Hasan Dağı Tırmanışı (21-22 Mart 2009)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EKARAIS Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 62
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,511

EKARAIS

Şimdi orada olmak vardı demek yerine oraya git
Yer
İstanbul
İlk dağcılık deneyimimi sizlerle paylaşmak istiyorum. 21-22 Mart tarihlerinde Explorer organizasyonu ve Ertuğrul Melikoğlu rehberliğinde Aksaray Hasan Dağı'na gittik. Mustafa Kemal Güner abi ile C.tesi sabahı 06.30'da Ankara'da buluştuk.

DSC01293.jpg

Daha sonra Ertuğrul hoca ve ekibin geri kalanıyla buluştuk ve toplam 13 kişi olarak 07.30'da Aksaray'a doğru yola çıktık.

DSC01304.jpg

Bir arkadaşımızın daha katılmasıyla 14 kişi olarak öğle yemeğimizi Aksaray'da Şerbetli pidesiyle ünlü bir pidecide yedik.

DSC01305.jpg

Hasan Dağı'nın silüeti ufukta göründüğünde çok heyecanlandım.

DSC01310.jpg

Bir ara minibüsü durdurup fotoğraf çektik.

DSC01319.jpg

DSC01327.jpg

Saat 12.30 sularında dağın eteğinde 1500 metrelere kadar yükselmiştik. Yol karla kapalı olduğundan bundan sonrasını yürüyecektik.

DSC01332.jpg

DSC01333.jpg

Ben birkaçyüz metre yürürüz diye tahmin ediyordum. Meğer 3,1 km mesafe varmış. 610 metre irtifa kazanacakmışız. 25 kg sırt çantasıyla bu yürüyüş beni çok zorladı

DSC01335.jpg

Etiketler
Ynt: Hasan Dağı Tırmanışı (21-22 Mart 2009)

Zirve yapabildiniz mi, kaç saatte gidip döndünüz, hava koşulları nasıldı, Hasan Dağı kış expedisyonları zorlu olur, hepiniz tamamlayabilidiniz mi ?

Ayrıca sadece bu kadar mı fotoğraflar Efe, devamını bekliyoruz.

Zerrin hemen devam ediyorum.

Sonunda 2120 metredeki kamp yerine vardık. Hava çok güzeldi. Rüzgarsız ve bulutsuz bir gökyüzünde güneş parlıyordu. Biraz dinlenip çadır yeri hazırlamaya giriştik. Eğimli bir yer olduğundan set oluşturduk. Hemen üstümüzdeki komşular ayrıca bir de kar duvarı inşa ettiler.

DSC01338.jpg

DSC01339.jpg

DSC01342.jpg

Krampon ve kazma kullanımı ile ilgili kısa bir eğitimden sonra (ben geç kaldığım için bu eğitimi ancak ertesi gün tırmanış esnasında alacaktım) 19.00 sularında çadırlara çekildik. Ocaklar yandı. Yemekler ısıtıldı. Karnımızı birgüzel doyurduk. Hava -7 derece civarındaydı.

DSC01347.jpg

Saat 20.30 civarında uykuya daldık. Kaztüyü tulumda çok rahat bi uyku çektim.

DSC01352.jpg

Sabah 02.00'de kalktık. Tırmanma hazırlıklarına başladık. Önce hafif bir kahvaltı yaptık. Kıyafetlerimizi giydik. 03.30'da tırmanmaya hazırdık. Ertuğrul hoca rehberliğinde zikzaklar çizerek yükselmeye başladık. Kafa lambalarımızın aydınlattığı kadarıyla tek sıra halinde yükseliyorduk. İnanılmaz bir sessizlik, -10 derece civarında bir sıcaklık yıldızlara doğru yürüdük. Bir saat sonra GPS'ime baktığımda 200 metre irtifa aldığımızı gördüm. Rehberimiz bunun iyi olduğunu söyledi. Bu arada Dağın solunda doğu sırtlarının üstünde hilal doğdu. Ayın 14'ü gibi güzel deyişinin nereden geldiği de anlaşılmış oldu

Ayı hiç bu kadar büyük görmemiştim. Tam doğuda ise tan yeri ağarmak üzereydi.

DSC01359.jpg

Geniş bir kar kulvarından yükselmeye devam ettik. Eğim iyice arttı. Benim dışımda kalan ekip üyelerinin hepsi tecrübeliydi. Ben ise dünden kalan yorgunlukla tempoyu düşürüyordum. 2750 metre civarında mola verdik. Krampon taktık. Artık kar oldukça sertti.

Botlarımın da uygun olmaması ayak bileğime gelen yükü artırmış ve her adım bana çok zor gelmeye başlamıştı. Geri dönüşün çok yorucu olacağını düşünmeye başladım. Ertuğrul hoca geri dönüş için son noktaya geldiğimizi söyledi. Buradan tek başıma dönebilirdim. Daha yukarıda buna izin veremezdi.

Benim için çok zor bir karardı. Zirveye 300 metre kala geri dönmek. Geri dönüp kampa baktım. Çadırlar o kadar uzaktaydı ki... Sonra ileri zirveye baktım. Benim için o an itibariyle ulaşılmazdı. Kararımı verdim. Saat 08.00'de 2950 metreden döndüm. 100 metre kadar aşağı ininceye kadar ekip beni bekledi. Emniyetli şekilde indiğimi görünce yola devam ettiler.

Kamp yerine ulaşmam 1,5 saat aldı. Yolda tipi bastırdı. GPS sayesinde kampı kolayca buldum. Acaba yukarıda neler oluyordu? Emniyette miydiler?
Uyku tulumuna girip beklemeye başladım. Uyuyakalmışım. Arkadaşların sesleriyle uyandım. Saat 13.00 civarında gelmeye başladılar. Mustafa abiyle birlikte son kısım 13.30 civarında döndü.

Tipi onları da etkilemiş büyük zirveye ulaşamamışlardı. Küçük zirveyi yapıp, büyüğe geçerken tipi o kadar şiddetliymişki Ertuğrul hoca dönüş kararı almış. Neyse hepsi sağ salim döndüler.

Çektiğim videoyu beğennize sunuyorum

<embed id="VideoPlayback" src="http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=4338994305042034832&hl=tr&fs=true" style="width:400px;height:326px" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always" type="application/x-shockwave-flash"> </embed>

Bu benim ilk dağcılık deneyimimdi. Gerçi zirveye ulaşamadım ama Hasandağ orada duruyor. Seneye bir daha denerim. Bu arada kondisyonumu artırırım. Daha az eşyayla yola çıkmayı öğrenirim. Uygun dağcılık botu alırım. Biraz daha kilo da verdimmiydi tamamdır.

Tüm dağcılara ve dağları sevenlere selam olsun.

Sevgi ve Saygılarımla

Not: Ben fazla fotoğraf çekemedim. Ancak ekibin diğer üyelerinin ve hocamın çektiği fotoğraflar geldikçe buraya ekleyeceğim.

Efe abi söyleyecek o kadar çok şey varki içimdeki burukluk kelimeleri toparlamama müsade etmiyor.Video'yu seyrederken kendimi bir an oradaymış gibi hissettim ve bir şey daha hissettim seneye sizinle orada zirvedeyim.

Sevgili Efe ;

Hasan Dağı kış tırmanışı gerçekten zorlu bir etkinliktir, ilk deneyimini zor koşullar altında yaşamana rağmen göstermiş olduğun cesaret ve kararlılığını kutluyorum, birlikte olmak benim için büyük bir keyifti,

Sevgili arkadaşlar bu tırmanış için 12 saat süre planlanmıştı, 02:00 de uyandık, sıcak uyku tulumundan çıkmak her zaman zor olur :( 02:15 tulumdan çıktık akşamdan sıcak su koyduğumuz termoslardaki suların soğuduğunu gördük ve hemen ocağı ateşledik ılık suları tekrar kaynattık ve termosları doldurduk, bu arada ben çok sıkı bir kahvaltı yaptım, Efe yi uyarmama rağmen yeterli kahvaltı yapmadı, yatmadan önce tırmanış çantamızı hazır etmiştik, son kontrolleri yaptık ve çadırda çıkışı beklemeye başladık 03:15 de çadırı terk ettik, kısa bir brifingden sonra 03:30 tırmanışa başladık,

güzel birtırmanış olmuş hepinizin verdiği emek için ayrı ayrı ellerinize sağlık demek isterim. bu bana geçen yıl yaptığımız haziran erciyes tırmanışını hatırlattı. tabi buna göre oldukça amatörceydi bizimkisi.. haziran olmasına rağmen 3000 metrelerden sonra zirve karla kaplıydı. acemiliğimiz yüzünden zaman yetmedi , zaten kamplı bir tırmanış değildi. demem o ki Efe bey, ilk tırmanış için oldukça zorlu bir zaman seçmişsiniz. aslında bence ilk tırmanışı yazın gerçekleştirmenizde yarar vardı diye düşünüyorum. çünkü ilk tırmanış aynı zamanda dağlarla bir tanışma babında geçen bir tırmanış oluyor ve ne yapmanız gerektiğini anlıyorsunuz. bizde zirve yapamamıştık ama dediğiniz gibi dağlar orda duruyor, bizdeki bu azim oldukça o zirveler bizim olmaya mahkum....

2750 mt irtafaya kadar koşullar gayet iyi gitti yükselme hızımız planlanandan daha iyi gidiyordu, bu irtifada koşullar gereği krampon taktık ve kazmaları çıkarttık, kulvar sertletutunmak şti ve hava bozmaya başladı, 2900 mt irtifada Efe çok isabetli bir karar verdi ve dönüşe geçti, geri kalan ekip Efe nin emniyetli bir noktaya inişini bekledik Efe nin riskli bölgeden indiğini gördük ve biz devam ettik, 3000 mt irtifada kuzey kulvarını aştık zirve sırtının altına geldik bu arada hava sertleşmeye başladı bu noktada zirveye devam edelimmi, geri dönelimmi kararı için oylama yaptık devam kararı çıktı, zirve sırtını zor koşullarda tırmandık ve 3230 mt irtifaya kadar şiddetli fırtına ve tipiye maruz kaldık ve zirve öncesi düzlüğe geldik bu noktada koşullar çok ağırlaştı ve fırtına ve kar tipisi altında tutunmakta çok zorlandık zirveyi 50 mt irtifa kala dönme kararı verdik, aklım Efe de kalmıştı ama cep telefonumu sırt çantama koymuştum fırtına altında sırt çantamı çıkarmam mümkün olmadı ve arayamadım, sanıyorum 70 km hızın üzerinde bir fırtınaya maruz kaldık, dönüş gerçekten zor oldu, ekip emniyet açısından arayı yaklaşık 10 mt açtı ama göz teması ve izi kaybetmeye başladık, her şeye rağmen sağlık içinde indik ben 13:30 kapma geldim, zirvedeki hava da bizi takip etti ve kapma indiğimizde burdada tipi ve fırtna ya maruz kaldık, hiç vakit kaybetmeden Efe ile çantaları ve çadırı zor koşullarda topladık ve hiç durmadan kamp yükü ile yaklaşık 3 km tekrar yürüdük, bütün malzemenin ıslanması nedeni katırlar (MKG, EFE) epey zorlandı ama aracın yanına ulaştık :smiley:

Mustafa abi çok güzel bir etkinlik tebrik ederim.Oysaki çok istemiştim sizlerle birlikte olmayı.Malum işlerimin çok yoğun olması sebebiyle katılamadım.İnşallah başka zirvelerde birlikte oluruz.

Sevgili Murat ;

Sağlık olsun, senin için çok ters bir zaman olduğunu biliyorum, Sevgili Efe nin söylediği gibi Dağlar yerinde bizi bekliyor, kışa kadar eğitim ve kondüsyon hazırlığı ile geçiririz, bu yıl bir yaz dönem tırmanışı yapar sonra bir kış tırmanışı yaparız,

Selam, Sevgiler

COMPETUS' Alıntı:
Mustafa abi çok güzel bir etkinlik tebrik ederim.Oysaki çok istemiştim sizlerle birlikte olmayı.Malum işlerimin çok yoğun olması sebebiyle katılamadım.İnşallah başka zirvelerde birlikte oluruz.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,056
Kayıtlı Üye Sayımız
166,801
Kaydolan Son Üyemiz
Aliberen

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR