64 Gün, 24.000 Km........ Orta Asya, Moğolistan....

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Arif Hüküm Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 261
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 95,768
Hocam ben Türkiye Hopa'dan Gürcistan'a Kımızı Köprü kapısından da Azerbaycana'a geçtim. Azerbaycan normal pasaportlara vize uyguluyor, yeşil pasaportlardan da vize istemiyor. Gümrükten de rutin işlemlerle geçtik. Teminat, triptik filan istemediler, araca 3 günlük vize uyguladılar, sanıyorum teminat alındığında araca vize uygulaması yapmıyorlar. Teminat miktarı ne kadardır bilmiyorum.
Teşekkür ederim. Araca 3 günlük vize herhalde Azerbeycanda arabanla en fazla üç gün kal ve çıkış yap anlamına yani transit vize anlamına geliyor.
Daha uzun kalmak isteyince ne yapılması gerekiyor bilen var mı?
 

Etiketler
Teşekkür ederim. Araca 3 günlük vize herhalde Azerbeycanda arabanla en fazla üç gün kal ve çıkış yap anlamına yani transit vize anlamına geliyor.
Daha uzun kalmak isteyince ne yapılması gerekiyor bilen var mı?
İşte o zaman sanıyorum Teminat devreye giriyor. Ne kadar, nasıl saptanıyor, kalacak gün sayısı ile ilgili mi, geri nasıl alınıyor bilmiyorum.
 






05 Ağustos 2016
Sabah kalktık, dışarıda kahvaltı ettik, toplandık saat 11.30 yeni bir güne başlıyoruz Moğolistan'da hayırlısıyla. Şu an yol asfalt iyi gidiyoruz, hava sıcak, her şey yolunda. Bir adam işaret etti döndük geldik, iki turist kız Khovd'a gidiyormuş alın dedi aldık, su sorduk var dedi, evinde diye anladık, kızlara Utku bekleyin su alıp geleceğiz dedi, tamam dediler. Ev filan görmedik, dereyi kast ediyormuş, dereden depoyu doldurmaya başladık, adam geldi bir şeyler işaret etti herhalde evini tarif etmek istedi ama anlamadık ve biz dereden su doldurduk geldik, kızları aldık devam ediyoruz, bir ara kahve molası verdik, Ukraynalı olan kendi kahvesinden yaptı. Bütün gün yolculuk yaptık saat 19.33 Khovd' a geldik, bir market bulduk, koca markette domates- biber yok yumurta yok, domates salçası gibi bir şeyler var almadık, neyse ben Kent sigaramı, ekmek bulduk. Kızları şehirde satamadık, Utku programlarını sordu, bizimle geceyi geçirmek istediklerini söylediler, bizde şehirden çıkıp kamp yapmak niyetindeyiz. Gidiyoruz, bir göl görünüyor 38 km, orada kamp yapacağız. Kızların ismi Ukraynalı olan Anastsia, Belarus olan Victoria. Şu bulunduğumuz yol süper, bu gün geldiğimiz yollar acayip çölün her tarafı yol, sonunda hepsi aynı yere çıkıyor ve kamp kuracağımız göle geldik. Bir araba daha var biraz uzağımızda, onlarda kamp yapacaklar. Birlikte sınırı geçtiğimiz insanlar galiba ama Arif onlar olmadığını söylüyor. Kızlar çantalarını aldılar çadırlarını yanımıza kuracaklar, bu gecede birlikteyiz. Kızlardan biri karavanda duş yapmak istedi, ben sıcak su bitti isterse arkada soğuk su var orda yapabilir dedim ve arkada saçını mı yıkadı duş mu aldı bilmiyorum. Neyse çorba mı pilav mı bilmiyorum bir şey pişirdi karavanda, bir bidon suyumu bitirdi, hoş helal olsun ama rahatlar, yatarken iyi geceler bile demeden yattılar. Sabah kalktığı gibi of sürmek için geldi verdim, daha sonra dişlerini fırçalamaya geldi dışarıda fırçala dedim, öbür kız Victoria kalkmadı zaten, karnı mı ağrıyor, midesi mi bulanıyor bilmiyorum, sonuçta Utku'ya programlarını sordurduk, aynı yöne gideceğiz ama onlar hazır değiller, bizde onları bıraktık ve yola devam ediyoruz.
40074
40075 1
40076
40078
40078 1
 

06 Ağustos 2016
Yeni bir güne ailece başlıyoruz, meğer sıkılmışım kızlardan, biraz da acıdım hallerine neyse bu gün evlenme yıldönümümüz bakalım Arif hatırlayacak mı? Yol güzel, hava güzel manzara güzel, iyi bir gün geçiririz inşallah. Uygun bir yerde kahvaltı edeceğiz, Altay dağları da devam ediyor. Sabah 08.00 de kalktık, 09.00 da yola çıktık, bir yerde su doldurduk ve biraz daha gittik, kahvaltı ettik, epey yol aldık. Bir yerde dikilitaşlar dikkatimizi çekti, indik baktık, bir adam geldi çitin kapısını açtı( Rakım 2455) bir şeyler anlatmak istedi, şekilleri gösterdi, güneşi bizde bildik diğerlerini anlamadık. Arif koordinatlarını yazdırdı, internetten bakacaklar. Fırtına vardı ben hiç duramadım karavana kendimi attım. Altai'a geldik, saat 15.17 fakat bizim gideceğimiz Altai değil bir kasaba gibi bir yerdi. Asfalt bitti, uçsuz bucaksız çölde uzun süre yol gittik ve asfalta çıktık, giderken biri işaret etti durun diye yalvarırcasına, motosikleti bozulmuş iki yerli, birini aldık epey götürdük bir yerleşim yerinde indi ve biz devam ediyoruz bakalım ne kadar gideceğiz. Biz epey yol aldık saat 20.00 civarında gümrükte gördüğümüz kamyon gibi kamp yaptığı yeri gördük beğenmedik, biz ondan sonra 21.30 gibi bir yer beğendik kamp yapacağız. Yemek yedik, toplandık 22.23 dışarı çıkıyorum, sigara içeceğim. Yeni ayın görüntüsü süper, yarın görüşmek üzere, 23 yıl önce de bu gece düğünümüz vardı, hey gidi günler hey........
40080
40081
40086
40088
40092
40094
 

07Ağustos 2016
Biz kahvaltı yaparken Alman yeşil kamyon gibi karavanın geçtiğini gördük, bizde saat 10.05 de yola çıktık gidiyoruz. Bayağı manzaramız güzelmiş göl, dağ yan yanımızda, sağ tarafımızda yeni yapılan yol inşaatının kenarında yattık, ne bileyim iyiydi. Gidiyoruz Altai şehrine doğru. Şimdi kasaba mı köy mü bir yere geldik yakıt alıyoruz, saat 10: 57 burası Darvi, yola devam ediyoruz. Yağmur ve fırtına arkamızdan geliyor, neyse çöl yolundan çıktık asfalt değil ama asfalt gibi olmuş yani, daha düzgün yola girdik ve Altay Dağları bitti gibi. Saat 12.40 hafif hafif yağmur yağıyor hava kapalı, bozuk yan yola iniyoruz çünkü iş kamyonları da bu yoldan gidiyor, biraz yan yoldan gidip bu yapılmakta olan ana yola çıktık, toprak yol asfalt gibi oldu. Neyse hava yağmurlu olduğu için tozdan kurtulduk ve yola devam ediyoruz. Epey gittik beğendiğimiz bir yerde kahve molası verdik, Almanlar yetişti ve tanıştık, Türk olduğumuzu kahve molası verdiğimizi söyledik. Nereye gideceğimizi sordular Ulanbatur dedik, onlarda oraya gideceklerini söylediler, görüşürüz diyerek ayrıldılar. Epey yan yoldan gittik, toprak yola çıktık, bir motosikletli geçti, gidiyoruz. Direksiyonda Utku saat 13:40 hafif puslu ve yağmurlu hava, Altay dağları bitti, artık yok, saat 15:30 95 km yol var Altai'ya ....15 km kaldı lastik patlamış, arkadan gelen araba işaret etti. Allahtan arka lastik çift, sağlam olanın üstünde öyle gidiyoruz, bakalım şehre ulaşabilecek miyiz? 2233 mt. Rakım patlak lastikle şehre varmaya çalışıyoruz, neyse asfalta çıktık bakalım nereye kadar asfaltta gideceğiz. Galiba şehir göründü güneşte yüzünü gösterdi, etraf pırıl pırıl yemyeşil saat 19.30 Altai şehrine geldik. Lastikçi bakıyoruz, inşallah buluruz. Lastikçi bulduk 3-4 saat bekledik tam bize sıra geldi elektrikler kesildi lastiğimizi yapamıyorlar. Ertesi gün geri dönmek üzere şehir dışında kamp yeri bulduk, burada kalacağız.
40098 1
40100
40106
40108
40111
40111 4
 


08 Ağustos 2016
Sabah kalktık, kahvaltı ettik saat 10:00 da yola çıktık. Altai merkezde Almanlarla karşılaştık, Utku ve Arif sohbet ettiler, gece Alman arkadaşları ile karşılaştıklarını ve onlarla kamp yaptıklarını söylediler, bizde patlayan lastiği yaptırıp devam edeceğimizi söyledik "yavaş gidin" diye tembih etti ve ayrıldık. Şu an lastikçideyiz iki araba var onları bekliyoruz. Bu arada market alışverişimizi hallettik, yani domates, biber, patates, soğan bulduk, su ve yumurta aldık. Neyse sıra bize geldi, lastiği söktü. Jant ile lastik arasına taş sıkışmış, jantı yamultmuş patlak değildi. Lastiği söktü, jantı düzeltti şimdi lastiği takmaya uğraşıyor, bitti çok şükür gidiyoruz, saat 11.39. Yol güzel etraf çok güzel, dümdüz uçsuz budaksız ve yemyeşil, yağmur var, hava sıcaklığı 12.5° ve saat 12.40. Bu gün Arif'in doğum günü inşallah bir kutlama yaparız. Butsagan'da Almanlarla buluştuk ve biz onları geçtik. Şehrin biraz dışında çok güzel kayaların altında yoldan biraz içeride yemyeşil stepte kamp kurduk, aşağı yukarı 2000 rakım. Yemek yaptık, yedik, toplandık. Tek tük geçen arabaları görüyoruz, yağmur hafif yağıyor 12,5 ° sıcaklık, hafif de sis var, manzara o biçim ama yağmurdan dışarıda oturamıyoruz. Almanlar geçti daha ileri gidiyorlar neyse şu an saat 22.08 biraz daha oturup yatarız, bu günlük bu kadar.
40119 2
40119 2 3
40119 2 4
40120
40122
 



O kadar soğuklarda araç içerisinde kalabildiğinize göre izalosyon bayağı iyi olmalı. Aslında sizin gezi tam yük irtifada ısıtıcı çalışması testi gezisi olabilirmiş maşallah min yükseklik 2000 m. :smiley:
Almanların yavaş gidin demesi takip ettiğim Dünya turu yapan bir aile Mogolistan da düz yolda takla atmıştı.
Hatırladığım yolun yapısından dolayı bir sıkıntı vardı.


Hasan
 

O kadar soğuklarda araç içerisinde kalabildiğinize göre izalosyon bayağı iyi olmalı. Aslında sizin gezi tam yük irtifada ısıtıcı çalışması testi gezisi olabilirmiş maşallah min yükseklik 2000 m. :smiley:
Almanların yavaş gidin demesi takip ettiğim Dünya turu yapan bir aile Mogolistan da düz yolda takla atmıştı.
Hatırladığım yolun yapısından dolayı bir sıkıntı vardı.


Hasan
Araçta Truma var hocam, malum irtifa sorunu yok hoş o da çalışmadı ama çalışsaydı konforumuzu yükseltirdi.
Moğolistan'nın büyük bölümünde aslında yol yok zaten hocam, sorun burdan kayanaklanıyor..... :smiley:
 

Arif bey , " FIRTINA " gibi bir gezi oluyor ,bu arada ORHUN YAZITLARI nada yaklaştınız galiba , ilgiyle bi solukta okuyup , takip ediyoruz . Gezi notlarınızı paylaştığınız için çok teşekkürler , darısı bizim başımıza olsun inşaallah .
 


09 Ağustos 2016
Saat 09.30 hareket ediyoruz, hayırlısıyla yeni bir güne başlıyoruz. Bu günü özetleyim, güzel güzel giderken arabanın altında ses gelmeye başladı fakat dere yatağında gidiyorduk, devam ediyoruz, epey gittik, bir yerden bir yola çıktık, gittik gittik Utku köy yolu dedi fakat Arif "yanlış yöne" gidiyoruz diyerek geri döndü, dere yatağından karşıya geçecektik bir kuyu gördük durduk, içinde su var, biraz bulanık ama, sularımızı doldurduk. Araba lastiğinden yapılmış bir kova ile zor koşullarda doldurduk. Hafif de yağmur çiseliyor ama ıslanmadık ve hemen derenin karşısına geçtik epey ilerledik. Direksiyona Utku geçti, çok bozuk yollarda inişli çıkışlı, bol sulu yerlerden giderken bir yerde çamura saplandık. Arif direksiyona geçti, o da çıkaramadı. Kürekle arabanın önünü açmaya çalışırken bir kamyonet geçti ilgilenmedi, ardından bir jip geçti o da ilgilenmedi derken geri döndü halat istedi işaretle, Arif epey uğraştı halat çıkardı ki adamda çıkarmıştı. Karısı çocuğu hepsi indi derken iki araba daha geldi hepsi arabalarından indiler, onlar birlikte seyahat ediyorlar galiba ve jip bizi çekti çıkardı, hareket ettiler, Utku'yu koşturdum bir İstanbul penyesini adama yetiştirdi. ( Daha önce Arif arabanın tekerlerini kontrol etmişti ve gevşeyen tekerleri sıktığı için ses yok olmuştu) Velhasıl maceralı geçti geçti epey yol aldık Bayankhongor şehrine geldik, bayağı büyük bir şehir, alışveriş yaptık şehri gezdik, bir tapınağı gezdik ve şehirden ayrıldık. Otoban gibi bir yola girdik, biraz gidip kamp yeri bulduk, yemek yedik biraz sonra yatarız, hava iyice saat 23.14 artık yatıyoruz.
40123
40123 2
40124
40127
40128
40129
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,444
Mesajlar
1,518,070
Kayıtlı Üye Sayımız
172,101
Kaydolan Son Üyemiz
knzy06

SON KONULAR



Geri
Üst