Ynt: Gürcistan seyahati
rıfat özgenç' Alıntı:
Merhaba,
Eylül ayında, motokaravanımızla, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan'a bir aylık bir seyahat düşünüyoruz. Buralarla giden arkadaşların deneyimlerini, ve faydalı açıklamalarını göndermelerini rica ediyorum. Camping yerleri, yemekler, görülecek yerler, kolaylıklar,zorluklar v.s.
Teşekkür ederim.
Sevgilerimle.
Rıfat Özgenç
rifatozgenc34@hotmail.com
Merhabalar..
Çeşitli vesilelerle forumda bahsedildiği gibi Gürcistan A dan Z ye güvenli sorunsuz bir o kadarda huzurlu bir ülkedir. gönül rahatlığı ile gezin. Batum önemli bir merkez ve botanik bahçesi sahil bulvarı opera binası kent içi meydanları ve restorasyon geçirmiş tarihi mimarisi ile ilginç bir şehirdir.
Batum'dan sonra Ureki kasabası muhteşem güzellikte ve çok büyük plajı ile bir diğer uğranılacak vakit geçirilecek bir nokta olarak düşünülebilir.
Kutaysi yine Gürcistanın büyük kentlerinden birisidir. içinde tarihi kliselerinde yer aldığı kent içi mimarisini güzel olduğu bir şehir.
Ben Zugdidi yi de tavsiye edebilirim. zaman ve rotanıza göre bu şehirler gezilebilir.
Yol üzerinde bulunan Başkent tiflis beni her defa etkileyen bir şehir bir kaç gün ayrılması isabet olur. Buradan sonra Ermenistan ve ya Azerbaycan'ı tercih edip rota ya devam etmek gerekiyor. Benim tavsiyem Azerbaycan'dan yana. Kırmızı körpü sınır kapısından geçerek Genceye ulaşır bir gününüzü burada harcaya bilirsiniz. Şemkir de zaman ayrılacak pek bir şey olduğunu düşünmüyorum.
Baku yu görmeden olmayacağından Hacıqabul üzeri Baku'ye gidebilirsiniz. Bence Bakude 3-4 gün harcamak lazım. Abşeron yarım adası karavanla çok keyifli olacağı kanısındayım. Zaman var ise kuzeye Quba ya sürülebilir. Dönüş yolunda ise Göyçay üzerinden gelen kır yoluna gidilebilir. Biraz virajlı ve yavaş bir yolculuk olabilir. (bu yola girmediğimden fikrim yok)
Buradan tekrar aynı yola dönerek Kırmızıkörpü sınırını geçip Gürcistan üzeri Ermenistan'a geçebilirsiniz. Ermenistan'ı sonraya bırakmamın sebebi hem nüfus hemde coğrafi açıdan daha küçük olması. Ermanistan hakkında ilgileri yine formumda bulmak mümkün.
Bence azeri damgası ile Ermenistan2a girme konusunda bir endişeniz olmasın. Elbette sorun çıkabilir ama bunun "mümkün değil" şeklinde söylenmesi gerçekçi değil.
Azerbaycan Gürcistan kadar olmasada güvenli bir ülke. Trafik kurallarına kati suretle uyar (emniyet kemeri, hız limiti sollanmaz çizgi vb.) iseniz, hiç bir polis ile sorun yaşamadan gezinizi yaparsınız. Bizler gibi turistik gezi yapanlardan rüşvet alınması/istenmesi zor durumda bırakılması söz konusu değil. Evet Azerbaycan'da rüşvet yaygın fakat bu konu kendi vatandaşlarının devlet ile olan işleri ile alakalı. Ancak karavan ile ilgili prosedürü öğrenmek için Batum konsolosluğundan veya sınırı geçer geçmez veya Şemkir'de Gence'de bir karakola uğrayıp bilgi almanız iyi olur. Çok yardım sever olacaklarından şüpheniz olmasın.
Faydalı olabilirsem mutlu olurum. Artvin'den geçerken çay içmeye vaktiniz olursa bekleriz.
Saygılarımla
uyku_hapı
not: Azerbaycan gezi notları http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=88870.0