
Etkinliğimiz, ANADOLU ÜNİVERSİTESİ DOĞA SPORLARI KULÜBÜ (ANADOSK) tarafından organize ediliyor.
Şenlik programımız açıklandı: Planlanan şenlik programına buradan ulaşabilirsiniz.
1) ANADOSK'u Tanıyalım.
Eğitimlerimize ve etkinliklerimize 1999 yılında Anadolu Üniversitesi Doğa Sporları Kulübünü kurarak başladık. İlk akademik danışmanımız Melih ZEYTİNOĞLU olup, kendisinin önderliginde ilk eğitimlerimizi üniversite öğrencilerine vermeye başladık. Kulübün faaliyet alanları, trekking, kampçılık, dağcılık, mağaracılık ve doğada yapılan seyircisiz diğer doğa sporlarıdır. Amaçlarımız, doğayı yaşayarak öğrenmek; bu konuda üyelerin ve halkın eğitimini sağlamak, doğanın korunmasına yönelik etkinlikler ve yöntemler geliştirmek, konu ile ilgili toplum bilincinin oluşmasını sağlamak şeklinde özetlenebilir. Kısa sürede meyvelerini geniş katılımlarla topladığımız eğitimler, daha sonradan yüksek daglara yaptığımız tırmanışlarla kendini gösterdi. Hala aynı ruh ve disiplinle çalışan kulübümüz, üniversitemizin de desteğini almıştır. Eğitmenlerimiz daha önceki yıllarda temel ve ileri egitimlerini tamamlamış ya da Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) eğitim kamplarında eğitimlerini tamamlamış tecrübeli eğitmen ve sporculardan olusmaktadır. Yeni katılımcıların uzun yıllardır başarısı kanıtlanmıs 1,5 yıllık bir eğitim programıyla gerekli eğitimi almaları sağlanmaktadır. Sporcularımız ülkemizin değişik bölgelerindeki dağlara tırmanışlar düzenlediği gibi fırsat ve imkan buldukça yurt dışı tırmanışlara da gitmektedir. Ağrı Dağına 2000-2006 yılları arasında ve Demavend Dağına (5671 m - İran) 2000-2003 yıllarında başarılı zirveler yapılmıştır. 2006 yılında kulübümüz Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından kabul görmüş ve öğrenci kulübü olmanın yanında aynı zamanda bir spor kulübü olmuştur. Bu bağlamda kulübe tecrübeli ve nitelikli eğitmenler kazandırılmaktadır. Kulübümüz önceki yıllarda da olduğu gibi tecrübe/bilgi aktarımıyla ve yeni yüzlerle gelişmektedir. İleride de aynı ruh ve kararlılıkla daha da gelişecegini ve daha büyük işlere imza atacağını görmek en büyük arzumuz…
ANADOSK Akademik Danışmanı
Öğr. Gör. Sedat Telçeken
Öğr. Gör. Sedat Telçeken
2) Eskişehir'i Tanıyalım
ÖĞRENCİ KENTİ ESKİŞEHİR'E HOŞGELDİNİZ!
Eskişehir, Milli Mücadele yıllarında, uzun süre gündemde kalan bir şehir olmuştur. İstanbul'u Anadolu'ya bağlayan demiryolu üzerindeki stratejik konumu, iç çalışmalardaki rolü, Anadolu'yu istila etmis olan Yunan Ordusu'nun Orta Anadolu'ya geçişinin eşiğini oluşturması ve yeni devletin kuruluşuna katkılarıyla önem kazanmıştır. Yaklaşık %22'sini dağların oluşturdugu ilin, yeryüzü şekilleri içinde ovaların payı %26 dolayındadır. İç Anadolu'nun kuzeybatı köşesinde yer alan Eskişehir ilinin topografik yapısını Sakarya ve Porsuk havzalarındaki düzlükler ile bunları çevreleyen dağlar oluşturur. Havza düzlüklerini, kuzeyden Bozdag-Sündiken Sıradağları, batı ve güneyden ise İç Batı Anadolu eşiğinin doğu kenarında yer alan Türkmen Dağı, Yazılıkaya Yaylası ve Emirdağ kuşatır.
ESKİŞEHİR'DE SOSYAL VE KÜLTÜREL YAŞAM
Eskişehir bir kültür beldesidir. Yedi bin yılı aşan tarihsel miras üzerine kurulmuş olan Eskişehir, bu süreçteki tüm uygarlıkların izini taşımakta ve bunları da yaşatmaktadır. Göç alan bir kent olması nedeniyle de farklı ülkelerin kültürleri Eskişehir’de yaşamını sürdürmektedir. Her yıl Ekim ayında düzenlenen Uluslararası Eskişehir festivali, İstanbul ve Ankara festivalleri ile yarışacak düzeydedir. Yunusemre kültür ve sanat merkezi, Büyüksehir belediyesi kültür merkezi sürekli etkinliklere sahne olmaktadır. Kentte sosyal yasamda büyük çeşitlilik göstermektedir. Hemen her yaş ve sosyal gruba hitap eden eğlence yerleri bulunmaktadır. Üniversitelerdeki spor salonları, tenis kortları, kapalı yüzme havuzu ve açık spor tesislerinin yanı sıra 25 bin kişilik Atatürk stadyumu, kapalı yüzme havuzu, Porsuk Spor kompleksi, Eskişehir’de spor etkinlikleri için önemli altyapı tesisleri oluştururken bu tesislerde yetişen çok sayıda sporcu hem yurt düzeyinde hem de Avrupa düzeyinde başarılar elde etmektedir.
KENTE ULAŞIM
Eskişehir; İstanbul’a 315 km, Ankara’ya 230 km, Bursa’ya 150 km, İzmir’e 415 km ve Antalya’ya 450 km uzaklıktadır. Karayolu ile olduğu gibi demiryolu ile de yurdumuzun hemen her tarafına bağlantısı bulunmaktadır.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
Anadolu Üniversitesinin temelini, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi oluşturur. 1982 yılında Anadolu Üniversitesine dönüşen kurumumuz, kısa zamanda yalnızca ülkemizin değil, dünyanın en büyük üniversiteleri arasında çağdaş, dinamik ve yenilikçi bir üniversite olarak yerini almıştır. Bir bilim ve kültür merkezi, aynı zamanda da bir gençlik kenti olarak nitelenen Eskişehir'in merkezinde yer alan ve ana kampüs niteliğinde olan, Yunusemre Kampüsünde fakülte ve yüksekokulların bazılarıyla idari birimler ve sosyal tesislerin önemli bir kısmı yer almaktadır. Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu, Sivil Havacılık Yüksekokulu ile Mühendislik Mimarlık Fakültesinin bulunduğu İki Eylül Kampüsü ise kent merkezine 5 km uzaklıktadır. Anadolu Havaalanı da bu kampüstedir. Bunun yanında Porsuk Meslek Yüksekokulu yine şehir merkezinde ve Bilecik Meslek Yüksekokulu, Bilecik Gülümbe Kampusünde; Bozüyük Meslek Yüksekokulu ise ilçe merkezindeki kendi binalarında eğitim vermektedir.
3) Karakaya nerededir? Şenlik alanına nasıl gidilebilir?
Karakaya; Eskişehir – Ankara karayolunun 60.km'sinde Kaymaz beldesinden hemen sonra sola doğru 4 km'lik bir arayolla ulaşılan güzel bir Tatar köyüdür.




Bu bölgede, her sene Tepreş (Tatar) şenlikleri de düzenlenmekte olup, bölgenin esas tercih edilme nedeni; spor kaya tırmanışı için çok uygun granit kaya yapılarının bulunmasıdır. Öyle ki, bu bölgeye Eskişehir’den daha uzak olmasına rağmen; Ankara’daki üniversitelerden her haftasonu tırmanışçılar gelmektedir. Bölgenin Google Earth’den alınmış uydu görüntüsünü aşağıda görebilirsiniz.
Koordinatlar: 390 30’ 45.50” N 310 14’ 43.60” E

Şenlik alanına nasıl gidilecek?
26 Mayıs 2007 Cumartesi sabah 09:30’da Anadolu Üniversitesitesi Yunusemre Kampüsünün Cumhuriyet kapısı önünden araçlar hareket ederek, şenlik alanına ulaşım gerçekleştirilecektir.
27 Mayıs 2007 Pazar günü saat 17:00’de Şenlik alanından katılımcılar alınarak tekrar Cumhuriyet kapı’ya getirileceklerdir.
4) Etkinliğe kimler katılacak?
Etkinliğimize Türkiye’deki tüm üniversiteler, üniversitemizin Sağlık Kültür Spor Dairesi başkanlığı tarafından duyurularak davet edilecektir ve her bir üniversiteye 4 kişilik kontenjan verilecektir. Katılımcıların ulaşım, yiyecek, barınma v.s. gibi kamp alanında bulunması gerekli tüm ihtiyaçları; üniversitemiz ve Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından karşılanacak olup, katılımın tahmini 250 kişi civarı olması beklenmektedir.
5) Etkinliğe şehir dışından geleceklerin erken gelmesi durumunda nerede kalınabilir?
Şehir dışından gelecek araçların Eskişehir’e geliş saatleri her zaman sabah saatlerinde olmayabileceği düşünülerek, gece gelen misafirlerimiz üniversitemiz içindeki Yunusemre spor salonunda sabah ayrılacak şekilde kendi tulumlarıyla konaklayabileceklerdir.
6) Şenlik kaç gün sürecek ve şenlik programı nasıl olacak?
Etkinlik 26-27 Mayıs 2007 tarihlerinde 2 gün olarak planlanmıştır. Aşağıdaki programa uyulacaktır.
26 Mayıs Cumartesi
09:30 – Otobüslerle üniversiteden Karakaya’ya hareket
11:00 – Karşılama ve Kamp alanına kamp kurulumu
13:00 – Öğle yemeği için kumayaların dağıtılması
14:00 – Tırmanış başlaması
19:00 – Akşam yemeği için kumanya dağıtılması
21:00 – Kamp ateşi ve serbest zaman
27 Mayıs Pazar
08:00 – Sabah kahvaltısı için kumanyanın verilmesi
09:00 – Tırmanış başlaması
12:30 – Öğle yemeği için kumanyaların dağıtılması
13:30 – Tırmanış başlaması
17:30 – Kampın toplanması
18:30 – Eskişehir’e hareket
7) Kampta özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar
1. Bölgedeki sakinleri rahatsız edecek davranışlardan kaçınınız.
2. Size gösterilen rotaların dışında tırmanış yapmayınız. (Bazı rotalarda ve ağaçlarda ‘genelde ortalama zorluktaki rotaların bulunduğu Tatar sektördeki birkaç rota da buna dahil’ mevsimlik kus yuvaları var. Mayıs ayında bu yuvalar dolu olduğundan, doğal hayata zarar vermemek için bu rotalarda tırmanış yapılmaması uygun olacaktır.)
3. Tırmanış etiğine dikkat ediniz. Özellikle geleneksel rotalarda sikke kullanmayınız, rotalara yapay tutamak ya da basamak oluşturmayınız.
4. Doğayı bulmak istediğiniz gibi bırakınız. Bazı yerlerin kısa kaya rotaları olduğundan ihtiyaçlarınız için özellikle WC’leri kullanınız.
5. Herhangi bir sorun olduğunda şenlik görevlilerinden yardım isteyiniz.
8 ) Şenliğe katılanlara hatıra ve hediye verilecek mi?
Katılımcılara yapılan etkinliği hatırlamaları ve diğer doğa severlere bunu tanıtmaları amacıyla broşür ve logolu t-shirt'lerimiz dağıtılacaktır.
9) Yemek kumanyası dağıtımı yapılacak mı?
26 Mayıs 2007 günü; öğle ve akşam yemeği olmak üzere 2 öğün, 27 Mayıs günü ise kahvaltı ve öğle yemeği olmak üzere 2 öğün olarak 250 kişilik kumanya dağıtımı yapılacaktır.
10) İçme suyu, tuvalet ve temizlik hizmetleri nasıl sağlanacak?
Sponsorlarımızdan Tepebaşı Belediyesi, mevcut tuvaletlerin bakımı ve temizliği ile içme suyu ve kullanım suyu tedariği hizmetlerini sağlayacaktır.
Doğayı bulmak istediğiniz gibi bırakınız. Bazı yerlerin kısa kaya rotaları olduğundan ihtiyaçlarınız için özellikle WC’leri kullanınız.
TIRMANIŞLARLA İLGİLİ TEKNİK BİLGİLER
1) Karakaya bölgesi tırmanış bilgisi ve sektör haritası: (Kaynaklar: Onbirartı Dergisi ve Takoz Dergisi)
Ankara-Eskişehir karayolu üzerinde bulunan Karakaya, son yıllarda Eskişehir ve çevre illerdeki kaya tırmanıcıları için önemli bir tırmanış bahçesi olmuştur.Uzunluğu 10 m.'den 25 m.'ye ulaşan V. dereceden proje zorluluğuna kadar farklılaşan çeşitli derecelerdeki boltlu rotaların yanısıra geleneksel tırmanış ve bouldering yapma imkanını da sunması Karakaya'yı bu bölgedeki tırmanışçılar için çekici kılmaktadır. Kayalıklar kabaca doğu-batı yönünde uzanan, geniş yönleri kuzey ve güney yönlerine bakan yelken ve kulelerden oluşmaktadır. Ayrıca rotaların kuzey ve güneye bakması hem kış hem de yaz için mükemmel bir tırmanış ortamı sağlıyor denebilir. Kaya birçok yerde sağlam, grenli ve temiz yüzeyler, slop tutuslar ve güzel ceplerden oluşmaktadır. Boltlu rotaların birçoğu (şimdilik) iki boltlu ve standart iniş istasyonu yok ama son boltta bir mağaracı karabini bulunmaktadır. Boltlu rotalarda malzeme olarak 10-12 kısa express bant ve 50 m'lik ip yeterli olacaktır. Bölgenin yeni bir tırmanış alanı olması nedeniyle kırılabilecek parçaları ve düşebilecek gevşek taşları düşünerek kask takmanız güvenli olacaktır. Ayrıca şenlik nedeniyle bölgede 10 adet yeni rota boltlanmıştır ve bunlar tırmanıcılara hizmet verecektir.
Karakaya bölgesi, temel kamp ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gerekli bakkal, market v.b. bulunmamakdatır. Bu durumu gözönünde bulundurarak, bölgeye gelinmesi doğru olacaktır. Katılımcılara şenlik süresince hergün 2’şer kez olmak üzere toplamda 4 öğün kumanya dağıtılacaktır. Koruluktaki düzlük arazide daha önceden organizasyon komitesinin belirledigi yerlere çadır kurmak veya bivaklamak doğru olacaktır.
Bölgede 6 sektör, tamamlanmış ve 60’ın üzerinde rota bulunmaktadır. Rotaların birçoğunu Öztürk Kayıkçı ve Tunç Fındık açmış ve bu bölgeyi bir tırmanış bahçesi haline getirmek için çalışmışlardır. Ayrıca; Güneş Ergüden, Mümin Karabaş, Nurettin Özcan, Mustafa Kalaycı, Uğur Alkan'ın çeşitli uzunluk ve derecelerde açılmış ve proje halindeki rotaları bulunmaktadır.

2) Karakaya bölgesinde önceki yıllarda açılmış olan rotaların listesi: (Kaynak: Takoz Dergisi)
Dikkat 1: Size gösterilen rotaların dışında tırmanış yapmayınız. (Bazı rotalarda ve ağaçlarda ‘genelde ortalama zorluktaki rotaların bulunduğu Tatar sektördeki birkaç rota da buna dahil’ mevsimlik kus yuvaları var. Mayıs ayında bu yuvalar dolu olduğundan, doğal hayata zarar vermemek için bu rotalarda tırmanış yapılmaması uygun olacaktır.)
Dikkat 2: Tırmanış etiğine dikkat ediniz. Özellikle geleneksel rotalarda sikke kullanmayınız, rotalara yapay tutamak ya da basamak oluşturmayınız.



Etkinlik Sponsorlarımız



Yararlanılan Bilgi Kaynakları




Organizasyona Emeği Geçenler
Bu şenliğin yapılmasında emeği geçen başta Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Fevzi SÜRMELİ’ye, Rekt.Yard. Prof.Dr. Ö.Zühtü ALTAN’a, Halkla İlişkiler biriminden Uzm. Nebiye AK ÖZAYDEMİR’e, Tepebaşı belediyesi başkanı Dr.Tacettin SARIOĞLU’na, ETİ Yönetim Kuruluna, ve Eskişehir Dağcılık İl Temsilciliği (ES-DİT)’e, Osmangazi Üniversitesi Dağcılık Kulübü’ne,
Tırmanış rotalarının açılmasında ve bölgenin tanıtılmasında emeği gecen, Alper Kabran, Arif Mithat Amca, Durukan Türe, Filiz Karakulak, Güneş Ergüden, Haldun Ülkenli, Hüseyin Salman, Maurists Kaak, Mehmet Tastan, Mustafa Kalaycı, Murat Çilli, Mümin Karabaş, Nurettin Özcan, Öztürk Kayıkçı, Seçkin Özatmaca, Suna Yilmaz, Tunç Fındık ve Uğur Eylem Alkan’a
TEŞEKKÜR EDERİZ.
Erdem SOUKSU
Anadosk Yönetim Kurulu Başkanı
Anadosk Yönetim Kurulu Başkanı