Kırsal Motorinsiz ne yapalım..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PajeroCat Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 22,668

Etiketler
Ynt: Kırsal Motorinsiz ne yapalım..

Herkese Selam,

Bir haftadır, PO'nun yeni kırsal motorinini kullanıyorum. EuroDiesel ile arasında çok fiyat farkı yok tabi :D Ben aracın çekişi ve sarfiyatından memnunum.
Hatta, EuroDiesel yakıta göre motor performansının daha iyileştiğini düşünüyorum.

Barış

suyabatmaz' Alıntı:
Herkese Selam,

Bir haftadır, PO'nun yeni kırsal motorinini kullanıyorum. EuroDiesel ile arasında çok fiyat farkı yok tabi :D Ben aracın çekişi ve sarfiyatından memnunum.
Hatta, EuroDiesel yakıta göre motor performansının daha iyileştiğini düşünüyorum.

Barış

Demekki tespitlerimiz aynıymış, doğru adresi bulduk sanırım.

tahaozak' Alıntı:
Aracın motoru aşınmış olabilir.

Baba motor daha yeni, mümkün değil. Özellikle dağdan inerken kompresörde yapıyor bunu normal yolda giderken hiç birşey yok.

umutcelikel' Alıntı:
Tam zamanında satmışım sevgili BJ60'ımı ;D ;D ;D ;D

Neden öyle dediniz Yavuz Bey, şu andaki durumunuz nedir :smiley:

sertem41' Alıntı:
Ben Umut Beyim, Yavuz Bey kuzenim olur ;D ;D ;D ;D
BJ60 ımı sattım da ondan öyle dedim:smiley:))))
Hem 10 numara yağa çok kötü çöktüler, hem de bu kırsal motorin işi felaket olmuş....
Zaten bu yapılan eski araçlarla offroad vs işi tam dinazor işi olmaya başlamıştı, yakında vergi işini de kastırırlar tam enfes olur herkes ??? :mad:

umutcelikel' Alıntı:
Ben Umut Beyim, Yavuz Bey kuzenim olur ;D ;D ;D ;D
BJ60 ımı sattım da ondan öyle dedim:smiley:))))
Hem 10 numara yağa çok kötü çöktüler, hem de bu kırsal motorin işi felaket olmuş....
Zaten bu yapılan eski araçlarla offroad vs işi tam dinazor işi olmaya başlamıştı, yakında vergi işini de kastırırlar tam enfes olur herkes ??? :mad:

Çok çok özür dilerim Umut Bey, gerçekten ben de anlamadım neden öyle yazdığımı. Tekrar özür dilerim.

Peki aracı sattınızda yeni araç almadınız o halde. Almayıda düşünmüyorsunuz. :eek:

tahaozak' Alıntı:
Euro mazot kullanan araçların yakıt sarfiyatı artar ama performans yükselir.

Euro dizel daha ince olduğundan daha yanıcıdır performans artması doğrudur
Eğer yakıttan şikayetçi iseniz bir depoda 70 litre yakıt alıyorsanız bunun 40-50 litresini mazot gerisini 10 numaradan daha ince bir yağ ekleyebilirsiniz mazotu kalınlaştırmış olursunuz yakıt düşer ama performans da düşer

Anladığım kadarıyla şöyle bir sıkıntı var. Çok eski nesil dizel araçlarda Eurodizel hem tüketim artışına hem de performans kaybına yol açıyor, bu araçlarda Eurodizel'in motora zarar vermesi de olası.
İkinci nesil dizel araçlarda ise (pek çok elektronik sensör ve kontrollerin de kullanıldığı Dizel araçlar örneğin eski kasa L200 gibi) Eurodizel'in tüketim ve performansa olumsuz etkisi yok ancak maliyetten dolayı kullanıcıların sorunları var.
Üçüncü nesil dizel araçlar (D-ID, D4D, TDCi, CDi her neyse vs) içinse zaten değişen bir şey yok, onlar zaten en kaliteli Eurodizel'i bulup kullanmak zorunda :smiley:

Sonuç olarak;
* En eski dizel motorlara sahip arkadaşların isterlerse Eurodizel +ince yağ ile de sorunu çözebilecekleri görülmekle birlikte daha çevreci olması açısından LPG destekli sistemlere geçmesi daha uygun görünüyor. Bu araçlarda LPG'nin yüksek yanma derecesinden dolayı motorda yaratacağı yıpranma dert değil çünkü motor revizyon maliyetleri çok düşük ve uygulamaları kolay.

* Benim durumumda olan ikinci nesil dizel araçlarda (bunlar genellikle 1995-2005 arası üretilmiş Japon araçları oluyor) ince yağ kullanımının sorunlar yaratabileceği düşüncesindeyim. Hem çevre anlamında hem de motorda çıkartacağı sorunlar açısından. LPG makul bir çözüm olabilir gibi görünmekle birlikte uzun süre (en az 150.000 km) denenmesi gerektiğini düşünüyorum. Motora ve motor ömrüne etkisi kesin anlaşılmadan denemek istemem. Çünkü bu nesil araçlarda motor revizyon ve parça maliyetleri alternatif sistemleri test ederek kumar oynama riski alamayacak kadar yüksek.

Kaldı ki ben bu benzin fiyatlarından dolayı bagajımda bir LPG tankı taşımamak için dizel araç kullanan biri olarak halen LPG'ye temkinli yaklaşanlardanım. Zaten şartlar çok zorlarsa bu aracı satar bir tane 1992-1993 model Pajero TD veya LR Defender alır yoluma devam ederim.

Görüşleriniz nedir arkadaşlar?

Açıklamanız çok iyi soru işareti kalmamış zaten ama bizim araçlarımızda da mazota yağ ilave edilerek kullanılabiliyor (ben kullanma taraftarı değilim) eski tip pompa kullanılıyor olduğundan sorun yaşatmaz deniliyor, ama common rail deniliyor galiba yeni nesil mazot pompasına ,daha basınçlı olduğundan yağlı kalın mazotu püskürtemiyecek ve enjektör memelerini açacaktır daha da olmadı pompoyı bozacaktır denenmesi imkansızdır

sertem41' Alıntı:
Çok çok özür dilerim Umut Bey, gerçekten ben de anlamadım neden öyle yazdığımı. Tekrar özür dilerim.

Peki aracı sattınızda yeni araç almadınız o halde. Almayıda düşünmüyorsunuz. :eek:
;D ;D ;D ;D ;D
Almadım bu tarz birşey, şirket arabam var zaten. Offroada vakit falan da yoktu, düşününce hobi dışında bir getirisi olmadığını farkettim. Şu an zaten 73 AMC Javelin restorasyonum devam ediyor, onunla hobi zevkimi tatmin ediyorum. Offroaddan ziyade gezi insanı olduğumu farkettim zaten, gittiğim yerleri düşününce binek arabayla da %99'una gidebileceğimi farkettim. Hem ülkenin geneli bizim dinazor olduğumuzu düşünüyor, vergiler, yakıt, parkurların yasaklanması vs vs işler daha da zorlaşacak bence ilerleyen zamanlarda. Kötümserim bu konuda biraz...
Ben gezeyim tozayım foto çekeyim yiyeyim içeyim, şu an bu moddayım biraz. (Mümkün olan en ekonomik şekilde ;D)

sertem41' Alıntı:
Demekki tespitlerimiz aynıymış, doğru adresi bulduk sanırım.

Baba motor daha yeni, mümkün değil. Özellikle dağdan inerken kompresörde yapıyor bunu normal yolda giderken hiç birşey yok.

benim bildiğim mavi duman, yağ yakıyor demek oluyor abi... onu aslında göstert bilen birine derim ben

göktu' Alıntı:
benim bildiğim mavi duman, yağ yakıyor demek oluyor abi... onu aslında göstert bilen birine derim ben

Göktuğ selam;

Bunu gösterebilmem için ustayı dağa çıkarmam lazım. :D :D Ama şu duruma göre yağ yakıyor görünüyor. Benim anlamadığım bunu yüksek rakım da yapıyor aşağılarda birşey yok. ??? ???

PatrolCat' Alıntı:
Herbirimizin de bahsettiği gibi kırsal motorinin çevremize vermiş olduğu zarar gerçekten fazla ancak
sağlıklı bir motor ve yolda bırakmayacak veya uğraştırmayacak araçta hepimizin isteğidir tabiki..
Ben de birçok boş zamanımı Cenk bey gibi sanayide geçiriyorum..Teknik bilgi sahibi olmadığım konuları zevkle dinliyorum..
Gözlemliyorum ve bazı konularda çok ama çok fazla bilgi ediniyorum öğrenmenin yaşı yoktur hesabı..
Benim ricam bu konuyu teknik olarak ele almak.Yani kırsal motorin yerine Euro diesel kullandığımızda ne gibi artı ve eksi sonuçlar çıkar..
Kırsal motorinin karışımı ne kadar yağ, ne kadar alkoldür..
Kalın olan kırsal motorini yakmaya alışık ve bu yakıtı yakmak için tasarlanmış olan bir motor daha ince bir yakıt ile karşılaştığında,
enjektörler, püskürtme aksamı, yanma odası ve bunlarla beraber aracın çekişinde, yakıt sarfiyatında ne gibi değişimler(Olumlu-olumsuz)
gözlenir veya gözlemlenmese bile teknik olarak motora olan etkisi nedir..!!
Tabiki Serhat beyin önerdiği LPG ye geçişte bir çözüm olabilir ancak gene yukarıda saydığım teknik sorular kafamı kurcalayacak benim..

Ben bazı teknik bilgiler rica ediyorum arkadaşlar...
Cihat (CİNCİN) Beyin bahsetmiş olduğu gibi eski nesil dizel araçlarda (örneğin benim aracım, 86 model 3300 CC Düz Patrol)
Eurodizel kullanımı hem tüketim artışına hem de performans kaybına yol açabili ve aynı
zamanda bu araçlarda Eurodizel'in motora zarar vermesi de olası düşüncesinden yola çıkarak 70 litrelik mazot tankıma ne kadar mazot
ve ne kadar 10 numaradan daha ince yağ koymalıyım..
Ve aynı zamanda ülkemizin çeşitli bölgelerinde yüzlerce çeşidi var 10 numara yağın..

Sorum ve bu başliğı açmamın sebebi ;
1 - Aracıma kırsal motorin bulamıyorum ve ne kadar euro dizel , ne kadar 10 numara yağ?

2 - Bazı arkadaşlarımız 10 numara yağdan daha ince bir yağ ile euro dizeli karştırmanın uygun olduğunu söylemişler..
Daha ince bir yağ dediğiniz yağ kaç numara ve bu yağın markası ve 20 litrelik teneke fiyatı nedir?

3 - LPG düşünmüyorum ve eski tip turbo olmayan 6 silindirli 3300 CC ye yakın bir motora sahip olan arkadaşların
buldukları çözümü merak ediyorum..
(Örnek :1986 Nissan Patrol SWB - 6 silindir 3300 cc - 70 litre mazot tankı için 50 litre Euro dizel-20 litre 10 numara yağ gibi)

4 - Teknik olarak kırsal motorin kalın, euro dizel ince..Bu açıklamanın teknik olarak ne ifade ettiğini bilen var mı arkadaşlar..?
(Örneğin, kükürt oranları,püskürtme basıncı ayarı, yanıcı madde oranları, enjektörler bar ayarı gibi)

Sevgilerimle...

güzelbir konu kırsal motorinsiz ne yapalım.?
başta belirteyim biz petrol ofisi bayisiyiz burda amacım reklam yapmak veyaa herhangi bir tartışma yaratmak deildir....
biz daha önce euro dizel ve kırsal motorin arasındaki farkı turbolu olan ford cargo 2520 kamyonumuzda denemiştik aynı km aynı yol ve şartlar sıtandart tankerimiz boş dolu çalışır tek şöför gider gelir toplam yol 1038 km kırsal motorin ortalaması 280-285 lt euro dizel 265 -270lt araç euro dizelde daha seri vites büyütmelerde kendini daha iyi topluyo ses azalıyor kara duman azalıyo... bizim euro dizelle kırsal arasında gördüğümüz fark yakıtın düşmesi ve daha seri bir motor performansı idi.....

gelelim transporter 2.5 tdi aracımıza 60bin km kırsal kullanılmış ikinci el olarak aldık motor üst kapağı kurum yapmıştı siboplar deişti üst kapak temizlenip rektefe oldu euro dizel kullanarak 155 bine kadar bindik ne kurum ne başka bişey...... görmedik.....

şimdi şuan mercedes axor3228 marka tankerimize 1sefer euro 1 sefer prodizelplus 5 sefer kırsal motorin koyduk aradaki fark kırsal motorin ortalama 1038 km yola 280 lt euro dizel 299lt prodizelplus dizelde ise normal kullanmadık aracı süratli gidip geldik çekiş çok güzel motor rahat çalışıyor 1038 km yola 285 lt yaktı....
şimdi burdakki taksici arkadaşların izlenimi doblo marka taksilerin yeni prodizelplus kullandıktan sonra yakıt filitreleri deişmek zorunda kaldı yağlı geldi dediler ;) zaten olayın aslı şuan satılan euro dizelden hiçbir farkı yok tek farkı yağlı olması bu yağı siz deil petrol ofisi katıyo yasal standartdında haliyle daha ince olan euro dizele göre akışkanlığı daha az oluyo bu sebeple enjektörlerden geçen yakıt miktarı azalıyo yakıtın yağlı olması anlık yanmasını daha uzun süreli hale getiriyor buda 100lt 4 lt gibi bir yakıt tasarrufu sağlamakta...

şimdi kendi görüşüm şu
benim kanaatim bir aracın deposuna yaz günü yağ koyarsanız o araç sıcak havanın etkisiyle incelen yağı gayet güzel yakar pompalı sistem araçlarda zararı yoktur ilerleyen dönemlerde enjektör tıkar ama kış günü otobüsüne kamyonuna yağ koymuş sonra arabası yolda kalıp dizel arabaya benzin götürenide gördük euro dizel götürenide....
ben petrol ofisinin bu yeni yakıtını tavsiye ediyorum ama eski dizel araçlara commonrailler için uygun deil...

ve arkadaşlar yağ diye aldığınız maddenin içinde neler var nerden gelir nereye gider iyi düşünün deveyi yardan atan bir tutam ot demişler boşa dememişler herkese saygılar ;)

PatrolCat' Alıntı:
Ben bazı teknik bilgiler rica ediyorum arkadaşlar...
Cihat (CİNCİN) Beyin bahsetmiş olduğu gibi eski nesil dizel araçlarda (örneğin benim aracım, 86 model 3300 CC Düz Patrol)
Eurodizel kullanımı hem tüketim artışına hem de performans kaybına yol açabili ve aynı
zamanda bu araçlarda Eurodizel'in motora zarar vermesi de olası düşüncesinden yola çıkarak 70 litrelik mazot tankıma ne kadar mazot
ve ne kadar 10 numaradan daha ince yağ koymalıyım..
Ve aynı zamanda ülkemizin çeşitli bölgelerinde yüzlerce çeşidi var 10 numara yağın..

Sorum ve bu başliğı açmamın sebebi ;
1 - Aracıma kırsal motorin bulamıyorum ve ne kadar euro dizel , ne kadar 10 numara yağ?

2 - Bazı arkadaşlarımız 10 numara yağdan daha ince bir yağ ile euro dizeli karştırmanın uygun olduğunu söylemişler..
Daha ince bir yağ dediğiniz yağ kaç numara ve bu yağın markası ve 20 litrelik teneke fiyatı nedir?

3 - LPG düşünmüyorum ve eski tip turbo olmayan 6 silindirli 3300 CC ye yakın bir motora sahip olan arkadaşların
buldukları çözümü merak ediyorum..
(Örnek :1986 Nissan Patrol SWB - 6 silindir 3300 cc - 70 litre mazot tankı için 50 litre Euro dizel-20 litre 10 numara yağ gibi)

4 - Teknik olarak kırsal motorin kalın, euro dizel ince..Bu açıklamanın teknik olarak ne ifade ettiğini bilen var mı arkadaşlar..?
(Örneğin, kükürt oranları,püskürtme basıncı ayarı, yanıcı madde oranları, enjektörler bar ayarı gibi)

Sevgilerimle...

Benim bahsettiğim yağı kamyoncu ve minübüsçü arkadaşlar kullanıyorlar numara olarak bilmiyorum fakat mazot ilavesiz sırf onu kullanıyorlar 16 litrelik bir tenekesi 35-45 lira arasında değişiyor hem daha ucuz hem daha fazla km yapıyorsunuz ama aracınıza zarar verir mi yada nezaman verir bilemiyorum bana göre risk

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,954
Kayıtlı Üye Sayımız
166,955
Kaydolan Son Üyemiz
meh

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR