Freelanderimden Yanık Kokusu Geldi Yorumlarınız Nelerdir ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erolsaglık Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,244

erolsaglık

Yeni Üye
Bugun arabamı kullanırken 2.viteste gaza yüklendim yer çakıldı araç patinaj çekmedi ve ağır bi yanık kokusu geldi bunun nedeni nedir yardımcı olursanız sevinirim.

Etiketler
Ynt: Freelanderimden Yanık Kokusu Geldi Yorumlarınız Nelerdir ?

Sorma seklinizi benzeticek olursak ortakoydeki kumpircilerin isimlerini bilen varmi gibi olmus :smiley: birsuru ihtimal var aracta koku yapan.debriyaj olur elektrik tesisati olur araba yag kacirir manifoltun uzerine akar koku yapar araba yag yakar koku yapar yere cakildi derken neyi kast ettiniz cakilmak diyince yuksekten dusmus arac gibi anliyorum

Sent from my iPhone using Tapatalk

Yere çakıldı demedim fark ettiyseniz yerin çakıl olduğunu belirttim ayağımı debriyajdan kaldırdım 2. Viteste bi An koku geldi

Yere cakildi diye okudum aceleden ya :smiley: muhtemelen debriyaj

Sent from my iPhone using Tapatalk

Teşekkür ederim :smiley: içimi rahatlatmak için soruyorum zamanında çok masraf ettim korkuyorum gene masraf çıkatmasından

Bu koku ve ses olaylarını internet üzerinden tartışmak pek netice vermiyor.
Geçen de bir başka soruda araba içindeki üfleme sesinden bahsediliyordu, büyük ihtimal alakasız birşeyin adı üfleme olmuştur.

Şimdi derler ki egzozdan gelen koku çürük yumurda gibiyse ya katalitik çevrimci bozuktur ya da motorun emisyonu o kadar kötü ki katalizör çok güzel iş yaptığı için öyle kokmuş (hem bozulmuş hem de çok güzel çalıştığı durumda da aynı sonuç nasıl elde edilmiş orası da ayrı bir muamma). Gel gelelim çürük yumurta kokusu nasıldır bilen de pek bulunmaz bu tartışma da bir işe yaramaz.

Yanlız bugün arabada OBD cihazı takılıyken ve oksijen sensörü değeri ekranda açıkken biraz dolaştım da şöyle birşey dikkatimi çekti, yokuş yukarı çıkarken motor beyni sanki basıyor zengin karışımı egzozda zerre kadar oksijen kalmıyor, programı böyle. Sizinki de böyleyse, yani yük altındayken benzini arttırıyorsa hatta biraz fazla kaçırıp zengin karışıma geçiyorsa, yanmamış benzin katalitik çevrimciden geçtiğinde kötü kokulu gazlara dönüşmesi de gayet normal. Düz yolda giderken de ideal yakıt/hava karışımını tutturmaya çalışıyordu (yani olması gerektiği gibi 0.6 volt civarını gösteriyor o durumda, benimki bundan biraz fazla 0.7 civarında idi - aslında ideal yakıt/hava oranı tutturulduğunda okunması gereken değer bu (0.6 civarı), bunun üzeri de (0.9-1.0 civarı) herhalde şu an o sensörün ne okuğunu takmıyorum modunun sonucu oluyor ).

Bu sadece suzukinin programı mı yoksa hepsi böyle mi yapar bilmiyorum, yorumu da size kalmış.

Yukarıdaki yazıya bir düzeltme yapayım.

"Şu an o sensörü takmıyorum" modunun adı "açık devre" imiş. Motor soğukkten veya yük altında iken bu mantık geçerli.

Motor sıcakken ve yük altında değilken kullanılan normal çalışma modunun adı da "kapalı devre". Kapalı devre oksijen sensörünü kullanarak ideal hava/yakıt karışımını bulmaya yakıt ekonomisi, çevreyi koruma ve motor gücü arasındaki bazen çelişebilen amaçlar arasındaki dengeyi kurmaya yarıyormuş.

Yani konu başlığındaki LR freelander da dahil bu sistemi kullanan bütün araçlar bu mantıkla çalışıyor ve tam gaz yokuş yukarı çıkıyorsanız da işin doğası gereği tercih motor gücünden yana kullanıldığı için egzos emisyonun çok ta temiz olması beklenmiyor. Tercihin bu yönde kullanılmasın bir diğer sebebi de motor yük altındayken ateşleme hatası olursa bunun motora zararlı olma ihtimali daha yüksek olduğu için bu ihtimali düşürecek şekilde benzin miktarı arttırılırmış.

Yani motoru zorladınız ve egzoz kötü koktuysa, katalitik çevrimciniz gayet güzel çalışıyor görevini yapmış. Olay bundan ibaret.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,073
Kayıtlı Üye Sayımız
166,987
Kaydolan Son Üyemiz
ismail0623

Çevrimiçi üyeler