Ürküten İddia: GPS Sistemi Çökmek Üzere

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 25
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,162

SEVAL

www.sevalduban.com
Mesajlar
3,866
Tepkime Puanı
39
Web
www.sevalduban.com
İleri teknoloji yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak teknolojiye bu denli bağımlılık kimi zaman riskleri de beraberinde getiriyor.

İngiltere’nin saygın gazetelerinden The Guardian’da yayınlanan bir yazı böyle bir uyarıyı içeriyor. Bobbie Johnson imzalı yazıda GPS uydu ağının 2010 yılından itibaren “bozulabileceği” iddia ediliyor.



Kısa adı GPS olan Global Positioning System ya da Türkçe adıyla Yerküre Uydu Konumlama Sistemi bugüne dek önce askeri amaçlarla kullanıldı. Ardından deniz, sonra hava ulaşım araçlarında “seyir yardımcısı” olarak devreye girdi. Birden fazla uydudan alınan sinyallerle bulunulan konumu belirleyen bu sistem giderek “küçüldü” ve taşınabilir el cihazlarına “sığdırıldı”. Son olarak i-Phone başta pek çok cep telefonları da kullanıcılarına CPS hizmeti sunmaya başladı.

Böylece haritalar, planlar, krokiler önemini yitirdi ve GPS sistem hemen herkesin “vazgeçemediği” bir unsur olarak hayatımızdaki yerini aldı.

[attachment=1]

BİR YILA KALMADAN SİSTEM ÇÖKECEK

Ne var ki, geçtiğimiz günler içinde İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Guardian’da yayınlanan bir yazıda GPS sisteminin “çökmek üzere” olduğu iddia edildi. Yazıyı kaleme alan Bobbie Johnson’ın ABD Hükümet Görevlileri tarafından hazırlanan bir rapora dayandırdığı makalesinde, “GPS sisteminde gelecek yıl gibi yakın bir zamanda bozulmalar meydana gelebileceğini ve milyonlarca kişiye hatalı talimatlar gönderebileceğini” öne sürdü.

SORUNU ABD HAVA KUVVETLERİ SAPTADI

The Guardian’daki yazıda, 1990'ların başından bu yana GPS ağını oluşturan uyduların ABD Hava Kuvvetleri tarafından denetlendiği ve hazırlanan raporda, “Yanış yönetim ve yatırım eksikliği bazı önemli GPS uydularının bir yıla kalmadan “bozulabileceği” uyarısında bulunulduğu belirtildi.

Hatta bu rapor "Hava Kuvvelerinin şu andaki GPS hizmetini kesintiye uğramadan devam ettirecek şekilde yeni uydular tedarik edebileceği kesin değil. Eğer edilemezse bazı askeri operasyonlar ve sivil kullanıcılar durumdan kötü şekilde etkilenebilirler" şeklindeki bir üst yazıyla Kongre’ye de sunuldu.

KONGRE’YE SUNULAN RAPOR ÜRKÜTTÜ

Raporda, 20 yıllık geçmişe sahip sistemi güncel tutmak için şu anda 2 milyar dolar harcandığı, ancak Mali Sorumluluk Ofisi’nden kaynaklanan gecikmelerin ve aşırı harcamanın bütün sistemi tehlikeye attığı belirtildi.

GPS uydularının ilk değişiminin 2007 yılının başında başlatılması gerektiği vurgulanan raporda, bunun birkaç kez ertelendiği ve 3 yıllık bir gecikme ile operasyonun önümüzdeki Kasım ayında başlatılması ve yeni uyduların yörüngeye yerleştirilmesinin beklendiğine dikkat çekildi.

Tge Guardian’daki yazıya göre, Kongre’ye sunulan rapordaki bazı bölümler şöyle:

Yaşanacak olumsuzlukların sıradan kullanıcılar üzerinde etkisi önemli boyutta olabilir. Milyonlarca uydu navigasyon kullanıcısı kötü yönlendirmenin veya başarısız hizmetlerin potansiyel kurbanı olabilir.

Sistemin çökmesi veya hatalı bilgi göndermesi askeri amaçlı harita çıkarma, keşif ve düşman hedeflerini izlemede de olumzus yan etkiler yaratacak.

İ-phone ve GPS'i olan diğer telefonlardaki uygulamalar tam popüler olmaya başlamışken cep telefonlarındaki yer bildirme uygulamalarını da etkileyecek.

Bu arada Yahoo'nun geliştirdiği Fire Eagle sisteminin (kullanıcıların cep telefonlarından konum verilerini paylaştıkları sistem) lideri Tom Coates, bir açıklama yaptı ve Amerikan görevlilerinin sistemin tamamen çökmesine izin vereceklerinden şüphe duyduğunu çünkü birçok insan ve şirket için bu hizmetin hayati önem taşıdığını söyledi.


GALILEO’NUN İŞİNE YARAYACAK

Bobbie Johnson, gazetedeki yazısında “GPS'in çökmesi diğer ülkelerin de işine yarayacaktır. Örneğin Amerika'nın uydu navigasyon sistemine rakip olmayı deneyen ve önümüzdeki yıl devreye girmesi planlanan Avrupa yatırımlı Galileo'ya kapı açabilir” dedi.

Rusya, Hindistan ve Çin şu sıralarda kendi uydu navigasyon teknolojilerini geliştiriyor ve ağlarını kuruyorlar.



Kaynak: The Guardian
GPS system 'close to breakdown'

GPS 01
 

Etiketler
Ynt: Ürküten İddia: GPS Sistemi Çökmek Üzere

Ben de bir yerde başka bir konu okumuştum. 2012 ya da 2013 yıllarında güneşte büyük bir patlama meydana gelme ve bütün uyduların zarar görme ihtimalinin olduğu söyleniyordu.
 

Ynt: Ürküten İddia: GPS Sistemi Çökmek Üzere

Tamamen ticari olduğunu düşünüyorum,şu an Amerika beklemede bence. Rusya,Hindistanı ve Çini takibe alır,yapar yapacağını..Yaşlı uydularla bu kadar dayanıyorlarmış falan..Dünyayı bilmem ama Türkiyede 200 bin araçta GPS bulunuyor,önümüzdeki 3 yıl içinde 400 bin araca takılması beklenildiğini düşünürseniz, birşeyin vazgeçilmez olması üzerine yapılan çalışmalar,belki yapılan zarar verme çalışması,yenisini hazırlama masrafı Dünyanın açlık sorununu çözecek bir bütçedir de bizim haberimiz yoktur :'( Gerçi Ay'a o kadar uydu yollanılmış ki asıl ordaki çevre kirliliğini düşünün,galiba dünyanın sonunu getiriyorlar..
 

Ynt: Ürküten İddia: GPS Sistemi Çökmek Üzere

Bunlar hep gazetecilerin komplo teorileri. O kadar uydunun hepsi mi bir anda bozulacak. Herbirinin yedeği var adeta. Kıtalar üzerinde bile farklı. Eğer böyle birşey olursa uydusu olanlar düşünsün. Bizim bir uydumuz bile yok. Yine kârdayız milletçe. ;)
 







Ynt: Ürküten İddia: GPS Sistemi Çökmek Üzere

Arkadaşlar ticari bir balon bence avrupanın GALILEO’sunu öne çıkartmak için. Amerikaya ait 27 uydu var. bunun 24 tanesi faal 3 tanesi yedek pozisyonunda. hala hazırda 8-9 tane fırlatılmayı bekleyen yeni teknoloji uydu. adamların muazzam yatırımları var bu konuda.

resmen komplo teorisi bu.

biz türküz bize bişi olmaz ;D ;D ;D
 




Ynt: Ürküten İddia: GPS Sistemi Çökmek Üzere

Benim bildiğim kadarıylada yeni uydularda gönderilen sinyaller şifre oluşuydu ve yanlızca amerikan askeri birliklerinin çöze bildiği bir sistem olucaktı yeni uydulardaki sinyaller tabi farklı teorilerde mevcut altından ne çıkar bilinmez
 

Ynt: Ürküten İddia: GPS Sistemi Çökmek Üzere


Uydu Hataları Zamanlama GPS için kritik bir faktör olduğu için GPS uyduları atom saatleri ile donatılmışlardır. Ancak atom saatleri de mükemmel değildir. Zamanlamada oluşan çok ufak hatalar, mesafe ölçümünde küçümsenmeyecek yanılgılara yol açar. Uyduların uzaydaki pozisyonları ise hesaplamanın başlangıç noktasıdır. GPS uyduları yüksek yörüngelere yerleştirilmişlerdir ve dünyanın üst atmosferinin bozucu etkilerinden etkilenmezler. Buna karşın tahmin edilen yörüngelerinde ufak kaymalar yapabilirler. Bu da pozisyon hatalarına yok açar.

Atmosfer GPS uyduları zamanlama bilgilerini radyo sinyalleri olarak gönderirler ve bu da ayrı bir hata kaynağıdır. Çünkü dünya atmosferinde, radyo sinyalleri her zaman tahmin edildiği gibi hareket etmezler.

Radyo sinyallerinin atmosfer içinde ışık hızında hareket ettiği ve bu hızın sabit olduğu kabul edilse de, ışık hızı sadece vakum ortamında sabittir. Radyo sinyalleri, içinde bulundukları ortama göre yavaşlama gösterirler.

GPS sinyalleri İyonosfer’de yüklü parçacıklar ve Trotosferde su buharı tarafından geciktirilir. Tüm hesaplamalarda ışık hızı sabit kabul edildiğinden bu gecikmeler uydunun uzaklığını ölçmede hatalara yol açar.

İyi alıcılar atmosfer içindeki bu tipik yolculukta doğacak hataları düzeltmek için bir düzeltme faktörü kullanırlar. Ancak atmosfer farklı yerlerde ve zamanlarda değişiklik göstereceği için teorik bir hata modeli oluşturulamaz.

Değişken Rota Hatası Sonunda dünya yüzeyine ulaşan GPS sinyalleri GPS alıcısına ulaşmadan önce katı cisimler tarafından yansıtılır veya engellenir. Bu hata formuna “Değişken Rota” (Multipath) hatası denir. İlk olarak antene gelen sinyal direkt gelirse daha hızlı ulaşır, sonradan yansıyarak gelen sinyal diğerinden daha geç ulaşır ve bu sinyaller birbirleriyle karışarak gürültülü sonuç yaratırlar.

Alıcı Hatası Yerdeki alıcılar da mükemmel değildir. Kendi saatlerinde oluşan kaymaların yanı sıra iç gürültülerden dolayı da hata yaparlar.

Seçici Kullanılabilirlik (Selective Availability) Yukarıda anlatılan doğal hatalardan daha kötüsü, ABD Savunma Bölümü tarafından yapılan "Kasti Hatalardır". Bu "Seçici Kullanılabilirlik" politikasının altında yatan amaç ise, karşı güçlerin GPS sisteminin ABD ve yandaşlarına karşı kötü niyetli kullanımını önlemektir. ABD Savunma Bölümü tarafından GPS uydu saatlerinde ve uyduların yörüngelerinde bazı küçük sapmalar yaratılır. Bu etkiler, sistemin sivil kullanımdaki hassasiyetini önemli ölçüde azaltır.

Eğer sabit bir GPS alıcısını hareketinin konum grafiğini, Seçici Kullanılabilirlik devrede iken çizmek istersek, pozisyonumuzun 100 m çapındaki bir daire içinde dolaştığını görürüz. Askeri alıcılarda bulunan kod çözücü anahtarlar, hangi hataların devrede olduğunu ve ne kadar olduğunu söyler; böylece hatalar giderilebilir. Bu yüzden askeri GPS alıcıları, çok daha hassas ölçüm kabiliyetine sahiptir.

Hata Kaynaklarının Gözden Geçirilmesi: 3. Hassasiyeti Artırma Yöntemi - DGPS 3.1. DGPS Nedir? Eğer dünya bir laboratuar olsaydı, mükemmel laboratuar koşullarında GPS sistemi hatasız çalışırdı.

GPS tasarımcıları, bu sistemi potansiyel birçok problemden koruyarak büyük bir iş yapmışlardır. Ancak küçük hatalar birleşerek daha büyük hatalara neden olur. Hassasiyeti arttırmanın en yaygın yöntemi olan “Differential GPS” bu hataların çoğunu yok edebilmektedir.
Kaynaklar B. Hofmann-Wellenhof, H. Lichtenegger, and J. Collins ”Theory and Practice of GPS” , 4. Baskı SpringerWienNewYork,1992 Hurn Jeff ”Differential GPS Explained”
 

Ynt: Ürküten İddia: GPS Sistemi Çökmek Üzere

Bende garmin 60 csx var bu aralar dikkat ediyorum çok geç uydu yakalıyo.Bu tezlerle ilgili olabilirmi acaba.
 

Ynt: Ürküten İddia: GPS Sistemi Çökmek Üzere

ufukozkan' Alıntı:
Amerika cokmus zaten Son demlerini yasiyolar Merak etmeyin dunyaya bisi olmaz Daha iyi olacagi kesin:smiley:


2015 de parçalanmasını bekliyorum ben.
Eyaletler arasında ki gelir - gider uçurumu arasında ki farklar.
Ülke nüfusunun %10'u aşan suçlu sayısı ve kaçak göçmenlerin oluşturduğu ayrı bir Amerika.
Kaöak göçmenler düşük ücretler ile çalıştıkları için sıradan Amerikalılar iş bulamıyorlar ve berbat bir kısır döngü içersinde yuvarlanıyorlar.
Bankaların ve diğer kuruluşların batması bile bu kısır döngüyü açıklıyor az da olsa.
Konu GPS idi değil mi.?
;D

Hemen yeni bir sistem oluştururlar ve elimizdeki GPS ler doğru çöpe.
Maksat Amerika batmasın.
 




Ynt: Ürküten İddia: GPS Sistemi Çökmek Üzere

Bizimde uydumuz var merak etmeyin,yolda geliyor..Eller aya biz yaya değiliz yani..Tübitak büyük bir azimle gözlem uydusunun yapımını sürdürürken,diğer yandan Milli Savunma Bakanlığı için TAI ile ''GÖKTÜRK-2'' isimli yeni bir uydunun yapımına başlamış.
''GÖKTÜRK-2'' Türkiye ve civarından aldığı görüntüleri anında Türkiye'ye indirebilecek,dünyanın herhangi bir noktasından görüntüde alabilecekmiş.İyi de 2007'de başlatılan çalışmanın sonucu ne oldu bilmem?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,507
Mesajlar
1,518,999
Kayıtlı Üye Sayımız
172,164
Kaydolan Son Üyemiz
erensipahi

SON KONULAR



Geri
Üst