Kırsal Motorinsiz ne yapalım..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PajeroCat Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,664
Ynt: Kırsal Motorinsiz ne yapalım..

hagurel' Alıntı:
Benim bahsettiğim yağı kamyoncu ve minübüsçü arkadaşlar kullanıyorlar numara olarak bilmiyorum fakat mazot ilavesiz sırf onu kullanıyorlar 16 litrelik bir tenekesi 35-45 lira arasında değişiyor hem daha ucuz hem daha fazla km yapıyorsunuz ama aracınıza zarar verir mi yada nezaman verir bilemiyorum bana göre risk
Ben Landcruiser BJ60 mekanik pompa eski nesil dizel aracımda yazın 10 numara kışın 5 numara (5 numara sadece büyükşehirlerde bulunabiliyor) kullanıyordum. Sattım arabayı kurtuldum, zaten EPDK ensesine çökecek muhtemel satıcıların artık. Çok uzun müddet deneyemedim ancak 6-7 ay müddet içinde hiç sıkıntı çekmedim. Ki bir depoda neredeyse 80 TL fark ediyordu. Çevreye zarar konusuna gelince, sevgili devletimiz bugüne kadar benden kaktıra kaktıra aldığı vergilere saysın ;D

Etiketler

İki gün önce (09.04.2011), kısa bir çevre gezisi yaparken gördüklerimi paylaşayım. Özellikle 5 numara yağı da okuyunca, usuma geliverenleri yazayım.

Geçeğimin üzerinde, hammadde (ak renkli bir toprak) elde edilen bir açık ocak görünce durdum; ne elde ettiklerini ve ne işe yaradığını sordum. Bir seramik fabrikasına taşıdıklarını söylediler. Ocağın hemen yanında, aşağıya fotoğrafını koyduğum, çok tekerli büyük kamyonları ve onlara akaryakıt ikmalini görünce olayın akışı değişti bir an. Üzeri onlarca teneke ile dolu bir pikap (Hyundai ya da Kia bir açık kasa idi sanıyorum) yanaştırmışlar oraya; bir kısım teneke yerde, bir bölümü araçta. Sanıyorum yüzden çok teneke vardı. Uygun bir yere park ettim ve yanlarına gittim. Bazıları tenekeleri kamyonetten indiriyor, ikisi de TIR'ın deposuna akaryakıt dolduruyordu. Selam faslından sonra, koyduklarının ne olduğunu, daha doğrusu, 10 numara yağ mı olduğunu sordum. "Beş" diye yanıtladı birisi. Nasıl beş diye sorduğumda, "basbayağı beş" dediler. Meğer 5 numara da varmış!... Cahilliğime bak sen!... :D Kaç litre bu tenekeler dedim; "13-14 lt ancak" dediler. Ben bu 10 numara yağ tenekelerinin 16 lt olduğunu sanıyordum; meğer 14 lt civarında olanları da varmış. Ederini de sordum bu arada; "40 TL civarı" dediler. Yalan söylemiyorlara, 240 km.den getirdiklerini de belirttiler. "Siz ne kullanıyorsunuz?" diye bana sordular. Çünkü benim araç da ( Mitsubishi L300 panelvan) hemen yanlarındaydı. Kırsal motorin ama bulabiliyorsam "ucuz mazot" diye yanıt verdim. (Ben bu düşük ederli yakıta, "kırsalın da kırsalı" diyorum... :D) "Kaça alıyorsunuz?"a en son 3,1 TL deyince, o petrol istasyonuun yerini de sordular; söyledim.

Sonra düşündüm kendi kendime "Neden böyle?" diye. Yetersiz gelirler mi, aç gözlülüğümüz mü, kuralları delebilmek mi yoksa roket hızıyla yükselen akaryakıt ederleri mi?... :-\

Neyse, konunun başka yöne kaymasına neden olmayayım. Sahi, ne olacak bizim durumumuz? (Düz dizel kullanıcıları)

Cavid Sezen

[attachment=1]

Maden.jpg

sertem41' Alıntı:
Alican merhaba;

Sanırım sıkıntı bende diye düşünüyorum. Aracı aldığımdan beri; yağ değişimi olmadı, hiç bir filtre değişimi olmadı, mazot besleme filtresi bakımı temizliği yapılmadı, acaba benden önce ne zaman yapıldı onu da tam sağlıklı bilgi alamadım. Öümüzdeki hafta tüm bunları yapacağım, Petrol Ofisinden de yakıt alıcam, sonra hafta sonu Düzce ye doğru yola gidicem. Dönüşte bakalım ne olacak. Şunu da unutmamak lazım benim lastikleri sen biliyorsun, 265 ebat lastik, gezdiğim yerleri sen daha iyi biliyorsun hep tırmamma, acaba normal mi diye de düşünmüyor değilim. Dağda gezerken özellikle aşağıya inerken genelde hep mavi duman atıyor, bu da demektir ki yanmadan mazotu dışarı atıyoruz.

Sen dizel den vaz geçeceksin de ne kullanacaksın ki :D varsa daha farklı yakıt bizede söyle :D :D

Selam Serhat,

Senin Defender'ın, en azından haftada bir yağını kontrol etmen gerekir. Kompresyonda mavi duman atması; motor yağ yakıyor demektir. Aracın tüm filitrelerini hiç değiştirtmemiş olman da yanlış bir hareket. Aracı satın aldığında tüm filtreleri değiştirtmen en doğru hareket olurdu. Mazot filtresinin sürekli temiz olması gerekir, mazot pompasına belli aralıklar ile ( en fazla ayda bir ) baktırman, aracın çekişinde herhangibir farklılık olduğu anda ve kompresyonda – kalkışlarda aynadan egsoz dumanında garip renkler gördüğün anda hemen götürüp göstermen gerekir.

Aracını benden bir hafta önce satın aldın yanlış hatırlamıyorsam. Ben bu önerdiğim maddeleri sürekli yapıyorum. Unutmaman gereken durum: bu araçların özellikle yağlama sistemlerini – mazot sistemlerini sürekli kontrol etmen gerektiğidir.

Bizim Defender’lara asla ve asla normal otomobil muamelesi yapmaman gerekir :D :D :D

Aracı satın almadan önce ne zaman bu bakımların yapıldığı bilgisinin hiçbir bir önemi yoktur. Bu sayılanları şimdi acil olarak yaptırman, bu bakımları periyodik hale getirmen, Defender’ın gönlünü alman için yeterlidir ;D

Görüşmek üzere,

Barış

PatrolCat' Alıntı:
Ben bazı teknik bilgiler rica ediyorum arkadaşlar...
Cihat (CİNCİN) Beyin bahsetmiş olduğu gibi eski nesil dizel araçlarda (örneğin benim aracım, 86 model 3300 CC Düz Patrol)
Eurodizel kullanımı hem tüketim artışına hem de performans kaybına yol açabili ve aynı
zamanda bu araçlarda Eurodizel'in motora zarar vermesi de olası düşüncesinden yola çıkarak 70 litrelik mazot tankıma ne kadar mazot
ve ne kadar 10 numaradan daha ince yağ koymalıyım..
Ve aynı zamanda ülkemizin çeşitli bölgelerinde yüzlerce çeşidi var 10 numara yağın..

Sorum ve bu başliğı açmamın sebebi ;
1 - Aracıma kırsal motorin bulamıyorum ve ne kadar euro dizel , ne kadar 10 numara yağ?

2 - Bazı arkadaşlarımız 10 numara yağdan daha ince bir yağ ile euro dizeli karştırmanın uygun olduğunu söylemişler..
Daha ince bir yağ dediğiniz yağ kaç numara ve bu yağın markası ve 20 litrelik teneke fiyatı nedir?

3 - LPG düşünmüyorum ve eski tip turbo olmayan 6 silindirli 3300 CC ye yakın bir motora sahip olan arkadaşların
buldukları çözümü merak ediyorum..
(Örnek :1986 Nissan Patrol SWB - 6 silindir 3300 cc - 70 litre mazot tankı için 50 litre Euro dizel-20 litre 10 numara yağ gibi)

4 - Teknik olarak kırsal motorin kalın, euro dizel ince..Bu açıklamanın teknik olarak ne ifade ettiğini bilen var mı arkadaşlar..?
(Örneğin, kükürt oranları,püskürtme basıncı ayarı, yanıcı madde oranları, enjektörler bar ayarı gibi)

Sevgilerimle...

Ben hala yukarıda sormuş olduklarıma yanıt bulamadım açıkçası arkadaşlar...

sertem41' Alıntı:
Göktuğ selam;

Bunu gösterebilmem için ustayı dağa çıkarmam lazım. :D :D Ama şu duruma göre yağ yakıyor görünüyor. Benim anlamadığım bunu yüksek rakım da yapıyor aşağılarda birşey yok. ??? ???

Aracın hararet müşürü bozuk yada çalışmıyor olabilir. Araç dağdan aşağıya inerken hararet 0 a yakınsa mazotu komprasörde yakmadan atılır ve mavi duman çıkar.
Yada komprasör sekmanı aşınmıştır. Dolayısıyla komple sekman değişikliğine gitmek gerek

suyabatmaz' Alıntı:
Selam Serhat,

Senin Defender'ın, en azından haftada bir yağını kontrol etmen gerekir. Kompresyonda mavi duman atması; motor yağ yakıyor demektir. Aracın tüm filitrelerini hiç değiştirtmemiş olman da yanlış bir hareket. Aracı satın aldığında tüm filtreleri değiştirtmen en doğru hareket olurdu. Mazot filtresinin sürekli temiz olması gerekir, mazot pompasına belli aralıklar ile ( en fazla ayda bir ) baktırman, aracın çekişinde herhangibir farklılık olduğu anda ve kompresyonda – kalkışlarda aynadan egsoz dumanında garip renkler gördüğün anda hemen götürüp göstermen gerekir.

Aracını benden bir hafta önce satın aldın yanlış hatırlamıyorsam. Ben bu önerdiğim maddeleri sürekli yapıyorum. Unutmaman gereken durum: bu araçların özellikle yağlama sistemlerini – mazot sistemlerini sürekli kontrol etmen gerektiğidir.

Bizim Defender’lara asla ve asla normal otomobil muamelesi yapmaman gerekir :D :D :D

Aracı satın almadan önce ne zaman bu bakımların yapıldığı bilgisinin hiçbir bir önemi yoktur. Bu sayılanları şimdi acil olarak yaptırman, bu bakımları periyodik hale getirmen, Defender’ın gönlünü alman için yeterlidir ;D

Görüşmek üzere,

Barış

Teşekkürler Barış bilgiler için. ;)

tahaozak' Alıntı:
Aracın hararet müşürü bozuk yada çalışmıyor olabilir. Araç dağdan aşağıya inerken hararet 0 a yakınsa mazotu komprasörde yakmadan atılır ve mavi duman çıkar.
Yada komprasör sekmanı aşınmıştır. Dolayısıyla komple sekman değişikliğine gitmek gerek

Bende aynını düşünüyorum Taha, motor kompresörü süper hiç bir sıkıntı yok, araçda sanki motor freni var gibi, aşağı inerken gaza basmazsam eğer mavi duman atıyor, gaza bastığımda duman kesiliyor, aynı zamanda düz yolda bu durum söz konusu değil, dediğine katılıyorum bende.

Neyse konuyu dağıtmayalım.

Ben petrol ofisinin yeni çıkardığı motorinden memnun kaldım arkadaşlar. Bundan başka çare de eğer yağ diyorsanız ben koymam yağ arabaya, kim koyarsa koysun. Sonuçta bir tek hafta sonları bindiğim için ve çok KM yapmadığım için çok da fazla sorun yok, PO biraz daha bize uygum motoriinde çıkarmış, maceraya gerek yok derim ben.

Saygılar.

PatrolCat' Alıntı:
Ben hala yukarıda sormuş olduklarıma yanıt bulamadım açıkçası arkadaşlar...
Eğer 5 numara yağ kullanacaksanız 70 lt bir depoya 45-50 litre mazot gerisini yağ koyabilirsiniz ama bu tenekelerde satılan yağlar daha ince zanneedersem mazottan farkı yokmuş onu sırf yağ olarak yakıyorlar bir tenekede önceden 20 litre vardı sonra sonra düşerek şimdi 14 litreye kadar düşmüş ve tenekesi 35-45 lira arasında değişiyor yani litreden çalıyorlar
bildiklerim bunlar diğer sorularıda anlayan arkadaşlar cevaplayacaktır

Tüm bunlara ek olarak , ustamın bir tavsiyesini de sizinle paylaşayım...Motor yağı için de öyle 10 000 km falan beklemeyin..4000-5000 de değiştirin..Tecrübeyle sabittir...

Konuya dönersek..Piyasada her 10 numara yağ'a güvenemezsiniz..Kaldı ki 10 Numara yağ çevreye zararlıdır...Arkanızda ciddi bir kara duman bırakırsınız ..Ve en önemlisi çok çok büyük karlar elde etmezsiniz..Çünkü 10 Numara yağ dediğiniz 2,3 - 2,6 Lira / lt gibi fiyatlarla satılır..Full depoda 30-40 lira kar etmek için değmez...

300 TDI Motor montajı için bir kaynak buldum..Ağustos muayenemden sonra hemen icraata geçeceğim..Tahmini maliyetim 7-8 bin lira olacak ..Ki bu iç piyasada Transit Motorlarının montaj maliyetinden bile ucuz..Tüm bilgileri de burada paylaşacağım..

Saygılar

Cenk

nordic1903' Alıntı:
Tüm bunlara ek olarak , ustamın bir tavsiyesini de sizinle paylaşayım...Motor yağı için de öyle 10 000 km falan beklemeyin..4000-5000 de değiştirin..Tecrübeyle sabittir...

Konuya dönersek..Piyasada her 10 numara yağ'a güvenemezsiniz..Kaldı ki 10 Numara yağ çevreye zararlıdır...Arkanızda ciddi bir kara duman bırakırsınız ..Ve en önemlisi çok çok büyük karlar elde etmezsiniz..Çünkü 10 Numara yağ dediğiniz 2,3 - 2,6 Lira / lt gibi fiyatlarla satılır..Full depoda 30-40 lira kar etmek için değmez...

300 TDI Motor montajı için bir kaynak buldum..Ağustos muayenemden sonra hemen icraata geçeceğim..Tahmini maliyetim 7-8 bin lira olacak ..Ki bu iç piyasada Transit Motorlarının montaj maliyetinden bile ucuz..Tüm bilgileri de burada paylaşacağım..

Saygılar

Cenk

Hadi kolay gelsin Cenk sana, herşey istediğin gibi olur umarım. Önerilerin için ayrıca teşekkürler.

nordic1903' Alıntı:
Sağolasın abicim..Eğer işler umduğum gibi giderse çok kişinin faydalanabileceği bir sistem oluşacak ...Düz Dizel Defender kalmayacak :smiley:

Süper bir haber, aman abicim hayırlı haberlerini bekliyoruz.

Üst kapak,piston,sekman, krank, turbo + düz motor = 300 tdi

bundan 2 oncekı yesıl renklı pıkabımda cok fazla kacak mazot kullandım bır ara nerdeyse normal mazot almıyodum ama en sonunda motoru kucagıma aldım bı dunya masraf ettım o yuzden yag fln karıstıram Petrol ofısınınkını kullanıyorum bende memnunum..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,954
Kaydolan Son Üyemiz
İbrahimdd

SON KONULAR

Geri