Ynt: Subaru vs Diğer Araçlar Sürüş Dinamikleri / Keyfi
1998 atmosferik, 2000 turbo S, 2004 XT standart, 2004 XT prodrive 235PS ayrıca Grand Vitara V6 , Land Rover 1999 diesel, Range Rover 4.6 HSE sahibi oldum.. Bir Forester'ın yapması gereken dağ bayır, dolaşmak değildir. Bu konuda kendi tecrübelerimden edindiğim kadarı ile, Land Rover araziye girdiği anda kimliği değişiyor. Yolda can sıkıcı olan araç kendi yurduna girmiş ve dünyanın en eğlenceli aracı haline geliyor.
Grand Vitara kişisel olarak nerede daha başarılı hiçbir zaman anlayamadım. Tatmin edici bir yol aracı elbette değil idi. Ancak arazide de iş bitirici olduğunu söyleyemem.
Range için söylenecek çok şey yok aslında, amiral gemisi tam alamı ile. Konfor aracı tam anlamı ile.. Yalnız ben bu aracı eksi 30 derecede de kullanmak zorunda idim.. Öylesine kaprisli bir araba ki, ya yastıklar çalışmaz, ya akla gelmez bir başka sebep oluşur.
Ammaa 2001 de ilk olarak tanıştığım Forester, bana hep yakın bir arkadaş oldu. Elbette benim gezi karekterim offroad olmadı hiçbir zaman. Yine de zaman oldu dereden geçerken, karla kaplı bir tepeye çıkmak için de zorluk çıkartmamıştır, yolda virajda fren yapmama da gerek kalmadan dönebilmiştir. Bence bir Madmax zihniyetiniz var ise elbette mutlu eder forester.. Oturma yüksekliğiniz yola hakimiyetinizi nispeten kolaylaştırsa da aslında sportif bir oturuşa hiçbir zaman ulaşamazsınız.. Forester bizden yol ve bozuk yol ve arazi yol birleşimi alanı, sıkı ve sert kumlu kumsalda eğlenebilme şansı tanır. Bir başka açıdan hayata bakmak için değişken keyifleri yaşamak isterseniz elbette Forester,kesinlikle Forester. Çok güçlü bir motora sahip Forester kullanmak için ise çook çok sakin olmayı elden bırakmamak gerektiğini öğretti bu araba bana. 200 beygir ve üstü bir arabanın 4x4 olmamasını hayal dahi etmeyin derim. Yaşadığımız ülkede yollar dengesiz yamalar ile düzeltilmiştir biliyorsunuz. Aracın bir lastiği diğerleri ile aynı yüzeye asla basarak hareket edemez. Böyle bir yolu ya Aydın otobanında ya da nato yolu olarak adlandırılan birkaç yerde bulabileceğimize göre, şansımızı neden zorlarız 4x4 araç kullanmayız anlayamam. Hayatınızın kaç lt. Kaç kuruş ettiğini kimseye hesaplatmayın. Aslında 200 beygir sınırını koymakla hata da yapıyorum. Yıllar önce japonyada üretilen 4x4 Alto görmüştüm 100 beygire yakın..bu neden idi, güç eşit dağıtılmadıkça risk artıyor. İki çekerli bir aracın yol tutuş kabiliyeti tartışmasız risk taşır eğer bu risk yok ise neden yolda aracı tutmak için sistemler geliśtiriliyor ki..
Bir Forester kullanmadığınız sürece birçok tanımı size izah edemez kimse. Pratik, pazara çarşıya gitmek için de, otobanda sol şeritte güvenle 135 km(?!?!?!) yapmak için de, hafta sonu küçük bir serüven yaşamak için de , keşke bulabilseniz buzda kayarak kullanabilmek için de, her karlı gün istediğiniz yere gitmek için de Forester kapınızda olmalı derim. Son derece hesaplanmış bir araç ile karşı karşıyasınız. Mühendislik üst düzeydedir. Mütevazi modelleri ile insanı kışkırtır.. Ondan umulanın daha fazlasını yapabilir. Şehir yaşamına uyumlu ama fırsat bulduğunda haylazlık yapmak için müthiştir.. Cam kenarında çıtası olmaması amerikanların hatırasını hissettirir, sunroofunun büyüklüğü safaride fotoğraf çekmek için enteresan bir çözümdür. Bagaja çocuk oyun alanı muamelesi de yapailirsiniz.ön koltuk kolçakları bir Range Rover konforunu hatırlatır.. Her modelde sportif bir ön konsol detayı bulunabilir. Bir turboya sahip iseniz ayağınızın gaza basılıp çekilmesi ve ardından basılması ile hissedeceğiniz ivmeden alacağınız zevki spor bir ses ile birleştirdiğinizde mutlu olacaksınız.
Bir Forester için methiye yazmak değil derdim..ama herkes böyle bir zevki tatmalı..