Yükseltme lastik yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Bill187 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,519
Ynt: Yükseltme lastik yardım

Böyle bir yazı daha önceden bu forumunda bir yerlerinde vardı ama çok önceki sayfalardan birinde kayboldu gitti.Faydanmak isteyenler için bir yerden alıntı yapma ihtiyacı hissettim.Arama yapınca bir çok yerde çıkıyor ama burada da bulunsun ;D (tamamı profesyonel bir lastik sitesinden alıntıdır)

Tüm üreticiler için standart olan rakamsal değerlerden biride lastik ölçüleridir.Hepimiz 225/40/17 gibi ezbere değerleri biliriz ancak bunların ne anlama geldiğinin açıklamasını yapamayız.
Örnek bir değer vererek bunun üzerinden anlatımımıza geçelim.

195-55-15 :

TABAN ÖLÇÜSÜ:
Lastiğin yer ile temas ettiği yüzeydir.155-365 arası (istisnalar tabii ki vardır) rakamsal değerler ile belirtilir.Bu ölçünün birimi MM dir.Yani 195 tabanlı bir lastiğin 195mm lik bir yüzeyi zeminle sürekli temas halindedir.

YANAK:
Örnekte 55 ile belirtilen lastiğin profili hakkında bilgi veren değerdir.Bu aslen bir orandır.Taban ölçüsünün % de üzeinden oranı verilir.55 Yanak demek lastik taban ölçüsünün %55 i kadar yanağın olduğu anlamındadır.

JANT EBADI:
Lastikte kullanılabilecek olan jant ölçüsüdür,örnekteki ebatta 15'' jant için olduğu belirtilmiştir.Lastik ölçüsünde verilenden başka ölçüde jant kullanılması mümkün değildir.Bugünkü otomobil sektöründe 12''-22'' , SUV larda ise 30'' e kadar jant ölçüleri bulunmaktadır.

Etiketler

Jimny için en ideal ebat 215/75/15 ve lock right kilit olmazsa olmazlarından :smiley:

Engin bey, sizin hesap doğru. arada kabaca 1 cm fark var
arkadaşımız 5 cm yazınca hesaplamadan mümkün değil herhalde 0,5 cm
yazmak istedi diye düşündüm.

AL1820' Alıntı:
Engin bey, sizin hesap doğru. arada kabaca 1 cm fark var
arkadaşımız 5 cm yazınca hesaplamadan mümkün değil herhalde 0,5 cm
yazmak istedi diye düşündüm.

Ali bey yukarida da yazmistim 0, u yazmamisim diye. Engin arkasimada iki lastik arasinda 1 cm fark var ama fark yarim santim olur demek istemistim ama ben yanlis anlattim sanirim. Persembe gunu Engin arkadasa gorustugumuzde gorsel olarak da paylasimda bulunacagim yoksa Engin arkadasimizin hesabinda bir problem yok. Saygilar.

Çağın ben hala anlamadım tam olarak ne demek istediğini?

215/75/15 lastiğin yanağı 215x75=16,125 cm

215/80/15 lastiğin yanağı 215x80=17,2 cm

Aradaki yanak farkı 1,075 cm toplam lastikteki çap farkı 2,150 cm çıkıyor.

Senin 80 yanak 8 cm 70 yanak 7 cm hesabı ve aradaki başta yazdığın 5 cm durumuda 0.5 cm durumu da tamamen yanlış oluyor.Zaten bilinen ve kullanılan tek hesap yöntemide benim yazdığım.Senin tecrübeli bir jimnyci olduğunu düşündüğüm için kafamda aceba farklı bir hesap yöntemi mi var diye düşünüyorum.Eğer böyle farkı bir yöntem varsa bana zaten o gün gösterirsin lakin burda da paylaşmalısın mutlaka.Çünkü hesabın hiç bir yerinde ne 5 cm var ne 0.5 cm?

İki lastiğin yanak farkı 1,075 cm, çap farkı ise2,150 cm.

Lastiğin üzerindeki işaretlerden farklı bir ölçüm mü yapılıyor bilmediğimiz diye düşündüm.Eğer daha pratik bir yolu varsa mutlaka burda da paylaş Çağıncım.Konuda tecrübesi olan arkadaşlarıda başka daha kolay hesap yöntemi varsa paylaşmaya davet ediyorum.Bilgi paylaştıkça artar ;)

Engincim hesabin tamamen dogru. Hicbir hata yok ben yanlis yazmistim ya karisiklik o yuzden oldu bu kadar. Bulusunca sanirim karara kavusacagiz ama senin hesap dogru ben sana yuzyuze aciklayayim olcerek ve bizzat beraber olcerek. Yoksa ben anlatamiyorum ifade edemedim sanirim, yanlis yazdigim icin anlasamadik kusura bakma Engin, persembe gorusmek uzere yeri biliyor musun?

Ben sen biraraya gelince göstericem deyince ben başka bir ölçüm yöntemi var sandım.Şimdi o konuyu netliğe bağladık.Senkaçtan kaça kadar orsadın Çağın, mutlaka biraraya gelelim.Bir de açık adresi(nette var Ahmet ustanın adesi gerçi ama değişmiş olur birşey olur) yazarsan sevinirim.Ona göre orada olmayı planlıyorum:smiley:

Başkent oto sanayi sitesi ( Şaşmazın karşısı batıkent tarafı ) Sasmaz dan batikente kopru uzerinden giderken kopruyu gecince ilk sol isiklardan sonra ilk sag sonra ilk sol ve ikinci sag donunce 200 mt ileride solda Sena Jeep (Ahmet Usta) 248 sok. No: 37
0312 278 35 00
Ben ogleden sonra orada olurum.

Bende öğleden sonra 14:30 gibi işlerimi halletmiş ve oraya geçmiş olurum Çağın.Yarın görüşmek üzere başka Jimny ci dostlarıda bekeleriz ;)

Bugün Çağın'ın Sena Jeep'te olacağı bilgisi ve devetiyle yollara çıktık.İşi çıktığı için Çağın gelemedi gerçi ama Tuncay bey ve Ahmet ustayla tanıştım.Epey konuştuk.Sizle paylaşacağım şeyler ise şöyle; 215/80/15 lastiğin 2 inc yükseltmeyle olduğunu söyledi Ahmet usta(zaten hiç yükseltme yapmadan 215/75/15 olduğuna göre 5 santim yükseltip 2 küsür cm büyük çaplı lastik sığması çok çok mantıklı)Bütçeye gelirsek;

450 euro kit

20 euro ek bir parça varmış kite o

400TL Flanş (offset tavsiye etmedi Ahmet usta)

300 TL işcilik

1500 TL civarıda lastik(İhtimal Prelli sicorpion 215/80/15)

Bu işi daha önce yapmış arkadaşlardan yükseltme işinin maliyetine fikir vermesini rica ediyorum.Saygılarımla..

Engin

Engin cim çok çok özür diliyorum işlerim dolayısı ile gelemedim. Ama Tuncay abi ve Ahmet usta ile tanismissin. İnsallah onumuzdeki ilk organizasyonda gorusmek uzere diyorum... :-\ :'(

Canın sağolsun Çağıncım.Gelsen iyi olurdu tabi ama bir dahakine artık.Bu arada sen ne diyorsun maliyetlere.Ben Ahmet Ustaya güvendiğim için(buranın ve sizlerin referanslarıyla) pek pazarlığa girmedim.Zaten kite ve flanşın fiyatına yapacak bir şey yok.İşçilikte 300 tl gibi olur dedi usta.Tuncay beyle de dif kilit üzerine konuştuk epey, arazide, yağmurda ve karda süper bir şey ama kuru asfaltta arabanın arka difiraniyeli yoracak bir şey olduğuna az buçuk kanaat getirdik.Gelsen senin kesilmiş ön tampona bakmak istiyordum bir de Çağın.Alt tarafı kesildikten sonra o şekilde nasıl durur tam bilemiyorum çünkü.
Lastik içinde prelli scorpion ve yokohama geolander 215/80/15 arasındayım.İkiside çok övülen lastikler.Yokohomaya açık ara en iyi japon lastiği deniyor.Prelli zaten malum.Ebat olsa BF düşünecektim ama orjinaline bile olabilen bir ebat 215/75/15 var.Hazır 5cm yükseltmişken hem biraz daha büyük hem tabanı aynı olup aracı nispeten az yoracak 215/80/15 istiyorum.Lastikler ve maliyetlerle alakalı tecrübesi ve bilgisi olan tüm dostlardan yorum bekliyorum.Muhtemel 1 hafta içinde bu değişiklikler yapılmış olacak.Fikirleriniz benim için değerlidir.Saygılarımla..

Engin

http://www.bigjimny.com/index.php/forum/6-jimny-chat/34798-cut-down-front-bumper

Bu linke bir goz at linkteki istersen ;)

kitmi takıyorlar takozlamı yükseltiyorlar?
profosyonel kitleri tercih edin derim.

http://www.4xfourart.com/

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-yedek-parca-aksesuar-otomobil-arazi-araci-suzuki-jimny-suspansiyon-yukseltme-kiti-sok-fiyat-37347890/detay/

İkinci verdiğiniz linkteki 450 euroluk becce kiti kullanıcaz.Böyle kitli bir yükseltmenin maliyeti

450+20=470 euro kit

400 TL flanşlar

300TL işcilik yeni toplam 1800TL gibi tutacak. Daha önce yaptırmış veya fikri olan arkadaşlarda maliyet konusunda fikirlerini paylaşırsa ben ve bundan sonra yükseltme düşünen arkadaşlara fikir verir diye umuyorum.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,033
Kayıtlı Üye Sayımız
166,779
Kaydolan Son Üyemiz
irfan_211

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR