Türkiye'de Hangi Datum?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 27
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 38,356

Ynt: Google Earth ile Realtime Navigasyon

yol' Alıntı:
kullandığın haritaya göre değişir. türkiyede bildiğim kadarıyla euro50 kullanılıyor. ama ben datumu wgs84 olarak ayarladığımda bir fark göremedim...

Europ ve eur50 kullanmak lazım aksi takdirde kendinizi 50 metre güneyde görürsünüz. (Geomatics in haritasına göre)

Şu meşhur "W" uydusunda bile bariz farklar çıkıyordu bir de Europ standartlarını deneyeyim bakalım.

WAAS (amerika) ve EGNOS (avrupa) uyduları :smiley: bildiğim kadarıyla eskiden ticari amaçlı kullanıldıkları için çok keskin uydulardır. sonra sivil kullanıma da açılınca kapsama alanına girdikçe bizler de faydalanabiliyoruz ;)

yüksek irtifa değilde, bildiğim kadarıyla WAAS uydularının türkiye üzerinden geçiş saatleri var. bu saatlere denk gelip de bağlanabilirsen hassasiyet dediğin gibi 2m'ye kadar çıkabiliyor...

Ynt: Türkiye'de Hangi Datum?

VitaEsMorte' Alıntı:
Türkiye'de de WGS84 datumu kullanılmıyor muydu?
arkadaslar ben harita muhend1s1y1m wgs84 dediiniz sadece GPS 1n kullanm1s oldugu elipsoiddir datum farkl1 seyd1r turk1yede europanED50 datumu kullan1lmaktad1r eger bask sorular1n1z olursa el1mden geld1g1nca yard1m eder1m

Burak Bey öncelikle siteye hoşgeldiniz. Benim Magellan marka GPS'te WGS84 varsayılan datum olarak gelmişti, ona binaen böyle bir soru sordum. Acaba yanlış mıdır?

VitaEsMorte' Alıntı:
Burak Bey öncelikle siteye hoşgeldiniz. Benim Magellan marka GPS'te WGS84 varsayılan datum olarak gelmişti, ona binaen böyle bir soru sordum. Acaba yanlış mıdır?
merhabalar siteniz çok güzel ve hosbulduk ... bizler genelde koordinat tayini için çift frenaknsl1 GPS ler kullan1yoruz. El GPS lerinde Datumun WGS84 olarak gösterilmis olmasini bende anlayamadim yalniz WGS84 bir elipsoiddir ki buda dünyayi bir küre seklinde alir. GPS lerinde çalismasina bir altlik olusturmus olur. Altligi WGS84 seklinde ölçülen (X,Y,Z) koordinatlari UTM, Gauss krauger, ED50 projeksiyon ve datum koordinatlari seklinde hesaplabilir.

burakpitt' Alıntı:
..bizler genelde koordinat tayini için çift frenaknsl1 GPS ler kullan1yoruz. El GPS lerinde Datumun WGS84 olarak gösterilmis olmasini bende anlayamadim yalniz WGS84 bir elipsoiddir ki buda dünyayi bir küre seklinde alir. GPS lerinde çalismasina bir altlik olusturmus olur. Altligi WGS84 seklinde ölçülen (X,Y,Z) koordinatlari UTM, Gauss krauger, ED50 projeksiyon ve datum koordinatlari seklinde hesaplabilir.

merhaba,
mapsource'da belirlediğim track'lerle geçen hafta dağ köylerinin yollarını araçla takip edip, (kestirmeden) ana yola çıkmak istedim. sadece 30 km.lik bir parkurdu. ama neredeyse yolun tamamında bulundugum nokta gps'teki track'ten farklıydı. yani olmayan bir yolda gidiyor göründüm sürekli. ve maalesef tekrar geri dönmek zorunda kaldım. çünkü bir yerde, çıkmaz (ve track'ten bağımsız oldugu için de bilinemez) oldugu için menzile erişemedim:( hem mapsource programı, hem de garmin 60CSx cihazı wgs 84 ayarlı. ormanlık olmasına rağmen hassasiyet max.5m. idi. yani hassasiyetle ilgili sorun yoktu.

acaba, datum ile ilgili yanlış ayarlama mı beni farklı yollara attı? ama diğer yandan, navigasyon haritasını kullanırken (navcity 1.7) nokta olarak her yeri bulabiliyorum. datum'un topografya haritaları için etkili, şehiriçi navigasyon için önemsiz oldugu söylemek sanırım mümkün değil? bu konuda nasıl bir ayarlama yapmamız gerektiğini bildirirseniz sevinirim burak bey.. teşekkürler..selamlar

not:yukarıda altı çizili ifadeniz sanırım sgrubumuzdaki harita mühendisi arkadaslara hitaben yazılmış:smiley:

merhaba burak bey,

gezenbilir'de yukarıdaki sorumu size özel mail atarak yineledim. umarım size ulaşır. burada ekleme yapmak istiyorum diğer arkadaşlar için de:

"........."

Googlearth'de, 1/25000'lik paftada, Mapsource'ta ve gerçek mekanda, GPS ile izlediğim trackleri üzerlerine koyarak bir kıyaslama yaptım. GARMIN GPS'teki birimi "European1950" olarak düzelttim. Mapsource'u da aynı şekilde düzelttim... Ama Mapsource hariç, diğerlerinin tamamında TRACK'lerin, gerçekte var olan yolların yine paraleline (50-100m. uzakta) yerleştiğini gördüm.

Acaba, GPS'in TOPO haritasında gördüğü noktanın, gerçekte var olan noktayla örtüşmesi için bir ayarlama yapmak mümkün mü?

cevabınız için şimdiden teşekkürler..

sedat demir

NOT: Harita Genel Komutanlığının resmi sitesinde ( http://www.hgk.mil.tr/urunler/veriornekleri.asp ) raster/vektörrel haritalarla ilgili olarak "ED50" (European Datum), matris haritalar için "WGS84" datumu kullanılmış.

eğer altlığınız 1/25000 lik harita ise harita projeksyonunuz utm harita datumunuz ed50 olmalı(yanlış hatırlamıyorsam bazı yeni 25000 lik haritalarda wgs894 datumunda), 1/5000 lik kadastral harita kullanıyorsunanız projeksyonunuz t.marketor( gauss_kruger) datumunuz ed 50 olmalıdır.

volkan_eren' Alıntı:
eğer altlığınız 1/25000 lik harita ise harita projeksyonunuz utm harita datumunuz ed50 olmalı(yanlış hatırlamıyorsam bazı yeni 25000 lik haritalarda wgs894 datumunda), 1/5000 lik kadastral harita kullanıyorsunanız projeksyonunuz t.marketor( gauss_kruger) datumunuz ed 50 olmalıdır.

evet volkan bey,
benim de öğrendiğim kadarıyla hem gps için, hem de mapsource için datum ed50 olmalı. ama ben ed50 ile de wgs84 ile de denedim, 1/25000 haritada gördüğüm noktanın koordinatından garmin 60CSx'im çok çok uzaktaydı.işin daha ilginci, ha wgs84 girmişim, ha ed50 girmişim..neredeyse aralarında hiç fark olmadı. ikisi de nerdeyse aynı noktayı gösteriyordu.

ben diyorum ki; ne yapmalıyım ki; mapsorce'da gördüğüm bir yeri gps'ime koordinatlarını waypoint olarak atıp, gerçek dünyada o yere gittiğimde gps'imde okudugum koordinatlar tam olarak aynı olsun? (bu mapsource ile garmin gps'in uyumuna ilişkin ayarlama)

bir de 1/25000.lik bir paftada görünen noktanın koordinatlarını unit (birim) olarak gps'ime ayarlasam da, haritada belirtilen noktaya gittiğimde, gps'te gördüğüm yer o noktaya ait koordinatlar olmuyor. ne yapmalıyım ki; o yere vardıgımda ikisinin de korrdinatları aynı yeri göstersin? (bu da 1/25000 harita ile gps'in <haliyle mapsource'un> uyumu ile ilgili ayarlama)

bilen arkadaslardan uzun zamandan beri cevap bekliyorum:(

şimdiden teşekkürler

sedat demir

datum elinizdeki basılı haritaya göre ayarlanır. datum haritaları bağımsız ölçmek için kullılan bir sistemdir. örneğin size bir arkadaşınız yer tarif ediyor. bayazıt camisinden doğuya 25 metre dediğinde bayazıt camisi birinci datum noktası oluyor ama siz bulunduğunuz konumdan o noktayı bulabilmek için daha fazla datum noktasına ihtiyaç duyarsınız yoksa karmaşık bir hale gelir ve noktayı bulamazsınız. eğer bayazıttan 25 metre fatihten 150 metre gibi bir kaç datum noktası vermiş olsa hedef noktayı bulmanız kolaylaşacaktır. enlem ve boylam çizgileri en iyisi ama kağıda basılmış harita üzerinde dünya yuvarlak olduğu için uygun değildir o nedenle haritalar datum sistemini kullanırlar. gps inizi doğru datuma ayarlamanız için basılı haritada hangi datuma göre yapılmış olduğunu yazması gerekir. basılı haritanın datumunu bilmeden ayar yapmak hiç bir işinize yaramayacaktır. türkiyede her kes aynı datuma ayarlayacak diye bir kaide yoktur. elinizde hangi harita varsa onun datumuna göre ayarlama yapmanız gerekiyor. datumlar bir standarda oturtulmaya çalışılıyor ama eldeki eski haritalar hala geçerliğini koruduğu için bir sürü datum ölçüsü var. WGS (World Geodetic System) ilk olarak 1950 de oluşturuldu. şu an en son ölçümü wgs84 yani wgs1984 en son 2004 yılında güncellendi ve 2010 yılına kadar geçerli. WGS60, WGS66 ve WGS77 eski versiyonları. Gps haritaları genelde WGS84 e göre hazırlanır. WGS84 olan bir gps haritasının yine WGS84 olan basılı harita ile uyuşmamasının nedenlerinden biri gps haritayı yapan kişi ya da firmanın kullandığı temel haritaların başka datumlara ait olması.
WAASa ise türkiyede bağlanmanız mümkün değil çünkü waas gps in yer linkleridir. WAAS istasyonları şu anda sadece amrika ve canadada bulunmaktadır. türkiyede cihazınızın bu linklere bağlanması mümkün değildir. bu sistemin amacı ölü noktalarda gps cihazının hata yapamamasını sağlamaktır. cihazınız eğer bir uyduya bağlanıyorsa ve ikinci uydu ile aranızda bir engel varsa yer linki bu engeli aşıp cihazınıza ulaşır ve sizin doğru konumunuzu uyduya ulaştırır. böylece cihazınızın gösterdiği konumun hata payı daha düşük olur. yukarda yazan arkadaşın çıkmaz yola girmesinin nedenide budur. aradaki engel cihazın doğru konum göstermesine engel oluyor. bu engel bina olacağı gibi sık orman ağaç kayalık dağ da olabilir. türkiyede gps için yer linkleri olduğunu bilmiyorum ama avrupanın kullandığı sistem EGNOS tur (EGNOS alan olarak türkiyeyide kapsar bu nedenle bu uyduya bağlanma ihtimaliniz daha yüksektir). asya daha doğrusu japonya ise MSAS kullanır. Bunu hiç düşündünüz mü? acaba amerika askeri amaçla kurduğu böyle güzel bir sistemi neden ücretsiz olarak tüm dünaynın kullanımına açtı? Eğer açmamış olsaydı sadece uydunun konumlandırması işe yaramıyordu çünkü gps size yaklaşık olarak bir konum verir kesin konumu vermez. kesin konumun alınması için gerekli alt yapı hem çok pahalıya patlar bir ülke için hemde bir çok ülke başaka bir ülkenin savunması için kendi topraklarına sistemin kurulmasını istemez. işin özü ücretsiz olması ve kullanışlı olması bütün ülkeleri ister istemez desek vermeye teşvik ediyor. bütün sistem amerikaya ücretsiz mal oluyor ve ayrıca sistemin parası yine bizden vergi olarak çıkıyor. bunu kesinlikle aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor gps cihazları kesin konumunuzu göstermez. yaklaşık konumunuzu gösterir ve hata paynında ölçümü yoktur. gps cihazları konumunuzu bulmanız için yardımcı aletlerdir. gps cihazını taşıyorsanız yanınızda ayrıntı basılı harita ve pusula bulundurmanız gerekmekte. gps cihazı harita yardımcısıdır ana malzeme değildir. kesin konumunuzu bulmanız için harita kullanımını ve pusula kullanımını yön bulma tekniklerini iyi bilmeniz gerekiyor. tek başına gps sadece kaybolmanıza yardımcı olur.

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..

bir konuyu daha size sormak isterim: geçen gazetede bir haber vardı. 2009 yılına kadar avrupa kapsamlı ücretsiz bir uydu daha hizmete girecekmiş. ve 10cm. hassasiyetli sinyal gönderecekmiş. yani differansiyel GPS.ler gibi SIRFSTARIII chipsetli el GPS.lerimizden mükemmel sonuç alabilecekmişiz. sizin bu konuda bilginiz var mıdır? şimdiden teşekkürler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,052
Kayıtlı Üye Sayımız
166,794
Kaydolan Son Üyemiz
fuatkollayan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR