Evi̇mi̇z Yanimizda Dünya Önümüzde 2023 Gezi̇ Planimiz

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan janberkaydemir Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 116
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,294
Merhaba , Pandemi ve sonrası İstanbuldan ayrılma kararımız ile ev inşaatı sürecinde uzun soluklu gezilerimize ara vermiştik. Aynı süreç de WV Caravelle aracımızı eski günlük vazifelerine döndürerek, gezilerimiz için Citroen Jumper aracı kendimiz ve aldığımız destekler ile karavana çevirdik. Bir yıllık süreç de kısa ve yakın mesafe geziler yaptık.
Birkaç yıldır forum sayfalarındaki gezilerini takip ettiğim, Belka rumuzlu Tunay Oygur bey gezi rota çalışmaları yapıyordu. Bazı rotalarını beraber yapabilmek için ufak destekler ile katkı sağlamaya çalıştık. Farklı nedenler ile bu rotaları yapamadıysak da kendisi gezilerine devam etti. Bu geziler ile ilgili paylaşımlarını artık Facebook da " Karavan Hayalimizdi " sayfasında eşi Hayriye Oygur2un desteği ile yayınlıyor.
Bu yılda oluşturduğu rotayı beraber yapmak için bize teklifde bulundu. Bülent Erata ve eşi Havva Erata, Sait Pektekin ve eşi Gülay Pektekin ile beraber haftaya rotaya başlıyorlar. Bülent bey'in oluşturduğu Facebook " Karavan Notları " sayfasındada gezi sürecinde paylaşımlar olacaktır.
Bizde eşim Özlem Aydemir ile bu rotaya onların yolculuk sürecindeki gidişatına göre Haziran ayı ortalarında Kazan / Rusya yada Lakselv / Norveç de katılmayı planlıyoruz.
İleri tarihlerde aynı bölgelerde planları olanlar ıçin farklı gözlem ve notlar umarım faydalı olur.
Rota aşağıdadır. Uzun süreli bir planlama yapılmıştır.
Ekli dosyayı görüntüle 641086

Ekli dosyayı görüntüle 641087

Ekli dosyayı görüntüle 641088

Ekli dosyayı görüntüle 641089

Ekli dosyayı görüntüle 641090

Ekli dosyayı görüntüle 641091
Sizlere hayranlığımı ve saygımı ifade etmeme izin verin.
Böylesine uzun, pek de uygar sayılamayacak coğrafyaların kırsallarını da kapsayan, apaçık birtakım riskler ve bilinmezliklerle dolu bir rotayı planlamak, göze almak, bir yerinden katılmak da dahil, herkesin başaracağı iş değil. Delicesine özensem de, kıskansam da, heves etsem de, fiziksel ve zihinsel frenlerim, benim böyle bir girişimin rüyasını görmeme belki izin verir.
Yoldakilere ve size iyi yolculuklar, kazasız, arızasız, problemsiz çok keyifli bir macera diliyorum. İyi eğlenceler.
 

19 Haziran günü rotamıza başladık. Bir süre bağlanma sorunu yaşasak da VPN ile bazı sayfalara erişim sağlıyoruz. Burada uygulanan ksıtlamalar nedeni ile. Gezimiz sorunsuz geçiyor( Bir günlük bir heyecan yaşamış olsakda .) Sınırlı intenet ile fazlada resim yükleneceğinden şimdilk Facebook sayfamda ğauylaşıyorum. Gezi sonrası notları toplayarak ancak giriş yapma imkanım olacak. Şu ana kadar paylaştıklarımın linkini buraya ekliyorum. Herkese selamlar.

Evimiz Yanımızda Dünya Önümüzde
 

19 Haziran günü rotamıza başladık. Bir süre bağlanma sorunu yaşasak da VPN ile bazı sayfalara erişim sağlıyoruz. Burada uygulanan ksıtlamalar nedeni ile. Gezimiz sorunsuz geçiyor( Bir günlük bir heyecan yaşamış olsakda .) Sınırlı intenet ile fazlada resim yükleneceğinden şimdilk Facebook sayfamda ğauylaşıyorum. Gezi sonrası notları toplayarak ancak giriş yapma imkanım olacak. Şu ana kadar paylaştıklarımın linkini buraya ekliyorum. Herkese selamlar.

Evimiz Yanımızda Dünya Önümüzde
Çok güzel paylaşımlar, Facebook'tan izledim. Nefis. İyi geziler.
 

Gezi de ve sonrasında farklı platformlarda paylaştığım bilgiler ve kendi notlarım ile devam.

Hazırlığını yaptığımız rota da yolculuğumuza başladık. Düzce deki evimizden başladım. Bir süredir gezilerimizi erteleme konumuz olan kızlarımızın üniversite süreçleri yine aksamalara sebep oldu. Gezi ye arkadaşlarıma katılırım sözü verdiğimden eşim olmadan tek başıma başlamaya karar verdim. Nalchık şehrine kadar olan rotamda, bu günlerde Türkiye de olan bir arkadaşım da eşlik edecek. Özlem de rota ya uygun bir zaman dilimi olursa sonradan katılacak.
Düzce ve Ankara ile başlayan yolculuğumuzda kızımı Ankara ya bırakıp arkadaşımı Ankara dan alarak başladık. 950 km'lik bir yolculuk sonrası Ordu Gülyalı Karavan Kamp alanında mola verdik.
Yarın Gürcistan'a giriş yaparak, Rusya'ya geçmek istiyoruz. 1000km yolu muhtemelen ikiye bölerek ilerliyeceğiz. Gürcistan'da gezi listemizde yerler kalmış olsada Chelyabinsk'e varan grubumuz ile zamanında buluşabilmek için geçişimiz hızlı olacak.
Ordu da ki kamp yeri güzel ve karavan ile ilgili her türlü servis imkanı var. Akşam geç giriş yapıp sabah erkenden yola devam ettiğimiz için daha fazla bir değerlendirmem olmadı.

GPS: 40.96734 38.06347

Grup'un Chelyabinsk notlarına bir katkı olarak bir not da ben yakaladım.


15 Şubat 2013'te bir asteroit Dünya'ya doğru hızla ilerliyordu. Gök cismi tahmini olarak 20 metre genişliğindeydi ve yaklaşık 12.000 ton ağırlığındaydı. Asteroit gezegenimizin atmosferine ulaştığında saniyede yaklaşık 19 kilometre hızla hareket ediyordu. Asteroit gezegenimizin etrafındaki kalın hava tabakasıyla karşılaştığında patladı - kısa bir süre için güneşten daha parlak parladı.
Patlama, Çelyabinsk Oblastı'nın yukarısında meydana geldi. O kadar güçlüydü ki, ortaya çıkan şok dalgası birkaç şehirde camları kırdı ve binalara zarar verdi. Hiç kimse ölmediyse de, 1.000'den fazla kişi cam kırıkları ve çarpmanın diğer ikincil etkileri nedeniyle yaralandı.
Meteor parçaları güney Ural bölgesine dağıldı. Küçük parçalar yaygındı, ancak asteroidin birkaç büyük parçası da vardı. Balıkçılar suyun donmuş yüzeyinde altı metrelik bir delik bulduklarında, Cherbakul Gölü'nde özellikle büyük bir parça keşfedildi. Etki tarihinden birkaç ay sonra, bilim adamları gölün dibinden 654 kilogramlık bir göktaşı çıkardılar. Bilinen en büyük parça olmaya devam ediyor. Şimdi Güney Ural Devlet Tarih Müzesi'nde sergileniyor.

1696361779032




1696362907995



1696362942995





1696363219360
 





Batum Tiflis Yolunda Way Mart tesislerinde mola verdik ve geceledik.
42.01739, 44.02523.
1500km yol aldık yağmur hiç durmadı. Rotaya uygun yerde katılabilmek için bölgeyi transit geçmeyi planladık ama karavandan çıkmamayı hiç planlamamıştık.
Düşes olmasa da Gruşa ve Kefir ile buluştuk.
Gürcistanı Batı ve Doğu olarak ikiye ayıran dağların arasından giden eski yola alternatif otoban inşaatı son gidişimden bu yana çok hızlanmış.
Daha önce 36 kilometrelik Avusturya'daki Innsbruck'u kuzey İtalya'daki Verona'ya bağlayan büyük bir Avrupa kamyon rotasının inşaatını Brenner Pass üzerinde seyahat ederken görmüştüm. .Fakat eski yolda mevcut tek alternatifli yol trafiği devam ederken bu kadar zorlu ve karışık bir yol projesini ilk defa gördüm.
96 köprü ve 53 tünelden oluşan yaklaşık 50 kilometrelik yolun yapımı hızla ilerliyor. Rikoti Otoyolu'ndaki inşaatın 2021-2024'te aşamalı olarak tamamlanması bekleniyordu bu çalışma devam ederse muhtemel daha erken tamamlanır. Otoyolun tamamlanmasının ardından trafik hızı artacak, çeşitli kesimlerde ikiye katlanacak ve Tiflis'ten Batum'a yolculuk 3-3,5 saat sürecek.
Proje, Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası olmak üzere üç kuruluş tarafından finanse edilmekte, Çin firmalarıda inşaatı yapıyor.
Bu proje inşaatı ile karmaşık geçişlere sahip eski yol umarım zarar görmez.
Bu yolda özellikle Poti ve Samtredia arasındaki küçük yerleşimlerden geçerek yol almak keyifli oluyor. Ortalama hızın 60km civarında olduğu ve otoban tamamen açıldıktan sonra trafiği hafifleyecek yol gezginler için ruhsuz otobana göre çok sayıda görsel zenginlik, Sovyet döneminin izleri, doğanın tam kalbinden geçme gibi bir çok seçeneği yaşatmaya devam edecek.
Yoğun yağış nedeni ile araçtan hiç çıkamadığımız için fotoğraflar yine internetten alındı.



Nc ohcBVnDSaARl60AX PB6gY nc htscontentfesb9 1



Nc ohc8r6TtcjW5LQAX8gwBJl nc htscontentfesb9 1



Nc ohcGWQgyA0Fxt4AX ER8td nc htscontentfesb9 1



Nc ohc9kYSxwj1mpEAX WYX1  nc htscontentfesb9 1



Nc ohcOJrO4bGs2rEAX Iikv7 nc htscontentfesb9 1


1696445571144



1696445609943
 

Rusya girişi sonrası gezi rotasına girmeden, önceden yaşadığımız Nalchik şehrinde üç gün mola verdim. Elista- Volgograd-Saratov - Sizran yolculuğuna başlayarak dört gün sonra arkadaşlarımız ile buluşacaktık. Rusya'da iki gündür ortaya çıkan gelişmeler ( ( Wagner özel askeri grubunun hareketliliği ) sonucu bir karar vermek istedik. İlk olarak tansiyonun yükselmesi ve gideceğimiz rota üzerinde sıkıntının artması sonucu bekleme ve geri dönme konusunu konuştuk. Üç karavan ile geri dönme kararını vermis olsak da ileri saatlerde gelen haberler üzerine arkadaşlar Kazakistan'a giriş yaparak orada bekleyecek, devam kararı olursa vize tazeleyerek rotada ki uygun olan daha önce planladıkları yerden tekrar Rusya'ya giriş yapacaklar. Ben Nalchik de beklemede olacağım. Nasıl olsa evimdeyim istediğim kadar kalabilirim.
Yapacağımız plana göre buluşarak rotamıza karar vereceğiz.

#Nalchik
Nc ohcaYTNXWBfEPsAX8dawd4 nc htscontentfesb9 1


Nc ohcOQ9W wWuZ IAX97gbvd nc htscontentfesb9 1


Nc ohcRMkn00qdRHgAX9kw93t nc htscontentfesb9 1


Nc ohcNe NAxw7hfIAX 12fIa nc htscontentfesb9 1


Nc ohciznSWw46ffQAX 9UNPA nc htscontentfesb9 1



1696446907702
 

Durumu beklemem kararımız uzun sürmedi. Gerek bölgedeki tü( Kalmık Cumhuriyeti )m vatandaşların konuyu konuşacak kadar önemli görmeden hayatlarına devam etmesi ve görüşmeler sonucu olayın kapanması sonrası yola tekrar başladık.
Nalchık - Elista ( Kalmık Cumhuriyeti) yolculuğuna başladım. Rota yaparken Elista şehrine yaklaştıkça yolun bozuk olduğunu 2014 yılından 2022 yılına kadar yolculuk yapanların bir kaç yazısın da okumuştum.
Yol yapımı başlamış olsada son 100km dans ederek ilerledim.
Elista büyük bir şehir değil, diğer Rus yerleşimleri gibi parklar, kültür merkezleri, tiyatro ve konser salonları merkezde hemen göze çarpıyor.
Kalmıklar geleneksel olarak Budizm'i savunuyor. Merkezde ve Cumhuriyetin birçok yerinde bununla bağlantılı heykeller ve anıtlar fazla.
Buda Shakyamini Altın tapınağı merkezde yer alıyor. Avrupada ki en büyük tapınaklardan . 2004 yılında yapımına başlanmış, 2005 sonunda bitirilerek açılışı yapılmıştır. Kentteki gezilecek çoğu yer dar bir alanda birbirine çok yakın.
Tapınak etrafında çiftlere tutuşturulan bezleri görünce burada da bir şeyler dönüyor şeklinde düşünsem de konuyu merak edenler araştırabilirler.
Buluşma tarihimize rahat uşalmak için Elista da kalmayarak daha önceden gelmiş olduğum Volgograd'a devam ettim. Sabah erken yola devam edeceğim için ilk bulduğum park yerine yerleştim. Yağmur başladığı için akşam da gezme imkanım olmadı. Sabah erkenden yola çıktım Saratov kentini de pas geçerek Syzran şehrine ulaştım.



C ohcm xnqMXs8SEAX ImvBu nc htscontentfesb10 2



C ohcv1V0KAbwtGIAX9XATK3 nc htscontentfesb10 2


C ohcs29UUz481MgAX  4JrO nc htscontentfesb10 1


C ohcUwDL BJpimgAX8H5CRG nc htscontentfesb10 4


C ohchU cFl4q6jAAX9v2pAY nc htscontentfesb10 3


1696709947245


https://www.facebook.com/ad_center/...7XcW6yS8-eQYVeiou08HQ0M6lnDWUVevU&__tn__=*W-R
1696710000263



1696710049648



1696710086977



1696710112688



1696710141271
 




Bu büyük Tapınağın bahçesinde epey miktarda insan boyutlarında dini motifli BUDA heykelleri var .Heykellerin önüne kendi inançları gereği Şeker çukulata koyuyorlar. Şehri gezerken çukulataya doymuştum.
 

Syzran'a ulaştığımda park4night aplikasyonundan önceden belirlediğim park alanına geldim. Volga nehri kıyısında kentin park ve etkinlik alanı yanında toprak bir otopark. Merkez gezme caddelerine çok yakın, oldukça hareketlii ve eğlenceli bir yer.
Kent iyi korunmuş , ekonomik olarak da bir ticaret ve tarım bölgesi. Bir kenarında petrol rafineriside var.


1696798745724




1696798802790




1696798824974




1696798866212




1696798891420


1696798918728
 


Kent gerçekten güzel korunmuş yapılar eski olsa da dönemini çok güzel yansıtıyor. Bazı kareler de insan azlığından dolayı sanki hayalet şehir gibi hissettim, tabi bir sürü nedeni olabilir bunun. Çok keyif alarak okuyorum .
 

Kent gerçekten güzel korunmuş yapılar eski olsa da dönemini çok güzel yansıtıyor. Bazı kareler de insan azlığından dolayı sanki hayalet şehir gibi hissettim, tabi bir sürü nedeni olabilir bunun. Çok keyif alarak okuyorum .
Genelde gün ışığı doğduktan hemen sonra kentlerin temposu başlamadan gezmeyi seviyorum. Bu yerleşimden hızlıca buluşma noktasına ilerleyeyeceğim için günün kalan kısmında fotoğraflarım olmadı.
 



Böyle bir geziyi gerçekleṣtirmek büyük bir baṣarı. Tebrikler.

Anıları okurken haritadan bulunduğunuz yeri görebilmek çok güzel.

Merakla devamını bekliyorum.

Gezi anılarımı ṣimdiye kadar Google Maps kartında topladım. Bu anıları telefonla izleyebilmeyi Google zorlaṣtırdı (bende android telefon var).

Şimdi resimler üzerinden gezdiğim yerleri görebiliyorum. Bu olanağı bildiğinizi tahmin ediyorum. Google’ye yıllar önce bulunduğum yeri bilme izni verdim. Bu nedenle yeni resimlerde resmin çekildiği yer var. Eski resimlere de nerede çekildiğini kendim yazıyorum. Dün 2009 yılında gezdiğim Sümela Manastırı, Ağrı Dağı, Nemrut Dağını Google’deki resimlerin altına yazdım. Aṣağıdaki resimde Türkiye’nin doğusuna bakınca renkli bölgeler gezdiğim yerler. Resimde Italya, Almanya, Danimarka, Norveç ve Isveçte gezdiğim yerler renkli bölgeler olarak görülüyor. Resimleri (ölçeğini) küçültünce bu bölgeler nokta halinde görülüyor

Böyle bir kartı telefonda her zaman görmek, hatıraları canlandırmak mümkün. Bakılmayınca bir çok detay zamanla unutuluyor.
GOOGLE BILDER
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,438
Mesajlar
1,517,945
Kayıtlı Üye Sayımız
172,091
Kaydolan Son Üyemiz
Engin Koygun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst