Ynt: Toyota LandCruiser mi? Landrover Discovery mi ?
Uygun bakım maliyetleri ile uzun süreli kullanım konusunda hem binek araçlarda, hem arazi araçlarında uzakdoğulu üreticiler --Kore'de dahil--, özellikle mevcut imalat sistemlerinde yanına rakip dahi yaklaşamayacak sekilde mükemmel bir sicil ve "üretim kalitesi" sunan Toyota, kesinlikle uzak ara üstündürler. Araçları çoğu zaman Avrupalı üreticilerden daha uygun ömür boyu işletme maliyetlerine sahiptir. Yalınlık, servis kolaylığı, dayanıklılık her zaman ön planda olmuş, ana sanayi ile iyi örgütlenmiş- organik bağları olan yan sanayici desteği ile üretim kalitelerini en üst seviyeye çıkarmış, üreticiden kaynaklı hatalı ürün sayısını minimize etmişlerdir.
Benzer karşılaştırmaların çoğunda motorsiklet imalatında da uzakdoğulu üreticiler çok çok üstündürler.
Replika ürünler ile Avrupa üreticilerini taklit ederek bu noktalara gelen uzakdoğu otomotiv endüstrisinin en premium ürünlerinden biri -Lexus serileri daha üst segmenttir.- olan Land Cruiser araçlar tartışmasız en düşük işletim giderlerine sahiptir.
Ayrupa'lı üreticiler ise, özellikle Almanlar, teknik teferruat ve karmaşıklık ile metal teknolojileri... İtalyanlar tasarımda öncü ürünleri... İspanya - Türkiye uygun maliyetli montaj üssü olma özelliklerini, İngilizler ise eski teknoloji üretim sistemlerini iyi kullanabilmeleri ile anahtar özelliklere ayrılabilirler.
Sadece uzakdoğulu üreticiler ile kuzey Avrupa üreticileri kalite anlamında yarışabilir, ölçek konusunda ise başarısızlıkları sebebiyle kar etmeyen şirketlerdir kuzey üreticileri....
Genel tabloya bakıldığında, tercihlerin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar.
Fonksiyon bekliyorsanız, Uzakdoğulu-Alman...
Estetik bekliyorsanız, İtalyan...
Ruh, kimlik ve yeganelik bekliyorsanız İngiliz....