Sudaki Ayak İzimiz

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ceranus Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,164

ceranus

Tabanvay-Offroad Grubu
Yer
ANKARA
Bir pamuklu tişört satın alırken ya da hamburger yerken ne kadar su tükettiğimizin farkında mıyız? Suyu sadece duş alırken, temizlik yaparken ya da bahçe sularken harcamıyoruz. Örneğin, bir hamburgerin üretiminde ne kadar su kullanıldığını bulmak için, ekmeğin üretim sürecinde kullanılan girdilerin (buğday, çavdar vs.)sulanması için kullanılan su miktarından et için kesilen sığırın tükettiği suya kadar bütün su kullanımı hesaplanıyor.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) raporu yediğimiz gıdalardan, kullandığımız eşyalara her şeyin üretiminde kullanılan su miktarını ortaya koyuyor. WWF-Türkiye " Küresel iklim değişikliğinin sonucu olarakhızla eriyen buzullar, artan kuraklık ve susuzlukla birlikte, kentlerde içme ve tarımda sulama suyu konusunda yaşanansıkıntılar, hem üretici şirketlerin hemde tüketicilerin su konusunda başka davranış biçimleri geliştirmesini zorunlukılıyor" diyor.
Daha az su gerektiren üretim teknolojilerinin benimsenmesiyle, tarımda verimli sulama tekniklerininkullanılmasıyla, su maliyetlerinin ürün fiyatına yansıtılmasıyla, üretiminde daha az su harcanan ürünleri kullanmak sudaki ayak izlerimizi azaltabilir. İşte bazı ürünler ve üretiminde harcanan su miktarları:

1 Domates (70 gr) 13 lt
1 Hamburger (150 gr) 2400 lt
1 Kadeh şarap (125 ml) 120 lt
1 Bardak bira (500 ml) 150 lt
1 Çift ayakkabı (sığır derisi) 8000 lt
1 Dİilm ekmek (30 gr) 40 lt
1 Paket patates cipsi (200 gr) 185 lt
1 Pamuklu tişört (500 gr) 4100 lt

"National Geographic - Temmuz 2008"

Etiketler
Su tüketiminin çok oldugu ve bir o kadar da degerli oldugu bu günlerde bu yazıyı herkese göstermek lazım. Benim görmemi sağladıgınız için teşekkür, bende başkalarının görmesini sağlayacağım...... Bir damla bile olsa faydamız olur.

Ynt: Sudaki Ayak İzimiz

Bunları hiç bilmiyordum paylaşım için teşekkürler.

Ynt: Sudaki Ayak İzimiz

Gerçekten çok güzel bilgiler. Hepimizin dikkatli olması lazım paylaşım için teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,843
Kayıtlı Üye Sayımız
166,944
Kaydolan Son Üyemiz
Bir öğretmen

Geri