Atiker ya da Benzeri Otogaz Silindiri Camper da Olur mu ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan tascamdeck Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,943

tascamdeck

Ana Kamp
Mesajlar
20
Tepkime Puanı
1
Herkese selamlar,

Ben de yakında yapmayı düşündüğüm camper için,otomobillerin kullandığı büyük LPG silindirlerinden takmayı ve bu gazı portatif honda jeneratörde,truma kombide, ocakta kullanmayı düşünüyorum.Çok değişik boyutlu olanları var 140 litreye kadar kapasite mevcut.medeniyetten uzun süre uzakta kalındığında çok iyi bi seçenek olur.

Bilgisi yada tecrübesi olan arkadaşlar sorularıma cevap verebilirse çok sevinirim.

1- projeye işletmek gerekirmi.muayenede koltukları kaldırıp altlarına bakıyorlarmı :smiley:
2- yakıt istasyonları bize otogaz satarlarmı.kanuni bi sıkıntı olurmu satan açısından.biliyorsunuz ev tüplerinden çok daha ucuza satılıyor otogaz.
 

Etiketler
Merhaba İsmail Bey,

Sanırım daha önce LPG tankı olan motokaravanları sahibinden.com da görmüştüm. LPG tankının monte edilebilmesi lazım. Yasal prosedürleri bilmiyorum. Ben de çekme karavanıma küçük tanklı LPG montaj ettirmek istiyorum. Sizin sorularınızın cevaplarını ben de merak ediyorum.
 

m62' Alıntı:
Merhaba İsmail Bey,

Sanırım daha önce LPG tankı olan motokaravanları sahibinden.com da görmüştüm. LPG tankının monte edilebilmesi lazım. Yasal prosedürleri bilmiyorum. Ben de çekme karavanıma küçük tanklı LPG montaj ettirmek istiyorum. Sizin sorularınızın cevaplarını ben de merak ediyorum.

Ettirilir niye ettirilmesin. Sanirim buzdolabi isitici ve ocak bağlatacaksiniz. Ama 140 litre cok degil mi..
 

Denedim gördüm;
2 kg'lık piknik tüp sadece ikili ankastre ocak kullanımıda karavanda bu yaz tatilde 26 gün yetti, tüp içinde yinede gaz kaldı, yıllarca karavanda büyük tüp taşıdık, boşuna hem yer işgal etti hemde ağırlığını taşıdık, tatile çıktığın tüple tatili bitirmeyi ne zannettiysek...Üstelik nerede ise her köyde, markette, bakkalda, büfede küçük tüp satıldığı halde...Bilginize....
 

Atilla Bey'in dediği çok doğru. Uzun süreli yurt dışına gidilmeyecek ise bana göre de LPG'ye gerek yok. İki tane piknik tüp ile (bir tanesi yedek) çok rahat idare edilebilir. Ayrıca araca LPG montajı (parça + işçilik) 300TL den başlıyor.
 



Bir de küçük tüplerin % 25'i ocakta kullanılmıyor diye hikaye vardı. Ben sonuna kadar kullanıyorum. Tartarak anlıyorum nerden anlıyosun derseniz.
 

Ben şahsen birde yedek piknik tüp taşıyorum, birde normal ocak kafası, balık kızartmak gibi işler olduğu zaman karavanın dışında yapıyoruz, karavanada ne yağ sıçrıyor nede koku oluyor..Böylece, dedantör kullanımından dolayı tüpde kalan belirli miktardaki basıncı düşük gazıda bu şekilde sonuna kadar kullanmış oluyorum...
 

Bende 3 sistem buzdolabı, ocak ve trumatik ısıtıcı var. 12Kg büyük tüp sürekli kullanımda ortalama 1.5Ay yetiyor. En az 1 ay yeter. Ara sıra kamp yapıyorsanız kullanıma göre 1 sene kadar yeter.

tascamdeck' Alıntı:
biliyorsunuz ev tüplerinden çok daha ucuza satılıyor otogaz.

Burada dikkat edilmesi gereken ev tüpü kg ile otogaz ise litre ile satılıyor. Bir litre gaz, yaklaşık 0.55kg ediyor. Yani 12Kg ev tüpü aldığınızda, 22lt LPG almış olursunuz. LPG=2.52TL/lt ise 12kg 55TL eder. Sonuçta aralarında pek fiyat farkı yok!
 

ben karavanı yaptığımdan beri daha bu haftasonu büyük tüp bitti, sadece ocakda en az 1,5 sene kullanmışım, 70tl tüpün değiştirme fiyatı
 

Bende 60 lt. LPG tankı var, bu yıl 8 aylık sürede 90 lt. LPG gaz kullandım, ocak, şofben (sıcak suyu çok seven yol partnerin varsa) ve 3,5 mt hortumla sacda yufka-börek-ekmek, kavurma, balık, hatta yaş odunla kamp ateşi yakma (ateş yanınca karavanı yerine alacaksın, orada unutma)
Kamp yapacağınız bölgeye bağlı olarak, ulaşımı zor doğada uzun süreli kamp yapmayacaksanız, küçük tüp işinizi görür.
 



Herkese selamlar tekrar,

cevap yazanlara ve güzel fikirlere teşekkür ederim.

Ferhat bey lpg yoğunluğu hakkında uyardığınız için sağolun,nerden aklımda kaldıysa 0.75 g/cm3 hatırladığım için büyük hata yaptım bende özür dilerim,eğer fiyat farkı yoksa kanuni bi sorunda çıkmaz bu durumda.
bu arada bende İstanbul daki en büyük yakıt istasyonlarından birine uğrayıp amiri ile görüştüm.
biz dedi araçta atıker benzeri lpg tüpü gördükten sonra gazı satarız dedi.yani gelen her aracın ruhsatına bakacak halimiz yok demek istedi.
zaten fiyat farkı kalmadıktan sonra bu konuda problem yok bence.

İnsel bey ,evet 140 litre büyük.80 litre civarı bişey düşünüyorum.

Atilla bey selamlar tekrar,büyük lpg tankı düşünmemin sebebi güneş paneli ve portatif jeneratörü beraber düşünmemden kaynaklanıyor.Solar panel sayısını ve akü sayısını çok artıramıycağım için.
150 watt panel 12 kg artı 115 amper AGM yada jel akü 30 kg.
honda eu10i jeneratör 12 kg
enerjide tek bir kaynağa muhtaç kalmamaya çalışıyorum.
Birde 12 kg lık tüplerden batarya yapsak bu kez tank ağırlığı artacak ve daha fazla yer gidecek.

Ben ilk mesajda belirttiğim gibi bunu ısıtma ve diğer bildik yerlerin dışında lpg ile çalışan honda eu10i ile kullanmayı düşünüyorum.daha temiz çalışacağını ama jeneratör gücünde yüzde 10-15 civarı düşme olucağını sanıyorum.zira honda şu aşağıda linkin verdiğim model i japonya da yeni çıkardı aynı 900 watt gücü sağlamak için motor hacmini 49 cc den 57 cc ye çıkarmış.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=90027.0

Evet son bi nokta kaldı bu tankı projeye işletsek sızdırmazlık falan isterler masraf çıkar.divan yatak altındaki tank muayenede sorun çıkarırmı.
İlhan bey bu sorum size :smiley:
 

Sızdırmazlık testi yaptırtmanız kendi güvenliğiniz içindir. Bence ruhsata işletmeseniz bile sızdırmazlık testi yaptırtmanız gerekir.
Ayrıca niye Honda jeneratör için lpg kiti düşünüyorsunuz anlamadım. Siz jeneratörü aracın bir yerine monte eder sabit çalıştırırım derseniz çok yanılırsınız. 30 dakika içerisinde hararet yaptırırsınız. Yangın bile çıkar. Doğru montaj dar yerlerde çok zordur. Sizin için en kolayı jeneratörü dışarı da çalıştırmak. Hortum kullanarak dışarı da çalıştıracağım derseniz de tehlikeli olur. Bence lpg kitini jeneratör için bir daha düşünün.
 

Sızdırmazlık testi yaptırtmanız kendi güvenliğiniz için, ben hersene sızdırmazlık testi yaptırıyorum. Muayene ve lpg dolumlarında şu ana kadar sorun yaşamadım.
Jeneratör yeri geliyor 50 mt. uzakta, diğer kamp sakinleri rahatsız olmasın diye çalışıyor.
 

Selamlar tekrar,

İlhan bey cevap için teşekkürler.

Şimdi bu yangın,ısınma ve ses problemleri için bende kafa yoruyorum bolca.Çeşitli projeler var kafamda daha tam oturmadı ama bakıyorum.
Yine bu honda nın japon (honda yı örnek verdiğime bakmayın benzer portatif jeneratörler için geçerli bu aşağıdaki mevzular.Honda pahalı olmasına rağmen jeneratör pazarında referans kabul ediliyo modelleri.Yinede tartışmaya açık konu tabi.) sitesinde eu9igp lpg modelinin aksesuarlar kısmında ses önleme kutusu var.
İlgilenenler için güzel fikir verebilir.Minik video linkleride var.Bu ses önleme kutusu daha büyük olan eu16 i modeli için de kullanılıyor.Ülkemizde eu20i olarak satılıyo bu model.Yani 1kw lık model için kutu daha küçük olabilir.
http://www.honda.co.jp/generator/option/silentbox/

yine diğer japon sitelerinde gördüğüm kadarıyla kutu çeperlerinde kullanılan ses izolasyon köpüğü çok kalın değil.imkan varsa daha kalını kullanılabilir.
Konuyu ingilizce aradım pek bişey çıkmadı.Ama Honda nın sitesinden bu ses kutusu sayfasını japoncasını alıp google da arayınca bi sürü sayfa çıktı nedense :smiley:

bu link de ses ölçüm testiyle beraber resimler var
http://blogs.yahoo.co.jp/mky627/52927385.html

Bu aşağıdaki link çok daha ayrıntılı fikir veriyor.Başka bir japon üreticinin Honda için ürettiği ses izolasyon kutuları.Youtube video linkleride var.Kendi kutusunu yapmak isteyenlere güzel fikir verebilir.sayfanın altına doğru kutu içindeki sıcaklığın günün değişik saatlerindeki durumu gösterilmiş. 2 tane küçük fanın doğru yerleştirilirse ve doğru kutu tasarımı ile ne kadar etkili soğutma yaptığı çok bariz.
http://www.kmc2008.com/hatsudenki.html

Bu linkdede Japon kardeşimiz kendi projesini yapmış :smiley: herhalde sonuç almışki resimlerini koymuş
http://www.marina.jp/users/gaku/blog/index.php?e=71

Arkadaşlar,tabiki aşırı ısınmayı engellemek çok önemli.Ama bu motorlar oldukça dayanıklıdır çünkü hacim başına ürettikleri beygir gücü çok düşük.örneğin 900 wattlık eu10i nin motor hacmi 50 cc ve bu hacimle yaklaşık 1.4 hp güç üretiyo.
fikir oluşsun diye söylüyorum modern bi 4 silindirli sport motosiklet bu 50 cc den 10 beygir üretiyor,yada ortalama bi aile arabası 50 cc den 4 beygir üretiyor.
Hava soğutmalı kendi volanına bağlı pervanesiyle sağlıyor soğutma havasını.hacim beygir gücü oranı çok düşük motorlar bunlar.Güzel bi kutu tasarlanırsa hem soğutma hemde ses problemi çözülebilir gözüküyor.

Araştırıyoruz bakalım, neler bulacağız daha.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,509
Mesajlar
1,519,034
Kayıtlı Üye Sayımız
172,165
Kaydolan Son Üyemiz
gül93

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst