12 Ağustos 2016
Gece ısındıktan sonra huzurlu uyudum, çünkü çok turist aile var, herkes çadırda. Sabah kalktık, Arif kum tepelerine fotoğraf çekmeye gitti, Utku uyuyor ben çayı koydum. Turistler daha çok Avrupalılar, develerle çölde dolaşıyorlar epeyce yerlide var. Neyse toparlandık hareket ettik şimdi bu kaldığımız kamp alanında kuyu var, Utku ile Arif depoyu dolduruyorlar bende onlara bakayım.... evet su işimiz tamam, bu gün bakalım neler yaşayıp göreceğiz, şimdilik bu kadar. Saat 10:46 hareket ettik gidiyoruz.
Ulanbatur'dayız saat 16:00 bulduğumuz bir oto servisine girdik, burası bayağı büyük ve modern bir yer, diğer yerlerde böyle tamirciler ve yer görmedik, gerçekten kalabalık, büyük ve modern. Arabamızın direksiyon yağını tekrar değiştirecekler, bilmem daha ne eksikler var. Yağ makine ile değişiyor, Bayanhongor'da hortumla, bidonla ilkel usullerle ve daha pahalıya mal olmuştu, burada sadece yağ parası aldılar, işçilik için para almıyorlar. Bayanhongor'da yağ başka yerden gelmişti, taksi+işçilik parası vermiştik epeycede beklemiştik. Burda sadece yağ parasına çok kısa sürede değiştirdiler.
234.056 km Direksiyon hidroliği değişti 4 lt 30.000 tögrük ödedik.
Ulanbatur merkezdeyiz Bayangol otelinin otoparkına girdik, otelden izin aldık, saati 500 tögrükten kalacağız, karavanı bıraktık dolaşmaya çıktık. Ulanbatur beni şaşırttı, bu derce gelişmiş beklemiyordum. Moğol yemekleri yedik, etleri güzel beğendim, en güzel restaurantlarından biri gerçi, Amerikan tipi adını unuttum Utku'ya sorsam kızacak. Şehir meydanı muhteşem, Cengiz Han ortada, Kubilay Han Ödegey Han sağında ve solunda. Şehri dolaştık, Gobi çölü için rota bilgisi aldık, görülmesi gereken yerleri anlattılar, harita üzerinde gösterdi İnformation daki kız. Utku yemekten sonra karavana döndü biz Cengiz Han heykelinin bulunduğu binanın aydınlatılmasını bekledik, iyiki beklemişiz harikaydı. Arif ile dolaşarak geldik, yatacağız...saat 23:30.