Isparta Aksu'dan Antalya Köprüçay'a (19 - 29 Mayıs 2010)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AlperGunay Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,545

AlperGunay

Ana Kamp
Yer
Antalya
Köprüçay Kanyonu başlıklı konuya eklediğim bu yazıyı, esasında kanyonculuk değil trekking olarak nitelendirmek gerektiği için buraya da eklemeyi doğru buldum.

Bir aksilik olmazsa, Mayıs'ın 19'undan sonra Köprüçay'ı doğduğu yerden (Isparta/Aksu) başlayarak, denize döküldüğü yere (Antalya) kadar takip edeceğim (156 km). Muhtemelen yalnız bir yolculuk olacak ve bu aralar eksikleri tamamlamakla ve rota üzerinde çalışmakla meşgulüm.
Rotanın Isparta Aksu ve Kasımlar bölümlerini daha önce birkaç kez gördüm, bu yüzden sağlıklı bir fikrim var bu bölgeler hakkında. Ama Kasımlar'dan sonraki kanyon kısmından itibaren bilinmeyenle dolu bir macera beni bekliyor olacak.

Malzeme listem şimdilik şöyle:

Çadır,
Uyku tulumu veya küçük bir battaniye,
Mat
şişme yastık,
Çadır feneri,
Kafa feneri,
Çöp poşetleri,
10 lt.’lik su torbası,
Çengelli iğneler,
Yedek piller,
Sivrisinek kovucu,
İğne-iplik kutusu,
Bel çantası,
Su matarası,
Yürüyüş batonu,
genel bölge haritası, ayrıntılı rota haritası, şeffaf harita kılıfı,
Pusula, km sayacı, saat (barometre, altimetre, termometre),
cep telefonu,
düdük,
Eşyaları su geçirmez hale getirmek için çok sayıda poşet,
İp ve tel,
Fotoğraf makinesi ve aksesuarları (yedek pil, yedek hafıza kartı, üçayak, kılıf),
Kitap,
ilkyardım kitabı,
Ilkyardım çantası ve çantadakilerin listesi,
Not defteri ve kalem.
Ocak,
Yakıt,
Çaydanlık ve tencere seti,
Tahta kaşık,
Kaşık, çatal, bıçak,
Çok amaçlı pense/çakı,
Yiyecek ve içecekler,
Termoslu (kapaklı) fincan,
Bulaşık süngeri,
Çakmak ve su geçirmez kibrit,
Minik şişede saç şampuanı,
Sabun,
Tuvalet kâğıdı,
Islak ve kolonyalı mendiller,
Mendil,
Tıraş bıçağı,
Deodorant,
Tırnak makası,
Diş fırçası ve macunu,
Kulak temizleme çubuğu,
Güneş kremi,
Dudak kremi,
Havlu,
Talk pudrası,
Trekking botu,
Sandalet veya su ayakkabısı
Toplam 3 çift çorap
Şorta dönüşebilen bol cepli, hızlı kurur özellikli pantolon,
Toplam 2 tişört,
Gömlek,
Sweatshirt,
yedek pantolon,
Güneş şapkası (ense korumalı)
Güneş gözlüğü,
Yedek iç çamaşırı.
Yağmurluk,
Kemer,
Alüminyum (survival) battaniye,
Mayo,
Temizlik (banyo) çantası,
Cüzdan (kimlik, ehliyet, para, kredi ve banka kartları),
Bilet,
Sırt çantasındakilerin bir listesi.

Rota hakkındaki bilgi ve deneyimlerinizden yararlanmak, malzeme, yiyecek/içecek önerilerinizi ve varsa diğer önerilerinizi duymak isterim. Teşekkürler.

Etiketler
Ynt: Isparta Aksu'dan Antalya Köprüçay'a (19 - 29 Mayıs 2010)

Başarılar Alper.

Kamplarda yiyebileceğin yemekler ile ilgili bir tablo.
[attachment=1]

Yanına bol miktarda kuru bakliyat almalısın. Makarna yanında mercimekte protein ihtiyacını karşılayacaktır.
Köylerdeb geçerken de mutlaka yumurta satın almaya özen göster.
Hoş cebinden para çıkacağını sanmıyorum ya.
:smiley:

Kamp Yemekleri.jpg

Teşekkürler Murat. Verdiğin yiyecek listesini dikkate alacağım. Selamlar...

Alper ,
Konu başlığını birazdan modfiye ediyorum.

Teşekkürler Murat, bu başlık daha açıklayıcı oldu.

Ama 19-23 Mayıs tarihlerine takıldım, yazıyı okuyanlar 4 gün sürecek bir faaliyet gibi düşüneceklerdir bu tarihleri görünce. En az 10 gün sürecek normalde.

Tekrar düzenledim.

Doğa Sporları Etkinlikler sayfasına taşıyorum.

Ynt: Isparta Aksu'dan Antalya Köprüçay'a (19 -29 Mayıs 2010)

AlperGünay kardeşime başarılar diliyorum.

Eğer seyehat anlarını ve konaklama, kamp anlarını fotoğraflayap paylaşırsan, pek çok arkadaşımız için faydalı olur diye düşünüyorum.

Son değişiklik için teşekkürler Murat.

Başarı dileklerin için teşekkür ederim Talha(Süvari). Elbette, gerçekleştirebilirsem rotayla ilgili notlarımı ve fotoğrafları paylaşacağım.

Mayıs ayında nasip olursa KOVADA ve YAZILI KANYON gezi planımız var belki karşılaşırız. :D

Yollarımız pek kesişmiyor ama iyi olurdu karşılaşsaydık. Kovada ve Yazılı Kanyon iyi seçim.

merhaba Sevgi ve saygılar.Planladığın bu yürüyüş ilgimi çekti .Öncelikle başarılar.Çok zorlu bir parkurmu? Ayrıca güvenliklimi? birde 50 yaş grubuna hitap edermi?Çok amatör biri için nasıl çok mu kondüsyon gerekir.Bilginizi rica ederim. Selamlar.

Merhaba Metin Bey, başarı dileğiniz için teşekkürler.

Yürüyüşün ilk 2-3 günlük bölümü kolay, çünkü yollar takip edilecek. Kasımlar bölgesinde kanyon başlıyor ve zorluk da bundan sonrası için geçerli. Bazı kısımlarda çok sarp kanyonlar bulunduğu için su yolunu takip etmek olanaksızlaşıyor, ancak nehir botu ile geçilebilir bu kısımlar. Bu tür yerlerde yamaçlardan yürümek tek seçenek haline geliyor ama oralarda da sık çam/dikenli çalılardan oluşan bir bitki örtüsü var ve çoğu yerde yol, patika, vb. bir şey yok.

Google Earth'den dikkatli bir şekilde rota çıkarıyorum ama buradan elde edliecek harita yüzde yüz güvenilir bir rehber olmaktan çok arazi yapısı hakkında fikir verecek bir harita niteliği taşıyor. Yüzey yapısı GE'de görülenden çok farklı çıkabilir, sürprizlere her zaman hazırlıklı olmak gerekir.

Bu geçiş daha önce kaç kez yapılmış bilmiyorum, yalnızca 1988 yılında TRT ekibinin bu suyun belgeselini çekme amacıyla bu yolu yürüdüğünü öğrenebildim. Bunun dışında herhangi bir bilgi kırıntısına ulaşmak dahi neredeyse olanaksız. Bu yolu tamamlayabilirsem bu sitede yayınlayacağım fotoğraf ve notlar, ileride bu geçişi yapmak isteyenler için yararlı olacaktır.

Riskli olup olmadığını sormuşsunuz. Öncelikle her ihtimal düşünülerek planlanması gerekir. Bana kalırsa en büyük tehlike akarsu. Sık sık sudan karşıya geçmek gerekecek ve Mayıs ayında suyun debisi yüksek olacaktır (bu bakımdan en uygun mevsim Sonbahar). Suya düşme, hassas ekipmanın ıslanıp zarar görmesi, yaralanma, suya düşüp akıntıda sürüklenme, vb. riskler var. Bunun dışında, dikenli çalılarla kaplı ve insanların neredeyse hiç dolaşmadığı yamaçlarda kene, yılan, akrep, yaban domuzu gibi canlılarla da karşılaşılabilir.

Kondüsyon konusuna gelirsek... 50 yaşında biri elbette bu rotayı yapabilir. Esas önemli olan iyi bir hazırlık ve psikolojik dayanıklılık. Fiziksel kondüsyon önemli olmakla birlikte, günler ilerledikçe psikolojik dayanıklılık daha önemli ve gerekli hale gelecek ve ben de psikolojik hazırlığı daha fazla önemsiyorum. Genel olarak manzara günlerce hiç değişmeyecek. Arazi yapısı zorlu ve vahşi olacak. Suyun hiç bitmeyen güçlü uğultusu rahatsız edecektir.

10-15 gün arası değişecek bu etkinlikte, değişmeyen manzara, sık sık suda karşıdan karşıya geçmek, yolun bittiği yerlerde sürekli yamaçlara çıkıp inmek, çalılar arasında patikanın dahi olmadığı yerlerde ilerlemeye çalışmak ve tüm bunları ağır bir sırt çantasıyla yapmak... Psikolojik dayanıklılık bunun için gerekli çünkü zaman zaman çok yıpratıcı/bıktırıcı olacak bir etkinlik bu.

Bunların dışında çok kolay ve çok keyifli kısımlar da olacak. Kumsal ve suyun çok yavaş aktığı, yüzülebilir, çok kolay ve keyifli yol alınabilir kısımlar. Beşkonak civarı da çok güzel. Manzara, doğa genel olarak çok güzel zaten o bölgede. Zorluk fazla olsa da sürekli değil.

Bir bilgi daha. Yol üstünde pek çok köy olacak. Buralar yiyecek satın almak, çantadaki çöpleri boşaltmak için çok yararlı olacaktır. Genel olarak bir ila 2 günlük yürüyüş mesafesinde bu köyler.

Yürüyüş hızını, günlük (ortalama) 15 km olarak hesapladım. Kolay gibi görünse de, arazi yapısı nedeniyle çok zaman alacak ve çok yorucu olacak bazı kısımlarda bu mesafeyi kat edebilmek.

Katılmayı düşünürseniz daha ayrıntılı da konuşuruz bu konuyu.

Başka sorularınız varsa onları da memnuniyetle cevaplamaya çalışırım.

Selamlar...

Alper bey heyecan verici bir macera olacak trt deki belgeseli anımsıyor gibiyim muhakkak izlemişimdir trt 4 de gece yarısından sonra eski tüm belgeselleri tekrar yayınlıyorlar bakarsanız belki yakalarsınız yolunuz açık olsun takıpteyim

Çok teşekkür ederim Erkan Bey. TRT4'e de göz atacağım, belki dediğiniz gibi bir ihtimal tesadüf ederim o belgesele. Selamlar..

Atlas Dergisinde bu parkur hakkında bilgiler vardı Alpay.

Biraz araştırmak lazım

Atlas dergisinde bilgiye rastlamak mümkün ama yalnızca Beşkonak/Köprüçay için. Bu turistik bölüme ilişkin bilgiyi internette de bulabiliyorum. Kritik kısım Kasımlar ile Bozyaka Köyleri arasında kalıyor ve buralar hakkında yazılı bir bilgi Atlas dergisinde veya internette yok.

90'lı yıllarda bir dergi vardı Atlas gibi ve bu dergi onun en büyük rakibiydi aynı zamanda: Photo Globe. Sonra 96 ekonomik kriziyle yayın hayatı sona erdi. Bu derginin sayılarından birinde Isparta/Sarıidris Köyü ile Antalya/Manavgat arasında bir akarsu takip ediliyor, 100 km. üzerinde bu da ama aynı akarsu değil ve onu Suzuki Samurai ciple, nehir botuyla filan takip ediyorlar daha çok.

Rota ile ilgili planda bazı değişiklikler yaptım, bunu önümüzdeki günlerde buradan sizlerle paylaşacağım.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,920
Kayıtlı Üye Sayımız
166,948
Kaydolan Son Üyemiz
neyzenx

Çevrimiçi üyeler

Geri