Nivanın sudan geçiş yüksekliği nedir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Edirne Dağcısı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,142

Edirne Dağcısı

Niva gölgesi yeter
Yer
Edirne
arkadaşlar merhaba.niva ile en çok kaç cm sudan geçilir?geçenler sorun yaşamışlarmı?motora ilave yapılmadan ne kadar sudan geçilir?Benim ilk su geçişim 2-3 yıl önce oldu.hatırlarsanız Edirnede o zamanlarda nehirlerde su taşkınlıkları olmuştu.zorunlu olarak 10-15metre kadar az akıntılı suda ön kaputun yarısına kadar üstüne çıkmıştı su yaklaşık 10-15km hızla gittiğimi hatırlıyorum,sağ sahlim geçmiştim.hem arazi ve orta difransiyeli kilitlemiştim kaymaya filan karşı,birde su direnci var tabi.sonra indiğimde baktım bende inanamamıştım kapı kollarına kadar köpükler gelmişti.ilk teçrübem budur.

Görünt033.jpg

Görünt033.jpg

Etiketler
Ynt: Nivanın sudan geçiş yüksekliği nedir?

Buraya bakabilirsiniz.
http://nivatr.com/nivaForum/index.php?topic=1775.0

Kısaca 50 cm. derinlik... genelde arazi arçları için standart bir değer... Unimog gibiler hariç...

Lakin suyun dibi çamur mu? batak mı? sert zemin mi?

Akarsu mu, durgun su mu?

Bunlar çok önemli ayrıntılar...

1,5 yıldır Niva kullanıyorum. Geriye dönüp baktığımda kaldığım-battığım yerler hep ya suyun içi yada su birikmiş tarla-taşra yollarıydı... yani işin içinde hep su vardı...

Yeri geldi Çoruh Nehrinden ön cama su vuracak kadar yerlerden hızlıca-sorunsuz geçtim, yeri geldi arazide onun yarısı kadar su olmayan yerde kaldım...

Kısaca su dedi mi kesinlikle ihtiyatlı olmak lazım derim...

NivaTr.com'da çok fazla ayrıntı ve fotoğraf var...

bu bir cok duruma göre değişim göstermektedir gececeğiniz yer 2-3 mt lik bir yermi uzun mesafe li birakarsu yatağımı, bir cok koşulda herzaman süprizlere hazır olunması gerekir
araç disbürübütör ve hava filtresi su almadığı sürece ilerleyebilirsiniz tabiki bu elektirik fanlı olanlar için gecerlidir motordan tahrik alan pervane var ise suyu aracın motorunun her yanına atacağı icin düşük seviyede ki suda bile bu parcaların ıslanması icten bile değildir keza fanı dahi kırabilirsiniz elektirikli olan fanlarda ise radyatördeki su belli bir sıcaklığa gelmeden fanı acmayacağı için belirli derinlikte sulardan gecebilirsiniz yada fana iceriden alarmlı bir düğme koyarak elektirğini keserek bu durumuda bertaraf edilebilir uzun süre bu şekilde ilerlememek kaydı ile

tabii 2-3 metrelik bir birikintiden gecilecek ise arac hemen hemen kaput seviyesine yakın bir derinlikten gecilebilir tabiiki hız kesmeden bir anda gecmek kaydı ile durursanız aracın calışmayacağını kesindir o derinlikte
eğer 40- 50 cm suda ilerleniyor ise araç belirli bir hızda aracın önünde oluşan puruva dalgasını yan camdan takip ederek ilerleyebilirsiniz buda takriben 5 km az 10 km fazla olmayacak bicimde
kaldıki disbirübütöre kimi zaman 1 damla su bile kacması durumunda bile motorunuz düzenli calışmayacak bujilerden 1 veya 2 tanesi işlevini yitirebilecektir
süratle gecilen 15-20 cm suda bile başımıza gelebilir benim başıma gelmişti bu durumda disbirübütör işaretlenip avans ayarı bozulmadan ve bujilerin sırası hatırlanarak sökülmeli ve içinde gazete kağıdı yakılarak kurutulmalıdır
koşullar uygun olduğu taktirde bir yerde görmüştüm niva gövdede önden arkaya doğru olan cizgi derinliğindeki sudan ilerleye biliyormuş

Benzinli arac suya girecekse motorun butun atesleme sisitemine wd 40 sIkIn. Motorunuz emme manifoltundan su almadigi surece calisacaktir.
Wd 40 kullandiktan sonra motoru hortumla yikayin farki goreceksiniz.

vosdost' Alıntı:
Benzinli arac suya girecekse motorun butun atesleme sisitemine wd 40 sIkIn. Motorunuz emme manifoltundan su almadigi surece calisacaktir.
Wd 40 kullandiktan sonra motoru hortumla yikayin farki goreceksiniz.

Bunu denedim çok işe yarıyor...

wd 40 sprey içinde satılan cok ince bir yağdır makine yağının kullanıldığı her alanda kullanılabilir, pas çözücü özelliği vardır ulaşılması zor yerleri yağmak wd 40 sayesinde daha kolaydır örneğin her türlü kilitlerin iç kısımları ve ulaşılması dar yerlerde makine yağından cok daha rahat kullanılır
Araçlarda ise disbiribütör kapağının dışına ve buji kablolarının buji ve disbiribütör bağlantı noktalarına ve elektirik kablolarının su alabilecek yerlerine sıkıldığında belirli bir zaman aralığında suyun temasını engeleller yada minumuma düşürür bu da benzinli araçlarda aracın su içinde iken yada su geçişinde motorun stop etmesini engeller
Çünki disbürübütör 1 damla sudan dahi etkinenerek bujilerden 1veya daha fazlasını etkileyerek motorun düzensiz calışmasını yada tamamen stop etmesini sağlar, bu gibi bir durum olduğunda ise kapağı buji kablolarını sırasına göre işaretleyerek söküp gazete kağıdı yakarak kurutmak gerekir ve bu normal koşullarda bile zahmetlidir yağmurlu zamanda ise sıkıntılıdır araç suyun içinde ise aracın sudan cıkarılıp tüm elektirik tertibatın kurumasını beklemek ve yeniden calışmasını sağlamak uzun zaman alabilir.
Eğer araçla sürekli suya girilecekse aracın elektirik aksamına su izalasyonu yapılmalıdır sadece anlık bir gölet dere geçişi yapılacaksa wd 40 işinizi görebilir ama garantisi yoktur

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,965
Kaydolan Son Üyemiz
adilomim

SON KONULAR