Dacia Duster 1.5 dCi Laureate Euro NCAP Testi Yapıldı (3 Yıldız)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ümiterkan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 29
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,453

ümiterkan

Zirve
Yer
Rize
thumb__testsplashtop.png

http://www.euroncap.com/results/dacia/duster/2011/421.aspx

Ayrıntılı Bilgiler Burada: http://www.euroncap.com/files/421_datasheet.pdf

Not: Teste katılan Duster'da ESP ve Yan Hava Yastıkları Yoktur.

[attachment=1]

Ncap.jpg

Etiketler
Ynt: Dacia Duster 1.5 dCi Laureate Euro NCAP Testi Yapıldı (3 Yıldız)

Çarpışma sırasında kapı açıldığı için cezalandırılmış (puanı düşürülmüş).
ESP opsiyonu varmış fakat test gereksinimlerini karşılamamış ("did not qualify for assesment" diyor). Dolayısı ile ESP'siz modeli test etmişler.
Test gereksinimlerini hangi gerekçe ile karşılamadığı yazmıyor.

Peki Yan Hava Yastıklı modeli test etmemelerinin nedeni nedir anlayamadım

O konuda da bir açıklama yok. Belki Dacia testin sonucunu etkilemeyeceğini düşündüğü için yan airbagli modeli göndermemiştir.

Ön konsoldaki bazı parçadar da farklı ebatlarda olan ya da farklı pozisyonlarda oturan (artık nasıl farklı oturacaksa bilmiyorum) kişiler için risk teşkil edebilirmiş.
Gögüs, boyun ve bacaklara ait koruma için "marjinal" ("sınırda", "idare eder" anlamında olabilir) denmiş.

Çocuk yolcu ve yayalar açısından risk teşkil eden anormal bir durum yokmuş.

Sonuç çok kötü değil, fiyat ve ucuzluk konusunda iddialı olan diğer araçlardan farklı bir durumu yok.

Bu tür testleri en üst versiyonlarda değil standart/orta versiyonlarda gerçekleştiriyorlar. ESP'li modelin tercih edilmemesi satılan araçların büyük bir kısımında ESP olmamasından kaynaklanıyor. Eğer aracın orta seviye modelinde o donanım opsiyonelse ve o donanımı teste dahil etmiyorlar.

Mesela Mitsubishi ASX testinde ESP'li araç test edilmiş ve "standard in more than 95% of sales" şeklinde not düşülmüş. Yoksa her aracın en üst donaımlı olanını test eder 5 yıldız verirlerdi.

Ne yalan söyleyeyim 4 yıldız alır diye tahmin ediyordum. Sürücü kapısı açılmasa ve ESP standart donaımda yer alsa kolayca 4 yıldız alabilirdi.

Testin videosunu izledim. Yandan çarpışmalarda yan hava yastığı açılıyor.
En azından yandan çarpışma testlerinde yan hava yastığı olan modeli test etmişler.
http://www.euroncap.com/Player.aspx?nk=b0dec0e6-c8f1-4b2c-b8aa-39443b33ca74

umiterkan' Alıntı:
thumb__testsplashtop.png

http://www.euroncap.com/results/dacia/duster/2011/421.aspx

Ayrıntılı Bilgiler Burada: http://www.euroncap.com/files/421_datasheet.pdf

Not: Teste katılan Duster'da ESP ve Yan Hava Yastıkları Yoktur.

[attachment=1]

Valla son derece sevindirici haber. Nihayet NCAP açıklanmış ! Emeğinize sağlık bu ivedi mesajınız için, değerli Ümit bey.

Lakin maalesef üzülerek belirtmeliyim ki, mesajınızda yan hava yastıkları yok demişsiniz. Oysa ki var !

Notunuzu bu şekilde güncellerseniz daha doğru olur sanırım. :smiley:

(NOT: Olcay bey, hemen hemen aynı anda yazmışız mesajlarımızı sanırım :smiley: şimdi gördüm)

olasiliksiz' Alıntı:
Çarpışma sırasında kapı açıldığı için cezalandırılmış (puanı düşürülmüş).
ESP opsiyonu varmış fakat test gereksinimlerini karşılamamış ("did not qualify for assesment" diyor). Dolayısı ile ESP'siz modeli test etmişler.
Test gereksinimlerini hangi gerekçe ile karşılamadığı yazmıyor.

NCAP üst modellerde opsiyonel ESP sağlayan arabalarda ESP yokmuş gibi puanlandırma yapıyor. Sanırım bu nedenle.

Bu arada puan kırmalarının en büyük sebepleri (yoksa 4 yıldız alıdrk kesin. "Comments" başlığı altındaki test sonucunu okuyunuz sevgili arkadaşlar lütfen):

1. Önden çarpışma sırasında arka bagaj kilidinin açılıp bagaj kapağının açık pozisyona gelmesinden büyük puan kırmışlar.
2. Yandan araç çarpmasında şoför mahallini kapısının kilidinin açılmasından kırmışlar. Not olarak belirtmişler: Direğere çarpma testinde bu açılma meydana gelmemiş.
3. ESP'nin sadece üst modelinde opsiyonal olarak varolması.

Testlerdeki en büyük başarısı ise:
1. Arkada çocuk koltuklarında oturan çocukların ortalama değerden daha az etkilenmiş olmaları.

TTamer' Alıntı:
Valla son derece sevindirici haber. Nihayet NCAP açıklanmış ! Emeğinize sağlık bu ivedi mesajınız için, değerli Ümit bey.

Lakin maalesef üzülerek belirtmeliyim ki, mesajınızda yan hava yastıkları yok demişsiniz. Oysa ki var !

Notunuzu bu şekilde güncellerseniz daha doğru olur sanırım. :smiley:

(NOT: Olcay bey, hemen hemen aynı anda yazmışız mesajlarımızı sanırım :smiley: şimdi gördüm)

Haklısınız Tamer Bey, videoda yan hava yastıkları var. Sitedeki şu ifadelerden: Side body airbags: meets fitment requirements, testteki araçta Yan Hava Yastıkları olmadığını zannetmiştim ama varmış.

1. Önden çarpışma sırasında arka bagaj kilidinin açılıp bagaj kapağının açık pozisyona gelmesinden büyük puan kırmışlar.
2. Yandan araç çarpmasında şoför mahallini kapısının kilidinin açılmasından kırmışlar. Not olarak belirtmişler: Direğere çarpma testinde bu açılma meydana gelmemiş.

Dacia'nın kapılar konusunda biraz çalışması lazım. Neyse gaza gelip almadığımız iyi olmuş 4-5 sene sonra kapıları düzeltilmiş halini tekrar değerlendirmeye alırız artık :D

Mevzuyu nerdeyse NCAP de kimmiş test yapmayı bilmiyorlar bizim Dusterimiz çok daha sağlam araba ya bağlayacaksınız ama :smiley:

bu çapta bir araç için 3 yıldız başarılı , adam gibi bir esp olsaydı 4 yıldız olurdu buda gayet iyi , 2005 yılından eski grand şero larda bile 3 yıldız var ,
yıldızı mıldızı boş verin , ben arabanın tipini seviyorum kim ne derse desin 10 üzerinde 10 verdim tasarıma . :smiley: ;D

yolcu bölümünü koruyan çelik kafeste zayıflık var gibi. Kuvvetli olsaydı önden çarpışmalarda yan kapıların açılması engellenebilirdi; yada motor bölümünde iyi sönümlendirme yapılamamış darbe çelik kafese daha fazla gelmiş. Bilemiyorum hangisi ama yolcu bölümü iyi korunamamış gibi geliyor.

Direğe çarpma testinde ise 2007 range rover da aynı şekilde dağılmıştı fakat yolcu koruma değerleri en azından renk olarak yeşile daha yakındı. :smiley:

Tabi ncap testlere bir numara karıştırdıysa bilemem. :p

Tempus' Alıntı:
Mevzuyu nerdeyse NCAP de kimmiş test yapmayı bilmiyorlar bizim Dusterimiz çok daha sağlam araba ya bağlayacaksınız ama :smiley:

Yok canım... üstadım, kimse öyle bir şey demedi diye düşünüyorum. bir ara başlıktaki önceki yazılarda "yıldız sayısına takılmamak lazım, çünkü bayilerde satarken 5 yıldız aldı... bu süper araba... içinde ölmezsiniz hayatta... diyen satıcılara kanmamak lazım" şeklinde kimi zaman karşılaştığımız söylemlere istinaden sevgili Olgun bey ile beraber NCAP testlerinin doğru yorumlanması gerektiğine dair bazı fikir alışverişlerimiz olmuştu malumunuz.

Yıldız sayısı ölüm/yaralanma oranını değil genel güvenlik değerlendirme puanını belirlediği hakkında tekrardan vurgu yapmak isterim. Yanılıyorsam beni düzeltiniz.

Şu kadar ki: Örneğin, şayet bu aracın kapısı kaza anında açılıyorsa o kapıdan fırlayıp gitmek ve betona/asfalta kafayı çaktığınızda ölmek işten değil ! İlla emniyet kemerli olmayabilirsiniz o anda. Zaten kapıdan puan kırılmasının nedeni bu.

Ayrıca bu testten benim şahsi çıkardığım bir başka sonuç, tanrı korusun Duster'la bir yayaya çarparsanız yayanın yaşama şansı hemen hemen hiç yok !

İyi ki var NCAP. İyi ki araç kaza videolarını yayınlıyorlar. Ben şahsen bu organizasyondan, hayatımda hiç öğrenemeyeceğim kadar çok trafik güvenlik eğitimi almış biriyim. Hem de internet üzerinden. Hem de ücretsiz!

Ne yazıktır ki, ilköğretim kurumlarımızda ya da ehliyet kurslarında bu ücretsiz kaynaktan tek bir eğitici materyali öğrencilere sunan bir düzenleme yok. Bence her ebeveyn çocuklarına NCAP sitesinden videolar izlettirmeli ve arka koltukta emniyet kemersiz bir objenin camdan nasıl fırlayabileceğine dair yorumlar yaparak trafik eğitimine katkıda bulunmalı. Hala trafikte ön koltukta oturan ya da arka koltukta emniyet kemersiz oturan çocukları gördükçe çıldırasım geliyor. Kaçımız o masum yavruların ya da sevdiğimiz uğruna ölebileceğimiz akrabalarımızın yüzlerce-binlerce KG'lık basınca maruz kalacaklarını, beyin travmasından ya da iç kanamadan ölebileceklerini biliyor ki? Bu deneyimi gerçekten yaşamamış olan insanların yegane görsel eğitim alabileceği sanal bir ortamdır NCAP çarpışma testleri.

Bu ülkede arka koltukta emniyet kemeri takmayı reddeden ve masum yavrularımızı ölümün kucağına atan ya da öndeki yolcunun hayatını cahillikten hiçe sayan milyonlarca yolcu olduğuna dair yemin edebilirim size. Oysa ki NCAP videolarını izleyen hiçbir aklı selim vatandaşın bunu yapabileceğini zannetmiyorum.

İyi ki var NCAP. Ve iyi ki internetten izleme şansımız var.

Aracı ABS siz yolcu hava yastıksız satıyorlar.....bunları ekstra para verirsen takıyorlar...yıl 2011...1911 değil...

NCAP testlerine numara karıştırmaya ne gerek var...numara olayın içinde gizli zaten....

Vatandaş bunu alacak...kaza yapmaya görsün...
30 bin verdin sen... bize bi istisna yokmu ?...var...cennette hurma veriyoruz...
(cevap firma yetkilisinden değil ilgili melekten geliyor)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,068
Kayıtlı Üye Sayımız
166,968
Kaydolan Son Üyemiz
Ramazan Turan

Çevrimiçi üyeler