Merhaba sayın Pelin,
Şayet bir araç almayı düşünürseniz, gözden uzak tutmayın, bakın, birçok kişinin gözlemlerine vakıf olun derim.
Bugün park algılayıcısını taktırdım. Ekranlı... Ekran aynanın üstüne yapıştırıldı. Bir ara fotoğrafını koymaya çalışırım. Maliyetine, 140 tl.
Bu süre zarfında (2-3 saat) teknik adamlarla çok konuştuk. Birçok konuda bilgilendim.
Öncelikle sayın TTamer'in rodaj süresinde kullanım hatası kuşkusu ve fazla yakıt meselesi...
Bu araçlarda rodaj süresi diye adlandırılabilecek olan özel bir kullanım şeklinin olmadığını, bunun eski teknoloji dizeller için geçerli olduğunu, motoru sürekli 2800-3000 devirde kullanmak gerekmediğini; ancak zaman zaman yüksek devirle de kullanmak icabettiğini söylediler. Nedeni de, motorun kendi sınırlarını zorlaması gerektiğiymiş. Uzun zaman (ama tabii çok uzun zaman) düşük devirde kullanınca, (mesela sürekli 1500-1750) motorun sağırlaşabileceği ifade edildi. Kalkarken yahut yolun bir bölümünde 2500'ün üzerine çıkmanın yararlı olacağı söylendi.
Motor 2250- 2500 devirde zaten ulaşabileceği azami torka ulaşıyormuş. Bundan yukarı devir, sadece mevcut gücün gittikçe daha çok hıza dönüşmesiymiş.
Sonuçta en verimli kullanımın 2000-2500 devir olduğu ortaya çıktı. Yani ortalama olarak mesela 5. vites 2250 devir kullanmaktansa, 6 vites 2000 devir yahut 5. vites 2500 devir kullanmaktansa, 6 vites 2250 devir kullanmak daha mantıklı ve uygun denildi. Tabii yol durumuna göre...
Zaten -yukarıda yazdım mı hatırlamıyorum- 6. vites 2500 devir 110 km/s, 2250 100 ve 2000 90 km/s 'e denk geliyor.
Demek ki araba ortalama 2000-2250 devirde kullanılacak. (Yani ben öyle yapacağım)
O halde Ttamer Bey yanlış rodaj süresi geçirmiş olmuyor; fazla dediği yakıt da muhtemelen 2500 devrin üzerinde kullanmasından kaynaklanıyor. Bu da benim tahminim. Acaba kendisi beni doğrular mı? Şayet bu doğruysa, kendisi 2000 devir civarı -eğer sabredebilirse, çünkü anladığım kadarıyla hızlı sürücü sınıfından

- yakıt ölçümü yaparsa bilgilenmiş oluruz.
Yukarıda yazmıştım; bu araçlara çamurluklar için plastik kaplama şart diye; fiyatı, 4 çamurluk için 580 tl civarıymış.... Şimdilik bizi aşar.
Daha önce hiçbir yerde 2WD, 4WD, Oto moduna hangi durumda geçilebileceğine dair bir bilgi bulamamıştım. Mesela durmak mı gerekir yoksa seyahat esnasında da olabilir mi?
Çekiş modu değiştirmek için durmak filan gerekmiyormuş. Hareket halindeyken de değiştirilebilirmiş.
Diğer bir husus, yakıt deposu göstergesinin/dilimleriinin zaman zaman feleğini şaşırması... Dedikleri şu: Eğer bir arıza yoksa, olmaması gerekir. (bu beylik laf) Ama, depo ağzına kadar doldurulursa, depoda kalması gereken ve şamandranın hareket alanını oluşturan boşluk kalmazsa, o zaman şamandra bir yerlere takılmış olabilir. O esnada bu sorun yaşanabilir. (Tabii, engebeli bir yolculukta da çalkalanan yakıt şamandraya tutukluk yaptırabilir bu durumda..) Bu yüzden, pompanın tık dediği yerde bırakılmalıymış... Üstü tam sayıya tamamlatılmamalıymış
Başka bir husus, yakıt almak için pompa işaretinin yanmasını beklememek gerektiğiymiş. Tek çizgi kalınca almalıymış deponun dibindeki muhtemel çökeltiler durumu dolayısıyla.
Şu ESP meselesini bu teknik kişiler de doğruladı. Olsaydı iyi olurdu dediler. Arabanın ağırlık merkezi yüksek olduğu için, çok yüksek hızlarda ve sert kullanımda vazgeçilmez olması gereken bir donanım olduğu ifade edildi. Maalesef bu sistem sonradan takılamıyormuş.
Yani ey halkımız, virajlara araba biraz ağır diye -virajına göre- yüksek hızda girmeyiniz, savrulabilirsiniz. Etki-tepki yasası ve buna bağlı çekim-kaçma etkisi sizi ne zaman nerede bulur bilinmez...