Ynt: 1991 Daıhatsu Feroza Aldım; Önerileriniz ?..
Sayın TGE,
Araçlardan pek anlamam ama askerliğimin ilk 4 ayında Ordonat Yedek Subay öğrenci olarak askeri araçlar hakkında bir sürü ders almıştım. Askeri araçlarda bujiler, distiribütördeki kablolar hep kapalı ve daha iyi yalıtılmış halde idi, bunuda derste anlatmışlardı. Feroza'da ki bujilerde çok derinde ve kablolaması çok iyi izole edilmiş bence, distiribütör motorun arkasında, yüksek bir konumda ve çok korunaklı bir yerde, motor kısmından içeriye giren kablolarda bir takım lastiklerle izole edilmiş. Ben çok derin sulardan geçmedim yani kapılardan içeri su sızacak kadar derin değildi ama bir sıkıntı çekmedim. Ayrıca her araçta bulunmasında büyük fayda olan WD-40 spreyi araziye çıkılmadan önce sudan etkilenip elektrik geçirgenliğini azaltacak yerlerde kullanılması su geçişlerinde yardımcı olacaktır. Benzinli araçlarda şnorkelde olsa su geçişi riskli, su geçişleri için dizel araç ideal. Ayrıca Feroza'nın termikli radyatör fanı suyu motoro doğru atacaktır, derin sulara girecek Feroza sahiplerinin termikli radyatör fanını iptal edip, elektrikli fan koyması ve su geçişlerinde bir şalterle bu fanı durdurması daha doğru olur kanısındayım. Ben niyetlenmiştim bu değişikliğe ama motor yaptırtırken yeni termik fan almıştım o kadar çok para verip aldım ki, söküp bir kenara koymaya kıyamadım, ayrıca da elektrikli fanların üreticilerinin internet sitelerinde yazdığı hava debileri aynı çaptaki Feroza'nın orjinal pervanesin servis manuelinde yazan hava debisine ulaşamıyor.
Feroza için üretilmiş şnorkel bildiğim kadarıyla yok. Ben Şnorkeli Ebay'da bulduğum Malezyalı ufak bir üreticiden aldım. Safari'nin kopyası, 175 USD fiyatı vardı, nakliye bedelide 50 USD civarındaydı, internet alışverişinde kredi kartı kullanmayı sevmediğimden, banka havalesi yapacağımı söyleyince toplam 200 USD ye düştü, 200 USD para transferine banka 100 USD masraf aldı, geldi gümrüğe takıldı, şirketimin gümrük komisyoncusu benden masraf almadı ama gönderen bizim gümrüklerin bürokrasiyi ne kadar çok sevdiğini bilmediğinden evrakları eksik gönderdiğinden 120 USD de vergi, KDV ve ceza gibi şeyler ödedim. Yani bana 420 USD ye mal oldu. Bu arada bir sürü yazışma yaptım üretenle, Jeep Cherokee'nin eski kare kasasına uygulanan Safari şnorkelin Feroza'ya tıpa tıp olduğunu, kendisininde ondan kopyaladığı söyledi. Şnorkele niyetlen arkadaşlar Ebay'dan almaya niyetlenmeden önce Cherokee'nin eski kare kasası için olan Safari Snorkeli deneyebilir, belki biraz daha fazla ödersiniz ama, 40 gün beklemez, gümrüktede sinirleriniz bozmazsınız.
Şnorkel takacak araçlarda karbüratör ve LPG varsa, LPG için hava girişini azaltan, benzin de ise hava girişini arttıran bir klapeye ihtiyaçları olacaktır.