Land Rover Yükseltme ve Lastik Boyutu Tartışmaları

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edaghan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 136
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,205
Ynt: Land Rover Yükseltme ve Lastik Boyutu Tartışmaları

altug onaran' Alıntı:
son hali değil abi traşlanmadan önceki değen yerlere bakmıştık o zaman çekildi şimdi bir sorun yok

Altuğ yok,anlatamadım :smiley:
Bu aracın max artikülasyona verdiği tepki son resimdeki kadarmı,onu soruyorum hayatım :smiley:

Etiketler

emrahmarti' Alıntı:
Erkan abi o son resimdeki max. artikülasyon değil. Herkes büyük lastik taktığında çamurluğu traşlaman gerekiyor diyordu bizde lastikleri taktık ve bu traşlamanın sebebini kendimiz görelim dedik. lastiğin çamurluğa dokunduğu noktada bıraktık sonrada dükkana dönüp kestik çamurluğu ;D ;D

hah bende onu soruyodum hayatım :smiley:
Ben şuna takılıyorum;
Büyük lastik takılmadan önce,max artikülasyon ne kadar bi bakılır.
Ardından büyük lastik taktıktan sonra tekrar bir önceki max artikülasyona bakkılır ve aradki fark ortaya çıkar v.s v.s
Onu soruyorum :smiley:

CDM-SUBARU' Alıntı:
Ben şuna takılıyorum;
Ardından büyük lastik taktıktan sonra tekrar bir önceki max artikülasyona bakkılır ve aradki fark ortaya çıkar v.s v.s

Ya Erkan ne sıkıştırıyorsun çocukları deneme yanılma ile gerekeni yaptık diyorlar işte ;D ;D ;D

CDM-SUBARU' Alıntı:
Ben şuna takılıyorum;

Yarın tek tekerleği rampaya çıkararak artikülasyonuna bakarız. Birkaç resminide çeker akşama yayınlarız.

cihanülker' Alıntı:
inanamadım valla discolara 33 sığmıyormu işlem yapmadan ben 35 leri taktım hala küçük duruyor benim arabada , caster düzeltme filanda lazım değil ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D, çamurlukta tıraşlamaya gerek yok ,halada 3-4 cm kaldırma payım var ,onuda 38 lere saklıyorum ;D ;D, hemen kaçayım buradan LR ciler beni ayıklamadan ;D ;D

Ya abicim hala şu yol şeysilerini kıyaslıyorsunuz ya bizimle ;D ;D ;D ;D Şaka Şaka Açıklamasını yapayım müsade edersiniz, Başlık Landrover olduğu için;

Disco 1, Disco II , RR Classic, RR P38, Defender lerin tamamında kullanılan alt yapı sistemi aynıdır. Şöyleki;

- Ön ve Arkada sabit aks
- Ön ve arkada Helezon (P38 ve Disco II de Hava tüpü)
- Ön ve arkada Kurma kolu (ingilizler Buna önde radius arm, arkada Travelling arm diyorlar)
- Ayrıca arka dingil ortasından A şeklinde mafsallı bir kolla şasiye asılmıştır bunada A Arm diyorlar.

Bu sistem tüm ciddi arazi araçlarında kabul görmüştür, fakat bazı dezavantaj ve avantajlarınıda anlamak gerekir.

Dezavantajları

- Konforsuzluk, içinde arazi aracında oturduğunuzu hissedersiniz, çünkü yerden gelen darbeler tüm dingilde hissedilir.
- Salıncaklı sisteme göre kötü viraj alma kabiliyeti.(Viraj demirleri kullanılarak geliştitilebilir)
- Mecburi sürekli 4 Çeker zorunluluğu (Aksi halde araç yolda zaptedilemez)
- Diğer sistemlerin tümünden daha ağırdır.

Avantajları

- Bilinen en iyi arazi altyapısı.
- Diğer tüm sistemlre göre çok daha sağlam ve kırılmaz bir yapı.
- Zor arıza vermesi, Çok kolay tamir ve bakım yapılabilmesi.
- Özellikle aracın uçması gibi durumlarda stabilitesini koruyabilmesi.
- Engebeli araziye uyum sağlayarak yerle olan mesafeyi diğer sistemlere göre daha rahat koruyabilmesi.
- Kolay modifiye edilebilmesi.
- Yüksek artikülasyona uygun olması.

Bu sistemi kullanan araçlar;

- Sistemi ilk kullanan 70 yılların başında Road Rover (Daha sonradan adı Range Rover olarak değiştirildi)
- 1984 den itibaren LR Defender
- 1989 dan itibaren LR Discovery
- 1995 den itibaren Range Rover P38
- 1999 dan itibaren LR Discovery II
- 1979 dan itibaren Mercedes G Serisi
- Toyota LC vx 80 ve 105
- Suzuki Jimny
- Jeep GC bazı modelleri
- Jeep TJ
- Jeep Rubicon

Devamı gelecek..

cihanülker' Alıntı:
inanamadım valla discolara 33 sığmıyormu işlem yapmadan ben 35 leri taktım hala küçük duruyor benim arabada , caster düzeltme filanda lazım değil ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D, çamurlukta tıraşlamaya gerek yok ,halada 3-4 cm kaldırma payım var ,onuda 38 lere saklıyorum ;D ;D, hemen kaçayım buradan LR ciler beni ayıklamadan ;D ;D

Şimdi yukarıdaki açıklamadan sonra neden kaster (Castor) düzeltme lazım, bu sistem nasıl yükseltilir onu açıklayayım.

Araçların yolda direksiyon hassasiyetini koruyabilmesi için ön tekerleklerin mekezi ön dingilin bir miktar arkasında yer almalıdır ki market arabalarında veya mobilya tekerleklerinde gördüğümüz etki oluşabilsin. Fabrikalar tüm araçları bu şekilde imal eder, Bizim arazide daha avantajlı konuma geçmek için yaptığımız modifikasyonların başında lastik çapını büyütmek gelir.

Bunun yöntemi tüm araçlarda aşağı yukarı aynıdır süspansiyon parçalarının uzunluğunu arttırarak dingil ile şasi arasındaki mesafeyi uzatmak.

LC VX 100, Suzuki Vitara, Lada Niva gibi ön kısımda bağımsız aks kullanan araçlarda lastikleri şasi bağlayan parçaların kasteri etkileyen açıları bozulmaz fakat kamber açıları bozulur, belli limitler içinde bu tolere edilebilir, limitlerin dışına çıkıldığında bunu düzeltmek için daha uzun bağlantı parçaları kullanılır.

Yukarıda anlattığım şekildeki LR ile özdeşleşmiş sistemde ise, dingil şasiden uzaklaştırıldıkça dingili tutan kollar aşağı doğru açı yapar, bu açı fazlalaştıkça mobilya tekerleği benzeri yapı (kaster) kaybolur. Bununda limitleri vardır, yükseltme attıkça kasteri 3 derece kadar düzelten özel burçlar , yükseltmenin miktarına göre 3 derece kurtarmıyorsa 3 dercelik kol + 3 derce burç, daha ekstrem değişiklikler için 6 derecelik kol veya ilave olarak + 3 derece burç kullanılabilir Bunun karşılığı yaklaşık 6 inch, yani yaklaşık 15 cm lik bir yükseltme demektir ki bu yükseltmeyle Türkiye şartlarında bulup uygulayabileceğiniz bir lastik yoktur.

Devamı gelecek......

acemi80' Alıntı:
Ya Erkan ne sıkıştırıyorsun çocukları deneme yanılma ile gerekeni yaptık diyorlar işte ;D ;D ;D

Yok hocam sıkıştırmk değil :D,arada muhtemel bir fark olması lazım,eğer varsa ben,ne kadar fark var onu merak ediyorum. :smiley:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

Abone Olun

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
105,066
Kayıtlı Üye Sayımız
166,968
Kaydolan Son Üyemiz
Ramazan Turan

Çevrimiçi üyeler