Arazi Techizatlı Araçların Sorunları !

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan serkan_bes Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,845

serkan_bes

Ana Kamp
Yer
izmir
Herkese merhaba. Kafama takılan bir kaç tane soru var bu başlık inşallah benim gibilere yardımcı olur ve yeni sorularada başlık olur.

birinci sorum tam techizatlı yani çelik tamponlarıya trafikteki herangi bir maddi hasarlı kazalarda (Allah kimsenin başına vermesin)normal tamponlu araca göre farklı bir muameleye maruz kalınıyor mu? Yani kasko firmaları karşı tarafın hasarının ödenmesinde problem çıkarıyorlar mı?

ikinci sorum, muayeneye giderken bu techizatlar sökülüp orjinallerinin mi takılması gerekli?

Etiketler

Ynt: Arazi Techizatlı Araçların Sorunları !

Aracın fabrikada üstüne takılanlar dışında herşey yasak ya hep sök tak yapıcaksınız yada başka bi arayış içerisinde olacaksınız ne yazıkki !

Serkan beyinde dediği gibi sonuçta orjinal araç üzerindeki her değişiklik işletilmediği takdirde yasak . Muayenede her aracın tamponunun nasıl olduğu bilgisi karşılaştırılıyor mu bilmiyorum , bu sebepten tampon beli yurtabilir ama koruma demrileri ve vimçler işli değilse kesin geçmez .

Offroad tamponlarıyla karışılan bir kazada karşı taraf arıza çıkarmaz ise polis gelip bunun tamponu arjinal değil falan filan dermi şüpheliyim ama karşı taraf duruma uyanırsa ve uğraşırsa baş ağrıtacağını düşünüyorum .

Ancak , proje çizdirilip , onaylanıp ruhsata işletilirse kanuni açıdan hiçbir sorun çıkmayacağını düşünüyorum .

özgürlük kısıtlaması degil birde karşı tarafın penceresinden olaya bakarsak araçla kazada karşı tarafa daha çok hasar verir yaya olarak kazalarda kesin öldürür hasar karşılanır ama ölümcül kaza olursa vicdanen ve kanunen insanı üzer

haklısın ama abi. hangi off-road arabasıyla caddelerde gazlayan var. ben hiç görmedim .

abi ölümcül kazaya sebep olacak kadar hız yapan olmuyor ama demek istemiştim.

Bir sakatlık olduğu kesin .

Bu tip parçalar kaza güvenliği açısından mı yasak ? Eğer böyle ise saçma çünkü gidip rpje çizdip işlettirebiliyorsunuz ve yasak ortadan kalkıyor ve keipmanınız yasal hale geliyor . Proje çizilirken ve TSE onaylarken yaya yada kaza güvenliğini gözetiyor yada bununa ilgili testler yapıyor mu ? Hayır .

Özellikle vinç ve vinç tamponları açısından bakarsak bence kaza güvenliği açısından sorun yaratamazlar . Bir kaza durumunda fazla zarar verecekleri muhakkak ama zaten traifkteki her aracı bu şartlara uydurmak mümkün değil . Düşünki dünyanın heryerinde olduğu gibi bizde de birçok büyük araç , otobüs , kamyon vs araç var . Bu tür araçların çarpışmada vereceği zarar offroad ekipmanı olan aracın vereceği zarardan az olmayacağı gibi bu saydığım araçların bir kazaya karışma olasılığı çok daha fazla .

Ne yazık ki bu ekipman işleri aşılması hayli zor bürokrası ile karşı karşıya kalmamıza neden oluyor . Tabi ki araçlara takılan ekipmanlar kontrol edilmeli , denetlenmeli . Mesele bu işleri eziyet halinden çıkarmak . Mesela muayene sistemi öyle işlemeli ki ; ben aracıma taktırdığım gerekli kalite ve standart belgeleri olan aracımı götürmeliyim bekletmeden aracım ilgili mühendis yada uzmanca incelenmeli eğer montaj vs uygunsa uygun olduğuna dair bir rapor düzenlenmeli bende gidip Trafite bunu ruhsatıma yazdırabilmeliyim mesela . Güzel bir hayal şimdilik :smiley:

barış bey aslında yapabiliyorsunuz aracınıza eklettiğiniz ekipmanların MMO dan bir mühendis tarafından incelenip ; mesela çeki demiri uygun şekilde bağlanmısmı, kaportayamı saseyemi baglanmış? mühendis bunları kontrol ediyor ve doğruysa onaylıyor. buna motor da dahil. motor değişikliğinde mühendis orjiinal motor haricinde takılan motoru aracın şasesinin taşıyıp taşımadığına, araçla uyumlu olup olmadıgına bakıyor yani trafikde engel veya tehlike yaratmıycak şekilde olursa onay veriyor mühendisten aldığınız onayla TÜV e gidiyorsunuz TÜV de onayladıkdan sonra emniyete gidip ruhsatınıza işletmeniz gerekenleri işletiyosunuz.(motor için ayrıca şase no caktırıyosunuz emniyette )
tanponlar içinse yine belli standartlar var mesela çok çıkıntılı olmuycak keskin kenarları olmuycak sivri parçaları olmuycak tanpon ucları belli bir açıyla bükülecek gibi
arazi araçlarına arac güvenliği ve kullanılabilirlik için bazı şeyler serbest mesela rahat inip binmek için ve aracı arazide korumak için yan barlar standartlar dahilinde serbest

tabi bunların hepsi yaya ve trafik güvenliğini tehlikeye atmıycak şekilde standartlar dahilinde olursa ve gerekli yerlerden onay alınırsa kimse hiç bişey diyemez ne muayenede nede polisler

Bende Tüve bir soru sormuştum bu koruma demirleri arazi araçları için serbestmiş ama standardı nedir diye ... TÜV müşteri hizmetleri doyurucu bir yanıt veremedi istasyondaki uzmanların görmesi lazım , yönetmelik falan filan dedi . Halbuki ben gayet net şekilde serbst olması için gerekli standarları sormuştum .

Ben model bakarken yada her model bulduğumda Tüve mi gidicem bu olur mu diye ...

Cam filmleri için ise hafifi kusur ile geçersiniz diyorlar . Yalnız trafiğin ceza yazmasına engel değil diyorlar ki bu ilginç . Aracç çevirmeye girecek , diyelim trafik aracı bağlayacak sonra parktan 7 günlük muayene sevk ve izin kağıdı ile salacak . E muayeneden geçmiş zaten ;D

En güzeli yasal olmak aslında ama bukadar zorlamasalar seviniriz .

Türkiye her zaman böyle hiç bir zaman taşlar yerine oturmuyo
herkes ayrı telden çalıyor bakalım ne olacak

ozanyur' Alıntı:
serkan herşeyin söküldüğü kesinde !! geri takıldığı mechul muayeneden sonra :D

Sonuç olarak arazi ekipmanlı araç alırken ya her yapılan değişikliğin ruhsata işlenmiş olduğundan emin olacağız yada orjinal alıp biz işleteceğiz tabi artan parçalarıda gözümüz gibi koruyacağız

Peki bir soru daha ; faturalı olan ve ruhsata işletilen her türlü madifikasyon vize'de problem çıkarmaz diye bir kaide var mı?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,060
Kayıtlı Üye Sayımız
166,807
Kaydolan Son Üyemiz
karavancı_34

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR