tavanda 3 cm taşyünü üzere 6 mm kontra, yerde ise sıkışma özelliğinin fazla olması nedeniyle folyolu cam yünü üstüne 10mm su kontrası (suya mukavim olsun diye) kullandım. Ha birde zemini kaplamadan önce 2 kat antipasla heryeri güzelce boyadım.
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,931
Kayıtlı Üye Sayımız
172,085
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst