cygnet
Kamp I
- Mesajlar
- 199
- Tepkime Puanı
- 24
2009 dan beri çekme karavanla devam eden karavancılık hayatımı/zı bir türlü yetinememe kötü huyumdan dolayı hep genişleyerek ve en sonunda tanrının bir cezası olarak nitelendirdiğim 2013/Ekiminde yaşadığımız doğal afet sonrasında karavanımızın çatısının delinmesi ile aklım başıma geldi...Ve kendi kendimize yeni bir karar verdik...Min. eşya ile min. alanda çok sevdiğimiz karavan yaşantımızı T5 aracımızı kampervana tadil ederek devam ettirelim , dedik.
Aracım uzun şase...Arka bölümün net uzunluğu 255 cm , eni de net 164 cm geliyor. Bu seneye dek bu 164 cm lik net genişliğe monte ettirdiğim çekyatakta sereserpe yattık , sıkıntısız sorunsuz..Portapotti bazı zamanlarda imdadımıza yetişti..Ama mutfak ihtiyaçlarımızı hep araç dışında ve biraz da formüle edemediğimiz tavrımız nedeniyle kıpti hayatı gibi yaşadık..Çoğu kez de Pino karavandan satın aldığım Pİ2010 modeli mini çekme karavanı kullanarak genişlemeğe çalıştık.
Kampervana çevirmek için ta ocaktan beri youtube'da ki benzer uygulamaları belki 10 larca kez tekrar izleyerek en sonunda nasıl bir iç tadilat olacak konusunda karara vardım.
Aracın tavanı açılamadığı için içeride detaylı sıcak menü hazırlama konusunu terketmeye karar verdik..Yan pencerelerde açılır sürgü pencere olmadığından yemek buharı ile rahatsız olmamak üzere içeriye koyacağımız dolaplarda ocak+evye sistemini terkettik..Bunun yerine yine youtube'da ki bir T5 modeline uyarlanmış olan ve çekyatağın başucu minderi altında konuşlandırılan (fotograf koyma özürlüsü olduğum için koyamıyorum ama link vereceğim) ve içeriden sürgü çekmece şeklinde açılan bir dolap üzerinde tek gözlü bir ocak + yamultulmuş oval bir evyeden ibaret bir seti monte ettirdim...Aslında montaj işi henüz bitmedi , yani sırada bekliyor..
Düne kadar bu ocağın yakıtı olan maringazı aramakla zaman harcadım..Nihayet Kalamışta ki Kaptan marin firmasında Ipragazın maringaz tüpünü buldum..Detantörü+hortumu dahil olarak 125 TL (depozitolu tüp nedeniyle) mal oldu..
Neyse işin başına dönelim..T5 in içinde ki 2012 de işk yapılan bazı değişiklikleri yapan firma Bursa'da Vip tasarımları yapan bir firmaydı..Tel ile randevu alıp arabayla gittim..Yanımda bilgisayaraıma kaydettiğim youtube uygulamalarını da götürdüm..Kendi ihtiyaçlarımı karşılayacak , çok fazla detaya girmeden ama görselliği de cazip olabilecek bir tasarım konusunda (dolaplar için) yerleşim ve ölçümler yapıldı...Sıra fiyata gelince bana 7500 TL gibi bir rakam verdi..
Yapılacak iş MDF laminatdan ibaret 4 parça dolap + gündüz 2 kişilik kanepe, gece de çekyatak olan bir oturma grubundan ibaretti.
MDF laminatın tabakası 180 TL..ve 1,5 tabaka ile iş yapılabiliyor..
Dolapları plan dışı tuttum ve sadece yatak için 1500 TL fiyat alınca kabullenip yaptırmadan İstanbul'a döndüm ama fiyatı onayladığımı söyledim..
İstanbul'da tanıdığım bir ev mobilyaları yapan marangoz firmasına gittim ve bu kez istediğim dolapların evde kartondan hazırladığım maketlerini de götürdüm...Maketlerin üzerine ölçülendirmeler de vardı.
Ustanın bana soracak sorularının sayısı böylece min.a indi...Monte edilecek yeri ölçtük ve bazı hesaplamalrdan sonra bana 1450 TL fiyat verdi..Ben de hemen kabullendim..MDF alması için bir kapora verdim ve iş başladı..
Ben de ustanın başında bir işçi gibi hiç ayrılmadım yanından..İşçiliğin en uğraştırıcı tarafı tekerlek davlumbazının oyulması oluşturdu...belki en az 4-5 kez oyulma işlemi tekrarlanarak duralit laminat alıştırıldı.Sonunda bir şablon çıktı ortaya ve ona göre MDF laminat kesilerek bu iş de haloldu.
2 günlük bir uğraştan sonra 4 parça mobilyanın kabası ortaya çıktı..Sıra süslemelere ve kapak modellerine geldi.
Arabanın eni net 164 cm olduğu için yatak payı olarak 120 cm i uygun gördüğümden dolaplara max. 44 cm genişlik kaldı..Ancak aracın zemininden yükselen çıkıntıların oyulması nedeniyle dolap eninde azalma gerçekleşti ve sonuçta 38 cm e dek indik.
Aracın en arkasında yapılan gardropta sürgülü stor kapak kullanmayı planlamıştım..Ancak T5 in tavan eğrisi nedeniyle burada genişlik 33 cm e gerileyince (stor kapağı yandan açılır modeli , içine koyacağım giysileri asma konusunda zorlandığım için yapamadık) bu stor kapağı yapamadık..Başladık başka açılım şekilleri aramağa..Menteşeli sistem de açılan kanat çok yer tutacağı için cazip gelmedi ve sonuçta üzerine ters U şeklinde kavisli fermuar dikilmiş bir döşemelik kumaşı kasaya havalı zımba ile tutturarak çözüm bulduk..Böylece yer kaybı olmadığı gibi , kullanım kolaylığı da sağlandı.
İnşallah çektiğim fotoları buraya nakledebilirim...O zaman daha faydalı olacak.
Diğer 3 parça dolabın kapaklarını asitle bulanıklaştırılmış ve flu bir görünüm veren camı tercih ederek üstten açılır şekilde uyguladık..Şöför koltuğu arkasında ki dolap öne biraz daha çıkıntı yapar haldedir..Bunun içine 48 lt lik 12 volt bir buzluk koydum..Bu dolabın altında mutfak alat adavatı için 40 cm eninde bir çekmece var.
Arkaya doğru onun yanında ki dolabın boyu net 50 cm, derinliği 36 cm , genişliği de 35 cm oldu..Burasını da mutfak malzemelerine şimdilik tahsis ettik.
Arkaya doğru diğer dolabın boyu net 66 cm , diğer ölçüler önce ki gibi..Burasını da günlük kullanım eşyalarına ve belki de ufak tefek giyimlere ayırabiliriz..
Tüm dolapların içini , gardrop da dahil Çin'den 5 mt sini 4,60 USD ye (o tarihte USD= 1,80 TL idi) silikon kaplamalı led şeritle donattım...Şimdi bir tuşa dokunmakla dolapların içinde led aydınlatma var..Buzlu camların altında loş bir yansıtma veriyorlar.
72 Amp bir yaşam aküsü alıp, MDF den bir kutuya aldık..Elektrikçide motordan beslenecek bir tesisat çektirdim..MDF kutunun üzerine 2 çakmak soket deliği açtırıp , buraya 2 adet çakmak soketi monte ettirdim...Birine 12 volt buzluğu , diğerine led aydınlatmaları bağladık...Ayrıca yerde ek olarak bir ilave soketim daha var.
2 Sene önce almama rağmen bir türlü kullanım yeri bulamayıp bagajımda bana hep sıkıntı veren 12 volt girişli ve 220 volt çıkışlı 1400 watt bir çeviricim bu kez işime yaradı..Onu da yaşam aküsünden beslenir şekilde bir tesisatla hayata geçirdik..Böylece 1400 watt a dek cihazları kullanabaileceğim..Ampul bağlayabilirim gibi.
Bu arada size bir tavsiyede bulunayım...Yerli piyasada led aydınlatma malzemeleri oldukça pahalı hala..
Örnek olarak silikonlu led şeritin metresinin en ucuz fiyatı 5-6TL civarında..www.eBay.com dan 5 mt sini 5-6 USD ye almıştım...Kredi kartıyla alabilirsiniz..Tek sıkıntı , en erken 20 günde gelmesi..Kış sezonunda ise en geç 17 günde geliyor.
Dolap işleri bitince sıra mutfak seti almaya gelmişti...Ocak+evye+cam kapaklı set..İnternette ki araştırmalarda İzmir'de ki bir firmadan istediğim modeli biraz sıkıntılı da olsa temin ettim...Seti bir kenara çektim..
Bu hafta başında da Bursa'ya çekyatak montajı için gittik..Verdiğimiz söz üzerine..
Sabah 09.00 da başlayan iş o gün bitemedi...Ertesi güne kaldı...Ertesi gün de bir yandan yatağın diğer yandan mutfak setinin montaj işinin sürmesi nedeniyle ancak akşamım 5 inde sonuçlandı..Biz o geceyi de Bursa'da geçirdik..
Bu arada hazır gitmişken bir de Uludağ serüveni yaşadık...Dolmuşla yaptığımız günübirlik gezide Uludağ'da milli park girişine dek hiç kar görmedik...Girişten 1-2 km sonra karlı yol kenarları ile tanıştık...Son durakta her yer kar altındaydı..60-70 cm kar olduğunu söylediler..5 yaşında ki "velet"lerin kayak yapması karşısında moralim fena bozuldu
)
Bir saat sonra kar lapa lapa yağmağa başladı...Manzara nefes kesti tabi..Sıcak içinde oturup pencereden kar yağışını syretmenin keyfine diyecek yoktu..
Dönüş zamanı geldi ve serüven o zaman başladı...Başka bir araca tabi olunca kumanda elden gidiyor..Dolmuş durağını tel ile aradığımızda saat 15.30 idi..Duraktaki yetkili "şu an hiç müşteri yok" şeklindeydi ve biz başladık paniklemeğe.
Her yarım saatte bir ,daha sonra ise 15 dk da bir tel ede ede nihayet 18.30 da "henüz 7-8 kişi oldu..biz sizi otelinizden alırız..meraklanmayın" olunca biraz gevşedik..Sonuçta 19.00 u biraz geçe minibüs otele dek geldi ve bizi aldı..
Dağ yolu bir rezalet...100 mt uzunlukta bozuk olmayan tek yer yok..Zıplaya hoplaya hayatında yol tutmamış biri olan ben dahi son 1-2 km den sonra iyice rahatsız olmağa başladım..1 km daha yol uzasaydı sonum fena olacaktı.
Minibüs şöförü de zaten şikayet ediyor ve " her 2 senede bir ön takım yeniliyoruz" dedi.
O gece de Bursa'da kalıp ertesi sabah İst.a yola çıktık...Güneşli bir havada kampervana dönüştürülmüş T5 imizle inşallah umduğumuz gezilerimizi gerçekleştirmeğe çalışacağız..
Şimdi eski alışkanlıklarımızdan bakalım nasıl uzaklaşıp rahat edeceğiz bilemiyorum...
En merak ettiğim konu 155 cm enindeki yataktan sonra 118 cm eninde ki yatakta nasıl "rahat" yatacağımız olacak
Çektiğim fotoları nakletmek için sayın moderatörümden yardım rica ediyorum..Başka web sitelerinde uyguladığım resim ekleme sistemini burada yapamıyorum da.
Aracım uzun şase...Arka bölümün net uzunluğu 255 cm , eni de net 164 cm geliyor. Bu seneye dek bu 164 cm lik net genişliğe monte ettirdiğim çekyatakta sereserpe yattık , sıkıntısız sorunsuz..Portapotti bazı zamanlarda imdadımıza yetişti..Ama mutfak ihtiyaçlarımızı hep araç dışında ve biraz da formüle edemediğimiz tavrımız nedeniyle kıpti hayatı gibi yaşadık..Çoğu kez de Pino karavandan satın aldığım Pİ2010 modeli mini çekme karavanı kullanarak genişlemeğe çalıştık.
Kampervana çevirmek için ta ocaktan beri youtube'da ki benzer uygulamaları belki 10 larca kez tekrar izleyerek en sonunda nasıl bir iç tadilat olacak konusunda karara vardım.
Aracın tavanı açılamadığı için içeride detaylı sıcak menü hazırlama konusunu terketmeye karar verdik..Yan pencerelerde açılır sürgü pencere olmadığından yemek buharı ile rahatsız olmamak üzere içeriye koyacağımız dolaplarda ocak+evye sistemini terkettik..Bunun yerine yine youtube'da ki bir T5 modeline uyarlanmış olan ve çekyatağın başucu minderi altında konuşlandırılan (fotograf koyma özürlüsü olduğum için koyamıyorum ama link vereceğim) ve içeriden sürgü çekmece şeklinde açılan bir dolap üzerinde tek gözlü bir ocak + yamultulmuş oval bir evyeden ibaret bir seti monte ettirdim...Aslında montaj işi henüz bitmedi , yani sırada bekliyor..
Düne kadar bu ocağın yakıtı olan maringazı aramakla zaman harcadım..Nihayet Kalamışta ki Kaptan marin firmasında Ipragazın maringaz tüpünü buldum..Detantörü+hortumu dahil olarak 125 TL (depozitolu tüp nedeniyle) mal oldu..
Neyse işin başına dönelim..T5 in içinde ki 2012 de işk yapılan bazı değişiklikleri yapan firma Bursa'da Vip tasarımları yapan bir firmaydı..Tel ile randevu alıp arabayla gittim..Yanımda bilgisayaraıma kaydettiğim youtube uygulamalarını da götürdüm..Kendi ihtiyaçlarımı karşılayacak , çok fazla detaya girmeden ama görselliği de cazip olabilecek bir tasarım konusunda (dolaplar için) yerleşim ve ölçümler yapıldı...Sıra fiyata gelince bana 7500 TL gibi bir rakam verdi..
Yapılacak iş MDF laminatdan ibaret 4 parça dolap + gündüz 2 kişilik kanepe, gece de çekyatak olan bir oturma grubundan ibaretti.
MDF laminatın tabakası 180 TL..ve 1,5 tabaka ile iş yapılabiliyor..
Dolapları plan dışı tuttum ve sadece yatak için 1500 TL fiyat alınca kabullenip yaptırmadan İstanbul'a döndüm ama fiyatı onayladığımı söyledim..
İstanbul'da tanıdığım bir ev mobilyaları yapan marangoz firmasına gittim ve bu kez istediğim dolapların evde kartondan hazırladığım maketlerini de götürdüm...Maketlerin üzerine ölçülendirmeler de vardı.
Ustanın bana soracak sorularının sayısı böylece min.a indi...Monte edilecek yeri ölçtük ve bazı hesaplamalrdan sonra bana 1450 TL fiyat verdi..Ben de hemen kabullendim..MDF alması için bir kapora verdim ve iş başladı..
Ben de ustanın başında bir işçi gibi hiç ayrılmadım yanından..İşçiliğin en uğraştırıcı tarafı tekerlek davlumbazının oyulması oluşturdu...belki en az 4-5 kez oyulma işlemi tekrarlanarak duralit laminat alıştırıldı.Sonunda bir şablon çıktı ortaya ve ona göre MDF laminat kesilerek bu iş de haloldu.
2 günlük bir uğraştan sonra 4 parça mobilyanın kabası ortaya çıktı..Sıra süslemelere ve kapak modellerine geldi.
Arabanın eni net 164 cm olduğu için yatak payı olarak 120 cm i uygun gördüğümden dolaplara max. 44 cm genişlik kaldı..Ancak aracın zemininden yükselen çıkıntıların oyulması nedeniyle dolap eninde azalma gerçekleşti ve sonuçta 38 cm e dek indik.
Aracın en arkasında yapılan gardropta sürgülü stor kapak kullanmayı planlamıştım..Ancak T5 in tavan eğrisi nedeniyle burada genişlik 33 cm e gerileyince (stor kapağı yandan açılır modeli , içine koyacağım giysileri asma konusunda zorlandığım için yapamadık) bu stor kapağı yapamadık..Başladık başka açılım şekilleri aramağa..Menteşeli sistem de açılan kanat çok yer tutacağı için cazip gelmedi ve sonuçta üzerine ters U şeklinde kavisli fermuar dikilmiş bir döşemelik kumaşı kasaya havalı zımba ile tutturarak çözüm bulduk..Böylece yer kaybı olmadığı gibi , kullanım kolaylığı da sağlandı.
İnşallah çektiğim fotoları buraya nakledebilirim...O zaman daha faydalı olacak.
Diğer 3 parça dolabın kapaklarını asitle bulanıklaştırılmış ve flu bir görünüm veren camı tercih ederek üstten açılır şekilde uyguladık..Şöför koltuğu arkasında ki dolap öne biraz daha çıkıntı yapar haldedir..Bunun içine 48 lt lik 12 volt bir buzluk koydum..Bu dolabın altında mutfak alat adavatı için 40 cm eninde bir çekmece var.
Arkaya doğru onun yanında ki dolabın boyu net 50 cm, derinliği 36 cm , genişliği de 35 cm oldu..Burasını da mutfak malzemelerine şimdilik tahsis ettik.
Arkaya doğru diğer dolabın boyu net 66 cm , diğer ölçüler önce ki gibi..Burasını da günlük kullanım eşyalarına ve belki de ufak tefek giyimlere ayırabiliriz..
Tüm dolapların içini , gardrop da dahil Çin'den 5 mt sini 4,60 USD ye (o tarihte USD= 1,80 TL idi) silikon kaplamalı led şeritle donattım...Şimdi bir tuşa dokunmakla dolapların içinde led aydınlatma var..Buzlu camların altında loş bir yansıtma veriyorlar.
72 Amp bir yaşam aküsü alıp, MDF den bir kutuya aldık..Elektrikçide motordan beslenecek bir tesisat çektirdim..MDF kutunun üzerine 2 çakmak soket deliği açtırıp , buraya 2 adet çakmak soketi monte ettirdim...Birine 12 volt buzluğu , diğerine led aydınlatmaları bağladık...Ayrıca yerde ek olarak bir ilave soketim daha var.
2 Sene önce almama rağmen bir türlü kullanım yeri bulamayıp bagajımda bana hep sıkıntı veren 12 volt girişli ve 220 volt çıkışlı 1400 watt bir çeviricim bu kez işime yaradı..Onu da yaşam aküsünden beslenir şekilde bir tesisatla hayata geçirdik..Böylece 1400 watt a dek cihazları kullanabaileceğim..Ampul bağlayabilirim gibi.
Bu arada size bir tavsiyede bulunayım...Yerli piyasada led aydınlatma malzemeleri oldukça pahalı hala..
Örnek olarak silikonlu led şeritin metresinin en ucuz fiyatı 5-6TL civarında..www.eBay.com dan 5 mt sini 5-6 USD ye almıştım...Kredi kartıyla alabilirsiniz..Tek sıkıntı , en erken 20 günde gelmesi..Kış sezonunda ise en geç 17 günde geliyor.
Dolap işleri bitince sıra mutfak seti almaya gelmişti...Ocak+evye+cam kapaklı set..İnternette ki araştırmalarda İzmir'de ki bir firmadan istediğim modeli biraz sıkıntılı da olsa temin ettim...Seti bir kenara çektim..
Bu hafta başında da Bursa'ya çekyatak montajı için gittik..Verdiğimiz söz üzerine..
Sabah 09.00 da başlayan iş o gün bitemedi...Ertesi güne kaldı...Ertesi gün de bir yandan yatağın diğer yandan mutfak setinin montaj işinin sürmesi nedeniyle ancak akşamım 5 inde sonuçlandı..Biz o geceyi de Bursa'da geçirdik..
Bu arada hazır gitmişken bir de Uludağ serüveni yaşadık...Dolmuşla yaptığımız günübirlik gezide Uludağ'da milli park girişine dek hiç kar görmedik...Girişten 1-2 km sonra karlı yol kenarları ile tanıştık...Son durakta her yer kar altındaydı..60-70 cm kar olduğunu söylediler..5 yaşında ki "velet"lerin kayak yapması karşısında moralim fena bozuldu
Bir saat sonra kar lapa lapa yağmağa başladı...Manzara nefes kesti tabi..Sıcak içinde oturup pencereden kar yağışını syretmenin keyfine diyecek yoktu..
Dönüş zamanı geldi ve serüven o zaman başladı...Başka bir araca tabi olunca kumanda elden gidiyor..Dolmuş durağını tel ile aradığımızda saat 15.30 idi..Duraktaki yetkili "şu an hiç müşteri yok" şeklindeydi ve biz başladık paniklemeğe.
Her yarım saatte bir ,daha sonra ise 15 dk da bir tel ede ede nihayet 18.30 da "henüz 7-8 kişi oldu..biz sizi otelinizden alırız..meraklanmayın" olunca biraz gevşedik..Sonuçta 19.00 u biraz geçe minibüs otele dek geldi ve bizi aldı..
Dağ yolu bir rezalet...100 mt uzunlukta bozuk olmayan tek yer yok..Zıplaya hoplaya hayatında yol tutmamış biri olan ben dahi son 1-2 km den sonra iyice rahatsız olmağa başladım..1 km daha yol uzasaydı sonum fena olacaktı.
Minibüs şöförü de zaten şikayet ediyor ve " her 2 senede bir ön takım yeniliyoruz" dedi.
O gece de Bursa'da kalıp ertesi sabah İst.a yola çıktık...Güneşli bir havada kampervana dönüştürülmüş T5 imizle inşallah umduğumuz gezilerimizi gerçekleştirmeğe çalışacağız..
Şimdi eski alışkanlıklarımızdan bakalım nasıl uzaklaşıp rahat edeceğiz bilemiyorum...
En merak ettiğim konu 155 cm enindeki yataktan sonra 118 cm eninde ki yatakta nasıl "rahat" yatacağımız olacak
Çektiğim fotoları nakletmek için sayın moderatörümden yardım rica ediyorum..Başka web sitelerinde uyguladığım resim ekleme sistemini burada yapamıyorum da.