Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan aslanahmet Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 21,974

aslanahmet

Zirve
Mesajlar
3,266
Tepkime Puanı
36
Yer
İstanbul
Yağışlı havalarda (yağmur ve kar) çekme karavan ile araç kullanan arkadaşlar var mı? Varsa deneyimlerini aktarabilir mi? Karlı havalarda çeken araçta zincir yada kar lastiği olmasına rağmen arkada karavan riziko yaratıyor mu?
 

Etiketler
Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

tabiki risk yaratıyor ... fakat çektiğiniz römork , karavanın fren tertibatı varsa bir nevze avantaj sağlıyor ...
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

sayın Aslanahmet,

Birkaç kez yağmurlu havada karavan çektim. Biraz tedirgin ve yavaş kullanmanın dışında bir problem yaşamadım. Burada önemli olan fren yapma durumunda aracın tekerleklerin kayması halinde araç ve karavanın beraberce kontrolden çıkması riskinin bulunmasıdır. Karavanın fren sistemi aracın fren yapması halinde düzgün şekilde yavaşlayıp arkadan gen karavana dayanabilmesine bağlıdır. Bu sebeple yağmur bile olsa (özellikle toz toprak üzerine yağmuş yeni yağmur) risk taşımaktadır. Usta şöför olan bir tanıdığım zamansız yağan yağmurlarda (yaz yağmuru) ya da yılın ilk yağmurlarında aracını uygun bir yere çekip yol yağmurla yıkanıp temizlenene kadar beklediğini söylemişti.

Kışın ve kar üzerinde karavancılık yapmak benim de çok ilgimi çeken bir konu. Özellikle Abanta karlı bir dönemde gidip kalmayı çok arzu ediyorum. Kış karavancılığında ana yollar açık olsa bile bir miktar yolu kar üstünde geçmek gerekebilecek. Bu durumda aracın teknik özellikleri ön plana çıkar. Aracın 4 çeker olması büyük bir avantaj sağlayacaktır.
2 çekerli ise arkadan çekişli olması avantajdır. Kilitli diferansiyel olması önemli bir özelliktir ve patinaja girmeyi önemli ölçüde azaltır. Lastiklerin kar tipi ya da çivili olmasının büyük faydası olur ve çekiş olan tekerde de zincir mutlaka olmalıdır.

İşin teorisi buraya kadar. Bundan sonrasında eğer tecrübesi olan varsa ben de çok merak ediyorum.

Yutdışı karda çekme karavancıların resimlerini görüyorum. Anacak bu karavanların en son kamping kısmı hariç karın üzerinde çok gezdiğini sanmıyorum. Zira avrupada yollar genellikle çabuk temizleniyor.

Selamlar

Doğan Böncü

Carterbar Border web2


Bild 028


Sally 2 in winter


Lmc20ww20mus490 winter 530 d4707i1
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

Değerli bilgiler için teşekkür ederim Doğan Bey. Anladığım kadarıyla araçta kar lastiği karavanda fren sistemi oldukatan sonra kontrollu ve yavaş olarak karda (kısa mesafe olarak) gitmek sorun yaratmıyor. Ama bu konu da deneyimi olan arkadaşlardan da bilgi alırsak daha güzel olur.
Kış karavancılığı daha zevkli olur düşüncesindeyim. Uludağ, Kartepe belki iddaalı olur hatta çılgınca olur ama özellikle dediğiniz gibi kar yağdığında bir Abant gezisi veya yakın civarlarda yolu düzgün bir yayla gezisi güzel olur.
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

Hakan arkadaşım,
Son kararının çekme karavan olduğunu biliyorum. Aracın da bildiğim kadarıyla clio. Piyasası olan, para edecek cinsten bir otomobil. Bu aracı satıp üzerine az bir miktar ekleyerek hem günlük kullanabileceğin, hem de kamp yapabileceğin camper tarzı araçlara ulaşabilmek mümkünken özgürlüğünü bu kadar kısıtlayacak çekme karavanda ısrar neden?
Çekme karavanlarını kampinglerde kışlamaya bırakıp yazın giden, yerinden kıpırdamadan önüne çadır kurup, önünü de sebze bahçesi olarak düzenleyenleri anlayamadığım gibi, çok gezmek isteyenlerin de çekme karavan almalarını anlayamıyorum.
Gittiğimiz, gezdiğimiz yerlerde her deliğe girebilen mikro aracımızla bile konaklayacak yer konusunda sıkıntı çekerken, daha büyük bir camper olsa nasıl olacaktı diye düşünürken, çekme karavanla bu işlerin nasıl olacağını hayal dahi edemiyorum. Kültür gezilerine çıkmayacak mısın? Daracık virajlı yollardan geçmeyecek misin? Şehir içine girmeyecek misin? Dağa, bayıra çıkmayacak mısın?Biz koskoca bodrum yarımadasında bir tek kamping bile bulamazken sen nerelerde kalacaksın? Bence iyi düşünmelisin. Özlemlerini daha önceki yazılarından bildiğim için yazıyorum bunları. Yanlış düşünüyorsam sen mutlaka daha iyisini bilirsin.
 



Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

Cem, tam ikileme düştüğüm noktadan vurdun beni :smiley:
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

Bu konuda başka tecrübesi olan yok galiba?...
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

Merhaba'

Ingiltere'de yagisin olmadigi gun yok gibiyken cekme karavanini ceken yuzlerce kisi gordum, kendimde cektim.Fakat yollarin kalitesi ve bakimi oldukca iyi,hatta mukemmel.Kasim 2009'da araba ile Turkiye'ye gelecegim.Bana yardimci olmak isteyen ve yardimisteyen arkadaslardan haber bekliyorum Saygilarimla.
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

Merhaba..

Karavan tecrübem hiç olmadı, fakat aracın arkasında römork ile tekne taşıma tecrübelerimden yola çıkarak bazı tavsiyelerde bulunabilirim. Zira karavan ile römork üzerinde tekne taşımak hemen hemen aynı şey. Belki az biraz ağırlık farkeder, ama bu çok fazla bir fark yaratmaz.

Römork yani karavanda fren sistemi yoksa gayet zor olduğunu söylemeliyim. Özellikle çekici konumundaki araç, çekmekte olduğu yükten daha hafifse!

Çekici olan araç hafifse (otomobil-küçük jip) :

- Lastikler kesinlikle iyi durumda olmalı. Araç zaten hafif olduğu için güvenilecek ilk yer, yer ile temas eden lastikler olmalı. Yol tutuşu iyi olan ve su tahliye özelliği olan kaliteli lastikler tercih edilmeli.

- Her uzun yolculuk öncesi frenler elden geçirilmeli. Fren balataları bitik olmamalı. Aracın normal yükünden daha fazlası olacağı için fren tertibatı sorunsuz olmalı.

- Yağmurlu havada araç kullanmanın en riskli bölümü, yağmurun ilk başladığı andan sonra geçen 10-15 dakikalık zaman dilimidir.
Özellikle çok kullanılan tırtıksız asfaltlarda bu çok daha tehlikeli bi hal alır. Asfalt üzerinde biriken toz, toprak, lastik aşınmalarından dolayı asfalt üzerindeki petrolümsü tabaka ilk yağmurla beraber oldukça kaygan bir hamur oluşturur. Eğer düz yoldaysanız ve görüşünüz iyiyse hızınızı trafiği tehlikeye düşürmeyecek şekilde düşürerek yolunuza devam edebilirsiniz. Bu sürüş esnasında ani gaz verme ya da ani gaz kesme gibi hareketlerden kaçınılmalıdır. Ani fren zaten asla tercihimiz olmamalı, yavaşlamamız gerektiğinde ayağımızı gazdan çekip, sağ ayağımız frene hafifçe basarak vites küçültmeliyiz. Her vites küçültülttüğümüzde ayağımızı debriyajdan yavaşça ve kontrollü bir şekilde çekmeliyiz. Özellikle arkadan itişli araçlarda vites küçültüp debriyajdan ayağı ani çekmek, yağmurlu havalarda el frenini çekmekle aynı etkiyi yaratır. Özellikle yokuş aşağı inerken yokuşun başında vitesi küçülterek inmek en akıllıca davranış olacaktır.

Yağmurun ilk başladığı dakikalarsa ve siz dik bir yokuş inmek üzereyseniz, en sağlıklısı müsait bir yerde aracı sağa çekip 5-10 dakika beklemektir.
Asfalt üzerinde oluşan kaygan tabakanın yıkanıp asfaltın sadece sulu normal bir hale gelmesi ortalama olarak normal bir yağmurda 5-10 dakika sürer. Yokuş çıkışlarda da, özellikle önden çekişli bir araç kullanılıyorsa aynı şekilde o ilk 5-10 dakika yola devam etmenizi tavsiye etmem. Arkadaki karavan aracın arkasına ekstra fazla bir ağırlık oluşturduğundan aracın ön lastiklerindeki ağırlık baskısı azalmış olacaktır. Bu sebeple de patinaja uygun bir asfaltta, yokuş yukarı çıkmak oldukça zor olacak ve tehlike oluşturacaktır.

Yokuş çıkarken uygun vitesle yokuşa başlayıp, aynı vitesle yokuşu bitirmek faydanıza olacaktır. Zira yokuşun ortasında hızlanmak ya da düşük vitese geçmek için debriyaja basarak vites değiştirmek için yapacağınız hamle esnasında araç hızını iyice kaybedecektir. Vites değişiminden sonra gaza bastığınız ilk anda aracın patinaja düşme olasılığı artacaktır. Çünkü zaten ağır olan aracın yükünü kaldırmanız için fazla gaz vermeniz gerekecektir. Hem yokuş yukarı, hem ıslak bir asfaltta, arkasında ağır bir yükü olan araca vites değiştikten sonra ister istemez biraz fazla gaz vermek, %90 patinaja sebep olacaktır.


Yağmurlu havada yokuş inerken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus, direksiyon hakimiyetidir. Keskin dönüşler oldukça yavaş dönülmelidir. Zira hızını almış bir karavan-römork, viraja girdiğiniz, aracı yavaşlattığınız anda aracın arkasını dönüş yönünüze göre itebilir ve yoldan çıkarabilir. Frene basarak dönmektense, inişin başladığı andan itibaren düşük viteste inerek inişi ve dönüşleri tamamlamak en sağlıklısıdır.

Örneğin sola doğru dönen bir viraja girdiniz. Oldu da aracın arkasındaki karavan ya da römork aracın arkasını yolun sağına doğru kaydırmaya başladı. Dolayısıyla aracın burnu iyice sola dönmeye başlayacaktır. Hafifçe gaza basıp direksiyonu tam aksi yönde çevirmek büyük oranda aracın istikametini düzeltmenize yardımcı olacaktır.
Araç hangi yöne dönmeye başlarsa, aksi yönde direksiyon çevirmek ve çok hafif gaz vermek bu gibi durumlarda yapılacak en doğru hamledir.



Karavan ya da römork lastiklerinin de iyi olması çok önemlidir. Hava basınçları eşit olmalıdır. Oransız hava basıncı, karavanın ve doğal olarak aracın istikametine olumsuz bir mukavemet oluşturacaktır.


Gerçi çoğu bildiğimiz hususlardır, fakat yine de paylaşmak istedim.

Kazasız belasız güzel seyahatler dileği ile.
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

Sn Vodafonecell, Sn Sulo Güzel bilgilerden dolayı teşekkür ederim.
 



Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

yol hafif ıslaktı,virajda çekme karavan ve aracım öyle sallandıki,çok zor zaptettim,az kalsın devriliyorduk,çekme karavancılar ne olur gözünüzü seveyim,tali yollarda,yolda ıslaklık veya çamur görürseniz aklınızda bulunsun,30 km/s ten daha hızlı gitmeyin
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

Sayın omnitemporal,
Öncelikle geçmiş olsun. Aracınızın ve karavanınızın özelliklerini belirtmemişsiniz. Mayıs 2010'da çekme karavanı ilk aldığımda Ankara çevre yolu yağışlıydı. 50 km hızı aşmadan kullanarak eve geldim. Tabi ilk tecrübem olmasına rağmen korktum. Öncelikle lastiklerin önemi ortaya çıkıyor. Ani hareket ve fren yapmamakta gerekiyor. Genel anlamda aracın karavana hakim olacak seviyede ağırlığı olması da "güvenli karavan çekimi" kurallarından biri. Her ne olursa olsun dediğiniz gibi öncelikle tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Kazasız, güzel ve mutlu geziler dilerim...
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

teşekkür ederim,herkese kazasız belasız gezmeler,araç bir tonun üstünde peugeot 307 1.4 dizel ,çekme karavan 740 kg ama yüklemeyle 900 kg olmuştur,normalde savrulmuyo da,yol çamurluydu.bana ders oldu,herkesi uyarayım dedim,bu arada benim araç normalde çok az mazot yakar ama karavanla acaip arttı yakıt
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

omnitemporal' Alıntı:
yol hafif ıslaktı,virajda çekme karavan ve aracım öyle sallandıki,çok zor zaptettim,az kalsın devriliyorduk,çekme karavancılar ne olur gözünüzü seveyim,tali yollarda,yolda ıslaklık veya çamur görürseniz aklınızda bulunsun,30 km/s ten daha hızlı gitmeyin

öncelikle geçmiş olsun, aracınızı ve karavanınızı güle güle kullanın :smiley:,
yük dağılımı eşit değilse araçlarınız kolayca savrulur, karavanda ve aracınızda yük dengenizi kontrol edin
 

Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

Selamlar oacagın ılk haftası karavanımızı teslım almak için kartal sınlenme ıstasyonunda buluştuk kısa hoşbeşten sonra aldıgımız vatandaşların arabasından bızım arca gecırdık (mercedes vıto) hava gunluk guneşlıktı kopruden sonra hava kapadı ve yagmur başladı bayagıda guclu Çift dıngıl karavanımızla özellıkle arka boşken frene bastık 80-90-100-110 km denedık 60 km hızda anı fren yaptık cokta anı degıl tabııkı gayet guzel ve dengelı bır suruş oldu çift dıngıl karavan tek dıngıllıye gore daha dengelı sanırım .gecen sene antalyadan tekne cekmıştık 1 ton gıbı daha sallamıştı .bu pek sallamadı nıyetım karda kışta denemek bakalım ne olucak sızlerle paylaşırım.
 



Ynt: Yağışlı Havada Çekme Karavan İle Araç Kullanımı; Tavsiye ve Önerileriniz Nelerdir?

omnitemporal' Alıntı:
teşekkür ederim,herkese kazasız belasız gezmeler,araç bir tonun üstünde peugeot 307 1.4 dizel ,çekme karavan 740 kg ama yüklemeyle 900 kg olmuştur,normalde savrulmuyo da,yol çamurluydu.bana ders oldu,herkesi uyarayım dedim,bu arada benim araç normalde çok az mazot yakar ama karavanla acaip arttı yakıt

Merhaba Omnitemporal bendede aynı motora sahip olan 207 var. Bende karavan almak istiyorum ama 1.4 70 bg hdi ile nasıl olur bilemiyorum. Araba çok güçlü çekmesine çeker hatta ATV lerde çekerde rampada durumlar nedir. Bununla ilgili ı bu forumda yazınızı okudum" çekmez dediler ama çekiyor" diye bir ibare belirtmişsiniz. Ben işi riske atmayıp bir caretta almayı düşünüyorum tepesinede port mazgal yaptırıp fiber tekne atmayıı düşünüyorum.Alacağım karavanın ağılığı 450 kg teknenin ise 100 kg hadi tüp müp yükleme falan de 700 kg yi bulur.E birde 3 kişi olduğumuzu düşünürsek??? anlatabildimmi? Tamam yakıt artmasında durum normal karşılanabilir onu es geçiyorum ama bu rampa durumunda araç çeksede baskı balataya zamanla zarar verirmi yada motora bir zarar verirmi ? Eğer çekmeyecekse arabayı değiştirmeye kadar gidebilirim. O yüzden deneyimlerinizdeki ayrıntılar benim için çok önemli.Teşekkürler (bu arada bende Anakaradayım mail adresim : teardrop81@live.com)

Caretta1
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,435
Mesajlar
1,517,931
Kayıtlı Üye Sayımız
172,085
Kaydolan Son Üyemiz
Ertuğrul Ocaktan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst