Türkiyede İlk; Mini Jip Üretildi: Eko.

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan impesa Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,685
Ynt: Türkiyede İlk; Mini Jip Üretildi: Eko.

Sayın Suyabatmaz her yörenin kendine göre özel ve ilginç projeleri olan ,bu çerçevede kendi çapında birşeyler yapmaya çalışan insarı vardır.Doğru yada yanlış,verimli yada verimsiz,planlı yada çalakalem,ergonomik yada tam tersi,fonksiyonel yada fonksiyonu yitik,umursanacak yada umursanmayacak gibi vs.vs.vs. ile tanımlanacak çalışmalara zaman zaman rastlarız.Kimini takdir eder kimine de gülüp geçeriz.Bu gibi çalışmalarda bulunanların bir kısmı sizin yazınızın birinci paragrafındaki tanım yafta ve anlayışlarla karşılaşırlar.Kimi bunları hak eder ,kimi de etmez.Zaten aklı başında,derli toplu yapılan bir proje gerek çizimleriyle gerek teknik performans ve yeterlilik kriterlerine uygunluğuyla bir dizi sınavı ve testi başardıktan sonra kendini kanıtlar.Bu gibi örnekler ülkemizde olmuştur,vardır ve olacaktır.Fakat ayağı yere basmayan gerek şekil, dizayn,performans vs.vs. vs.... gibi kriretle umursanmayacak ve hatta gülünecek örnekler de vardır.Bir imalat çalakalem hesapsız ve tüm denge ve ölçüm unsurlarından bağımsız yapılırsa elbette komik olur.Belirttiğniz gibi proje ile ilgili forumdaki yazıları okuyarak benim olayı desteklediğimi belirtmişsiniz.Evet tüm yazılanları ben de okudum.Ben genel anlamda marifetin biraz da iltifattan geldiğine inandığımdan ve çalışan arkadaşı da yakınen tanıdığımdan ,çalışma temposunu da bildiğimden açıkcası belki doping ve moral olur diye yazdım.Yoksa bu proje ve benzerleri mantığında üretilen projelerin çoğuna da gülüp geçen biriyim.Fakat kişileri yüreklendirmek,heveslerini kamçılamak gerekliliğini işin içine kattığımdandır o övgülerim.Yoksa açıkcası forum üyelerinin genel fikirleri benim de fikirlerim arasındadır.Niçin ve hangi nedenlerle olaya daha olumlu baktığımı söyledim.Fakat düşünüyorum da aksağı eksiği görünümü ve fonksiyonları ve lanse edilişi ile şimdi düşünüyorum da gereğindem fazla övgüm olmuş.Neyse övgünün fazlasında karar kılmak gerek.Yerginin de.Onun için fazla birşey demiyeceğim.Diyeceğim kısaca odur ki: Güzel projeler her zaman yüreklendirilmelli,umursanıp kayda alınmayacaklar da zaten her nasıl ve ne şekilde lanse edillirlerse edilsinle kamuoyundan gerekli ilgi yada ilgisizliği görürler.İş kendini performansı emniyetliliği,görüntüsü,kullanışlılığı,her türlü güvenlik standartına uygunluğuyla belli eder.Bu anlamda özgün ve kayda değer projesi olanve bunu belli standartlar dahilinde gerçekleştirmeyeçalışan kişileri kutlarım ve marifetlerinin artması için yüreklendiririm.Artar yada artmaz onu bilmem.Fakat kayda değer bir proje zaten yüreklendirsen de yüreklendirmesen de maksuduna ulaşır.Kayda değmeyen de yerinde sayar mizahi gülücüklerle espriyle karşılanır.

Etiketler

bu kadar ince lastikler ve dusuk cc li motorla arazideki performansı nasıl olacak.
aracı ben daha cok ford un unlu T modeline benzettim.umarım kaderide benzer ;)
aracta geri vites olmaması kabul edilemez bir durum sayet arazide cok gerekli
iyi çalışmalar ;) ;)

Şaka gibi...

Araca mini jip falan demeden,

Özürlü kardeşlerimizin kullanımına müsait fonksiyonel bir dizayna yönelinirse
daha hayırlı ve kalıcı bir teşebbüs olabilir.

Ben böyle birşey bekliyordum :smiley:))

22460061t7k.jpg

22460061uhl.jpg

224600616zn.jpg

22460061ogb.jpg

22460061ah8.jpg

22460061ylg.jpg

22460061jyk.jpg

22460061v44.jpg

Başlığı satır satır okuduğumda,canım memleketimin insan profilinin yansıdığını gördüm ve aklıma "Devrim Arabaları" filmi geldi,gülümsedim kendi kendime.Bu çabayı desteklemeyen insanlara kısaca bir kaç teknik bilgi vereyim;
* bugünkü tasarım teknolojisi ile bir otomobilin planlanması ve tasarımı dahil,üretim onayı alması en güçlü marka için bile 3 ile 4,5 yıl almaktadır,
**günümüz standartlarında bir otomobilde ortalama 57.000(yazı ile elli yedi bin) parça kullanılmaktadır
***görsel tasarımı takip eden aşamada statik ve dinamik hesapların yapılarak modellenmesinde yaklaşık 600 kişilik bir Ar-Ge ekibi çalışır
****yeni kurulan bir otomobil fabrikasında seri üretilen ilk araç asla satılmaz,koleksiyon değerinin yanında,o aracın üretilebilmesi için 4 - 7 milyar€ gibi bir maliyete katlanılır ki,ticari beklentisi olmayan hiç bir sermaye bu riski göze almaz.
Burda ilk bakışta göze çarpan,amatör bir hevesle yola çıkılıp,sermaye desteği olmadan tamamen bireysel çabalarla başlangıç denilebilecek bir seviyede ortaya somut bir prototip çıkartılmış olması ve desteklenirse de daha ileriye taşınabilecek bir proje olması.Neden olmasın,bugün engelli aracı,yarın golf arabası,sonraki gün otomobil.Eski bir sözdür "marifetler iltifata tabidir",marifet cesaret edip bu işe başlamakta ve gayet safiyane bir niyetle de paylaşmakta.Umarım olumsuz eleştiriler hevesinizi kırmaz ve devam edersiniz.Takdir ve tebrik ediyorum.Saygı ve selamlarımla...

Merhaba arkadaşlar,
2005 yılında Sakarya,Akyazı,Düzgazel Köyü (eski adı Süpren)geçici görevle çalışıyoruz (arazi ölçü işi devletten maaş alıp mütaahİT'e çalışıyoruz 25 kişi) bir ses duydum bir baktım bir adam bir makine nin üzerinde.Hani pat pat veya çek çek ler çok var ona alışkınız.Bu ATV gibi birşey üzerine sürücüden başka 3-4 kişi binebili vede koyduğu daire testere ile odun kesebiliyor.Resmen üzeri açık jip gibi baktım şase elektrik direği gibi birşeyden yapma.Lambaları kornası freni yedek lastiği olduğu gibi sanırm kopresörde vardı.Çünkü bir tüp monte edilmişti.Bindim gezdim vatandaş kendisi yapmış motor çift silindir pancar sadece gürültülü.E işte yurdum insanı istese neler olurmuş.
Kalın sağlıkla.

amerikayı yeniden kesfetmeye gerek yok madem adamlar yapmış jeepi alıcaz ve binicez sayet yapabiliyorsak elektirkli racı yapalım ve binsinler

Merhaba alpino,
Amerika ile işim yok, ben sadece gördüğümü yazmıştım.Biliyorsunuzdur bu ülkede nelerin icat edildiğini ve kimlerin o icatlara köstek olduğunu.
Baskül bilirsiniz değilmi?Benim ilçemin birçok köyünde hemen hemen her evde ilkel tezgahlarda yapılırdı ve insanlar ondan kazandıkları para ile yaşarlardı.Yani demircilik yani yaratıcılık vardı.Birileri tarımı, hayvancılığı bitirdiği gibi el sanatlarını da (demircilik, dülgerlik, ....) bitirdiler.Yaşadığınız yerde bir bakın kaçtane terzi kaldı?
İşte birileri ülkemin köylüsüne el santlarını öğreten kişilerin okuduğu okulları kapattı sonrasında sizin dediğiniz gibi <<alıçaz binicez>> dedik.
Kalın sağlıcakla.

sisdagili61' Alıntı:
Merhaba alpino,
Amerika ile işim yok, ben sadece gördüğümü yazmıştım.Biliyorsunuzdur bu ülkede nelerin icat edildiğini ve kimlerin o icatlara köstek olduğunu.
Baskül bilirsiniz değilmi?Benim ilçemin birçok köyünde hemen hemen her evde ilkel tezgahlarda yapılırdı ve insanlar ondan kazandıkları para ile yaşarlardı.Yani demircilik yani yaratıcılık vardı.Birileri tarımı, hayvancılığı bitirdiği gibi el sanatlarını da (demircilik, dülgerlik, ....) bitirdiler.Yaşadığınız yerde bir bakın kaçtane terzi kaldı?
İşte birileri ülkemin köylüsüne el santlarını öğreten kişilerin okuduğu okulları kapattı sonrasında sizin dediğiniz gibi <<alıçaz binicez>> dedik.
Kalın sağlıcakla.

ben var olan değerlerimizi korumayalım demedim tabiki koruyup mumkunse geliştirelim ancak geçen bu kadar zaman zarfında hiç bir alt yapın dahi yokken mevcut ureticilerin bu gunlere gelene kadar yaptıgı arastırma ve geliştirme yatırımlarını yapmaya kalksak emin olun çok daha pahalıya mal olabileceği gibi aynı kaliteyi yakalayabilmeside mumkun olabilecekmi acaba... :D

yani amerikayı yeniden kesfetmekten kast ettiğim buydu yoksa benimde işim olmaz ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,089
Kayıtlı Üye Sayımız
166,828
Kaydolan Son Üyemiz
XOFA

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR