Sayin Ferhat Bey
Bu muthis seyahat icin sizi kutluyorum ve paylasim icinde sahsim adina cok tesekkur ediyorum.
Dubai'den bu bolgedeki ulkelere ciddi arac satisi olur.Ornegin bir toyota land cruiser jip icin odenen Tahran-Dubai nakliye bedeli yaklasik 500 USD, Dubai-Askabat icin 700 Usd dir.Sizden neden boyle yuksek bir bedel istemisler anlam veremedim.
Iran,Turkmenistan ve benzeri ulkelerde benzinin cok ucuz olmasinin farkli politik sebepleri var.Iranda standart pompa fiyati yanlis bilmiyorsam 0,13-0,14 Usd/lt seviyelerinde Turkmenistan'da 0,17 Usd/lt ama devletten ton bazinda alicam derseniz Turkmenistan borsasinda mazot yada benzinin tonu 900 usd yani yaklasik 0,90 usd/lt..Bu arada mazot ve benzinin ton fiyati genelde ayni fakat d2 miydi neydi kisaltilmis ismi bizim bildigimiz ismi mazot belli donemlerde karaborsa gibi olup a80 (normal benzin) nin fiyatini bir miktar gecebiliyor.
Ayrica Turkmenistan devleti ayda 120 lt gibi bir benzini kendi vatandasina bedava veriyor.dogalgaz komedi bazi evlerde sayac dahi yok..
Ama bu tip ulkelerde vakit gibi bizim icin cok degerli fakat onlar icin son derece degersiz bisey icin ciddi paralar odeyebilirsiniz.
Ornek Askabat havalimaninda freeshop yok (bir bakkal dukkani bir halici haric) TR den arkadaslarim icin almis oldugum 2 sise export rakiyi Turkmenistandan cikarken bavulun icerisinde goren Askabat gumruk polisi kacakcilik mi yapiyorsun diyerek 100 USD mi almisti.
Bizim ulkemizin akaryakit rejimine gelince en guzel ornek verilecek ulke Tacikistan...Tacikistan'da da bizim gibi cok cok az petrol cikmasina ragmen pompa satis fiyati 1 usd yani 0,10 usd kar ile ...Hos pompa yok daha dogrusu var ama elektrik olmadigindan genelde calismiyor/calistirilmiyor.Akaryakiti varilden sut litreligi ile pet kola sisesine doldurup araca 2 lt, 2 lt koyuyorlar.
))
Saygilar
Mustafa GULER