Vitara 1.6 JLX Motor Isınması İle İlgili Değerler

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan veteriner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,242

veteriner

www.bagbasiveterinerklinigi.com
Yer
DENİZLİ
Web
www.bagbasiveterinerklinigi.com
Aracıma taktığım, motordaki ısı sensörüne bağlı digital göstergeye ait bazı değerler
Araç motor soğukken ilk çalışmada 1400-1450 devirden başlayıp normal devri olan 800-850 ye geldiğinde hararet saati yerinden belki 1 mm oynayıp-oynamıyor bu sırada motor ısısı 60 derece.
Hararet saati ibresi alt çizgiye geldiğinde 65 derece
Termostat açtığında, 82 derece, bu sırada dijital derece 73-75 civarına düşüyor,
uzun yolda gidereken 78-80 arası.

Etiketler
Ynt: Vitara 1.6 JLX Motor Isınması İle İlgili Değerler

Merhabalar abdullah bey ben gümüşhanede görev yapmaktayım rakım 1600 civarı , av merakım var kışları gündüz - 15 ila 20 gece - 25 ve biraz üstünü görüyoruz bu konulardaki deneyiminize dayanarak sizden vitara başta olmak üzere araç tavsiyesinde bulunmanızı rica ediyorum kısaca özellikleri ; altı biraz yüksek karda yolda bırakmayacak makul yakarı olan bir araç ve aracı alırken nelere dikkat etmeliyim sizi duster forumundan tanıyordum aklım dustera da gitmedi değil ama 4 * 4 ünü alacak durumda değilim 4*2 side sanırım işimi görmezdi birde yokuşlarda vitaraların performansını merak ediyorum ekteki ilandaki aracı düşünüyorum http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pick-up-suzuki-2001-suzuki-vitara-1-6-jlx-lpg-li-88007767/detay sizce fiyatı normalmidir kusura bakmayın kafanızı şişirdim teşekkür ederim

Tekrar merhabalar sonsuz teşekkürler ilgilendiğiniz için saygılarımı sunuyorum aracı aldığım taktirde sanırım sizi tekrar rahatsız edeceğim tekrar görüşmek dileğiyle :smiley:

sozatman' Alıntı:
Tekrar merhabalar sonsuz teşekkürler ilgilendiğiniz için saygılarımı sunuyorum aracı aldığım taktirde sanırım sizi tekrar rahatsız edeceğim tekrar görüşmek dileğiyle :smiley:
Rica ederim, bu başlığın konusu "Vitara Motor Isınması " olduğundan başlıkla ilgili olmayan sorularınıza özelden bildiğim kadarıyla cevap yazdım.
Fakat araç seçinimde hava sıcaklık ve buna bağlı olarak motor ısınma değerlerini önemsiyorsanız Vitara'da soğutma sistemi ile ilgili biraz açıklama yapayım.
Soğutma krank miline kayışla bağlı pervane aracılığıyla olur.
Yani günümüz modern araçlarında bulunan elektrikli fan yoktur.
Kranktan bir kayışla güç alan pervane; araç çalıştığı andan itibaren dönmeye başlayacağından kışın havanın soğukluğuna bağlı olarak buz gibi olan motoru daha da soğutmaya çalışır.
Sistem Reno-Toros araçlardakine benziyor ama biraz daha modern.
Şöyle ki pervane Reno'daki gibi sürekli aynı hızda dönmüyor. Araç ilk çalıştığında motor soğuk olduğundan avare-yavaş dönüyor, bu sırada pervaneyi elle tutup-durdurmak mümkün.
Motorun ısınmasını ve motor devrini algılayıp buna göre genleşme yapan ve pervaneyi hızlandıran debriyaj benzeri bir kavrama sistemi var. Bu sistem sayesinde motor ısındıkça ve gaza fazla yüklenilerek motor devri arttırıldıkça pervane de hızlanıyor.Anlattığım bu sistem kışın özellikle soğuk iklim yerlerde motorun ısınması dolayısıyla yakıt tüketimi açısından dezavantaj.
Hele bir de araçta LPG varsa motor suyu normal görevinin yanında LPG yi ısıtıp gaz faza geçirmeye çalıştığından hem motorun ısınması -bu sıradaki yakıt tüketimi, hem LPG ye geçiş süresinin uzaması hem de kaloriferin içeriyi ısıtması konularında dezavantaj. Pervanenin sürekli dönmesi nedeniyle aracın yazın uzun yolda rampalarda dahi 78-80 derecenin üstüne çıkmaması demek, sıcak motorda dahi 90 derecede elektrikli fan açan araçlara göre azıcık fazla tüketim demek.
Fakat bu sistemin bana göre; avantajı saydığım dezavantajların yanında çok daha büyük. Çünkü özellikle sıcak yaz günlerinde rampa yukarı yüksek devirde kullanımlarda aracın hararet yapmasını önlüyor. Ya da ben öyle zannediyorum.
Şöyle ki, aracıma motor soğutma sıvısı sıcaklığını da gösteren bir yol bilgisayarı taktırdım.
Buradan ilk mesajımda da yazdığım gibi motor hararetini takip ediyorum.
Hep söylenen bir söz vardır, "Vitara'ların hararet göstergesi bir kere ortaya geldi mi hep aynı yerde durur, ancak iş işten geçip araç hararet yaptıktan sonra kırmızı bölgeye geçer" diye.
Benim araçta da hararet göstergesinde durum aynı fakat motordaki aracın orjinal ısı sensöründen veri alan dijital hararet göstergem koşullara göre inip çıkıyor.
Aracımda orjinal 82 derecelik termostat var ve benim dijital göstergede 82 ye kadar çıkıp ondan sonra havanın durumuna göre 73-74 derecelere düşüyor. Buna bakarak dijital göstergenin ve bu göstergenin veri aldığı ısı sensörünün doğru okuma yaptığını düşünüyorum.
İşte benim bu dijital gösterge ile takip ederek şu sıcak yaz günlerinde dik virajlı köy yollarında 3 vitesle 3500-4000 devirle rampa yukarı 15 km kadar aracı sıkıştırdığım oluyor. Buna rağmen dijital göstergede sıcaklık 78 dereceyi geçmiyor. Bazen bu yolun bitiminde düz bir güzergah oluyor, araç düz yolda yüksek viteste düşük devirde ilerleyebildiğinden 5. vites 2000 devir civarı gitmeye başlıyorum, bu durumda hararet aynı kalıyor bazen 1-2 derece artıyor. Ben bunun sebebinin motorun ısısına ve devire göre hızlanan pervane olduğunu düşünüyorum.
Tabi piyasada az önceki gösterge mevzusu gibi "hararet yapan bir çok Vitara olduğu , dolayısıyla Vitara'nın yapısı ile ilgili hararete yatkın olduğu " sıkça söyleniyor. Bu kadar lafı edildiğine göre tamamen yabana atılabilecek bir söz değil.
Fakat bir de işin arka planı var. Bahsettiğimiz aracın en yenisi 2003 model, 10 yaşına giriyor ki onlar da piyasada nadir. Genel ortalama 15 yaş araçlar.
Bu araçlar ikinci el olarak alındığında;
suyu - antifirizi kontrol edilmezse,
termostatın sağlıklı çalışıp çalışmadığına bakılmazsa,
radyatör, kalorifer peteği, hortum ve kelepçeler su kaçağı yönünden kontrol edilmezse,
bahsettiğim ısıya duyarlı hızlanan pervaneyi kontrol eden genleşme sisteminin çalışıp çalışmadığı kontrol edilmezse,
su pompasının sağlamlığı kontrol edilmezse ya da daha iyisi triger seti ile birlikte değiştirilmezse,
soğutma sisteminin içi antifriz ve saf su yerine çeşme suyu kullanımına bağlı olarak kireç, çamur bağlamışsa,
hele bir de çamurlu arazilerde kullanıldıktan sonra radyatörün ön yüzü basınçlı suyla temizlenmeyip soğutma görevini yerine getirmesi sağlanmıyorsa
tabi ki bu araçlar kolayca hararet yapacaktır.

Ben şahsen aracı aldıktan kısa süre sonra yolda hararet riskini minimize etmek için radyatörü, kalorifer peteğini, hortumları feda etmeyi göze alıp suyunu boşaltıp sistemin içini kireç çözücü kimyasallarla temizlettim. Termostatı orjinaliyle değiştirdim, ve normal antifirize göre donma ve hararet önleme özelliği daha iyi olan organik kırmızı antifriz koydum. Nitekim ara ara radyatör, kalorifer peteği ve radyatör üst hortumu değişmek zorunda kaldı ama hararetle veya motorla ilgili hiç bir sıkıntı yaşamadım. Aracım 310 bine yaklaştı.
Aracın pervaneli soğutma sistemi ile ilgili söylediklerim sizi araçtan soğutmasın, elektrikli fanlı bir araca göre aman aman çok bariz bir fark olmaz. Ama siz sorunuzu bu konuya açtığınızdan ve mesajınızda bulunduğunuz ilin çok soğuk olduğundan bahsettiğinizden ayrıntı verdim.
Son çare siteden bir kaç arkadaşımızın yaptığı gibi bu pervaneyi iptal edip daha modern araçlardaki elektrikli fan sistemine geçme mümkün.
Bu yönde modifiye yapan arkadaşların yazdıklarına göre araç, daha sessiz çalışıyor, motor ısınması daha çabuk oluyor ve buna bağlı olarak yakıt tüketimi de düşüyor.
Selamlar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,163
Kayıtlı Üye Sayımız
167,057
Kaydolan Son Üyemiz
R.KICIR

Çevrimiçi üyeler