<div class="bbWrapper"><b>Ynt: 2001 Model Grand Cherokee 3.1 TD Hakkında</b><br />
<br />
Merhaba ,<br />
<br />
Konuyu baştan sona okudum fakat kesin ve net olarak "ben bu araca sahibim,sorunludur" diyeni veya tersini söyleyeni göremedim,atkadığım yazı varsa kusurabakmayın.<br />
<br />
Nette araştırma yaparken bu konuyu gördüm ve cevap yazmak adına foruma üye oldum ,yazacaklarımın faydalı olması ve yol göstermesi dileğiyle ;<br />
<br />
28 yaşındayım ,2001 model 3.1td ve 2004 model 2.7crd sahibiyiz.Ben ehiliyetimi 2000 yılında aldım ve bu iki araçtan başka araç görmedim,kullanmadım,bilmedim.Universite eğitimim için Amerika'ya gittiğimde de 3 yıl boyunca ,ilk aracım olduğu ve bildiğim bir araç olmasını istediğim için 6.500$'a 2000 model 3.1td GC satın aldım,aldığımda 220.000 (!) milde idi ve ben yaklaşık 270.000mil olana kadar kullandım.<br />
<br />
3.1td olana satın aldığımız günden beri periyodik bakımları hariç doğru düzgün bir bakım yaptırmadık ve başımızı da ağırtmadı.Araç şehir içinde ,standart sürüşle kullanıldı , arazi vitesine elimizi atmışlığımız çok azdır ,tabii ki eskiyip değişeni olmuştur fakat yazılanlara istinaden hiç hararet sorunu yaşamadık veya yolda kalmadık.Araç şu anda yaklaşık 240.000km'de.<br />
<br />
2004 yılında 2.7crd'yi uzun yolda (istanbul-antalya) kullanmak için amcama satın aldık.Bu araç şu anda yaklaşık 380.000km 'de , 2 defa şanzıman yapıldı.1 kere antalyaya gitti fakat dönemedi , çekici üzerinde ankaraya servise götürüldü.İnşaat işiyle uğraştığımız için araziye de çıkıldığı çok oldu.Defalarca servise girdi çıktı ve şu anki ikinci el piyasa ederinin yarısından fazla desem yalan olmaz masraf edildi.Motor hiç inmedi veya yapılmadı.Şanzıman sorunundan ötürü parçalarının değişip aracın uzun süre 2 çeker olarak kullanıldığını biliyorum fakat şu anda 4 çeker çalışıyor.Arabadan teknik anlamda anlamadığım için hangi işlemlerin yapıldığını bilmiyorum.<br />
<br />
Ben amerikada kullandığım araca 1 lira masraf etmedim , aldığımda lastikleri yeniydi , satarken 1.500$ zarar ile acil olduğu için 4 günde alıcısına sattım ve döndüm.Aracı hiç servise götürmedim veya götürmek zorunda bırakmadı.Yaklaşık 430.000km yapmış bir araç için ne demek olduğunu düşünmenizi rica ederim.<br />
<br />
Araçların kısaca geçmişi böyle.Şimdi kendi tecrübelerimden bir iki not eklemek isterim ;<br />
<br />
İki araç da ,çok ağır bir sorunları olmadığı sürece , pazar gezmesine çıktığınızda veya evinizden işinize giderken sizi yolda bırakacak araçlar değildir.Ben 2.7crd ile "şanzıman ister" dendiği gün , istanbulda 7 saat kullandığımı ve evime döndüğümü biliyorum.<br />
<br />
Basit bakımlarını yaptırdıgınızda ve şehir içi veya uzun yolda zorlamadan bindiğinizde mil sayacını rahat 300.000 görürsünüz.Bu araçlar 150.000km 'lik araçlar değildir , bunu söyleyen hiçbir usta olamaz,ayrıca mantıklı olan her insan hiçbir aracın 150.000km motor ömrü ile üretildiğine inanmaz.<br />
<br />
Şirketimizde misafirlerimizi taşımak için kullandığımız 2009 dizel Opel insignia'nın 6 ayda 15.000km yaptığını göz önüne alarak , senede 30.000,5 yılda ise 150.000km yapacağına bakarak ,yılın arabası seçilmiş bir aracın 5 yıl ömrü olduğunu söyleyebilir misiniz?<br />
<br />
Yurt dışında 400k mil'de araçlar satılmaktadır ve kondisyonuna göre iyi paralara alıcı bulmaktadır.Zira ben avrupa ve amerikada hiç Türkiye kadar kilometresi düşük araç satıldığını görmedim.İlanlara bakıyorum ; 2000 model 133.000km (!) de dizel araçlar var.İnanılır gibi değil.Sadece kandırmaya yönelik , satışı hızlandırmak için.İstisnalar olabilir fakat bu kadar fazla olamaz.<br />
<br />
Jeep'ler evladiyelik araçlardır ve sağlıklı binmeniz için kullanım klavuzunu okumaktan çok zamanında servise götürmeniz gerekli.Aracı ne derece zorluyorsanız o kadar sık servise götürüp bakımını yaptıracaksınız.Şehir içinde evinden işine giden biri 10.000km 'de bir götürüyorsa,bizimki gibi haftada 2 kere antalyaya giden biri çok daha sık götürmeli ve kontrolunu yaptırmalı , bu her araç için geçerli.<br />
<br />
Sorularınız olursa memnuniyetle yanıtlarım,<br />
<br />
Not : Aracı kullanmayıp yalnızca ustalardan veya servislerden duydugu kulaktan dolma bilgilerle insanları yanlış yönlendirenlerden ricam ; Yapmayınız.<br />
<br />
Saygılarımla,<br />
Cem</div>