Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 210,888
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Kapalı müze bölümünden açık bölüme geçerken çevresi çeşitli bilgilerin yer aldığı panolar var. Bu panolardaki bilgilerden özetle vermek gerekirse; 29 ağustos 1526'da 18 bin Macar'ın bu savaşta öldüğü ve burada yattıkları yazıyor. Bu kapının ilerisinin kutsal bir alan olduğu ve binlerce Macar askerine saygılı olunması gerektiği yazıyor. Aynı şekilde düşündüğümüzde binlerce de Şehit olmuş Türk de burada yatıyor tabiki. Bir panoda da Macar ordusunun 25000 askeri olduğu, Süleyman'ın önderlik ettiği ordunun ise 80-90 bin olduğu ve. savaşın sadece bir buçuk saat sürdüğü yazıyor. Kral Matthias'ın ölümüyle Türklerin karşısında daha az başarılı oldukları ve anarşi ve iç karışıklıkların ortaya çıktığı yazıyor. Bunun gibi birçok bilgi yer alıyor.

SAM_6028.jpg

SAM_6029.jpg

SAM_6030.jpg

SAM_6033.jpg

Etiketler

Parkta birçok unsuru sembolize eden tahta heykeller dolu. Bu tahta heykeller sanki mezar taşları veya totemler gibi düşünülmüş sanırım.

SAM_5970.jpg

SAM_5971.jpg

SAM_5974.jpg

SAM_5975.jpg

SAM_5981.jpg

Panaromalar.

SAM_5987_stitch.jpg

SAM_6002_stitch.jpg

Ekli dosyalar

• SAM_6002_stitch.zip
    1.2 MB · Görüntüleme: 133
  • SAM_5987_stitch.zip
    2.2 MB · Görüntüleme: 151

Parkın olduğu yer Hırvatistan sınırına çok yakın. Parktan sadece 7km sonra sınıra ulaştık. Artık AB ve şengen bölgesinden dışarı çıkıyoruz. Sınırdan geçiş kolay oldu. Sadece içki ve sigara varmı diye sordu, biz de yok dedik. Pasaportlar onaylandı, Hırvatistan'a giriyoruz.

SAM_6038.jpg

Macaristan'da otoyol kullanmadık, fazla oyalalanmadan mümkün olan en fazla yeri görmeye çalıştık. Uğrayabileceğimiz, gezilecek daha birçok yer vardı ama ne yazık ki zamanımızı çok aştık. Hırvatistan'a girerken kilometre sayacımız 11.093km oldu. Macaristan'da 428km yol almış olduk. Gidişte de 270km yol almıştık ve Budapeşte ve Estorgom'u gezmiştik. Toplam yaklaşık 700km yol almış olduk. Osmanlı tarihinden hatırladığımız, Budin, Estergon, Yanıkkale, Zigetvar, Peç ve Mohaç'ı ziyaret etmiş olduk. Bu gezinin Macaristan kesimi Osmanlı tarihiyle dolu bir gezi oldu. Zaman olsaydı, Kanije'ye (Nagykanizsa) ve Eğri 'ye (Eger) de uğramayı düşüyorduk. Macarlar, Osmanlılardan kalan eserleri korumuş ve restore etmişler. Bu geziyi yapabilmemiz için gerekli olan vizeyi de Macaristan konsolosluğundan almıştık, bunun için de Macaristan konsolosluğuna çok teşekkür ediyoruz.

© Ferhat&Nermin Şirin-2011​

GPS KOORDİNATLARI

GPS194: 10769Km N:47.3488° E:17.87714° h=351m : Csesznek Kalesi manzaralı park yeri.
GPS195: 10802Km N:47.1043° E:17.9320° : Veszprem Tesco market.
GPS196: 10824Km N:47.1029° E:17.9327° h=294m : Öğle Yemeği.
GPS197: 10874Km N:46.8998° E:18.0282° h=127m : Balton'da Lidl.Market.
GPS198: 10953Km N:46.3789° E:17.7802° h=198m : Otomatik makinadan mazot alımı.
GPS199: 10994Km N:46.0735° E:17.8141° h=167m : Macar Türk Dostluk Parkı.
GPS200: N:46.0696° E:17.8273° : Túrbéki Templom.
GPS201: 10996Km N:46.0497° E:17.7983° : Zigetvar kalesi.
GPS202: 10996Km N:46.0493° E:17.8008° : Zigetvar Park Yerimiz.
GPS203: 11037Km N:46.0766° E:18.2231° : Pecs.
GPS204: 11086Km N:45.9428° E:18.6475° h=138m : Mohaç Anıt Parkı.

İlk defa görüyorum Ferhat böyle bir parkı,o kadar gezi ve belgesel seyrederim hiç denk gelmedim.O kadar önemli bir yeri göre göre bıkmış olmamız lazımken.Bana göre Macara gittiğimizde kesin uğranılması gereken yerlerden biri artık,sağol bilgiler için.

Bilgi, belge ve fotoğraflar için teşekkürler; izliyoruz... :smiley:

Cavid Sezen

Ferhat, GPS dosyan bir bütün olarak var mı?

bartek' Alıntı:
Ferhat, GPS dosyan bir bütün olarak var mı?

GPS bilgilerini seyir defterimizden aldım. Her ülkenin sonunda da liste halinde veriyorum. Birleştirip tek bir liste haline getirmedim. İstersen gezi yazısı sonunda tek bir txt dosyası haline de getirebilirim. Kullandığım navigasyonun IGO.db dosyası da var. Genel olarak bulunduğum yerlere raptiye atmıştım ama orada hem hepsi olmayabilir hem de neresinin ne olduğunun açıklaması yoktur.

Seyir_Defteri.jpg

O kadar uğraşma, sağ ol. Ülke ülke de fazla fazla yeterli.

Yazıları okuyan arkadaşlara küçük bir uyarı yapayım. Sanırım gözden kaçıyor.

Panaroma dosyaları normalde yüksek çözünürlüklü olarak izlenilmesi gereken fotoğraflar. Forumda 1024 pixel sınır olduğu için her panaroma dosyasının altında bir de yüksek daha yüksek çözünürlüklü ziplenmiş dosyasını koyuyorum. Bilgisayarınıza indirdikten sonra, yüksek çözünürlüklü izleyebilirsiniz. Detayları görmek isteyen arkadaşlara tavsiye olunur. :smiley:

Clipboard01.jpg

Macaristan pdf dosyası hazır. :smiley:

Bölüm 19 : KKC19_H.pdf - 32MB
http://www.mediafire.com/view/?qbp7tqjtabx0kw6

pdf Dosyalarda harita ve fotoğraflara %400 büyüterek bakabilirsiniz.

Önceki bölümlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. :smiley:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=81190.msg1228301#msg1228301

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,029
Kayıtlı Üye Sayımız
166,772
Kaydolan Son Üyemiz
feryboatcom

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR