Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fozturk13 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,424

fozturk13

Ana Kamp
Mesajlar
34
Tepkime Puanı
0
Yer
Aydın
Web
www.bisikletgezginleri.com
Rotam: Bu turda sadece Çamlıhemşin'e bağlı sekiz yayla gezdim. Ancak bisikletimle sadece iAyder ve Yukarı Kavrun yaylalarına kadar gidebildim çünkü yol bitti. O nedenle diğer yaylaları yaya olarak ulaşmak zorunda kaldım.Yani biraz bisiklet biraz da treking yapmış oldum. Aşağıda gördüğünüz rota planımda birdeğişiklik oldu.Kaşgar dağı zirvesine çıkma planım iptal oldu.Çünkü havanın çok sisli olması bunu engelledi.Onun için öküz yatağı denilen bölgeyi transit geçip direk Derebaşı gölüne gittim. Orada da hava yine çok sisliydi burada iki gün kamp yapmama rağmen hava gene sisliydi. Ancak birkaç saatliğine düzelen havayı fırsat bilip güzel fotoğraflar çekmeyi başardım.

Buda yol arkadaşım trek 7.3FX .Zaman zaman ben onu zaman zaman da o beni taşıdı.

1aa.jpg


Ankara'dan Rize Ardeşen'e otobüs ile ulaştım.

Bisikletli Rotam:
Ardeşen-Çamlıhemşin-Ayder Yaylası(1 gece kamp)
Ayder-Yukarı Kavrun Yaylası(1 gece kamp)

Yaya Rotam:
Derebaşı gölü (2 gece kamp)
Apivanak Yaylası, Polavit Yaylası, Amlakit Yaylası (1 gece pansiyonda kon.)
Hazindak Yaylası, Pokut Yaylası(1gece kamp)
Sal Yaylası (1 gece kamp)

rota_genel.jpg


Ardeşen'den Ayder Yaylası'na çıkıp Meryemana Çadır Kamping'de çadırımda ilk geceyi geçirdim.Kampingde WC var ama duş yok.Çadır başına 20 TL alınıyor.

Diğer resimlere geçmeden önce AŞTİ terminalde başıma gelenleri sizinle paylaşmak istiyorum.

AŞTİ’de başıma gelenler:İnternet üzerinden Metro firması’ nın 06.07.2011 Çarşamba günü ertesi gün için Rize Ardeşen’e internet üzerinden bilet aldım. Bilet almadan önce Metro firması genel merkezi ve AŞTİ yazıhanesine telefon ederek görevlilere yanımda olan bisikletimin bir problem oluşturup oluşturmayacağını sordum. Görevlilerden hafta içi olduğu için bir problem olmaz cevabını alınca bileti aldım. Dikmen Metro yazıhanesinden de referans numaramı verip bileti bastırıp cebime attım.

Bütün hazırlıklarımı yapıp ertesi gün yani 07.07.2011 Perşembe günü saat:13.00’de bisikletimle birlikte AŞTİ’ye doğru yola çıktım. Otobüs terminale geldi ben heybeleri görevli muavine verdim yerleştirdi sonra gidip bisikletimi getirdim. Muavin bisikleti görünce bunu alamayız demesin mi? Kendisine bunun problem olmayacağı yönünde bana bilgi verildi bende ona göre biletimi aldığımı söyledim. Yapabilecek bir şeyi olmadığını söyleyip heybeleri bagajdan dışarı çıkarmaya başladı. Tepem attı hemen yazıhaneye gidip durumu anlattım. Onlar da yer yoksa yapacak bir şey yok dediler. O zaman biletimi iptal edin dedim. Ona bile burun kırın etmeye başladıkları an cinler tepeme çıktı. Başladım yüksek sesle ağız dalaşı yapmaya. Sonunda biletimi zorla da olsa iptal ettiler. Sinirli sinirli otobüsün yanına gittim. Bütün yolcular binmişti. Malzemelerimi toplarken hala kapıları açık olan bagaja bir baktım ki bir bölümü hala boş.Hemen muavine dönüp hani yer yoktu bu ne? dedim.Muavin ben dolacağını sanmıştım diye cevap verdi. Neyse 50 TL bagaj ücreti ver alalım demesin mi? Artık kendime hakim olmakda zorlanmaya başlamıştım. Şimdi anlaşıldı dedim niyetiniz. Diyerek adamın üzerine yürürken az ilerde duran kaptan gelip araya girdi ve durumu yatıştırmaya çalıştı.Muavin kötü adam kaptan iyi adam rolü oynuyordu.Tabii ben ortada dönen tiyatro oyununun yabancısı değildim.Olayı anladım.Fakat o an için kozlar onların elindeydi.yapacak bir şeyim yoktu.En son kaptanın bagaj ücretini 30 TL ye indirmesi üzerine mücadelede pes ederek kabul etmek zorunda kaldım.Yazıhaneye gidip iptal ettirdiğim bileti almaya gittim ama o da hemen satılmış. Başka da yer yokmuş. Bunun üzerine turu iptal edip eve dönmeye karar verdim. Yine otobüsün yanına gidip kaptana yerin satıldığını söyledim. İyi adam rolü yapan kaptan listeye baktı ve muavine listeyi verdi. Muavin otobüs içinde oturan bir çifte rica edip yanında oturan bayanın tek oturan bayanlardan birinin yanına geçmesi için ricada bulundu. Sağ olsun çift kabul etti. Böylece bana bir yer ayarladılar. Dışarda bisikletimi bagaja yerleştirilişini izlerken yanıma gelen bir bayana yol için 60TL ücreti tahsil etti. Biletimi alayım dedim. Onu içerde verecekler dedi. Muavine de 30TL bagaj ücretini verdim. Toplam 90 TL. İnternetten bileti 65TL ye almıştım. Birkaç saat sonra genç olan ikinci muavin yanıma gelerek 5TL eksik aldıklarını söyleyerek 5TL daha istedi.Ben de biletimi kesin getirin 5 TL nizi vereyim dedim. Ama ne bileti getirdiler ne de o 5 TL yi aldılar.

Bu kötü tecrübeden sonra otobüs plakasını ileride gereğini yapmak üzere notlarım arasına aldım. Dönüşümü de Metro firması ile değil “Doğu Karadeniz” firmasına ait otobüs ile gerçekleştirdim. Bir daha mecbur kalmaz isem bu firma ile asla yolculuk yapmamaya yemin ettim.Gerekirse iki kat para veririm ama asla Metro firması ile gitmem.

Ardeşen Terminal den den bu tabelanın bulunduğu kavşak arası 2-3 km.Buradan Çamlıhemşin 23 km. Çamlıhemşin -Ayder yaylası arası ise 17 km. Ayder yaylasına kadar yol asfalt.Gayet güzel. Yavaş yavaş yükseliyor.Ayder'den sonra 6km Galler Düzüne kadar toprak yol iyi sayılır.Galler düzünden tahta köprüyü geçtikten sonra Yukarı Kavrun yaylasına kadar olan 5km lik kısım ise çok bozuk.

1s.jpg

Çamlıhemşin' doğru çıkarken yol üzerinde sık sık tarihi taş köprülere rastlanıyor. Ayrıca yine güzergah boyunca birkaç tane de Rafting işletmesi var.Rafting parkuru 9 km kadar
2ss.jpg


ÇAMLIHEMŞİN:
Doğu Karadeniz Bölgesinde Rize İlinin İlçe merkezlerinden biri olup,denizden yüksekliği 300mt.dir Ancak bu rakım bazı yerleşim yerlerinde 700mt ye kadar çıkmaktadır. 885 km2 lik bir alanı kaplamaktadır. Bu alanın %80'i ormanla kaplı, dağınık ve tepelik alanlardan ibaret olup, düz alanlar hemen hemen yok gibidir. İlçe merkezinden geçen Fırtına Deresinden dolayı da Fırtına Vadisi olarak anılır. Fırtına Deresi, Kaçkar ve Verçenik Vadilerinden gelen Elevit Deresi ve Palovit Deresinin birleşimi olan büyük dere ile Hala Deresinin (Ayder Deresi) birleşmesinden oluşur. Fırtına Deresi Pazar, Ardeşen sınırından Karadeniz'e dökülür. Pazar, Ardeşen, Çayeli, Hemşin, İspir, İkizdere ve Yusufeli ilçeleri ile sınırları olan Çamlıhemşin'in eski adı " VİCEALTI " dır. 1955'de belediye kuruldu. 27.06.1957'de yürürlüğe giren 7033 Sayılı Kanun ile Çamlıhemşin adını alarak İlçe haline getirildi. İlçenin kuruluşu 1960'larda tamamlandı. Yıllık metrekareye düşen yağış miktarı 245 Cm3'ü bulmaktadır. Havadaki nem oranı ise %10 ile %97 arasında değişmektedir. Sıcaklık ise kışın -7 dereceye kadar düşmekte, yazın ise 25 dereceye kadar yükselmektedir.

Çamlıhemşin gerek yaylaları ve gerekse dağları bakımından turizm potansiyeli oldukça yüksek bir ilçe.Eğer bu potansiyel iyi değerlendirilip gerekli yatırımlar yapılırsa dünyaca tanınan bir yer haline gelmesi için önünde hiçbir engel bulunmayacağını düşünüyorum.

Çamlıhemşin’den ve Pazar ilçesinden Ayder Yaylasına minibüslerle düzenli seferler yapılmaktadır.Ayder Yaylasından’da Kaçkar Dağlarına en yakın yayla olan Yukarı Kavrun Yaylasına yine aynı şekilde minübüslerle gitmek mümkün.Ardeşen-Çamlıhemşin; 5TL.Çamlıhemşin-Ayder;5 TL.Ayder-Yukarı Kavrun;8.5 TL Ayrıca bu ilçeden Çarşamba ve Cumartesi günleri sabah gidip akşam dönecek şekilde Amlakit Yaylasına da gidiliyor.Avusor Yaylasına da hergün araç kaktığını duydum.

4.jpg

Ardeşen çıkışında solda bulunan köprüden geçen yol Ayder yaylası Kaçkar Dağları Milli parkına gidiyor.Sola dönmeyip direk gidilirse fırtına Vadisi boyunca Zilkale istikametinde bulunan yaylalara gidiyor.
5ss.jpg


AYDER YAYLASI:
Ayder, Çamlıhemşin ilçesinin 17 km. güneydoğusunda 1350 m. yükseklikte çam ormanları ile kaplı bir yerdir. Fırtına deresi boyunca eşsiz doğa güzelliklerini izleyerek varacağınız Çamlıhemşin ilçesi hudutları dahilinde yer alan Ayder gürgen dibiyle Aşağı ve Yukarı Ambarlık(Gelin Tülü) şelalesi, yayla evleri, çiçekli düzleri, türlü çiçeklerdin elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkarlar'a dayamış, çam örtülü yamaçlarla kaplı cennet görünümündedir. Bakanlar Kurulu Kararı ile 1987 yılında "Turizm Merkezi" ilan edilen Ayder’de İl Özel İdaresi ve özel kuruluşlar tarafından otel, kaplıca tesisleri yapılmaktadır. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistler 55 derece sıcaklıktaki yeraltından gelen, şifalı kaplıca suyundan yararlanmaktadır. Kaplıca romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.
18kamping.jpg

80719993.jpg

17kamping.jpg

25839968.jpg

Ayder girişinde dikkatimi çeken tabela Ayder'den Hazindak Yaylasına 3650 mt 1250 mt den 2100 mt.ye çıkılan bu patika yoluna girmedim ama çok dik bir dağdan çıkıyordu. Hazindak'a giden en kestirme yol.Ama bir o kadar da yorucu bir parkur
62541200.jpg

İlk gecemi Ayder'de çadır kamping de geçiriyorum.
11kamping.jpg

13kamping.jpg

14kamping.jpg

15kamping.jpg

Duş imkanı yok.Fakat 400 mt aşağıda Ayder merkez de Kaplıca mevcut. Ayder'in orjinal yayla havası yok olmuş.Fiyatlar pahalı.Hava nemli yağmur yağmasa bile çiğ yağıyor ve bu halde bir iki saat dolaşırsanız üzeriniz sırılsıklam oluyor. Heryeri otel motel pansiyon ve alışveriş yerleri ile doldurmuşlar.Hafta sonları bayağı kalabalık.Şöhretin getirdiği olumsuzluklar Ayder'in orjinal yayla havasını bitirmiş.

Burada sanırım İzmir Zirve dağcılık derneğiydi oradan gelen treking grubuyla tanıştım.Grup rehperi Ali bey eşi çocuğu ve yanlarında taşıdıkları bebekleri ile beraber dere tepe gezmeleri beni oldukça şaşırttı.

Üçüncü Gün:Ayder Yaylası- Yukarı Kavrun Yaylası
Turun ilk gecesini çadırda geçirdikten sonra bugün 11 km yukarıda bulunan Yukarı Kavrun Yaylasına gideceğim.Ancak daha önce bisikletin yükünü hafifletmek için ön heybelerdeki malzemeleri yanımda getirdiğim sırt çantasının içine yerleştirip sıtıma geçiriyorum.Böylece bisikleti taşımak daha kolay olacak.

Ayder'in çıkışında yer alan Avusor Yaylası yol ayırımı. Buradan 11 km Birde simge Pansiyon varmış.Ayder den günübirlik gidilip gelinebilir. Bu yaylaya günlük minübüs seferleri de var.
29393965.jpg

74308608.jpg

48200136.jpg

21cw.jpg

22768749.jpg

25851206.jpg

10676709.jpg


Galler Düzü:Ayder'den yaklaşık 6km sonra Galler Düzü denilen yere geliyorum. Burada Boğa güreşleri yapılıyormuş. Kamp kurmak serbest ve ücretsiz.Su bulunuyor.Ufak tefek yiyecek ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz yerler var. Çok güzel bir yer.Benim hoşuma gitti.Buradan 5km sonra y.Kavrun Yaylasına ulaşılıyor
29gallerdz.jpg

30gallerdz.jpg

31gallerdz.jpg

32gallerdz.jpg

33gallerdz.jpg

34gallerdz.jpg

Galler düzünde iki saat geçirdim.Sonra yola devam.
Bu köprüyü geçtikten sonra yol çok bozuluyor
35gallerdz.jpg

94421622.jpg

21547277.jpg


Yukarı Kavrun Yaylası:
Kavrun Yaylası'nın en büyük yayla olduğunu söylediler. Aşağı Kavrun ve Yukarı Kavrun olmak üzere iki kısma ayrılır.Araları 3km. Yukarı kavrun rakımı:2250 mt.Çamlıhemşin'den 29 km uzaklıkta olup Kaçkar Dağı zirvesine (3937 m) yaklaşık 8 km mesafededir.Bu yayla, Kaçkar Dağı'na tırmanış yapacak dağcıların ilk kamp yerini oluşturmaktadır.Geldiğimde her yer sis görüş alanı en fazla 25-30 metre. Onun için fazla resim çekemiyorum.aşağıdaki resimi internetten buldum.
kavruny.jpg

17599192.jpg

41kavruny.jpg

45kavruny.jpg

43kavruny.jpg

Abdullah amcanın işlettiği bu yer sadece kahvehane değil aynızamanda bakkal, pastane ve lokanta işlevide görüyor. İçeride hamurişi tatlılar da yapılıyor
43440568.jpg

Burasıda ön tarafı
76925169.jpg

Abdullah beyin mekanının içinde yer alan afiş dikkat çekici.
62587073.jpg

Yeni yapılan bir yayla evi
48kavruny.jpg

Kavrun Yaylası kışın tamamen karlar altında kalıyormuş. Kışın Kaçkar dağları yamaçlarına helikopter ile gelen kayakçılar bu yaylanın üstünden geçerek aşağılara doğru kayıyorlarmış.
Kavrun yaylası yerlileri ile ertesi gün gideceğim rota hakkında konuşup bilgiler aldım.Ben bisiklet ile turu tamamlamayı planlamıştım ama bana verilen bilgiye göre bu imkansızmış.Katırların bile gidemediği yerlerin olduğunu söylediler.Patika yolun bile bulunmadığı büyük kayaların üzerinden tırmanarak Derebaşı gölüne ulaşıldığını söylediler. Hava muhalefeti nedeniyle Kaçkar zirvesine çıkma planımda iptal oldu.Sonunda risk almaya değmez dedim ve bisikletimi Abdullah amcaya teslim ettim. 5-6 gün sonra almaya gelecektim.Ayrıca iki adet arka heybe ile bazı eşyaları Çamlıhemşin'e bir minübüs ile gönderdim. Ertesi gün sırtçantam ile yaya olarak yola devam etmeye karar verdim.

Şimdilik bu kadar ama devamı gelecek.Bir sonraki bölümde bana eşlik eden Rus vatandaşı Sergio ile birlikte yaptığımız Derebaşı gölü tırmanışına ve Kavrun geçidine ait fotoğraflar yer alacak.Derebaşı gölü civarında geçirdiğim iki gün boyunca çok güzel manzaralar içeren fotoğraflar çektim.Kavrun geçidini geçtikten sonra Apivanak-Polavit-Amlakit ve Hazindak aYaylalarına ait fotolarda bir sonraki bölümde yayınlayacağım.Yarın müsait değilim ama sonraki gün kaldığımız yerden devam edeceğim.
 

Etiketler
Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

Fikret bey, öncelikle sizi kutluyorum harika bir gezi olmuş.. Muhteşem yerleri bisikletle bütünleştirmek ayrı bir keyif katmış.. merakla devamını bekliyorum anlatımlarınızın.. selamlar..
 

Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

Yorum için teşekkürler.Bu makaleyi önce bisiklet ile ilgili başka bir sitede yayınlamıştım. İki hafta içinde konuyu görüntüleyen sayısı 2000'i geçmişti. Bu sitede ilgi biraz az gibi ama olsun ileride daha da popüler olacağını ümit ediyorum.
Şimdi kaldığım yerden devam edelim.
Y.Kavrun yaylasında caminin alt tarafındaki yamaçta az bir düzlük yer buldum ve oraya çadırımı kurdum. Hava çok sisli.Hava açık olsaydı buradan Kaçkar dağının resimlerini çekecektim.Bundan sonraki rotam aşağıdaki resimde görülmektedir Ancak turun bundan sonraki bölümleri yaya olarak tamamlamak zorunda kaldım. Yaya olarak Y.kavrundan sonra 6.güne kadar olan rotam aşağıda.

kavrunamlakit456gnlerro.jpg


Y.Kavrun yaylasında geceyi geçirdikten sonra sabah erkenden kalktım.Dışarı çıktım baktım ki hala her yer sis.Görüş alanı kısıtlı.Kahvaltı yapmak istemedim. Hemen kampı toparlamaya başladım.Aslında bugün 3 saatlik yürüme mesafesinde olan"Öküz Yatağı" denilen yere gidip orada bir gece kalıp ertesi gün Kaçkar zirvesine çıkma planım vardı.Ancak havanın böyle olması ve konuştuğum bazı rehperlerin bunu tavsiye etmemesi nedeniyle bu planımdan vazgeçtim. Bu arada zirve için en kolay ve tehlikesiz rotanın Kaçkar dağının Güney yamacı olduğunu öğrendim.Yani Erzurum tarafı.Bizim bulunduğumuz yön ise kuzey tarafıydı. Ayrıca yaz aylarında Kaşgar dağının kuzey yamacında bulunan büyük buzuldan zirveye çıkmak veya inmenin çok tehlikeli olduğunu da öğrendim.Çünkü buzul üzerinde 10-15 mt yi bulan derin yarıklar bulunuyormuş. Bunun üzerine yine rotamın üzerinde daha ileride bulunan "Derebaşı Gölü" ne gitmeye karar verdim.Burası Y.Kavrun yaylasından geçen derenin başladığı yer.

Kampı toparlarken yanıma yabancı bir turist geldi.Rus vatandaşıymış.Adı Sergio.Her ikimizde ingilizceyi biraz bildiğimizden ve birazda beden dilinin yardımıyla anlaşmayı başardık. İki kişilermiş.Ama sadece kendisi derebaşı gölüne benimle gelmek istedi. Bende gelebileceğini söyledim.Ben orada kamp kuracağımı söyledim. O ise tekrar geri döneceğini söyledi.Elinde bir harita vardı.O haritada kendi rotasını gösterdi.Rota Artvin taraflarına doğru gidiyordu.Aramızda böyle konuşurken uzaktan bizi izleyen 60 yaşlarında olan bir adam yanımıza geldi. Beni bertaraf edip direk Sergio ile iletişim kurmaya çalışıyordu.Kendisi bu yaylanın rehperiymiş gideceği yere kendisini götürebileceğini söylüyordu.Sergio adamı dikkate almadı.Tekrar bana doğru dönerek birşeyler söyledi. Yaşlı adam Sergio nun kolundan tutarak kendisine yanaştırmaya çalıştı.Bir yandan da benim için -Onu boşver ben seni götürürüm diyordu. Ben bu ilginin altında bir hintlik olduğunu anlamıştım ki yanılmamışım.Adam cüzdanını açtı içinden 100TL lik bankonotu çıkarıp Sergio'ya göstererek.100 TL ye seni götürürüm diyordu.Adam gözümün önünde Sergio'yu kazıklamaya çalışıyordu. İşte o an yine sinirler tepeme çıktı. Bir anda yaşlı adamın yakasından tuttuğum gibi ileriye fırlattım.
-Adam kalkmış Rusya'dan memleketinize misafir gelmiş sende onu kazıklamaya çalışıyorsun.Hiç yaşından başından utanmıyor musun? diye bağırarak tekrar adamın üzerine yürüdüm.Adam bunun üzerine söylene söylene orayı terketti. Sergio zaten durumu anlamıştı.

Bisikletimi yukarıda resmini yayınladığım Abdullah amcaya 5 gün sonra almaya geleceğimi söyleyerek emanet ettim. Sergio ile saat:09.30 da yola çıktık.Kavrun deresi boyunca devam eden patikayı takip ederek Kaçkar Dağı eteklerine doğru ilerledik. İki saat sonra karşıdan bize doğru gelen bir adama rastladık. Yaklaşınca selamlaştık. Azeri asıllı bir İran vatandaşıymış.Grubunu yukarlarda terketmiş Y.Kavrun'a doğru yürüyormuş. Biraz Türkçe si ve biraz da Rusça sı vardı.Öğretmenmiş.Sergio ile de anlaştılar.Beraber aşağıdaki fotoğrafları çektik.

52613959.jpg

61156163.jpg


Burada da Sergio ile birlikte bir resmimiz.
97300393.jpg

Sergio ile 5 saatlik yürüyüşten sonra derebaşı gölüne ulaştık. Biraz dinlendikten sonra ben hemen gölün kıyısına çadırımı kurmaya başladım. Sergio da çantasından çıkardığı poşetleri az ileride bulunan kayaların aralarına koyuyordu. Bu poşetlerde ne var dedim. Yiyecek olduğunu söyledi. Adam sırt çantasının tamamını bu yiyeceklerle doldurmuş.Çantasını boşalttıktan sonra yanıma gelerek yarın saat 13.00'de öteki arkadaşıyla birlikte buraya tekrar geleceklerini söyleyip benden bıraktığı yiyeceklere göz kulak olmamı istedi. Bende tabiiki kabul etmek zorunda kaldım. Oysa ben sabah 06.00 gibi "Kavrun geçidi" ni aşıp Polavit vadisine inmeyi planlıyordum.
Geceyi tekbaşıma "Derebaşı gölü kıyısında geçirdim.
20450702.jpg

Her yer sis.Göz gözü görmüyor.Nasıl bir yerdeyim bilmiyorum.Gecenin bir vakti uyurken büyük bir gürültüyle irkildim.Bu kayaların Kaçkar dağlarından kopup aşağıya doğru yuvarlanırlarken yankılanarak çıkardığı seslerdi.Hemen telaşla dışarı fırladım.Gökyüzü açık.Sis dağılmış. Göyüzünde ay pırıl pırıl parlıyor.Karşımda güzel bir göl.Şöyle bir etrafıma baktım yamaçlarında parça parça karların bulunduğu büyük ve heybetli bir dağ karşımda duruyor. Dağlar gölü bir duvar gibi çevirmişti.Ortada geçit falan görülmüyordu.
Bir an acaba yanlış yere mi geldim diye tereddüt ettim
79080981.jpg

Sabah 05.00 gibi kalktım. Kafamı çadırın kapısından dışarı çıkardım.Sis yoktu.Hava açıktı.Şimdi bulunduğum yeri daha iyi görebiliyordum.Hemen giyinip fotoğraf makinemi alarak etrafı keşfe çıktım. Kavrun geçidi denilen yeri aramaya başladım.Bu zaman zarfında çektiğim fotoğraflar;
50742262.jpg

20110722190616.jpg

20110722190532.jpg

Öğlene doğru sis yeniden her yeri kaplamaya başladı.Saat 13.30 da Sergio geldi.Yanında arkadaşı yoktu.Sanırım plan değişmiş.Kayaların arasına bırakmış olduğu poşetlerden bazılarını açarak içinden patates,domates,çikolata,sıvı yağ,sarmısak ve biradet küçük ocak için yakıt tüpü gibi malzemeleri alıp sırt çantasına yerleştirdi.Yine yarın aynı saatte geleceğini söyledi.Fakat ben bu sefer yarın saat:06.00 da kampı toplayıp gideceğimi söyledim. O da tamam dedi.Adam birkaç parça yiyecek almak için taaa Kavrun yaylasından buraya kadar gelmişti.Yükü çok olmadığı için 3 veya 4 saat Kavrun yaylasından buraya kadar yürümüştü.Bunun birde dönüşü var tabii.Sergio sis içinde giderken koyboldu. Ben ise arkasından şaşkın şaşkın bakakaldım.
76417222.jpg

Sergio gidince kampı topladım ve sabah keşif yaparken biraz daha yukarıda kavrun geçidinin yakınında daha yüksek bir konumda bulunan düzlüğe kadar 45 dk.kadar tırmandım.O düzlüğe çadırımı kurdum. Sabah yine saat:5.00 gibi kalktım ve aşağıdaki resimleri çektim. Aşağıdaki resimde Kavrun geçidi görülüyor. Resimde yakın gibi gözüküyor ama öyle değil.Buradan tepeye varmak 1 saatimi aldı.Birde patika yol varmış ama ben yarıya kadar tırmandıktan sonra patikayı farkettim.
39452951.jpg

69229355.jpg

Aşağıdaki resimlerde Kavrun vadisi ve derebaşı gölü görülüyor.
82548476.jpg

31570636.jpg

31777233.jpg

Burasıda kavrun geçidinin zirvesi. Saatime baktığımda rakım 3.070'mt yi gösteriyordu.
29234390.jpg

Kavrun geçidinin Polavit vadisi tarafından bir görüntü
91219202.jpg

Karşıda "Kıble Kayası Gölü" görülmekte.
70646622.jpg

kblekayasgl.jpg

Artık Polavit vadisine inmeye başlayabilirim.
94547137.jpg

12173617.jpg

Biraz oturarak sisli vadiyi seyrettim. Bu arada bulutlar da yavaş yavaş dağılmaya başladı. Dağılan bulutların altından "Apivanak" yaylası kendini gösterdi.
73apivanak.jpg


APİVANAK YAYLASI:
Rakım: 2575 m

Çamlıhemşin'den 80 km dir.Palovit vadisinin Erzurum'a geçişinde ki son yaylasıdır. Palovit'ten biraz daha yüksektir. Evleri doğa ile uyumludur. Evlerin çatı kısmında kullanılan ağaçlar, Amlakit yaylasından getirilmiş. Kaçkarlar’ın en yüksek yaylalarından biridir. Elektriği yoktur. Elektrik jeneratörler vasıtasıyla sağlanmaktadır. Taş bir köprüye sahiptir. Çığ tehlikesi yüzünden evleri tamamen tek katlı, alçak tavanlı ve kısmen yerin altında. Birkaç yıl önce bağlanan yolla birlikte arabayla ulaşım mümkün hale gelmiştir. Apevanak yaylası Hemşin’in Tecina,Başköy ve Yeniköy sakinleri tarafından kullanılmaktadır.Ben gittiğimde yaylada 6-7 hane vardı.
apivanak.jpg

74apivanak.jpg

Derede kırmızı benekli orjinal alabalık çıkıyor.
62577690.jpg

22943468.jpg

Yaylada yüksek rakım nedeniyle ağaç yetişmediği için ısınmada ve yemek yapmada tezek kullanılıyor
59609621.jpg

79050949.jpg

Apivanak yaylasından 70 küsür yaşına rağmen hala çalışan bir nine ile biraz sohbet ettik.
10505221.jpg


http://www.youtube.com/watch?v=Cys6TPftJxM

POLAVİT YAYLASI:
Rakım: 2400 m

Çamlıhemşin’e 4 saatlik araba yolu uzaklığında bulunan Palovit Yaylası’nın hemen karşısında da Meleskur Yaylası bulunmaktadır.Arabayla ulaşım tek bir yol üzerinden mümkündür.Yılın 7-8 ayı (Ekim ve Mayıs arası) mevcut yol Horon Geçiti'nden dolayı çığ veya kardan dolayı kapalıdır. Toplu taşıma Pazar ilçesinden kalkan minibüsler vasıtasıyla yapılmaktadır. Özel arabası olanlar Çamlıhemşin ilçesinden sonra Hemşin yaylaları (Çat) tarafı yoluna girmelidir.(Köprünün sağ tarafından) Daha sonra sırasıyla Çinçiva, Zilkale, Elevit ve Trovit yaylası geçip, Trovit boğazını aştıktan sonra Palovit’e ulaşılır. Apivanak Yaylası’ndan gelen dere bu yaylayı ikiye bölmüştür.Elektrik var.

Palovit ve Meleskur yaylaları günümüzde de hayvancılık faaliyetlerinin yürütülmesi itibariyle “yayla” sıfatını koruyan ve geçiş noktası olması itibariyle önemli yaylalardır.Palovit yaylası, Çayeli’ne bağlı Çilingir, Arsavos, Sefalı köyleri ve Hemşin’e bağlı Çaneva ve Ortaköy köyleri tarafından kullanmaktadır
Palovit01
31811349.jpg

Apivanak 'tan POolavit'e giden yolda sık sık kendibaşlarına bırakılmış otlayan büyükbaş hayvanlarınmeraklı bakışlarına maruz kaldım.
64239759.jpg

Hepsi kameraya bakıp poz veriyorlar.
13067009.jpg

Bu da içlerinde en meraklısı.Yanıma kadar geldi elimi uzattım. Oda kocaman diliyle yaladı.
72354062.jpg

Polavit'te yolun kıyısında bulunan paylaş cafe denilen yerde biraz mola verip dinleniyorum.Mekan sahibi soldan ikinci kişi,(adını not almıştım ama bulamadım) Burada alabalık yedim.Ücretini vermeye kalktığımda ise ne kadar israr etsemde almadılar.Sitemizin adını kendisine vermiştim. Eğer izliyorsa buradan kendisine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.
38723902.jpg

54841455.jpg


http://www.youtube.com/watch?v=XiIZdUmi_j8&feature=related

AMLAKİT YAYLASI:
Rakım: 2050 m

Amlakit coşkuyla kutladığı Vartavor şenliğiyle ünlüdür. Amlakit, Palovit Vadisi’nin bal ambarları olarak bilinen Meğo’ya geçiş noktasındadır. Bu vadiye geçişle birlikte,Palovit’in en tehlikeli bölgelerine girilmiş olur. Bitki örtüsü zaman zaman insanların ulaşımını aksatabilir.

Zilkale civarında yer alan Palovit Şelalesinden yeni bir dere yolu yapılmaktadır.3 km kadar daha yapılırsa bitecek. Böylece 2,5 saat olan Çamlıhemşin 1.5 saate düşecek. Artık yaylacılar Amlakit'e ulaşmak için Elevit-Trovit yolundaki Horon Geçiti'ni aşmak zorunda kalmayacaklar.Dere yolu Palovit yoluna bağlandığında Palovit-Meleskur-Apivanak Yaylaları içinde olumlu olacaktır.Bu yol için Palovit Vadisi'ne dokunma diye bir çok kampanya başlatılmış fakat gene de yolun açılmasına engel olunamamış. Amlakit yaylası halen, Aşağı Vice, Hala, Habak köyleri tarafından kullanılmaktadır.

Burada bulunan Ufuk Pansiyonda duş ihtiyacı için bir gece kaldım. Zaten Başka Pansiyon da yok.Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil 65 TL. Ben yemek istemediğim için 30TL ye verdim. Pansiyonda ayrıca başlarında Türk rehper olan 5 kişilik yabancı bir grupta vardı. Ayrıca alışveriş ve yemek ihtiyaçlarınız için bir yer daha bulunuyor.
Ağaçlar bu yaylayadan sonra itibaren tekrar kendilerini göstermeye başlıyor.
Amlakit3
54471356.jpg

90amlakit.jpg

75148654.jpg

92b.jpg

92ufukpan.jpg

92ufukpanb.jpg

Yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir yer de aşağıda resmi görülen yer. İşleticisi aslen buralı ama Ankara Elvankent'te oturuyormuş. Yazları 3 aylığınada olsa bu yaylaya geliyormuş.
94aamlakitkahvehane.jpg

14101459.jpg


Evet bugünlükte bukadar. Bir sonraki bölümde orman içi patika yollardan Hazindak yaylasına çıkarken ve oradan da Pokut ve Sal yaylalarına geçip buralara ait fotoğrafları yayınlayacağım.Turda en fazla zevk aldığım ve en güzel fotoğrafların yer aldığı bu bölümü özellikle görmenizi tavsiye ediyorum.
 

Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

Emeğinize sağlık çok güzel kareler.
 

Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

Bu çok güzel kareler ve bilgilerin Paylaşım için çok teşekkürler.
Rotanızda arazi aracıyla gidilemiyecek bölümler hangileri not olarak yazabilirmisiniz ? (Benim gibi tembellikten yürümeyi göe alamayanlar için :smiley:)
 




Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

çok güzel, paylaşım için teşekkürler..
 

Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

güzel bi bi gezı olmuş paylaşım ye yol notları için teşekkurler.
 

Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)


Güzel ..güzel oldugu kadar da ilginç gezinizi zevkle izliyoruz..

Yukarda arkadaşın dedigi gibi " arazi aracıyla gidilemeyecek " yaylalar-yerler neresidir ?

Ayrıca Zilkale-Eelevit-Çiçekli-Trovit yaylaları yolu ile sizin gezdiginiz yaylalar birleşiyor degil mi aynı yolla ??
 

Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

Ardeşen'den Ayder yaylasına yol asfalt. Turist otobüsleri bie Ayder'e kadar gelebiliyorlar. Ayder'den sonra stabilize yol başlıyor. Ayder'den 6km yukarıda "Galler düzü" ne kadar otomobille bile gidilebilir.Ancak Galler düzünden sonra Yukarı Kavrun yaylasına kadar olan kısım çok bozuk. Arazi aracı veya minübüslerle çıkılabilir. Altı yüksek olan binek otolar biraz dikkatli olunursa çıkabilir ama tavsiye etmem. Yukarı Kavrun'dan sonra araç yolu yok. Patika yol var. Ama oda belli bir yere kadar.

Çamlıhemşin çıkışında köprüden geçmeden doğruca gidilirse Şenyuva köyünden sola doğru Pokut,Sal ve Hazindak yaylalarına araç ile gitmek mümkün. Fakat hava yağışlı olursa yol çamur olacağından normal binek araçlar çıkamayabilir. Eğer şenyuva köyünden devam edilirse Zilkale ve Meydanköy'ü geçince soldan Yaylaköy üzerinden Polavit yaylasına ulaşırsınız.Ama yol bozuk.Polavit'ten sağa giderseniz Apivanak'a sola giderseniz Amlakit'e ulaşırsınız.Bu üç yayla birbirlerine araçla 15-20 dk lık mesafedeler.

Ayrıca Zilkale yakınlarından Amlakit'e kestirme bir yol yapılıyor. Fakat henüz bitmemiş. Amlakit'e varmaya 3km kalmış. Bu yol biterse Çamlıhemşin'den en fazla 1.5 saatte gelineceği söyleniyor. Şu anda 2.5 ila 3 saat sürüyor. Yalnız bu yollar dozerin açmış olduğu yollar.Öyle düzgün bir yol değil.

Evet Zilkale-Eelevit-Çiçekli-Trovit yaylaları yolu ile benim gezdiğim yaylalar birleşiyor.
 



Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

Bilgilendirme için çok teşekkürler :smiley:
Kısa bir gezimizde kiraladığımız fiat siena araç ile ayder, galler düzü, zilkale, palovit şelalesi çat köyü ve elevit yaylalarına kadar gidebilmiştik. Ama daha çok gezilecek yer var.
ileride yapacağım (4x4 ile) gezi için bilgi toplayıp biriktiriyorum.
trovit, palovit, amlakit, pokut, kuvasör, çiçekli yayla ve daha birçok yeri gezmek istiyorum.
Sizden aldığım bilgiler çok değerli. Tekrar teşekkür ederim. :smiley:
sevgiler
 

Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

Fikret bey, yine keyifle okudum ve seyrettim fotoğraflarınızı.. Harika yerler lütfen devamını geciktirmeden ekleyin.. selamlar..
 

Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

Devam ediyorum.Son bölüme geldik.

7.Gün(Hazindak ve Pokut Yaylaları);Geceyi Amlakit'te Ufuk Pansiyonda geçirdikten sonra hazırlanıp Saat: 9.00 gibi patika yoldan Hazindak' a doğru çıkmaya başladım. Bu patika yoldan yürümek çok zevkli.Yaklaşık 3 saatimi aldı. Daha kısa zamanda gidebilirdim ama ben yolda sık sık durup tripoduma taktığım makinemle fotoğraf çekip manzaranın tadını doya doya çıkarmaya çalıştığım için hiç acele etmedim.
Amlakit Yaylasından geçen dereboyunca devam eden patikadan yürürken ağıdaki görülen bu köprüden geçmeden sağdan devam ettim.
38319610.jpg


69463121.jpg


25335405.jpg

Karşıma çıkan bu düzlükten karşıya geçince artık dere boyundan ayrılmış oluyorum.
45281052.jpg


Karşıda görülen tahta köprüden geçiyorum
29699722.jpg


100ti.jpg


109av.jpg

Hava açık olduğu için bir yerde durup manzarayı seyrederken karşı dağların üstünde Pokut ve Sal Yaylalarını görüyorum.Bugün o görülen pokut yaylasına kadar gideceğim.Makinamı kurup ayarlayıp resimlerini çekiyorum
110rfo.jpg


112bgf.jpg


116ehh.jpg


105usb.jpg

Hazindak Yaylasına girerken karşıdan gelen teyzelerin fotoğraflarını çekiyorum.
117bc.jpg


118pv.jpg


119nc.jpg


hzndk26x8.jpg


hzndk6x8.jpg

Yaylanın en eski evlerinden biri. Osmanlı zamanından kalma.
123tn.jpg

Burası da yaylanın mescidi.
124gs.jpg


125nc.jpg

Hatice nine 90 yaşında.Çok muhabbetçi ve sevecen bir insan.Annesi 118 yaşına kadar yaşamış.
nine6x8.jpg


nine26x8.jpg


Hazindak'a Ayder yaylasından dik bir patika yoldan da çıkılabiliyor.
 

Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

Yukarda arkadaşın dedigi gibi " arazi aracıyla gidilemeyecek " yaylalar-yerler neresidir ?

Tekerlek boyu taşların başladığı yerler ;) Kavrun zirvesine doğru... Yukarıdaki resimlerin birinde o taşlar kısmen görülüyor. Belki taşlı bölgenin etrafından dolaşmak mümkün olabilir ama vadinin içinden herhangi bir aracın gitmesi pek mümkün değil.
 

Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

Pokut YaylasıRakım: 2080 m

Yaylanın güney yamacına kurulmuş yayla evleri, zaman zaman Meğo ve Ayder Vadisi’ne biriken yerdumanı sayesinde muhteşem manzaraların oluşmasını sağlıyor. Tura çıkmama sebep olan bu yayla da ve hemen yanıbaşında bulunan Sal Yaylasında mutlaka birkaç gece geçirmenizi tavsiye ederim.Çünkü sık sık yoğun sis tabakası ile kaplandığından hiçbir şey göremeyebilirsiniz. Günübirlik gezilerde işiniz şansa kalmış.

Havanın açık olduğu zamanlarda Karadeniz’de günbatımı bu kez deniz kenarından değil, iki binli metrelerden seyredilebilir. Kaçkarlar tüm görkemiyle çıkar karşınıza. Pokut yaylası yıllar önce mera niteliğinde bir yerken, yayla sakinleri yukarı yaylaları Samistal’ı tercih ediyordu. Hemen hemen her Hemşin yaylasında olduğu gibi devam ettirilen yukarı yayla geleneği devam ediyordu. Ancak 70’lerin sonuna doğru Pokut tercih edilmeye başlayınca Samistal’da giderek tenhalaşmaya başladı.

Pokut yaylası, Çamlıhemşin’in Makrevis, Ortan ve Pogina köyleri tarafından kullanılan bir yayla.Çamlıhemşin’e yakın olan yaylaya yapılan araç yolunun bozuk olması da ulaşımı aksatan bir etken. Pokut’ta bahsedilecek en önemli şeylerden biri de ahşap mimarinin en güzel örneklerini barındırması. 50 kadar evin bulunduğu Pokut’ta tüm evler ahşap olmakla birlikte, en eski evin 250 yıllık olduğu biliniyor. Bu arada yaylanın devlet tarafından koruma altına alındığını da belirteyim.Yaylada elektrik bulunuyor. Sadece Türkcell çekiyormuş. Üç pansiyon varmış. Ama ben sadece birini fotoğrafladım.
dscf1448l.jpg


dscf1461f.jpg


pokut48x6.jpg


dscf1467x.jpg


151rt.jpg


pkt26x8.jpg


154ps.jpg


144qz.jpg


145ogp.jpg


Pokut yaylasında "Pokut Dağ Konukevi" isimli pansiyonda Karadeniz'in meşhur yemeği olan "Muhlama", "Taze fasulye turşusu kavurması" ile mısır ekmeğinden oluşan yemeği yedim.Pansiyon yukarıda resmi görülen Haluk bey tarafından işletiliyor.Pokut'un en güzel manzarasına sahip bir yerde bulunuyor.Ben gittiğimde hemen önüne bir seyir terası inşaa ediyorlardı.Burası bittiğinde çok daha güzel olacak. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil günlük fiyatı 80 TL.İnternet sitesinden diğer gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.Pansiyonuna ait bir iki resimde aşağıda.

149b.jpg


148yp.jpg


150db.jpg


Çadırımı pansiyonun hemen üstündeki evin yanıbaşına kurup geceyi burada geçiriyorum.Gece iyi bir yağmur yağdı. Yağmurda çadırda yatmanın keyfi de bir başka oluyor. ertesi gün yaylanın üst tarafında bulunan tepeye çıkıp buradanda fotoğraf çekiyorum.

Pokut'tan Sal'a doğru yürüken yol kıyılarında aşağıdaki düzeneklerden görüyorum. Sonradan öğrendimki bunlar sinek tuzağıymış. Ağaçların içine giren bu sinekler ağacın kurumasına yol açıyormuş. Bu tuzak böcekleri kendine çekip hapsedip öldürüyormuş.

155atuzak.jpg


155btuzak.jpg


155ctuzak.jpg
 



Ynt: Tek Başına Kaçkar Dağları ve Yaylaları (1.Etap)

8.Gün SAL YAYLASI
Rakım:2070

Sal ile Pokut arası yürüyerek 20 dk.mesafededir. Sal'daki evlerin tamamı ahşaptır. Her iki yaylada sırt üstünde kurulu olduğu ve yanı başında herhangi bir ırmak veya dere olmaması nedeniyle su sıkıntısı yaşanabilmektedir.

Evlerin hemen üzerindeki tepeye çıkıldığında Altıparmaklar'dan Kemerli ve Büyük Kaçkar'a kadar "en yüksekler" görülebilir. Ben de çadırımı yaylanın üstündeki bu tepeye kurdum. Çünkü buradan sabah çok erken saatlerde bulut denizi görüntüsü resmi çekmeyi ümit ediyordum.Ayrıca görüş açısının net olduğu havalarda Kafkas Dağları'nı ve Karadeniz'i de izlemek mümkün Sal yaylasından. Sal yaylasını diğer yaylalardan ayıran en önemli özelliği sadece "Çinçiva"köyü tarafından kullanılması.

dscf1528o.jpg


dscf1515y.jpg


salpokhzkakar8x6.jpg


dscf1518.jpg


dscf1522s.jpg


dscf1579u.jpg


dscf1581h.jpg


Aşağıdaki resimde arka planda Karadeniz görülüyor.Sağdan ikinci kişi Sefer Memişoğlu. Sağolsun benimle çok yakından ilgilendi.Birlikte kahvaltı yaptık. sohbet ettik.

dscf1524al.jpg


162rp.jpg


168mh.jpg


173bw.jpg


174af.jpg


Sal yaylasında bir tane pansiyon bulunuyor. "Sal macerapansiyon" Günlük sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil 70 TL.

Sal yaylasında bir tane pansiyon bulunuyor. "Sal macerapansiyon" Günlük sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil 70 TL.

164zt.jpg


165ah.jpg


166onl.jpg


167dy.jpg
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,507
Mesajlar
1,519,006
Kayıtlı Üye Sayımız
172,164
Kaydolan Son Üyemiz
erensipahi

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst