Türk Kadın Dağcı Küresel Isınmaya Karşı Tırmanacak

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan suzan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,377

suzan

Ana Kamp
Yer
istanbul
Türk kadın dağcı küresel ısınmaya karşı tırmanacak

Küresel ısınma ve çevre sorunlarına dikkati çekmek amacıyla 7 kıtada 7 tırmanış gerçekleştirecek olan dağcı Özlem Açıkyürek, projenin ilk ayağı olan Kilimanjaro tırmanışı için yarın İstanbul'dan yola çıkacak.

n146.jpg

Tırmanışlarına ilişkin bilgi veren Özlem Açıkyürek, 9 yaşından beri sporla, uzun zamandan beri de dağcılıkla ilgilendiğini belirterek, Türkiye'de ve dünyada çeşitli tırmanışlar gerçekleştirdiğini söyledi.

Doğa sporu tutkunlarının çevre duyarlılığına işaret eden Açıkyürek, yerküreyi tehdit eden küresel ısınmanın günümüzün en önemli çevre sorunu olduğunu ve bu konuda herkesin bireysel veya kitlesel boyutta tepkisini dile getirmesi gerektiğini ifade etti. Açıkyürek, kendisinin de arkadaşlarıyla birlikte küresel ısınma ve çevre konusuna dikkati çekmek için bir proje hazırladıklarını anlattı.

Her kıtada belli çevre sorunları yaşandığını dile getiren Açıkyürek, ”Hazırlığını yaptığımız '7 Kıta 7 Sorun' projesi kapsamında, her kıtada bir tırmanış gerçekleştireceğim. Amacım, her kıtada yaptığım tırmanışla o kıtanın en önemli çevre sorununa dikkati çekmektir” dedi.

Özlem Açıkyürek, projenin ilk tırmanışını Afrika'da gerçekleştireceğini kaydederek, Kilimanjaro'ya tırmanmak üzere yarın Atatürk Havalimanı'ndan Nairobi'ye hareket edeceğini bildirdi.

KİLİMANJARO'NUN BUZULLARI ERİYOR

Tırmanış sırasında bölgenin çevre sorunlarına ilişkin bilgiler de toplayarak bunları paylaşacağını belirten Açıkyürek, “Bilim adamları, Kilimanjaro buzullarının küresel ısınma nedeniyle 1912 yılından bu yana yüzde 80 azaldığını ve 2020 yılına kadar bu buzulların tarihe karışacağını söylüyor. Buradaki tırmanışımla, Kilimanjaro'nun verdiği tehlike sinyallerini bir kez daha dünyaya iletmek istiyorum” diye konuştu.

Özlem Açıkyürek, Türkiye'de dağcılık sporunun yeterince desteklenmediğini ve bu nedenle gelişmediğini savunarak, kadın dağcıların sayısının da az olduğunu, kendisinin bu tırmanışıyla dağcılığa ve doğaya olan ilgiyi de artırmayı hedeflediğini söyledi.

İLK OLMAYI HEDEFLİYOR

7 tırmanışını tamamlaması halinde bir ilke de imza atacağını anlatan Özlem Açıkyürek, “Türkiye'de 7 kıtada 7 tırmanışı tamamlayan sadece Nasuh Mahruki var. Ben de bunu gerçekleştiren ilk Türk kadın dağcı olacağım. Projeyi başarıyla tamamlayarak hedefime ulaşabileceğime inanıyorum” dedi.

Açıkyürek, ilk tırmanışının diğerlerine göre daha kolay bir rotada olacağını belirterek, kısa bir süre önce menüsküs ameliyatı geçirdiğini ve bu nedenle zorlanabileceğini, ancak bunun kendisine büyük sorun çıkarmayacağını söyledi.
Projeyi “Intercity Rent A Car” adlı firmanın desteğiyle sürdürdüklerini kaydeden Özlem Açıkyürek, ilk tırmanışının ardından 15 Ocak 2007'de İstanbul'a döneceğini sözlerine ekledi.

Etiketler

Ynt: Türk Kadın Dağcı Küresel Isınmaya Karşı Tırmanacak

Özlem hanımı takdir ediyorum. İnşallah faaliyetini tamamlarda amacına ulaşır.
Bir yandanda şunu demeden de edemiyorum kendi kendime:
Herşey alenen ortada. Dünya tersine döndü nerdeyse milletin aklı nerlerde bilmem??
Ya illa bişeylerin farkıdalığını ortaya çıkarmak için birileri eylem yapmak zorunda mı?
Dünya kurudu gitti gidiyor. Bilim adamları bas bas bağırıyor.
Valla ne desem bilmiyorum.

Klimanjaro programı ile ilgili son gelişmeler

6 Ocak Cumartesi, Saat 19.30 : Arusha'ya geldik. Herşey yolunda yemeğe gidiyoruz. Bu gece moteldeyiz.

7 Ocak Pazar, Saat 08.57 : Klimanjaro çıkışına başladık.

7 Ocak Pazar, Saat 18.51 : 1. Kampa geldik. 3000 mt. Herşey yolunda.

8 Ocak Pazartesi, Saat 15.23 : 3800 mt. 2. Kamptayız. Buraya kadar çok rahat geldik.

9 Ocak Salı, Saat 13.16 : 3. Kampa yaklaştık. Kar ile karşılaşıyoruz, biraz başım ağrıyor.

9 Ocak Salı, Saat 19.45 : Baş ağrım geçti. 3.Kamptayız, yarın 4. Kampa çıkıyoruz. Sorun yok.

10 Ocak Çarşamba, Saat 19.12 : 4. Kamptayız. Yemek yedim, yatıyorum şimdi. Gece 1 de zirve tırmanışı başlıyor. Sağlığım ve formum çok iyi.

11 Ocak Perşembe, Saat 18.21 : Birinci kıta tamam. Zirve yaptım bugün. 4. Kampta dinleniyorum. İnişte ameliyat olan dizim çok acı verdi, iniş çok zor oldu benim için. Herşeye rağmen yüksek irtifa çok farklı bir şey, çok sevdim.

12 Ocak Cuma, Saat 20.00 : Aşağıdayız. Motele dönüyorum. İyiyim.

http://ozlemacikyurek.sitemynet.com/ozlemacikyurek2007/id8.htm

Uzun zamandır sonucunu merakla beklediğim bu tırmanış hakkında Özlem hanımın kendi sitesinden ancak bu yazıyı okuyabildim...Birinci zirve başarıyla tamamlanmış...Dağlara sevdalı biri olarak şahsım adına kendisini tebrik ediyorum...Umarım sorunsuz bir şekilde diğer zirveleride bir bir fethederek ülkemize sağsalim döner...

özlem hanımı bende tebrik ediyorum.
sağ salim kazasız belasız tamamlar inşaallah projesini.

Özlem Açıkyürek, 2007 yılı içinde Kilimanjaro, Elbrus ve Mont Blanc'ı tamamladı. Şimdi, 2008 yılı içinde tamamlanacak olan Vinson (Antarktika) ve Aconcagua (Güney Amerika) tırmanışları için hazırlıklarına devam ediyor. Tüm tırmanışların sorunsuz tamamlanmasını umuyor, kendisine başarılar diliyoruz...

Bu arada projenin web sitesi çok yakında yayında olacak ;)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,091
Kayıtlı Üye Sayımız
166,829
Kaydolan Son Üyemiz
Lukes

SON KONULAR

Geri