Bir pamuklu tişört satın alırken ya da hamburger yerken ne kadar su tükettiğimizin farkında mıyız? Suyu sadece duş alırken, temizlik yaparken ya da bahçe sularken harcamıyoruz. Örneğin, bir hamburgerin üretiminde ne kadar su kullanıldığını bulmak için, ekmeğin üretim sürecinde kullanılan girdilerin (buğday, çavdar vs.)sulanması için kullanılan su miktarından et için kesilen sığırın tükettiği suya kadar bütün su kullanımı hesaplanıyor.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) raporu yediğimiz gıdalardan, kullandığımız eşyalara her şeyin üretiminde kullanılan su miktarını ortaya koyuyor. WWF-Türkiye " Küresel iklim değişikliğinin sonucu olarakhızla eriyen buzullar, artan kuraklık ve susuzlukla birlikte, kentlerde içme ve tarımda sulama suyu konusunda yaşanansıkıntılar, hem üretici şirketlerin hemde tüketicilerin su konusunda başka davranış biçimleri geliştirmesini zorunlukılıyor" diyor.
Daha az su gerektiren üretim teknolojilerinin benimsenmesiyle, tarımda verimli sulama tekniklerininkullanılmasıyla, su maliyetlerinin ürün fiyatına yansıtılmasıyla, üretiminde daha az su harcanan ürünleri kullanmak sudaki ayak izlerimizi azaltabilir. İşte bazı ürünler ve üretiminde harcanan su miktarları:
1 Domates (70 gr) 13 lt
1 Hamburger (150 gr) 2400 lt
1 Kadeh şarap (125 ml) 120 lt
1 Bardak bira (500 ml) 150 lt
1 Çift ayakkabı (sığır derisi) 8000 lt
1 Dİilm ekmek (30 gr) 40 lt
1 Paket patates cipsi (200 gr) 185 lt
1 Pamuklu tişört (500 gr) 4100 lt
"National Geographic - Temmuz 2008"
Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) raporu yediğimiz gıdalardan, kullandığımız eşyalara her şeyin üretiminde kullanılan su miktarını ortaya koyuyor. WWF-Türkiye " Küresel iklim değişikliğinin sonucu olarakhızla eriyen buzullar, artan kuraklık ve susuzlukla birlikte, kentlerde içme ve tarımda sulama suyu konusunda yaşanansıkıntılar, hem üretici şirketlerin hemde tüketicilerin su konusunda başka davranış biçimleri geliştirmesini zorunlukılıyor" diyor.
Daha az su gerektiren üretim teknolojilerinin benimsenmesiyle, tarımda verimli sulama tekniklerininkullanılmasıyla, su maliyetlerinin ürün fiyatına yansıtılmasıyla, üretiminde daha az su harcanan ürünleri kullanmak sudaki ayak izlerimizi azaltabilir. İşte bazı ürünler ve üretiminde harcanan su miktarları:
1 Domates (70 gr) 13 lt
1 Hamburger (150 gr) 2400 lt
1 Kadeh şarap (125 ml) 120 lt
1 Bardak bira (500 ml) 150 lt
1 Çift ayakkabı (sığır derisi) 8000 lt
1 Dİilm ekmek (30 gr) 40 lt
1 Paket patates cipsi (200 gr) 185 lt
1 Pamuklu tişört (500 gr) 4100 lt
"National Geographic - Temmuz 2008"

