Ynt: Dacia Duster 1.5 dCi Laureate Euro NCAP Testi Yapıldı (3 Yıldız)
Tempus' Alıntı:
Mevzuyu nerdeyse NCAP de kimmiş test yapmayı bilmiyorlar bizim Dusterimiz çok daha sağlam araba ya bağlayacaksınız ama
Yok canım... üstadım, kimse öyle bir şey demedi diye düşünüyorum. bir ara başlıktaki önceki yazılarda "yıldız sayısına takılmamak lazım, çünkü bayilerde satarken 5 yıldız aldı... bu süper araba... içinde ölmezsiniz hayatta... diyen satıcılara kanmamak lazım" şeklinde kimi zaman karşılaştığımız söylemlere istinaden sevgili Olgun bey ile beraber NCAP testlerinin doğru yorumlanması gerektiğine dair bazı fikir alışverişlerimiz olmuştu malumunuz.
Yıldız sayısı ölüm/yaralanma oranını değil genel güvenlik değerlendirme puanını belirlediği hakkında tekrardan vurgu yapmak isterim. Yanılıyorsam beni düzeltiniz.
Şu kadar ki: Örneğin, şayet bu aracın kapısı kaza anında açılıyorsa o kapıdan fırlayıp gitmek ve betona/asfalta kafayı çaktığınızda ölmek işten değil ! İlla emniyet kemerli olmayabilirsiniz o anda. Zaten kapıdan puan kırılmasının nedeni bu.
Ayrıca bu testten benim şahsi çıkardığım bir başka sonuç, tanrı korusun Duster'la bir yayaya çarparsanız yayanın yaşama şansı hemen hemen hiç yok !
İyi ki var NCAP. İyi ki araç kaza videolarını yayınlıyorlar. Ben şahsen bu organizasyondan, hayatımda hiç öğrenemeyeceğim kadar çok trafik güvenlik eğitimi almış biriyim. Hem de internet üzerinden. Hem de ücretsiz!
Ne yazıktır ki, ilköğretim kurumlarımızda ya da ehliyet kurslarında bu ücretsiz kaynaktan tek bir eğitici materyali öğrencilere sunan bir düzenleme yok. Bence her ebeveyn çocuklarına NCAP sitesinden videolar izlettirmeli ve arka koltukta emniyet kemersiz bir objenin camdan nasıl fırlayabileceğine dair yorumlar yaparak trafik eğitimine katkıda bulunmalı. Hala trafikte ön koltukta oturan ya da arka koltukta emniyet kemersiz oturan çocukları gördükçe çıldırasım geliyor. Kaçımız o masum yavruların ya da sevdiğimiz uğruna ölebileceğimiz akrabalarımızın yüzlerce-binlerce KG'lık basınca maruz kalacaklarını, beyin travmasından ya da iç kanamadan ölebileceklerini biliyor ki? Bu deneyimi gerçekten yaşamamış olan insanların yegane görsel eğitim alabileceği sanal bir ortamdır NCAP çarpışma testleri.
Bu ülkede arka koltukta emniyet kemeri takmayı reddeden ve masum yavrularımızı ölümün kucağına atan ya da öndeki yolcunun hayatını cahillikten hiçe sayan milyonlarca yolcu olduğuna dair yemin edebilirim size. Oysa ki NCAP videolarını izleyen hiçbir aklı selim vatandaşın bunu yapabileceğini zannetmiyorum.
İyi ki var NCAP. Ve iyi ki internetten izleme şansımız var.