Ynt: ATAYURT.. ulan bator-harhori-orhun....MOĞOLİSTAN
dünden devam,
ÇİN, bize vize uyguluyor ama ulan bator aktarma yapacağınız için transit yolcu kabul ediliyorsunuz, gümrük/pasaport kontrole girmeden transit masasından ulan bator check in yaptırıldıgında şak diye giriş mührünü vurup azat ediyorlar. Bu, vizesiz pekin gezisi demek
genelde ulan bator uçağı aynı gün içinde oluyor, ama bir şekilde ayarlayıp, pekin e inişten 36-48-54 saat ilerisine bilet alınırsa (bildiğim kadarıyle azami 3 gün gerekirse netleştiririm) pekini soluma şansını da yakayabilirsiniz. pekinde pazarlık işe yarıyor ve çok ciddi paralar harcamadan güzel ve havaalanına yakın bir otelde kalıp, yine çok para ödemeden çok canayakın bir şoför/rehber le pekin merkezini, tiananmeni ve dileyeceğiniz başka semtleri de gezip görebilirsiniz. pekin de hemen hiç bir asayiş riski yaşamadım, insanlar kendi halinde, sadece çok kalabalık, aşırı kalabalık her yer kalabalık, insanlar kelimenin tam anlamıyla akıyor.
ulan bator, için ilk söylemek gereken şey şu bence: batının iletişim kültürünü kalıp olarak farketmiş/uygulamak istiyorlar ve batının "net"liğini batıdan gelenlerle bir iletişim biçimi olarak fiyatlandırmalarda ve ikili ilişkilerde dayatıyorlar ama bunu içselleştirmedikleri ve aslında yabancı oldukları bir ritüeli sergilemeye çalıştıkları için bunu bi parça kaba yapıyorlar.
bir kaç örnek,
pasaportuma son 3 yıl içerisinde 10 dan fazla ülke gümrüğünde sadece 2 yerde detaylı inceleme yapıldı; biri nijer diğeri moğolistan.
otel pazarlığının aynı şekilde en çok zorlanılarak yapıldığı yerler arasında, mombasa ilk sırada yer alıyor diye anımsıyorum, ikinci sırada ulan bator yer alıyor.
daha uç bir örnek; ulan bator da araç kiralama şirketinin gösterdiği katı ve anlamsız (moğolistan gibi sadece km katederek gezebileceğiniz bi ülkede km esaslı kiralama) tutumu dünyanın hiç bir yerinde ne gördüm ne duydum.
bu tutumları sergilerken, "siz bunu biliyor olmalısınız, aksi ısrarınız bizi suistimal etme niyeti, geldiğiniz yerin kuralları bu" üslubunu takınıyorlar. öyle ki, birkaç hafta için araca ve benzine ödediğiniz para bir yana, şoföre 6 aylık maaşını ödemek durumunda kalabilirsiniz.
moğolistanda, rusça ve çince bilen insanlar hiç bir sorunyaşamaz. ingilizce ile de belirli otellerde ve belirli polis noktalarında ve kimi alışveriş noktalarında iletişim kurabilirsiniz. türkçe bilene raslamak da mümkün.
ulan bator da pek çok otel var. biz giderken birkaç otel arasında tercih yapmak zorunda oldugumuzu düşünüyorduk, yoo hiç de öyle değil. standartlarınıza hitap edecek otel bulmakta zorlanmayacaksınız, fiyatlar pahalı mı? e evet ama beyrut kadar değil mesela. kaç para denecek olursa, günlük 20 dolara da var 200 dolara da. yine somutlaştırabiliriz alternatifleri gerektiğinde. bizim ulan batorda kaldıgımız otel bence mükemmeldi (khabu otel)
moğolistana gidecek olan arkadaşların rehber tutması şart mı? ne için gidildiği ile alakalı bu durum. turla moğolistana gelen hollandada yaşayan bir türk çiftin, tur kapsamında değil diye orhun abidlerine yarım saat mesafeden gerisingeri ulan batora götürüldüğünü öğrendik ordayken, tuhaftı. orhun abideleri ulusal müze programına girmemişti (bu ay girmiş olmalı) ve tur kapsamında değildi bu nedenle dediler. ve ödedikleri tur ücretini duyunca benim bir parça dudağım uçukladı

bi ara bir tur kafilesi gördüm yolda giderken. halleri içler acısıydı ya da bana öyle geldi. devasa bir kamyon tur otobüsüne dönüştürülmüştü ve o dev mahluk o engebeli ve bozuk yollarda tangur tungur (baya da hızlı bir şekilde) ilerliyordu.
devam edicem...