Ynt: Otomatik Arazi Araçları?
Kullandığım araçlaın geneli düz vitesli olduğu için otomatiğe karşı o ilk görüşümü yazmıştım. Sonra otomatik konusunda bin de oturup çeşitli incelemeler yaptım. Şu anda kullandığım kurum aracı 2008 model düz vites WW Carawelle 4 motion bir minibüs, ABS ESP ÇBS DYO sadosan her şey var. Ancak gece yarısı buzlu bir dağ yolunda zirveye bir kaç metre kala lastiklerin dönüşü durdu. Hiç bir şey yapamadım. Yaklaşık 20 metre geri kaydık. Uçurumdan uçmadık bir kar tümseğine takıldık. Fakat bu otomatik sistemler olmasa bir şeyler yapardım düşüncesi ile zaten buraya kadar çıkamazdım düşüncesi arasında kaldım. Allahuekber dağlarını eksi 45 de geçtim kalmadık bir yerde. Ama bu 4 motion minibüs ile bir iki tehlikeli tecrübe yaşadık. Benim dediğimi yapıp kendi dediğini yapmasına ayak uyduramadım. Sonuçta korkarak da olsa kendime bir otomatik vites 2000 model discovery aldım. Vaktim olmadığından daha 200 km kullanamadım. Güç arazi şartlarında denemedim ama asfalt lastıkları ile girdiğim çamurdaki, toprak yoldaki performansını çok beğendim. Üstelik ağır devire filan almadan. ABS özelliği beni de endişelendirdi ve ilk fırsatta devre dışı bırakacak bir yöntem arayacağım. Bazen deneme maksadıyla kullanıyorum sonra WW minibüse binmek zor geliyor. Otomatik vitese çok kolay alışıyormuş meğer insan. Ya insanlık yüzünden rahata çok kolay alıştığımızdan, ya da yaşlandık artık vites değiştirmek bile zor geliyor. Neyse rahat işte. Bu arada benim aracın otomatik vites ve diğer özellikleri sayesinde dif.lock a gerek olmaması, gerekse de kolay uygulanması gibi farklılığı varmış. (TC sistemi) HF ve FM telsizler, Port bagaj, vebasto, vinç gibi aksesuarları taktım uzun ve güç şartlara hazırladım fırsat bulunca da deneyeceğim. Güç koşullarda deneyince de karşılaştıklarımı aktarmaya çalışacağım.