Ynt: Chevy s-10 Blazer mı Yoksa Ford Explorer mi?
p38nut' Alıntı:
Bu aletlerle 120km bile cok. En iyisi 90-100km de gitmek. 140-150km ile kullanmak icin cok cilgin olmak lazim. Explorer zaten lastik patladigi zaman tabuttan farksiz, taklalar atmaya baslayacak.
Explorerlar hakkinda hic bir sey okumadiniz mi?
http://www.fordexplorerrollover.com/
Explorerlar hakkında çok şey okudum, zaten hangi aracı almalıyım diye karar verene kadar bir sürü markayı inceledim bazılarını test ettim. O linkini verdiğiniz siteyi de biliyorum, buna rağmen aldım. Eğer en çok satan SUV olursan haliyle kazaların daha çok ses getirir. Tıpkı Toyota’nın basit bir imalat hatası yüzünden ipinin çekilmeye çalışılması gibi. Eğer her okuduğumuza körü körüne inanırsak doğru ile yanlış diye bir kavram kalmaz.
Evet Firestone lastikler yüzünden 10 yıl içinde 49 ölümlü kaza yaşanmış, peki yüksek hızda seyrederken diğer markaların arka lastikleri Firestone gibi parçalandığında ne olurdu? Herhangi bir SUV markasını yazıp sonuna rollover yazdığınızda google size bir yığın sonuç getirir.
Ancak Ford Explorer ile ilgili gözardı edilen bir gerçek var o da bu devrilme probleminin 4x2 modellerde görüldüğü. özellikle 1999-2002 arasında üretilen 2 kapılı ve 4x2 explorer'lar riskli seriler olarak geçmekte.
http://www.consumeraffairs.com/news04/nhtsa_rollover_tests.html bu sitede otomobiller dahip bir çok aracın yol tutuşu testlerinin yapıldığı ve bu devrilme sorunun binek araçlarda dahi olduğu belirtiliyor. Ayrıca testte 4x2 exploerer 2 tekerlerk üzerine yatma eğilimi göstermesine rağmen 4x4 modelinde böyle bir sorun görülmüyor.
Bu konuyla ilgili yanlı yayım yapan sitelerde Explorer'ların tavanlarının yeterince sağlam olmadığı yazlıyor. Aynı yazıda ABD ulusal otoyol güvenliği ajansının tavan sağlamlığı konusunda belirlediği kriterler de var. Bu kritere göre tavanın araç ağırlığının 1,5 katına kadar dayanacak sağlamlıkta olması gerekiyor. Ford testlerden 1.875 katsayısıyla geçse de sonradan yapılan iki ayrı testlerde 1.63 ile 1.72 arasında değerler elde edilmiş. Sonuça standartları karşıladığı açıkça ortada ama yazıyı hazırlayanlar buna da bir kulp buluyorlar “ yeterli emniyet marjı yok” ama mukayese için diğer markaların ne kadar emniyet payı var bunu belirtmiyorlar.
Firestone kendini aklamak için Ford'a çamur atıyor ve başka lastik olsaydı bile araç takla atardı , tasarım hatası var diye savunma yapıyor ancak bu iddia ispatlanamıyor. Venezüella’daki mühendisler arka süspansiyonun böyle bir durumda aracın dengesini bozduğunu iddia ediyorlar ve değiştirilmesi gerektiğini belirtiyorlarsa da Ford ABD içinde böyle bir geri çağrı gerçekleştirmiyor. Sadece Venezüella’ya (orada bu araçlarla yük taşındığı ve yollar kötü olduğu için) farklı tip amortisör gönderiyor.
Ağırlık merkezi yukarıda olan her araç lastik patlaması sonucu devrilebilir veya devrilmeyebilir; bunu aracın hızı, yolun durumu ve araçtaki yük dağılımı belirler.
Gönderdiğiniz linkteki mukayese tablosunda slalom testlerine bir bakın Explorer’ın 6 araç arasında en iyi 2. Dereceyi yaptığını göreceksiniz. Madem bu kadar dengesiz, tabutvari bir araç nasıl oluyor da bu kadar iyi değerler gösteriyor.
Araç alacaklar mutlaka bu karşılaştırmayı incelemeliler.
P38 benimde beğendiğim bir araç ancak ben ayda 4000+ km. yol yapıyorum, bu durumda aradaki yakıt maliyeti farkıyla her sene bir araç daha alırım.