Ynt: Freelanderimden Yanık Kokusu Geldi Yorumlarınız Nelerdir ?
Bu koku ve ses olaylarını internet üzerinden tartışmak pek netice vermiyor.
Geçen de bir başka soruda araba içindeki üfleme sesinden bahsediliyordu, büyük ihtimal alakasız birşeyin adı üfleme olmuştur.
Şimdi derler ki egzozdan gelen koku çürük yumurda gibiyse ya katalitik çevrimci bozuktur ya da motorun emisyonu o kadar kötü ki katalizör çok güzel iş yaptığı için öyle kokmuş (hem bozulmuş hem de çok güzel çalıştığı durumda da aynı sonuç nasıl elde edilmiş orası da ayrı bir muamma). Gel gelelim çürük yumurta kokusu nasıldır bilen de pek bulunmaz bu tartışma da bir işe yaramaz.
Yanlız bugün arabada OBD cihazı takılıyken ve oksijen sensörü değeri ekranda açıkken biraz dolaştım da şöyle birşey dikkatimi çekti, yokuş yukarı çıkarken motor beyni sanki basıyor zengin karışımı egzozda zerre kadar oksijen kalmıyor, programı böyle. Sizinki de böyleyse, yani yük altındayken benzini arttırıyorsa hatta biraz fazla kaçırıp zengin karışıma geçiyorsa, yanmamış benzin katalitik çevrimciden geçtiğinde kötü kokulu gazlara dönüşmesi de gayet normal. Düz yolda giderken de ideal yakıt/hava karışımını tutturmaya çalışıyordu (yani olması gerektiği gibi 0.6 volt civarını gösteriyor o durumda, benimki bundan biraz fazla 0.7 civarında idi - aslında ideal yakıt/hava oranı tutturulduğunda okunması gereken değer bu (0.6 civarı), bunun üzeri de (0.9-1.0 civarı) herhalde şu an o sensörün ne okuğunu takmıyorum modunun sonucu oluyor ).
Bu sadece suzukinin programı mı yoksa hepsi böyle mi yapar bilmiyorum, yorumu da size kalmış.