Nasıl Bir GPS Almalı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Deep Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 130
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 41,897
Ynt: Nasıl Bir GPS Almalı?

o 3 kalem pil dediğin opsiyonel pil yuvasıyla ama o opsiyonel yuvayı amerikada bulamazsın, burada nasıl bulacaksın? ayrıca boşver hacı explorist600'ü... şu alete bi bak sen ;) karşınızda explorist XL :D

XLh.gif

http://www.gpsturk.net/index.php?pid=18&sid=product&cat=1&id=34

GPS haritaları kullanılabilir ve güncel olmalı.
Teknik destek vs. konusunda sıkıntı olmamalı.
Üretilmiş olan rotaların paylaşımı kolay olmalı.
Tuş takımı kolay kullanımlı olmalı, Jojistik tipi yön toşu çok kullanışlı oluyor. Magellan Exploristlerde var.
Ekran büyüklüğü önemli olabilir. Ancak ekran büyüdükçe cihazı taşımak zor olabiliyor yürüyüşte.
Pil konusunda sıkıntı olmamalı. Araca çakmak adaptöründen bağlanabilmeli.
Hafıza genişlemesi ( SD Card) mümkün olmalı ( çok kısıtlama değil aslında)

Hafıza konusunda da şunu ekmelek istiyorum, yeni çıkan Magellan Explorist 210 da, hafızadaki haritayı bilgisayara sürükleyerek yedekliyorsunuz ve cihazda yeni datalara yer açıyorsunuz. Daha sonra da diğer dataları bilgisayara kaydırıp, istediğinizi tekrtar ekliyorsunuz. Böylelikle bir sıkıntı olmuyor. Explorist 210 hakkında: http://shop.mapist.com/product_info.php?cPath=73&products_id=198

şimdilik bu kadar...

yol' Alıntı:
o 3 kalem pil dediğin opsiyonel pil yuvasıyla ama o opsiyonel yuvayı amerikada bulamazsın, burada nasıl bulacaksın? ayrıca boşver hacı explorist600'ü... şu alete bi bak sen ;) karşınızda explorist XL :D

Türkiye'de 15 Euro + KDV Sedatcım. Sorduk öğrendik, atıp tutan adam değiliz biz ;)

Tamamen offroad gezilerinde kullanılmak üzere bir GPS alacağım. Kentiçi yada trekking gibi faaliyetlerde büyük ihtimalle hiç kullanılmayacak. Dolayısıyla ağırlık yada batarya (sanırım Niva nın çakmak yerinden konverter ile) gibi noktalar çok önem arzetmeyecek.

4 yada 5 niva ile çıktığımız gezilerimizde bir abimizin aracındaki gps+notebook konfigrasyonu ve önceki rota haritalarıyla idare ediyoruz.

Gerek eski ve gerekse yeni rotaları kolayca izleyip kaydedebileceğim bir gps yada gps+notebook yada gps+pocketpc veya gsm cihazı gibi seçeneklerden birini seçerek bu konudaki eksikliğimi kapamak istiyorum.

Yukarıda çizdiğim çerçeveye uygun olarak bana nasıl bir yol izlemem gerektiği ve gps marka-model seçenekleri konusunda yardımcı olursanız çok memnun olurum...

Keyifli geziler herkese...

Not: Sanıyorum TR fiyatları ile ABD, Dubai vb yer fiyatları arasında ciddi fark var. Bu noktada tercih neresi olmalı?

selam,
size tavsiyem magellanın explorist XL modeli olacak. renkli ve büyük ekranı laptop veya pocketpc gereksinimini en aza indiriyor, 4 pille 19 saat çalışma özelliği var, su geçirmiyor, darbelere karşı kauçuk dış kaplaması var, hafıza kartı büyüklüğüne bağlı sınırsız log tutma özelliği var... daha ne olsun ki :smiley:

Google earth ile bağlantı olayı mevcut mu XL de?
Garmin ler uyumlu sanıyorum ama magellan ı bilmiyorum. Sİtesinden bakayım.

taiga' Alıntı:
Google earth ile bağlantı olayı mevcut mu XL de?
Garmin ler uyumlu sanıyorum ama magellan ı bilmiyorum. Sİtesinden bakayım.

Bir not daha: Ülkemiz için Magellan'ın harita desteği Garmin'den daha iyi.

magellanlar tam uyumlu, ben şuan platinum kullanıyorum ve 1 ay içinde ben de bir XL alıyorum. bu arada lisans bedelini ödeyerek google earth plus edinmeniz lazım, bilginize.

yol' Alıntı:
magellanlar tam uyumlu, ben şuan platinum kullanıyorum ve 1 ay içinde ben de bir XL alıyorum. bu arada lisans bedelini ödeyerek google earth plus edinmeniz lazım, bilginize.

Platinium da yetersiz kalan yada XL e geçmenize sebep olan ana etken nedir?
Bu arada size ve VitaEsMorte arkadaşa bilgiler için teşekkür ederim.

Arkadaslar,
oncelikle belirteyim ki, ben bir Garmin kullanicisiyim ve Etrex , 76s ( birini çaldırmak sureti ile 2 adet ) , 60CS modelleri kullandim ve suanda 60CSx ( SIRF III chip setli ) kullaniyorum ve cok memnunum... topo olmasa bile turkiye haritasi var , işimi goruyor.. Arazi kullanımı icin Google Earth kullanyorum.. nacizane fikirlerim...

1.. eger arazide navigasyon yapacaksaniz bir sistemde en onemli ozellik EKRAN boyutudur.. bu konudada hicbir GPS, notebook ekraninin eline su dokemez ( eger yer/agirlik sorunu yok ise )
2. lisans ucretini odeyip Google Earth Plus'a geçseniz bile, bu size sadece daha once gezdiginiz Tarck'lari GoogleEarth'de goruntuleme olanagi saglayacaktir
3. google earth ve google earth plus ile realtime navigation yapamazsiniz.. bunun icin ilave yazilim kullanmaniz gerekir ki, bu durumda Garmin/Magellan fark etmiyor
4. Eger Garmin kullanicisi iseniz, GPS ile birlikte gelen MapSource yazilimi araciligindaki "view on google earth" secenrgi ile "google earth plus" a gecmenize gerek kalmadan goruntuleyebiliyorsunuz
5. eger aracinizda yer probleminiz yok ise onemerim sizlere GPS destekleyen bir yazilim ile bulabildiginizi en ucuz Bluetooth yada USB gps kullanmamiz seklinde olacaktir.. Ama dedigim gibi "yer/agirlik" derdiniz yok ise...

benim aracimda dokunmatik bir VGA ekran var ve "USB GPS" +normal bir PC board'i + GPRS ( google earth icin ) ile navigasyon icin test calismalarima devam ediyorum.. eger basari ile sonuclnadirabilirsem sizlerle de paylasmak isterim..

selamlar, reha

Reha bey,

PC board olayını anlayamadım. Bu dediğiniz notebook mu yoksa farklı bir şeyden mi söz ettiniz?
Basit usb gps artı notebook artı (gerekli olmayabilir ama çok işe yaradığını gördüm) vga ekran.
Önerileriniz bana son derece uygun. Burada yazılım kısmını biraz daha açarsanız çok sevinirim. Daha önceki bir mesajınızda bahsettiğiniz programı indirdim. Ancak gps vb gibi ekipmanım olmadığından açıkçası inceleyemedim.
Son olarak şunu sorayım. Gprs kullanma şansınız oluyor mu? Yaptığımız gezilerde neredeyse hiç gsm çeken yere rastlamadık. Özellikle orman içlerinde dağlarda. Sorunu offline olarak google earthe bakarak çözmeye çalışıyorduk.

Not: Yukarıdaki tarzda bir yol izlendiğinde notebook iyi bir kutu vb içinde sallantıya karşı önlem alınmalı, çünkü hem toz hem sallantıdan aşırı derece etkilenebiliyor.
Not2: Bilmediğimden soruyorum. Gps i direk VGA ekrana bağlama şansımız var mı?

anladığım kadarıyla board'u sadece büyük ekranda navigasyon yapmak için kullanmış reha abi. sonuçta board bilgisayar kasasının içinde durmak zorunda diye bir kural yok. 20-30$'lık ikinci el (ekran kartı üzerinde) bir board, 10$lık kasadan sökülecek power suply, 15-20$ 256mb ram, 20$ idare edecek hızda işlemci, 20-25$ 20-30gb harddisk ve dokunmatik vga ekran;bir bilgisayar için hepsi bu kadar :smiley: buna bir de gps taktık mı, renkli ve dev ekranlı tam bir navigasyon canavarı. reha abi sadece SIRFIII chipsetli cihazı değilde, bütün donanımı merak ettim şimdi :smiley: birde belki biliyorsundur özellikle endüstriyel kullanımlar için embedded pc'ler var. küçücük kutular içinde anakartı, ram'ı, harddiski, flopy'si, işlemcisi herşeyi içinde pc'ler. fiyatları öyle çok ucuz değil ama darbelere dayanıklı, sağlam olmaları ve çok az yer kaplamaları açısından avantajlılar.

bu arada gprs bağlantısı google earth üzerinden harita açabilecek kadar hızlı erişim sağlayabiliyor mu? ilgilenir misin bilmiyorum ama daha önce LRO mail listesinde yazmıştım, amatör telsiz lisansı alırsan ODTÜ üzerinden telsizle ücretsiz internete erişilebiliyor. üstelik telsizin gücüne bağlı olarak dağ, tepe her yerden çekebilme olasılığı var.

Selam arkadaslar,
notuma baktim da, biraz şifreli gibi olmuş.. ama amacım uzun not yazmamak için di.. baktim onu da becerememişim, upuzun bir not olmuş.. biraz açıklamaya çalışayım..

1. benim bildiğim herhangi bir GPS'e ekran bağlanamıyor
2. arazide notebook onermiyorum.. zira, bir adet telef ettim ve içime oturdu.. Notebook fiyatı ne olursa olsun fazla lüks bu iş için ( bence.. )
3. normal PC boad kullandım, nedeni bozulunca az para vererek yenileyebilmek
4. GPRS'i hat oldukça Google Earth update için kullanıyorum.. ( €40 luk adi bir GPRS kartı ile ) onun dışında malum.. offline google earth
5. maalesef normal bir power supply kullanamıyorsunuz.. pratik nedenlerle.. ornegin
i. marşa bastığınızda makina kilitlenebiliyor
ii. boardin belirli bir sure sonra elektrigini kesilmesi için
iii. akü voltajı kritik seviyeye düşünce otomatil kapansın diye.

umarım bu kez daha açıklayıcı olmuştur.. selamlar, reha

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,950
Kayıtlı Üye Sayımız
166,717
Kaydolan Son Üyemiz
bbbea

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR